Zeevissen Buitenland RONDOM de DELTA

 
Sneem River Lodge

                                     

                                                    Sneem River Lodge

Een tijdje geleden kwam ik in contact met Frans van Assen. Frans heeft in Sneem (Ierland) een “Bed & Breakfast” en wilde eigenlijk wat extra’s eraan toevoegen en wel de sportvisserij. Vroeger was Ierland een echte topbestemming maar in de loop der tijd verwaterde dit wat. Frans wilde er graag een nieuwe input aangeven en nodigde mij eens uit om eens te kijken wat de mogelijkheden waren.

Snel werden de beslissingen genomen en kort daarna vloog ik met vliegtuigmaatschappij Aer Lingus naar de plaats Cork. Vandaar was het nog dik 2 uur rijden met de auto, maar je verveeld je eigenlijk geen seconde, want het landschap is werkelijk adembenemend. Eenmaal aangekomen in Sneem zette koers uit naar het huis van Frans. Frans heeft werkelijk een prachtig huis gelegen aan de rand van het dorp, wat natuurlijk ook zijn voordelen heeft. Zo heb je bijna geen verkeer voor het huis en is het in de nacht muisstil, wat de nachtrust te goede komt.

Eenmaal bij het huis natuurlijk even een babbeltje gemaakt met Frans en zijn vrouw Anne. Frans toonde mijn kamer voor de aankomende dagen en die was prima in orde. Snel mijn spullen uitpakken en we gingen al op pad, want Frans wilde me veel laten zien. Als eerste richting de haven waar de boten lagen die we deze week gingen gebruiken. Helaas was de schipper nog niet terug, dus de kennismaking zou de volgende dag zijn.

Daarna hebben we nog wat rond gereden en wat stekken bekeken die je vanaf de kant zou kunnen bevissen. De tijd vloog voorbij die dag en we gingen ook nog in een plaatselijk restaurant wat eten natuurlijk. Daarna was het richting huis, want na een flinke reis was ik behoorlijk moe geworden.

De eerste visdag.

Zo rond de klok van 8 uur werd er op de deur geklopt en er werd gevraagd of ik wilde komen eten, want “Bed & Breakfast” staat er niet voor niets op. Eenmaal beneden stond er een prachtig en super lekker ontbijt voor me klaar.

Toen dat op was zette we koers uit naar de haven, want we hadden daar met de schipper afgesproken. Eenmaal in de haven bleken we de eerste te zijn, maar al snel kwam daar verandering in. Als eerste kwam er een groep van drie mensen aan en wat bleek, het waren ook Nederlanders. Kort daarna kwam de schipper Jack O’Shea. Jack is voor Nederlandse begrippen heel bekend, want Jack zijn specialiteit is het vangen van hele grote doornhaaien en het vangen van roggen.

Jack O'Shea

Jack heeft ook regelmatig in het blad Zeehengelsport gestaan, dus wat de schipper betreft een zeer goede keus. De boot die we dit maal gebruikte was een Interceptor 33 met 350 pk. Na kennis gemaakt te hebben met Jack stapte we eerst in een klein bootje. Dit bootje vervoerde ons naar de grote boot en dat was voor mij wel iets nieuws. Eenmaal op de boot zette we koers uit naar de visgronden, maar we moesten nog twee andere vissers ophalen in een andere haven. Toen dat gebeurd was gingen we eindelijk naar het vis gebied. Tijdens de vaart werden we nog verast door een school dolfijnen, niet van de kleine bruinvissen die we hier kennen, maar echte grote dolfijnen.

Als eerste moesten we natuurlijk aasvis vangen, dus snel wat veren aan de lijn. Hoofdzaak was natuurlijk zo snel mogelijk wat makreel te vangen, maar ook diverse pollakken waren nu al gelijk buit, dat beloofde wat.
Toen we genoeg makreel hadden besloten we nog wat verder te gaan op de pollak. Diverse mooie pollakken kwamen aan boord en als je die met licht materiaal bevist heb je een topsport.

Daarna besloten we een andere visserij te doen, wat voor mij heel nieuw was. We gingen op lipvis vissen. Lipvis leeft op een rotsige bodem en knaagt daar de schelpjes van de rotsen. Ook kleine krabbetjes en garnaaltjes lust hij heel graag, dus ons aas was de garnaal, die Jack al voor ons had gereserveerd. Snel werden de eerste lipvissen gevangen en bij mij was het ook gelijk bingo.

Menselieve zeg, wat geven die vissen een sport. Ze knallen echt op het aas en vechten als gekken. Diverse soorten lipvissen werden er gevangen, van knal oranje tot zeer donkere vissen met prachtige stippen.

Ik had er op een geven moment 1 die maar een paar gram van een Iers record af zat, en dat was wel jammer natuurlijk.

Daarna zijn we gaan vissen op de rog, wat ik ook nog nooit gedaan had. Helaas is deze soort van visserij heel moeilijk, want ik heb drie aanbeten gehad, maar wist er geen enkele te haken. Ook de andere aam boord kregen regelmatig beet, maar ook geen enkele gehaakt. Toch lukte het Frans om een “Thornback ray” te vangen. Deze vis is werkelijk prachtig en nadat we er een paar foto’s van gemaakt hadden ging deze weer terug in het water. Zo kwam er ook een eind aan de eerste visdag.

De tweede visdag.

Deze dag zouden we de oceaan opgaan, om te kijken of we wat haaien zouden kunnen vangen. Twee vissers van de vorige dag waren ook van de partij en ook 5 vissers uit Ierland zelf, waaronder twee kinderen. Als eerste natuurlijk weer makreel vangen, maar dat was geen enkel probleem. Snel werd er koers uit gezet naar de gronden van de haai.

Deze manier van vissen was voor mij ook nieuw, maar Jack legde het allemaal prima uit. Eenmaal voor anker gingen de lijnen te water en was het wachten geblazen. Natuurlijk vang je hier niet alleen haai, maar ook andere soorten zoals rog kun je hier natuurlijk vangen. Al snel werd er haai gevangen, maar het was niet de soort waarop we aan het vissen waren.

De haaitjes die we vingen waren hondshaaitjes, maar natuurlijk prachtig om te zien. Na een tijdje verkaste we naar een andere stek, maar nog steeds op de haai gronden. Ook daar vingen we wat hondshaaitjes en er werden ook wat lengen gevangen.


Ook kwamen er wat steenbolken aan boord en helaas verspeelde we een grote conger. Helaas bleef een grote haai uit, maar als je niets probeert dan vang je ook niks.

Daarna zijn we naar de pollak gronden gegaan. Het was gelijk bingo, want het aas was nog niet op de bodem, of het werd vol gegrepen en de hengel stond helemaal krom.

Dat we de pollak gevonden hadden was wel duidelijk, want ze werden soms met 3 tegelijk gevangen, wat een prachtige visserij is dat toch en ik moet eerlijk bekennen, de pollak is echt mijn lievelingsvis en dat met name qua uiterlijk maar ook qua sport.

De derde dag.

Deze dag helaas geen visdag, maar een dag om eens te gaan kijken wat Ierland nog meer te bieden heeft. Deze dag besloten we een gedeelte van de “ring off Kerry” af te leggen richting Skellig.

Skellig is een eiland waarop vroeger monniken hebben gewoond, maar hun verblijfplaats was heel uniek, want ze hebben alles uit de rotsen gehakt met de hand. Ik kan u vertellen dat de rit werkelijk heel prachtig was en ik kan het eigenlijk iedereen aanraden om dit zeker te doen als u daar bent.

Het uitzicht is adembenemend en je komt ogen te kort. Vooral de binnendoor weggetjes zijn vaak de mooiste. Ook hebben we nog een meer aangedaan waar je een bootje kunt huren om te gaan vissen op diverse soorten forel en zalm.

Daarna zijn we richting Sneem gereden, maar eerst zijn we nog naar een zeer mooi meer gereden nabij Sneem zelf. Het meer ligt verscholen tussen de bergen en ligt erbij als een plaatje. Het meer barst werkelijk van de forel, want aan de kant zwommen we duizenden kleine forelletjes.

Conclusie.

Frans heeft het helemaal bij het juiste eind, want Sneem is werkelijk prachtig. Voor de sportvisser is dit een unieke plaats en met de service die Frans u bied is het helemaal top. Wilt u met de boot vissen, Frans regelt Jack O’Shea voor u. Wilt u toch liever vanaf de kant vissen, ook geen probleem want er zijn diverse mogelijkheden zoals rotsvissen en daar heeft Frans ook een visgids voor en ook voor het vissen op forel en zalm heeft Frans een visgids. Maar ook voor de natuurmensen onder ons is er heel veel te doen, want te denken van The Ring Off Kerry, of een trip naar Skellig.
Kortom kijk eens op de site van Frans en Anne, want er staan daar diverse pakketen voor de sportvisser die Frans u kunt aanbieden.

Voor meer informatie kunt u natuurlijk met Frans bellen op 00353646645578 en dat kan gewoon in het Nederlands, want Frans is gewoon een Nederlander. Of bezoek de website, klik op de foto’s of klik hier.  Ook wilde ik hierbij Anne bedanken voor alle maaltijden die zij verzorgde, want ook dat was prima voor elkaar. Vraag er trouwens na als u een verblijft boekt bij Frans en Anne.

 

Frans & Anne

 

 
 
Helsingor

Hallo.

Onze laatste vistrip had plaats in juni (Soroya) en de volgende is pas voorzien voor eind maart ( en dan nog wel samen met de vrouwen ) en daarom besloten we ( Chris en ik ) eind november om een paar dagen naar Helsingor te trekken.Even op het Internet gekeken en we boekten een vakantiehuis voor 3 nachten van 3/12 tot 6/12 voor een schappelijke prijs. Aangezien het een huis betrof van 8 personen konden er desgewenst nog mensen mee, maar omdat er weinig tijd tussen zat kon niemand zich vrijmaken. Met kerst gaat Chris skiën met Wijnand uit Lelystad en toen deze hoorde van onze trip wilde hij graag mee en toen waren we met drie. We vertrokken dus zondagnacht vanuit Olen (B) via Lelystad (NL) naar Helsingor, waar we maandagmiddag om14.00h aankwamen. Eerst voor Wijnand een vergunning gekocht ( in Denemarken ook verplicht op zout water), dan de sleutel afgehaald en ons geïnstalleerd in ons huisje waar we trouwens al eerder verbleven.

Tegen 18.00h waren we aan de waterkant terwijl er een harde N.W 'er stond en de regen met bakken naar beneden kwam bij een temperatuur van een graad of 3. De vangst kwam traag op gang maar gaandeweg werd de bak toch gevuld met gullen tussen 40 en 55 cm.Tussendoor ook nog wat kleine wijting en schar. Links van ons stonden nog drie vissers en aangezien er geen enkele Deen op deze manier vist ging ik ervan uit dat het ook " vistrippers " waren en ging ik ze een bezoekje brengen. Het bleken Nederlanders te zijn en met één ervan (André) had ik al redelijk wat e-mailverkeer gehad en dus konden we nu kennismaken en wat bijpraten.

Op het einde van de dag hadden we 32 gullen in de bak wat zeker niet slecht was. Dinsdagavond waren we rond 17.00h aan het water. De wind was weg en de sterren stonden aan de hemel bij ong.3°C. André en zijn vrienden, die vandaag wel met hun boot konden vissen, lagen voor ons te driften. Bij ons kwam de vangst heel traag op gang en om 20.00h hadden we slechts 3 gullen in de bak.

Een uurtje later kwamen André en zijn maats nog langs. Bij hun was de vangst ook enigszins tegengevallen. Rond 22.00h begon de beet er toch in te komen en om 1.30h lagen er 38 gullen in de bak, weerom tussen 40 en 55cm.

Woensdagavond, onze laatste avond, om 17.00h aan het water met een stormachtige Z.W.wind en bakken regen. Deze avond hebben we wel wat vissen verspeeld en velen waren net in de lip gehaakt. Vandaag hebben we de grootste vissen gevangen ( tot 70cm ) maar ook de meeste ondermaatse. Toch nog 19 gullen in de bak en om 22.00h gestopt met vissen. De rest van onze pieren ( gehaald bij Van Dixhoorn ), die nog in topconditie waren, hebben we aan onze Nederlandse vrienden gegeven die er achteraf nog wat gullen hebben mee gevangen.

Conclusie:

--Na twee -en-een-halve vissessie hadden we met 3 man toch 89 maatse gullen ( 100kg ) enkele scharren en botten, en een 50tal wijtingen  van net aan de maat tot 32cm waarvan er enkele onfortuinlijke waren die niet meer te redden waren

--Opvallend was wel dat de gullen goed in de huid zaten. De voorbije jaren waren we ginder in februari en maart. De gul is dan mager en het vlees is papperig ( zal wel te maken hebben met het paaien ) en het verschil is goed te voelen bij het fileren.

--De gulletjes van 20 tot 25 cm hebben we niet gevangen ( een slecht voorteken? ) of misschien worden ze daar ook pas in het voorjaar gevangen zoals hier.

Deze toevallige trip is voor 100% meegevallen en zal volgend jaar navolging krijgen en is ideaal om de gaten tussen de geplande reizen op te vullen.

Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar

Merry Christmas and a Happy New Year

Joyeux Noel et une Bonne Année

Frohliche Weinachten und ein Gluckliches Neues Jahr

Glaedelig Jul og Godt Nytar

God Jul og Godt Nyttar

 

 
 
Noorwegen 2007 Team de Tobbe

Locatie: Kystferie/Glesvær/Sotra

Bijna een jaar hebben we er weer op moeten wachten, bijna omdat we besloten hadden voortaan in augustus te gaan i.p.v. september dus mochten we nu drie weekjes eerder vertrekken om Noorwegen onveilig te gaan maken, de doelstelling dit jaar was om minimaal net zo veel soorten te vangen als het vorige jaar, toen hadden we er 16, of nog beter dit te verbeteren, verder zou het gewicht van de kampioensvis wel iets hoger mogen. In het afgelopen jaar heeft het team 5 meetings gehad waarin alles dat nodig was besloten is zodat een ieder wist waar hij/zij aan toe was en wat er te verwachten viel, natuurlijk werden tijdens deze meetings de grootste vissen gevangen, een staaltje visserslatijn van de bovenste plank. Dit jaar zou het team uit tien personen bestaan waarvan er zes voor 2 weken gingen en twee x twee voor één week, deze mensen kwamen met het vliegtuig terwijl de zes anderen met de ferry van de colorline gingen, een super relaxte manier van reizen en zeer gezellig, je begint dus al met een soort minicruise. De Teamleden voor dit jaar: Harrie en Jos, die kwamen de eerste week, Arie en Louise, voor de tweede week. De die-hards voor twee weken: Dennis, Thomas,Herman,Huug,Veronica en Henk.

Henk had evenals voorgaande jaren weer ruim voldoende lijnen en sleppes gemaakt voorzien van de allernieuwste snufjes zo als de nieuwe Glowsquids van Ahoy Hengelsport en tevens stond de reis in het teken van diverse tests van nieuwe soorten lijnen en sleppes alsmede waren er wat Avet reels meegereisd om deze aan een zware test te onderwerpen. De bestemming was evenals voorgaande jaren de accommodatie Kystferie in het plaatsje Glesvær op de eilandketen Sotra in de buurt van Bergen, een mooie locatie waar je vrijwel altijd en met elke wind kunt vissen, er is altijd wel een beschutte stek te vinden. Natuurlijk was er ook voor het teamlid met de zwaarste vis de z.g. Sotrabokaal, zowel voor de dames als de heren en mochten de dames niet vissen zou dit beslist worden met een moddergevecht, natuurlijk hoopten we allemaal dat de dames niet zouden vissen.

Woensdag 15/8/07

Op de vorige avond de bus volgeladen met alle spullen en weer sta je er versteld van wat er allemaal meegaat, de bus zat tot op 25 cm van het dak aan toe vol, dat betekende 6 kub spullen en op de vraag of we soms in Noorwegen gingen wonen werd een vreemd antwoord gegeven en maakte ondergetekende kennis met de tv gids. Woensdagavond rond negen uur vertrokken we dan richting Hirsthals Denemarken waar we de ferry van de colorline zouden nemen naar Bergen, onderweg hadden we behalve wat zware regenbuien weinig oponthoud en zo ongeveer om de 2 uur werd er even een stop gemaakt om de benen te strekken en/of een sanitaire stop te maken, dit bleek nodig ook want één der reizigers moest toch met elke stop even een splinter uit zijn rug verwijderen, een echte veulpoeper dus. Wie dat was vertellen we niet omdat het Herman was. Donderdag morgen kwart over acht arriveerden we in Hirsthals waar we om half tien de boot op mochten en waar we ook Kees Wijnands en een deel van zijn groep ontmoette die de heenreis met ons samen zouden reizen.

Precies half elf vertrok de boot en volgens de kapitein zouden we behoorlijk wind onderweg krijgen, dat klopte ook wel want in Stavanger had de ferry een vertraging van een uur, aan boord merk je niets dat het zo hard waait immers er is vertier genoeg en wij zochten ons heil in de starlight nightclub waar we onder het genot van een drankje de avond doorbrachten en ons lieten vermaken door diverse entertainers. Half twaalf gingen de meesten hun hut opzoeken om de nacht door te brengen, Huug en Herman wilden liever nog het e.e.a. aan Bachus offeren en vreemd genoeg waren ze toch de andere morgen op tijd om een stevig Noors ontbijt te nuttigen bestaand uit gebakken aardappelen, gehaktballen, gebakken spek en worst en eieren.

Vrijdag 17/8/07

Precies om 08.00 uur meerde de Prinsess Ragnhilde af in Bergen en 5 minuten later konden we al de boot afrijden, helaas was er douanecontrole maar dankzij onze eerlijke gezichten mochten we doorrijden, diverse Duitse en Poolse busjes werden er uit gehaald voor controle. De rit naar Glesvær verliep voorspoedig en net toen we daar arriveerden kwam Kare aanvaren met de Arvor, de boot van hem zelf die we mochten gebruiken tijdens onze vakantie. Marri-An kwam met de auto en na de begroeting konden we de bus uitladen en ons inrichten waarna Henk en Huug richting vliegveld vertrokken om Harrie en Jos af te halen. Dennis, Thomas en Herman hielpen Veronica met het opruimen van de koel en vriesspullen en het opbergen van de enorme hoeveelheden voedsel.

Besloten werd om deze dag niet te gaan vissen omdat het inmiddels half twee was maar op het gemak de beide boten van spullen te voorzien en de hengels op te bouwen, ook werd aan Herman, de kapitein/stuurman van de 22ft sloep uitleg gegeven hoe de boot werkte. Toen dit gebeurt was konden we aan de koffie en de maaltijd en in de avonduren werden de plannen gesmeed onder het genot van een drankje en een bak zoutjes, behalve Dennis en Thomas die bij het boothuis op de steiger gingen vissen en de eerste vier soorten van de trip wisten te vangen n.l lipvis, koolvis, zeedonderpad en knorhaan, om elf uur kwamen ze boven water, net op tijd voor de slaapmuts uit de fles van Harrie. Moe en vol snode plannen ging een ieder te bedde.

Zaterdag 18/8/07

Om 07.00 uur opgestaan en na een stevig ontbijt rond negen uur het water op, doordat het de afgelopen dagen nog al gewaaid had stond er nog een flinke deiningop open zee maar toch konden we dank zij de goede boten buitengaats vissen zij het wel wat onder de kant, vlak voor het vuurtorentje op 5 minuten varen van de haven lag een goede stek. We vingen behoorlijk vis en op een gegeven moment hoorden we iemand gniffelen, Huug had zojuist een flinke aanbeet gehad en aan zijn hengel te zien was het een behoorlijke vis dus werd de gaf in stelling gebracht want het schepnet zou wel eens te klein kunnen zijn, tien minuten later lag er een kabeljauw in de boot van 7.5 kg, Huug blij en wij niet, zou de man nu reeds op de eerste dag al toeslaan en zich de bokaal veilig stellen?

 

 

 

Verder werden er nog acht soorten vis gevangen wat het totaal na 2 dagen op 12 bracht, de soorten die bijgevangen werden waren: Kabeljauw,Schelvis,Pollak,Leng,Lom,Wijting,Makreel en Rode poon. Om 15.00 werd er gestopt om de vis schoon te maken en te fileren, een ieder had zijn/haar taak zodat de gehele groep tegelijk klaar was en we aan de koffie konden. Na de maaltijd, Goulash met rijst, weer een bakkie en daarna een drankje met weer de wildste verhalen over “kneiters”die men wel zou gaan vangen, Huug lachte er maar eens om, die moest het eerst nog zien. Weer een slaapmutsje uit de fles van Harrie en de meute ging in meditatie….

Zondag 19/8/07

De plaatselijke Piet Paulusma had voor deze dag weinig wind en zonnig weer voorspeld dus kregen we harde ZO wind en bakken met regen, toch gingen we vissen want de drang bij sommigen was zo hoog dat men een nat pak niet erg vond, we konden weer buitengaats naar de stek van één dag eerder, verder op zee was het toch wel wat te ruig en we vingen weer mooie schelvissen tussen 4 en 6 kg maar ook mooie pollakken en koolvissen tussen 3 en 5 kg. Dennis was deze dag overactief ( dat is hij meestal) en had wel 100 x een vis er aan maar evenzoveel keer was hij deze weer kwijt, een iets te gretig Dennis, Thomas daarentegen wachtte wel eens te lang of zag de aanbeet niet en dat resulteerde dan weer in een geslikte haak, gelukkig waren alle vissen van een dusdanig formaat dat deze konden worden meegenomen, kleine vis is er vrijwel niet gevangen.

Huug, Henk Dennis en Thomas stopten wat eerder, zij vonden de regen wel genoeg en de andere boot bleef doorvissen, bovendien werd de drift die de Arvor maakte net iets te snel. Door iemand werd gesuggereerd dat Huug beter een luier aan kon trekken……. Hij had een natte broek. Nadat de sloep binnengelopen was werd het fileerproces weer opgestart en Veronica zorgde voor de catering in de vorm van een drankje, verder was zij verantwoordelijk voor het inpakken van de filets iets dat met grote zorg gebeurde. De avondmaaltijd bestond uit zigeunerschnitzel met natuurlijk zigeunersaus, gebakken aardappelen en sla. Na de koffie weer een drankje met de nodige zoutjes en weer een slaapmutsje uit de fles van Harrie. Huug had zich deze dag staande weten te houden onder het visgeweld van de groep, de kabeljauw van Huug was trouwens gevangen aan een sleppe met de nieuwe Glowsquids 15 cm. Er werden ook weer 2 nieuwe soorten gevangen wat het totaal op 14 bracht, Heilbot en Roodbaars. Na twee dagen was het verschil al te zien tussen de reguliere octopussen en de squids maar toch werden de plannen niet gewijzigd en visten sommigen met squids en anderen met de “gewone” lijnen. Moe gingen we onze kooi opzoeken, tenslotte was het vakantie.

 

 

 

Maandag 20/8/07

Was het gister nog bar met het weer, vandaag stukken beter met een zwakke oostenwind 2-3 bf en dus open zee op, er stond nog wel wat deining maar het was goed te doen. Omdat er door de vissers die om ons heen lagen weinig vis gevangen werd besloot Henk om een ieder met squids te laten vissen en dit bleek een goede beslissing want we vingen weer een flinke bak vis deze dag terwijl de anderen zich tevreden moesten stellen met een paar kleine visjes terwijl de vis die wij vingen van flink formaat was, zo tussen 3 en 6 kg. Thomas ontpopte zich deze dag als een volleerde visser en ving de meeste vis van de dag, Henk assisteerde hem hierbij, er moet even vermeld worden dat Thomas nog nooit op zee gevist had en totaal geen kaas gegeten had van deze materie, hij was daarom zeer enthousiast. Harrie ving een Leng van 80 cm en vond dat al heel wat ( shame on you Harrie) verder hadden we grote schelvis en pollak en werden er weer 2 soorten bijgevangen n.l. Steenbolk en door Dennis een Scharretong die hij op wilde eten. Dit bracht het totaal na 4 dagen al op 16 soorten, het aantal van het vorig jaar was al geëvenaard. Na zes uur vissen hielden we het voor gezien en keerden met volle bakken weer terug waar de verwerkingsprocedure weer werd opgestart. De maaltijd bestond uit goedgevulde spaghetti á la Het Geval en vooral Thomas liet zich dit goed smaken, waar laat zo een jongen toch alles vraag je je dan af, de volgende morgen kregen we het antwoord, het toiletteren duurde n.l. nogal lang van Thomas. Na weer een slaapmuts uit de fles van Harrie konden we weer te bedde om bij te komen van een zeer enerverende dag.

Dinsdag 21/8/07

De weergoden bleken ons goedgezind want er was weer geen wind en zeer zonnig, Later zou er een matige noordenwind opsteken, meestal gebeurt dit in de middag in Noorwegen. Natuurlijk gingen we open zee op en wat nieuwe stekken uitproberen aan de noordelijke kant echter hier bleken alleen lommen te zitten die we liever niet vingen, niet dat het geen lekkere vis is maar ze zijn gewoon lastig schoon te maken. Henk ging op zoek naar een nieuwe stek en heeft die ook gevonden, een taluud aflopend van 50 naar 120 meter en de vis werd gevangen tussen de 65 en 80 meter, kwamen we dieper vielen de beten weg. Mooie schelvis en pollak kwamen boven en de bak vulde zich al weer snel, de andere boot had het ook gezien op de lommengronden en ging ongeveer 500 meter bij ons vandaan de driften maken, ook daar werd behoorlijk vis gevangen. Dat meeuwen brutaal zijn wisten we al maar wij hadden er zo maar 3-4 op het dak van de kajuit zitten en als je niet oplette pikten ze het stukje aas van de haak af. Terug in de haven konden we weer aan de bak om de vis te verwerken en Dennis had bijna verkering met een mooi trolletje. We ware weer zeer tevreden op de vangst, Huug ook want die stond nog steeds bovenaan. De avondmaaltijd was ditmaal aardappelen met bieten en 2 slavinken en een ieder liet het zich smaken behalve Harrie, die luste geen bietjes dus had hij boontjes. In de avonduren weer hetzelfde ritueel, een drankje met als laatste een slaapmuts uit de fles van Harrie die deze avond de bodem zag, daarna weer mediteren.

Woensdag 22/8/07

Weer hadden we prachtig weer, helaas was de wind weer anders namelijk NW 4 en dat is nooit goed voor de visserij dus zou het zoeken worden, eerst maar buitengaats proberen maar daar werd weinig vis gevangen dus naar Tekslo gevaren waar we mooie driften konden maken en de vis wel aanwezig bleek te zijn, we vingen weer mooie schelvis, pollak, koolvis, kabeljauw enz. Thomas wist deze dag zelfs een kabeljauw te vangen van 6 kg waarmee hij Huug aardig benaderde en Huug zelf ving een exemplaar van 5 kg. Beide vissen werden gevangen aan de havfiskeboom met een sleppe met 11 cm Glowsquid en haak 9/0. Opnieuw hadden we het weer geraden en ook in de sloep werd goed vis gevangen, Harrie had zelfs een keer een haal van 5 stuks!!!!!!!!!!!!!! 3 vissen en zijn beide vismaten, die heeft dus behoorlijk moeten takelen. Thomas is de meest luie visser die we ooit zagen maar merkwaardig genoeg toch succesvol, regelmatig kwam er een vis boven bij hem. Henk had een typische offday, bijna alles ging dan ook mis en Dennis vond weer een nieuw ideaal namelijk poontjes die hij wel wilde bewaren om te roken. 15.00 uur weer gestopt en richting haven om het dagelijkse klusje van visverwerken te volbrengen, Veronica was in staking wegens het schilderen van het fenomenale uitzicht vanuit het huis dus deze dag moest één van de koorknapen omhoog om een drankje te halen en Henk de vis inpakken. Weer was het een zeer succesvolle vis dag die beloond werd met gebakken vis als maaltijd, dit van de vis die we daags ervoor gevangen hadden en een ieder liet het zich goed smaken. De avond werd weer doorgebracht met sterke verhalen hoewel deze wel wat minder werden want Huug had nog steeds de grootste en liet dit gniffelend merken ook. Omdat de slaapmutsfles van Harrie op was schonk Henk uit zijn meegebrachte fles Whisky maar een slaapmuts met ijs, er lag nog wel een andere slaapmutsfles in de vriezer alleen wist niemand van wie die was en ook was deze fles op een gegeven moment spoorloos verdwenen, waarschijnlijk toch trollen die ook slaapmutsen lusten. 12 uur gingen we weer richting kooi en Harrie en Jos maakten zich op voor hun laatste visdag.

Donderdag 23/8/07

Dit zou de laatste kans voor Harrie en Jos worden om een kneiter te vangen en zo Huug van zijn troon te stoten, vol goede moed vertrok het team richting open zee immers het weer was opnieuw perfect, op die ene dag regen na hebben we eigenlijk de gehele vakantie goed weer gehad. Helaas vingen we ver op open zee weer alleen lommen dus maar weer terug een stuk naar de kant waar Henk met de Arvor weer op een mooie stek stuitte en daar kwamen weer de nodige mooie vissen boven, de sloep zocht zijn heil elders en ook deze bootbemanning wist weer goed vis te vangen. Opmerkelijk was dit jaar dat er elke dag wel een stuk of 5-6 kabeljauwen gevangen werden, iets dat vorig jaar niet lukte. Waar dit in zat is niet duidelijk, wat wel opvallend was dat ze voornamelijk aan lijnen met squids gevangen werden in de kleuren roze en oranje. Thomas hield het vissen voor gezien en had zichzelf bevorderd tot dekknecht, iets dat hij bijna elke dag al had gedaan maar nu dus fulltime en de oude garde was hem hier erg dankbaar voor, het was een enorme hulp en hij deed bijna alles zo als vis scheppen, voor Huug werd zelfs zijn vislijn van aas voorzien zodat deze sympathieke bijna tachtiger het wat makkelijker had en gewoon kon blijven zitten. Super Thomas!!!! Helaas voor Harrie en Jos wisten zij geen zwaardere vis te vangen dan Huug , geen bokaal dus voor deze beide heren. Na het dagelijkse klusje van fileren enz. de maaltijd genuttigd Bami met Ajam Ketjap, iets dat er altijd wel ingaat en dat was te merken ook aan de lege pannen. De laatste avond van Harrie en Jos werd doorgebracht met het evalueren van de afgelopen week en de conclusie was dat het een mooie week geweest was. Henk schonk weer een whiskyslaapmuts en het team ging weer in ruste…. Week één was ten einde.

Vrijdag 24/8/07

Vandaag kon het team redelijk uitslapen want Huug en Henk konden toch niet gaan vissen, zij moesten Harrie en Jos naar het vliegveld brengen en meteen Arie en Louise mee terugnemen die de voorgaande twee personen kwamen vervangen, Dennis en Thomas namen een baaldag en Herman ging het water op, helaas kon hij niet aan de vis komen hoewel er toch nog wel wat gevangen werd, wel hielp Herman ons aan het 17 e soort, een Heek en dus was het record van het voorgaande jaar reeds na één week verbeterd. Dennis en Thomas mochten met Kare, de eigenaar van Kystferie, mee om krabbefuiken te zetten maar in de middag bij het ophalen bleek het touw waaraan de fuiken zaten versleten, bij het ophalen brak het namelijk en lagen er 10 fuiken op 20 meter diep, geprobeerd werd nog om ze terug te vinden maar helaas lukte dat niet, en dan komt de Noorse mentaliteit tevoorschijn, Kare lachte er maar om en zei alleen maar …. Bad rope. Dit weekeinde werd er voor het eerst in Glesvær het bootfestival georganiseerd waarbij de haven uitpuilde van de boten en er op de kade en het terrein er omheen diverse bands en artiesten optraden, dit festival zou twee dagen duren en Dennis en Thomas waren door Marri-An uitgenodigd mee te gaan, helaas voor Dennis was hij geen 18 en mocht niet naar binnen, Thomas was sociaal en ging ook maar niet… balen dus. Marri-An had voor ons deze dag een hele lekkere goed gevulde vissoep gemaakt op zijn Noors van 2 dikke schelvissen en 2 kabeljauwen plus nog een koolvis die we daags ervoor gevangen hadden en een ieder liet zich dit dan ook goed smaken, Kare en Marri-An aten gezellig met ons mee, de Noorse gastvrijheid is hier echt enorm. In de avonduren hebben we kunnen genieten vanaf ons terras van diverse bands e.d. en we kwamen er achter dat noren niet echt tegen drank kunnen gezien de hoeveelheden straatpizza’s die er lagen. Rond middernacht vonden we het wel genoeg en gingen slapen, tenslotte moest er de volgende dag ook nog gevist worden, Arie had een nieuwe slaapmutsfles bij zich dus dat ging weer helemaal goed.

Zaterdag 25/8/07

Vandaag was het de dag van de vuurdoop voor Aaaaaaaarie en zijn eerste Noorwegenvisdag, om niet meteen in zware deining te gaan vissen gingen we naar Tekslo, het weer was ook weer eens veranderd, de wind waaide nu uit het westen en dus hadden we in één week de hele windroos wel zo een beetje gehad qua richting. Ondanks dat de wind weer uit een andere richting waaide toch nog behoorlijk vis weten te vangen en Dennis tekende voor het 18 e soort, een tongschar, er zouden later deze week nog meer van deze exemplaren volgen. Het visverwerkingsproces werd weer opgestart in de middag en eenmaal klaar gingen we aan de koffie en daarna een drankje voor het eten, het menu deze dag was dikke Snert met enorme hoeveelheden worst en spek. Daarna op het terras van de avondzon genieten en weer luisteren naar diverse artiesten op het bootfestival dat zijn laatste avond had, de afsluiting hiervan was een z.g lazarus show ( nieuw Nederlands woord van Huug) oftewel een lasershow welke vanaf een boot op het water gegeven werd, met technomuziek welke zo hard was dat men het waarschijnlijk in Nederland heeft kunnen horen, dat iemand daar doorheen kan slapen is vrijwel onmogelijk, toch lukte het één persoon, Herman namelijk, die had er niets van gehoord werd verteld. Half één was het spul afgelopen en konden we naar bed.

Zondag 26/8/07

Helaas zagen we toen we opstonden dat het niet al te best weer was, regenbuien trokken over maar gelukkig was het ook lange perioden droog dus Aaaaaarie, Dennis en Thomas trokken er met de sloep op uit en de rest nam een baaldag, dit was de avond ervoor al besloten dus was het geen verrassing. Tenslotte is Huug niet meer één van de jongste en Henk had het ook wel even een dagje gehad, de krakkenmikkenboot bleef dus deze dag in de haven. Dennis wist vandaag het 19 e soort te vangen namelijk een SNOTOLF die zich blijkbaar vergist had want normaal zijn dit planteneters en waarschijnlijk heeft er dus een stukje wier aan de haak gezeten. Hiervan is helaas geen foto omdat Henk zijn kamera in het huis lag en voordat hij die gehaald had was de snotolf al schoongemaakt door Kare die het wel even voor wilde doen hoe dat moest. Jammer dus, maar een rare/mooie vis is het, roze vlees en Aaaaarie wilde die wel in de pan uitproberen, hij heeft de vis dan ook gehad. Volgens Kare was het een erg lekkere consumptievis, volgens ons meer een aquariumvis. Op het menu stond deze dag rollade met jachtsaus en gebakken aardappelen en wortelen met doperwten, erg lekker en er werd een opmerking geplaatst dat het wel een restaurant leek, voortaan wat eenvoudiger kost dan maar? De avonduren werden weer doorgebracht met kneiterverhalen maar voorlopig stond Huug nog steeds aan de leiding!!!!!!!

Maandag 27/8/07

De wind was weer eens op zoek naar uit welke richting die zou gaan waaien en besloot toen maar om dat uit het NW te gaan doen, weer een andere wind dus en dat was te merken aan de visserij, op de stekken waar normaal goed vis zat was nu weinig te vangen dus zoeken geblazen. We vonden een leuke stek waar we toch nog aardig vis wisten te verschalken, Huug had een koolvis van 6 kg, Henk een scharretong van 63 cm lang en 2.3 kg zwaar en verder behoorlijke pollakken en schelvissen tussen 3 en 6 kg. Ondanks de weersverandering dus toch nog aardig vis dank zij het zoeken van Henk, de sloep kwam er steeds braaf achteraan. Dennis en Thomas waren er vandaag weer na het vissen even met Kare op uitgetrokken om netten te zetten, Kare heeft tijdens deze vakantie veel tijd en aandacht aan de beide jongste deelnemers besteed en voor de jongens was het zeer leerzaam. Weer konden we aan de bak om de vis te verwerken en de vriezers begonnen al aardig vol te raken, door goed teamwork duurde het verwerkingsproces nooit langer dan een anderhalf uur, vele handen maken immers licht werk en zo waren we elke dag toch rond 17.00 uur klaar en konden nog even bijkomen voor de maaltijd die deze dag om de darmen maar eens door te spoelen uit hete kip met basmatirijst bestond en dat ging er in als hete kip. De avond werd als voorgaande avonden doorgebracht met sterke verhalen waarbij Huug maar zat te gniffelen, de bokaal was bijna binnen handbereik.

Dinsdag 28/8/07

Vandaag hadden we een jarige… Aaaaaaarie had het geluk zijn verjaardag in Noorwegen te mogen vieren en kreeg als cadeau van de groep een pakket lijnen met Squids er op, hij was er zeer blij mee. De weergoden waren ons goedgezind, de wind was voor de verandering eens blijven hangen in de zelfde hoek en de zon scheen volop dus eerst maar buitengaats, daar viel het toch nog tegen dus maar weer rondom tekslo gevist waar Henk tot de conclusie kwam dat de vis dieper getrokken was, hier kwam hij achter door de boot eens door te laten driften i.p.v. bij 90 meter weer op te varen, zat de vis de voorgaande dagen nog tussen 65 en 85 meter, nu zaten ze boven 100 meter en stukken gretiger ook. Het werd een mooie visdag en de bakken kwamen goedgevuld weer mee terug met o.a. grote schelvis-pollak-kabeljauw enz. De krakkenmikkenboot ( arvor) met de oudere garde had het zo als elke dag weer ruimschoots gewonnen van de jongeren, de ervaring denken we…… De beide dames waren deze dag naar het Sartor Senter getogen om wat Noorse kronen uit te geven maar er moest ook nog een bokaal vervist worden, met de boot gingen ze niet mee dus dan maar vanaf de steiger op lipvis & co. De strijd was heftig en beide dames gingen ongeveer gelijk op, de kreten oe en ahh waren niet van de lucht en Louise ging zo op in haar gedoe dat ze even uit moest rusten tegen een bootje …… Nu ligt zo een bootje aan een touw vast met wat speling dus…….. nee, net niet te water maar wel languit in het bootje, hilariteit alom dus. Deze strijd is tenslotte gewonnen door Veronica met een lipvis van meer dan 2 kg die haar bijna van de steiger trok, we hadden nog niet zulke grote lipvissen gezien. Het avondeten bestond uit een enorme bal gehakt met aardappelen en snijbonen. In de avond werd de verjaardag van Aaaaarie gevierd met een flesje IJmuidens bitter en iederéén behalve Veronica en Henk ging met een schudder naar bed.

Woensdag 29/8/07

Het was weer een herhaling want de wind was weer eens op zoek, deze dag uit het NO en het was dan ook meteen een stuk kouder maar gelukkig tussen de regenbuien ook zonnig, de visserij was weer zoeken en dat moet je nu eenmaal liggen, Aaaaarie en Dennis hadden geen geduld en stopten om 12 uur reeds, Dennis was trouwens nat geregend omdat hij de verkeerde kleding aangetrokken had, Huug Henk en Thomas echter bleven nog en niet zonder succes want na de kentering van het tij wisten ze toch nog een mooie bak vis te vangen, Henk nog een koolvis van 6.5 kg en dikke schelvissen. Dus moesten we toch nog weer een bak vis fileren enz. de vriezers in het huis zaten inmiddels vol dus gingen we maar aan de vriezer in het boothuis beginnen. Het was weer woensdag dus op het menu stond gebakken vis waar we schelvis voor gebruikten die we daags ervoor gevangen hadden, ook Kare liet het zich goed smaken en vroeg meteen maar om het recept omdat men dit in Noorwegen niet kende. De avond verliep rustig, een ieder had nu toch wel wat vermoeidheid in het lijf van bijna twee weken vissen en nog steeds stond Huug aan kop waarbij ieder wel dacht dat dit niet meer mis kon gaan, Huug zelf ook niet immers, de laatste dag zou er behalve Huug en Henk niemand meer gaan vissen omdat men niet al te veel vis verwachtte, men had het dus goed mis!!!!!!!

Donderdag 30/8/07

De laatste visdag, Huug en Henk hadden de vorige avond besloten om in de ochtend uren toch nog even richting Tekslo te gaan om tot half één te gaan vissen om de tijd te doden en de dag vol te maken, daarna zouden ze wel gaan opruimen. De rest had weinig zin of was te moe en de die-hards gingen dus met zijn tweeën op pad. Het werd een schitterende dag met zon en hoge temperaturen en dus zaten we al snel aan ons overhempje te vissen en te genieten. Mooie driften konden we maken en tegen de verwachtingen in van de andere teamleden vingen we enorm veel vis op een diepte van tussen 100 en 150 meter. Henk kreeg een enorme dreun op zijn hengel, een abu suveran pro boat 20 lb met een abu BG 10000 reel. Meteen voelde Henk dat dit wel wat anders was dan een grote schelvis en vroeg Huug om de gaf in stelling te brengen want het schepnet zou niet volstaan. Na een kwartiertje strijd kwam de vis dan boven, het bleken er twee te zijn, aan de bijvanger, een zijlijn met 5.5 cm squid zat een schelvis maar toen Huug nog eens keek zag hij een monster er onder hangen aan de sleppe met 15 cm squid oranje, Het bleek een mooie kabeljauw te zijn van 10.5 kg en eenmaal aan boord werd er toch wel een klein feestje gevierd door beide heren, het leken net kleine jongens. En zo zie je maar, geef nooit op en zeg nooit dat het niks meer wordt. De Sotra bokaal was hiermee voor Henk tenzij Huug in de resterende tijd ook nog zo een exemplaar wist te vangen, helaas voor hem gebeurde dat niet. Om half één gestopt en het ontvangstcomité stond op de steiger al op ons te wachten, dit omdat Henk zijn vangst even had doorge sms-d naar de wal, natuurlijk werd het daar niet geloofd maar eenmaal binnen zagen Huug en Henk de gezichtjes al vertrekken met de uitdrukking van: hadden we nu maar meegegaan…Pech dan. Dennis wist toch nog vanaf de steiger het 20 e soort te vangen, 2 scharren. Een ongekend succes!!!! Na het schoonmaken en fileren van de vis de boten leeggeruimd en alle visspullen opgeruimd en ingepakt, daarna alles alvast in de bus geladen en ook alle tassen, koffers en andere zaken die weer mee terug moesten. De afsluitende maaltijd was nasi met een half pond saté p.p. en dat liet een ieder zich goed smaken. Huug mocht s’avonds de beide bokalen uitreiken en dat is hem op het lijf geschreven, toch vond hij het wel jammer dat hij er op de laatste dag nog afgevist werd.Na een avondje evalueren over de voorbije weken gingen we naar bed.

 

 

 

Vrijdag 31/8/07

De vertrekdag was aangebroken, Huug en Henk gingen na het ontbijt de vis inpakken in de meegebrachte tempexdozen en voor een ieder was er een volle doos met filets ( ongeveer 15 – 20 kg) Nadat we uitgebreid afscheid genomen hadden van Kare en Marri-An vertrokken we om half 10 richting vliegveld om Aaaaarie en Louise weg te brengen die om kwart over twaalf hun vlucht hadden, daarna terug naar Bergen om ons te melden bij de colorline voor de terugreis en mooi op tijd om even na elf waren we op het terrein aangekomen waar we nog een uurtje moesten wachten tot het inschepen begon.

 

 

Eenmaal aan boord gingen we net als voorgaande jaren eerst helemaal bovenop het dek om Noorwegen uit te zwaaien en daarna een lekkere bak koffie drinken met zo een heerlijke Noorse koek die we eigenlijk de afgelopen dinsdag al verwachtten maar helaas kwam die toen niet, we hebben er toen maar 2 genomen om het van dinsdag goed te maken. Daarna weer een paar uurtjes aan dek, het e.e.a. gefilmd en gefotografeerd om dan rond 17.00 aan de maaltijd te gaan, hierna lekker rustig in de starlight nightclub koffie drinken en afwachten op de gebeurtenissen van de avond, het was weer een wervelende show en genieten dus. Dennis en Thomas deden kennis op aan twee leuke Noorse meiden en brachten dus de avond/nacht bij hun door… waren we nog maar jong……

Zaterdag 1/9/07

Om half negen meerde de Prinses Ragnhilde af in Hirsthals Denemarken en 10 minuten later reden we de boot af voor een reis van 1000 km terug naar Noordwijk, één stop in Denemarken om te wateren, één stop net over de grens in de Heimat om te tanken en een bratwurst te nuttigen en even uit te rusten en daarna nog één stop in Nederland bij Oldenzaal waar we Harrie en Jos weer ontmoetten die hun meegebrachte dozen vis kwamen ophalen en de hengelspullen. We hebben een voorspoedige reis gehad en rond 20.00 uur waren we weer in Noordwijk waar de bus uitgeladen werd en onder het genot van een bakkie koffie nog even nagepraat werd. 11 uur s’avonds ging dan een ieder huiswaarts.

Eindconclusie:

Team de Tobbers heeft weer kunnen genieten van een super gave visvakantie met op één dag regen na goed weer, iets waar je nu eenmaal zelf niets aan kunt doen, de weergoden waren met ons. Kare, de huiseigenaar heeft enorm veel tijd besteed aan de beide jongens door met ze te gaan vissen zoals noren dat doen en hen te laten zien hoe nu de krabbefuiken gezet worden en de netten, Kare wilde ook nog twee dagen met ons gaan longlinen maar hiervoor hebben we bedankt, we visten liever met de hengel. Kystferie/Glesvær/Sotra is gewoon een toplocatie en een enorm visrijk gebied, je kunt er vanalles tegenkomen en als je er maar moeite voor doet elke dag wel een volle bak vis vangen, helaas hebben veel mensen nog steeds het idee dat men in Noorwegen slechts de bak hoeft op te houden en dat de vis er zo inspringt of dat als men maar een stuk ijzer met een haak laat zakken dat er dan meteen een dikke vis gevangen wordt, helaas zal ook in Noorwegen enige moeite moeten worden gedaan, enige kennis van zaken is dan ook een pré, probeer dan ook als men voor het eerst gaat zo veel mogelijk informatie te verkrijgen.

Het systeem met de HAVFISKEBOOM en sleppe ontpopte zich weer eens als het best vangende systeem hoewel de kant en klare systemen zoals de Leng-jiggers, Abyss systemen, Heilbot Sleep Systeem, Big fish special rig en de beide zware Two-Booms systemen maar ook de lichtere versie er niet voor onderdeden, de complete systemen hebben als voordeel dat er een breeklijn aan gemonteerd zit waardoor als men vastzit men niet het gehele systeem verspeeld doch slechts de breeklijn met het lood.

De geteste Squids staken met kop en schouders uit boven de gewone octopussen evenals het z.g. zandspiering imitatievisje en ook het twistervisje deed het prima, een leerzame test voor de nieuw te maken noorwegenlijnen.

Glow Squids en ook de complete genoemde systemen alsmede havfiskebooms, staande lijnen en sleppes met deze unieke squids zijn o.a. verkrijgbaar bij Ahoy Hengelsport Rotterdam en Sassenheim en de B2 squid bij Alfhalines.

Ook het verschil tussen nylon zijlijntjes aan de staande lijnen en de rvs haaklijn aan een rvs afhoudertje was duidelijk, rvs was 100 x beter en Team de Tobbers zal het komende jaar geen nylon lijnen meer meenemen, ook deze systemen zijn verkrijgbaar bij Ahoy Hengelsport en o.a. Hengelsport Meijvogel in Katwijk en Alfhalines.

Dan had het Team diverse Avet reels mee om aan een zware test te onderwerpen en deze reels kwamen prima uit de bus, het is even wennen met de slipafstelling, de vrijloop is hetzelfde hendeltje als de slip maar daar went men snel aan, informatie en verkoop van Avet reels vind men op de site www.avetreels.nl .

Al met al een zeer leerzame en vruchtbare reis die Team de Tobbers weer gehad heeft met weer eens veel vis en ook veel plezier.

De soorten die gevangen zijn:

Kabeljauw, Schelvis, Pollak, Koolvis, Leng.Lom, Wijting, Makreel, Poon, Lipvis, Zeedonderpad, Knorhaan, Heilbot, Roodbaars, Steenbolk, Scharretong, Snotolf, Heek, Tongschar en Schar.

Met 20 soorten dus het record ruimschoots verbeterd!!!!!

Speciale dank gaat uit naar Kåre en Marri-An van de locatie Kystferie te Glesvær op de eilandketen Sotra, deze beide mensen doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en indien u dat graag wilt gaat Kåre met u zee op om de Noorse vismethoden te laten zien. Verder moeten natuurlijk alle Teamleden die deze reis tot een succes gemaakt hebben bedankt worden voor hun inzet n.l. Harrie, Jos, Aaaaarie, Louise, Herman, Huug, Dennis, Thomas, Veronica. Speciaal Veronica voor haar enorme inzet om het huis, waar we toch telkens zo binnenstapte, op orde te houden en alle vuile was van de vissers weg te werken, tenslotte had Veronica ook vakantie maar ze deed het allemaal met plezier, een groot bedankje waard. Dank gaat ook uit naar Hengelsport Meijvogel in Katwijk en Ahoy Hengelsport voor de geleverde spullen.

Voor 2008 staat de reis al weer geboekt en zullen we weer in hetzelfde gebied gaan opereren, dit voor het 4 e jaar en gewoon omdat het ons daar prima bevalt, prima huizen, prima boten en goede service en vooral betaalbaar.

Henk.

 
 
Denemarken 2007

Hallo visvrienden

Dit jaar op vakantie geweest in Denemarken. We hebben gekozen voor de regio Djursland. Mede omdat we de ervaringen van Dennis op de site hadden gelezen leek het ons een mooie omgeving waar ook een visje te vangen is. Uiteindelijk zijn we in Fjellerup / skovgarde terecht gekomen waar we een huisje hebben gehuurd op zo’n 250 meter van het strand aldaar.

Wat me als eerste opviel bij de zee ( Kattegat ) was dat het water bijzonder helder was. Ik stond een keer tot mijn middel in het water en zag de krabben op de bodem rondlopen. De vis vergunning heb ik bij het grenswisselkantoor in Denemarken gehaald, gelijk maar een jaarkaart want dat is maar €5,- duurder dan een weekkaart.( jaarkaart €20,-). Ik had van Dennis gehoord dat we daar zelf aas konden steken maar wisten in eerste instantie niet waar dus zijn we langs viswinkels geweest om te kijken of ze daar zeepieren verkochten. Niet dus maar je kunt ze langs de weg bij particulieren verkrijgen. We hebben aan Deense vissers gevraagd waar dat was en ze wezen ons een paar verkooppunten aan.

 

 

Bij deze punten staat dan en bord met daarop: SANDORM. Als het bord staat zijn er pieren aanwezig, je koopt er dan 10 voor 10DKK ( ongeveer € 1.30 ) Voor nood is dit allemaal leuk en aardig maar ook vrij kostbaar als je dit twee weken voor ongeveer 4 personen moet doen. Dus even een paar smsjes en telefoontjes met Dennis gepleegd en we hadden een goede stek om te steken. Omdat een andere zoon van me nog met een vriend zou komen heb ik voor alle zekerheid ook nog een paar kilo uit Nederland laten komen. Het vissen zelf was even aftasten en proberen maar we hebben leuke en visrijke stekken gevonden. Het mooiste was eigenlijk wel dat de stek direct bij ons huisje uiteindelijk als beste voor ons uit de bus kwam. Het nadeel was wel dat de vis van ver moest komen zodat de jongste zoon het moeilijk had om in het begin van het opkomend water over de tweede zandbank te komen een visje te vangen. Naar mate het water meer opkwam kwam de vis wel binnen zijn handbereik en kon hij ook genieten van de mooie platvissen. Het waren er wel minder dan in de berichten van Dennis maar we hebben er geen onder de Nederlandse minimum maat gevangen.

Andere topstekken zoals in berichten beschreven hebben met dezelfde problemen te maken als in Nederland: Ik heb van Duitsers gehoord en een keer zelf gezien dat vissers met hun bootjes kort onder de kust van Gjerrild aan het slepen waren. Verder staan er voor de kust Fjellerup en Grennaa toch wel heel veel netten in het water.

We zijn ook nog twee keer met een charterboot op de gul geweest. Dit was een mooi bootje dat vanuit Grenaa ( MS SIGNE ) vaart voor DKK300 per persoon. Hierop staat een schipper die zijn uiterste best doet om achter de vis aan te jagen. De eerste dag hadden we er 60 en de week erop hadden we er met twee man nog 50. Dit waren allemaal gullen in de klasse 1 tot 4 kilo. Uiteindelijk een mooi aantal file en kibbeling in de vriezer.

Als uitstapje van het zoute zijn we ook nog naar de daar bekende put & takes geweest waar we een aantal hele mooie zalmforellen hebben gevangen.

Als algemeen is me opgevallen dat het gebied erg schoon is en dat de mensen veel vertrouwen in hun medemens hebben: een vergunning voor de put& takes moet je zelf invullen en het geld in een brievenbus deponeren, dit geld ook voor de SANDORM, Aardappels en aardbeien die je langs de openbare weg kunt kopen. Verder zijn de viswinkeliers erg behulpzaam met het aanraden van leuke visstekken.

 

 

Al met al een leuke vakantie gehad en nog voldoende Deense kronen overgehouden om er volgend jaar( of eerder ) nog eens naar toe te gaan.

Dennis: over de info die je op de site hebt gegeven is geen woord gelogen.  

 

 

 

Vriendelijke visgroeten,

Sjaak en familie Kersten

 
 
 
Greena 2007

Een verwaaide visvakantie.

Zoals elk jaar ga ik met een paar van mijn visvrienden richting Denemarken om daar te gaan zeevissen vanaf de zeer mooie oevers. Zoals de voorgaande jaren hadden we opnieuw gekozen om een huisje te boeken bij Novasol vakantie reizen in Tilburg. Deze huisjes zijn goed te betalen en zijn voorzien van alle gemakken om een week vissen daar te volbrengen. Het plaatsje waar wij graag verblijven heet Bonerup en ligt zo 15 km vanaf Grenaa in noord oost Jutland. We kiezen dit plaatsje omdat het een zeer mooi dorp is en ook omdat wij hier uitermate gemakkelijk zelf ons zeeaas kunnen steken wanneer dit nodig mocht zijn. Ook ligt deze plaats goed centraal in de regio om daar meerdere goede visstekken te hebben. Verder heeft het nog een voordeel dat je vaak toch wel kan vissen in de buurt zelfs als het erg heel hard waait.We zijn dan ook goed te spreken over het totale plaatje….

De reisdag.

We vertrokken dit jaar met Antwan ,Toon en Dennis op 4 mei om omstreeks 1830 s, avonds richting Denemarken met veel goede moed en hadden er allemaal zeer veel zin in. Elk jaar is het vissen in Denemarken weer een verassing, want je weet nooit precies hoe het zal zijn en welke soorten vissen er goed zouden bijten. Het afgelopen jaar was werkelijk het jaar van de grote schol en het jaar daarvoor was het jaar van extreem veel en grote schar. Dus daarom kwam de vraag al bij ons op …..wat zou het jaar zijn? Na een reis van zo 11 uur met een slaapje onderweg kwamen we dan eindelijk aan op de plek van bestemming en zoals afgesproken reden we eerst even richting het strand.

 

 

We wilde graag weten wat voor tij het was en hoe laat het laag water was om eventueel wat pieren te steken. We hadden geluk bleek al snel omdat het een ochtend tij was waarbij daar dus mooi de gehele week mooi gebruik van konden maken. Ondanks dat we toch wel erg moe waren en ik zelf hondsberoerd was (was namelijk ziek geworden onderweg) besloten we om de riek toch maar uit de auto te halen en aan ochtend gymnastiek te gaan doen. Na zo kleine 45 minuten hadden we een mooi aantal pieren bij elkaar weten te steken en die konden we dan gaan gebruiken voor de dagen als ons mee gebrachte aas op zou zijn.Aangezien we pas om 1500 de sleutel van ons huisje opkonden halen besloten ook gelijk maar om ieder met 1 hengel te gaan vissen op pier van Bonerup.

Deze pier is ongeveer 500 meter lang met daarop vele zeer goede vissteigers waar je leuk vis vanaf kunt vangen. Normaal vang je hier erg goed bot met daar tussendoor een mooie schar, zo was het ook deze ochtend het geval. De botten vlogen rond onze oren om mezelf zo maar uit te drukken en we vingen ook een aantal platen van scharren. Na wat tijd te hebben vol gebracht aldaar gingen we het er maar op wagen om iets vroeger de sleutel op te halen en richting het huisje te gaan om alles uit te laden en uit te rusten. Want dat was wel nodig met een stevige griep onder mijn leden en 11 uur reizen……

De Tweede dag.

Toen ik de tweede dag wakker werd was het werkelijk prachtig weer toen ik buiten keek. Wanneer wij op ons balkon buiten stonden keken wij zo de zee in kon je al zien of je kon steken of niet.

 

Nadat Antwan ook wakker was geworden vertrokken we richting het strand om daar aan onze dagelijkse fitness oefening te gaan beginnen. De pieren die we daar steken zijn van een extreem groot formaat die lijken op tappen , alleen zijn dit echte strandpieren. Je kan dan ook met stukjes hiervan vissen want met 1 pier vul je gewoon 3 haken zo groot zijn deze pieren. Met een beetje inzet steek je zo 100 pieren op een uurtje waar je met 2 man een hele dag van vist. En persoonlijk vind ik dit het beste aas om daar mee te vissen omdat mijn ervaring hiermee zeer goed te noemen is.

 

Na weer terug te zijn in het huisje en onze maagjes weer te hebben gevuld was ons plannetje om richting Gjerrild Klint te gaan. Na een ritje van zo 10 minuten kwamen we aan op een van de mooiste visstekken uit deze regio. Vanaf het moment dat mijn loodje in het water lag zat de beet er goed in en vingen hier geregeld een leuke vis. Alleen het formaat viel enigszins een beetje tegen van de vissen die vingen op een uitzondering na. Wel zaten er genoeg gepen vlak onder de kant die voor Antwan erg aantrekkelijk bleken te zijn. Hij viste hier met een schuifdobber over zijn hoofdlijn met daaronder een Gulp zagertje in de kleur wit. Deze combinatie was naar een paar tellen al succesvol met als resultaat een geep van zo 75 cm. Een mooie geep om mee te beginnen dus…….

Na de middag te hebben uit gevist keerden we terug richting het huisje waar we even de tijd namen om alle vis schoon te maken en onze batterij weer op te laden.

 

 

In de avond vetrokken we richting de pier van Grenaa, deze pier staat bij ons bekend als stek waar je zonder moeite 100 vissen kunt vangen. Vaak zijn het dan wel kleine scharretjes en of mooie botten. Alleen hebben wij hier sinds een paar jaar een bepaalde techniek ontdekt waarbij je toch ook wel soms een mooie maatse gul kunt vangen. We vissen hier dan met een zware spinhengel met een zeer licht loodje bovenop de stenen en kunnen dan zo alle jagende gullen vangen. We vangen dan gulletjes van zo 1 a 1,5 kg op een spinhengel tot zo 100 gram. Deze combinatie geeft dan een zeer mooie sport en zeker wanneer je meerdere vissen tegelijk erop krijgt!! Zo gingen we deze avond dan ook van start en al snel bleek dit succesvol te zijn omdat we in korte tijd een aantal mooie gullen hadden weten te verschalken. Na een lange avond stond de teller op 18 gulletjes met drie spinhengeltjes en nog een zeer groot aantal andere bijvangsten. Een van de bijvangsten was oa een mooie lipvis die we even op de foto hebben gezet. Ook vingen wij groot aantal soortgenoten van de lipvis alleen waren deze net even iets anders.De eerste avond sessie was ronduit goed te noemen en hopelijk volgde er nog meer van deze.

De derde dag.

De derde dag werd ik wakker van een hoop lawaai van buiten en mijn vrees kwam al snel uit. Ik keek buiten en het leek wel een wolkbreuk met daarbij een hele hoop wind. Er stonden hele hogen golven met de daarbij bij passende schuimkoppen. Vissen aan deze kant had vandaag erg weinig zin en kozen er dan ook voor om stek te zoeken waarbij we enigszins een beetje uit de wind konden zitten. Helaas viel dat deze dag niet heel erg mee en we waren meer aan het zoeken als aan het vissen. Na lang te hebben gezocht was er maar 1 alternatief en dat was opnieuw naar Grenaa te gaan. We kwamen hier iets vroeger aan als de dag ervoor en gingen deze avond met nog meer gullen weg als de zondag. Opnieuw was dit weer een zeer leuke avond vissen en was het wachten de moeite waard geweest.

 

 

De vierde dag.

Dag 4 begon met goed weer alleen sloeg het weer al snel om nadat wij een groot aantal pieren hadden weten te steken op het strand. We liepen terug en opnieuw kwam het met bakken uit de hemel en begon het ook weer te waaien. We hadden alleen een beetje geluk omdat de wind was gedraaid en dan toch ergens konden gaan vissen. Met de wind in de rug konden we opnieuw ons geluk bij Gjerrild Klint gaan beproeven. Er stond zoveel wind dat je amper kracht hoefde te zetten bij het ingooien. Dit had helaas een negatief effect in het begin omdat de vis toen nog erg ver zat. Maar naar gelang het water verder opkwam zat de vis steeds dichter onder de kant en kon je ook hier leuk vis vangen. Deze middag sloten we af met zo kleine 100 vissen met 6 hengels op een paar uurtjes vissen. Niet slecht voor een middag dacht ik zo…. De hoofdmoot was hier schar en bot en een enkele schol.

We besloten de avondsessie nogmaals aan de pier van Grenaa te gaan vissen omdat we stiekem weer hoopte op een flinke bak met gul. Toen we arriveerde stonden hier een aantal Deense vissers die niet echt over Nederlanders waren te spreken wegens de grote troep die ze achter lieten op de pier. Ook zeiden ze in het Deens dat wij hier alleen kwamen om al hun vis te vangen….Waar ik mooi antwoord op had en ik een Deen te kakken zetten in het bijzijn van zijn vismaten. Want ik heb een zo 1,5 jaar in Denemarken gewoond en gewerkt en kan wel een aardig woordje Deens verstaan zo ondertussen in de loop van der jaren. Wel geef ik de Deense vissers gelijk dat het een vreselijke troep was op de pier want zo erg als dit jaar had ik het nog nooit gezien.

 

Ook hadden ze de pier behoorlijk gemolesteerd net zoals de lampen waar wij normaal gebruik van maken. Gewoon ronduit schandalig! Maar dit komt niet alleen door onze landgenoten heb ik ze verteld maar ook door hun zelf want als je ziet dat ze de vis ter plaatse zelf klaar maken dan heb ik zo mijn twijfels.Verder hadden opnieuw wel een gezellige avond met opnieuw een hoop vis en daarbij een hoop kleine wijting en kleine pollak. Ook ving Antwan net zo lipvis zoals mij een extreem grote lomp paling. We hadden deze avond zo kleine 15 kg met 3 man aan maatse vissen.
 

De vijfde dag.

Helaas ging het de vijfde dag nog harde waaien en regenen en we besloten er dan ook maar een hele lange visdag van te maken en al ons aas op te maken en de dag erna richting huis te gaan. We gingen maar gelijk naar Grenaa om ergens een plekje uit de wind te zoeken. Ik vond een mooie stek op de stenen waar ik mezelf bijna de hele middag heb verstopt. Met mijn spinhengel in mijn hand en paar pieren naast mij op een steen heb ik een heerlijk visdag gehad met een berg aan schar en regelmatig een mooie bot. Ik had drie opdraaien gedaan en had maar liefst 30 vissen. Deze waren niet allemaal van een groot formaat maar gaven wel een mooie sport. Deze middag weet ik niet precies hoeveel vissen ik had maar al snel meer als 100 vissen.

Antwan en Toon hadden ervoor gekozen om gewoon in de haven te blijven staan en daar als windvanger te blijven fungeren, dat lukte trouwens erg goed! Om het wel zo gezellig te houden besloot ik toch ook maar om wat wind van zo windkracht 9 te gaan happen die lekker op de pier stond te blazen.En na 5 minuten leverde mij dat een klein gulletje en twee scharren tegelijk op. Op de pier waren de scharren wel een stuk groten en zaten de grotere op zo kleine 28 a 30 cm. Op een gegeven moment wist ook Antwan hier weer een mooie 50 plus gul te vangen en met een spinhengel is dat een waar spektakel om te zien. Deze dag vingen we nog een groot aantal gullen en wist ook Toon hier groot aantal zeer mooie scharren te vangen. Verder vingen we hier nog een groot aantal wijtingen dat nog even lekker was als afsluiter op deze visvakantie……

 

 

Helaas hadden we erg veel wind en regen gehad vanaf de tweede dag wat vissen dan ineens een stuk minder leuk maakt. Aangezien dat Antwan zijn vader,Toon dus de leeftijd van 68 jaar heeft bereikt zijn dit soort weken niet gemakkelijk te noemen en ik dan is mijn respect naar hem toe erg groot te noemen. Helaas kon mijn vader wegens een lichamelijk, ziekte dus als ik het zo mag zeggen dit jaar niet mee en vond ik erg jammer. Want ik had het hem erg gegund!!

 

 

 

De terugreis.

Over de terugreis kan ik erg kort zijn….was erg snel en goed te noemen. En dat is ook wel eens anders geweest de laatste jaren. Hopeloze files in Hamburg en Nederland en dat is behoorlijk frustrerend als je al zo lange reis moet maken.

Hopelijk gaan we volgend jaar weer maar ik denk dat we dan maar eens voor iets anders gaan kiezen!

 

Veel visplezier gewenst namens Toon, Antwan en Dennis.

 
 
 
Gilbert in Noorwegen-Zweden-Lapland

Ben sinds maandag terug van een vakantie in Noorwegen en (onverwacht) ook in Zweden (Lapland). De eerste twee weken met vriendin Ellen en kinderen, de andere drie met Ellen. Voor alle duidelijkheid: dit was niet specifiek een visvakantie; maar ik heb wel wat visgerief mee, zowel voor het lichte werk (geep, platvis) als voor de grotere knapen. De eerste twee weken verbleven we in Zuid-Noorwegen (Vanse) en in het westen (Floro). In Vanse vonden we een aardig ouder huisje wat afgelegen. 's Ochtends zagen we daar wel eens een ree. Het lag aan een klein meer. Daar vingen we drie lekkere forellen. Eerst lukte het niet, we visten met een dobber en regenwormen, een anderhalve meter diep. Toen ik het idee kreeg van dat langzaam in te halen vingen we dus die drie forellen.

 

Van de kant in de fjord hebben we het enkele uren geprobeerd, zonder resultaat. Dan een viertal dagen naar Floro. We huurden er een dag of twee een bootje. Van de kant vang je daar wat van die kleurige (lip?)visjes en wellicht is het ook mogelijk om daar makreel te vangen. Met het kleine motorbootje, net groot genoeg voor vier mensen hadden we meer geluk. Het water is er beschut door de omringende eilanden, dus kun je bijna altijd uitvaren.
 

We vingen er leng( 2 a 3kg), pollak (5kg), verschillende koolvissen, veel makreel, en kleine Noorse schelvis. Dat alles op een goede 60 meter diep. Ik drift niet graag, dus leg ik de boot vast, heb een leuke manier om dat daar zonder verlies van anker te doen, zie einde van dit artikel.

 

 

Aas: pluimpjes (vooral de witte zijn goed voor makreel) en aan een pilker met parelmoer versierd (een echt verleidertje) en daarboven witte sexy pluimpjes met ook wat parelmoerreepjes vingen we de pollak. Vooral die pilker bleek onweerstaanbaar voor veel vissen. Na twee weken kids weer op het vliegtuig gezet, en wij richting Lofoten. Daar maar één keer gevist van de kant, zonder resultaat. We wilden dan via Zweden weer naar het zuiden trekken, om dat het zo sneller gaat, maar Lapland was zo mooi dat we daar een weekje bleven hangen. Op een dag huurden we er een sauna waar we heen mochten roeien (tien min) zodat we lekker privé zaten. Had - opportunist dat ik ben - toch maar twee hengels meegenomen. En eerst wormen gekocht in een benzinestation(!) van Statoil.

 

Verschillende mooie voorns gevangen, en ook grote en kleine baarzen. De vissen waren echt niet schuw, na een kwartiertje sauna hup het water in (was 18 graden en dat boven de poolcirkel!) en dan weer vissen, terwijl ik nog stond uit te lekken. Vanuit de sauna kon ik zelfs mijn hengels in het oog houden... Het is de eerste keer dat ik naakt gevist heb, wat een ongelofelijk gevoel van vrijheid gaf. Tip: de camping waar we de hut huurden lag in Jokkmokk.
 
 

Dan weer stilletjesaan weer naar het zuiden (albinorendieren gezien) gereisd, ook nog gevist in een meer nabij Sollia, maar dat werd niets. Tenslotte geëindigd in Lindesnes waar ik met iemand meekon op zijn bootje. Driften over het wrak, maar de stroming was te sterk, op een minuut tijd was je erover en er voorbij. Later op de dag toen de stroming minderde vingen we er wel vis: wat mooie pollak en lengen. Je kon daar niet ankeren zei deze man.

 
 

Tja: ik had een wasnet bij, een grote houten spoel met bijna 200 meter koord, maar de brave man geloofde misschien niet dat je met wat stenen in een wasnet en daaraan een koord zo kon blijven liggen 'ankeren' en dat je ook niet vast geraakt. Trouwens: ik had drie wasnetten bij. Het is maar een idee (dat ik al enkele malen met succes uitgeprobeerd heb). Ook nog enkele dagen van op een piertje in de Ramsfjord (nabij Lindesnes) geep gevangen aan een stukje makreel.
 
 

De eerste dag maar één. Dan haakje en systeem veranderd met een geepdobber en een scherp Aberdeenhaakje (nr6) en een afhoudertje boven de geepdobber, enkele loodhagels op de anderhalve meter lange lijn. Dat leverde 11 gepen op en de dag daarop nog een vijftal. En toen was het voorbij, 9800 km gereden, slechts vier dagen regen. De temperatuur was bijzonder, in Lapland 23 a 25 graden, het zeewater was in Lindesnes 20 graden, het voelde dan ook warm aan.

 
 

Een gewoonweg fantastische vakantie, en eentje die de kinderen niet zullen vergeten!

 

Groetjes Gilbert

 
 
 
Jersey

Dagje vissen op Jersey

In mijn weekje vakantie op Jersey ben ik een dagje opgestapt bij schipper Tony Heart van de boot “the Anna 2”. Dit is een van de een van de bekende charterbootjes van het eiland. De trip heb ik vooraf via het internet geboekt naar aanleiding van een visverslag eerder in de Zeehengelsport. Dit was 2 maanden vooraf en ik kon nog net een plekje bemachtigen want deze mannen zitten snel vol geboekt. Ik zeg dit natuurlijk voor degene die later misschien ook eens wil boeken om dan niet achter het net te vissen.

Afgelopen donderdag was het dan zover. Om 9 uur s’ochtends aanwezig in La Collette Marina haven in St. Helier. Je (huur-)auto parkeren is wel ff niet zo simpel en ik moet zeggen legaal eigenlijk niet mogelijk. Dus maar op de Hollandse manier gedaan en op bedrijfsterrein gezet om de bobby’s te ontlopen. Beter kan je je laten afzetten en ophalen.

Het was daar de eerste echt prachtige dag van het seizoen en de zee was als een spiegeltje. De steiger stijl naar beneden aflopend verwelkomde Tony ons al op zijn boot. Voor de duidelijkheid; het verschil tussen eb en vloed bedraagt daar maar minimaal 6 meter. Ik had het geluk dat de boot niet vol(6 man) was zodat er extra ruimte was. Wat ik niet wist is dat het gezelschap dat er aan boord was een hele serie dagen had geboekt en een soort visprogramma was overeen gekomen met de schipper. Ik had best wel op de conger gewild maar daar was geen sprake van. Die dag was de tarbotdag. Ik vond het prima zolang het maar niet de rog was.

Na een half uurtje varen (ter hoogte van Corbieres) hebben we wat aasvis gevangen; kleine makreeltjes en zandaaltjes. Strategie bij het vissen op de tarbot is regel 1; een voor een de lijn laten zakken om een heel gebied te bestrijken en om niet in elkaar te geraken; regel 2; heel lange wapperlijn die te allen tijde de grond moet raken, veel lood dus. Zo worden er diverse zandbanken afgevist bij wijze van driften. Bij de eerste drift was het toeval zoals wel vaker dat de beste vangst soms de eerste is en ik de mooiste tarbot haakte.

Gelijk met mijn buurman uit Wales trouwens. Dit moest dan ook allemaal op de foto en gewogen worden: 2 boven de 12 pond en dat was zeker toppie. Omdat het zeldzaam snel was werd er al gelijk veel gebeld met, denk ik, andere zeelui. Helaas bleef het qua vangst hierbij die dag. Dit omdat de nodige beroepstrollers roet in het eten gooide en dat was te horen aan de fucking hier en daar-uitspraken van de schipper. Later wel nog een mooie pollak van net over de 80 cm en nog wat wijting en hondshaaitjes maar daar bleef het bij voor die dag.

 

Tony is een heel rustige visser/schipper met duidelijk uitgesproken waarden en normen; geeft informatie vooraf en als je er om vraagt uitleg bij het vissen. Denk niet dat je daar op Jerrsey een vriezertje in je camper kan vol gooien met je vangst want je mag maar 2 vissen meenemen pp (ja echt waar) en dat voor 40 engelse ponden. Maar goed daar was het mij niet om te doen en ik heb er toch en waanzinnige ervaring bij. De moeite waard om eens mee te maken hoe het daar gaat. Oh ja ik heb de 3 hengelsportzaken daar allemaal gezien op het eiland en dat zijn zaakjes dier maar weinig hebben. Dus als je gaat en je eigen spullen wilt gebruiken dan moet je wel alles meenemen. Ik doel hier met name op de zeebaars. Het aantal rapala’s wat ik er zag hangen was op een paar handen te tellen. De kusten zijn er om van te smullen om in een waadpak op uit te gaan met je kunstaas.

 

Volgende keer ga ik niet vliegen maar met de auto op de boot met m’n eigen visspullen, en dan zit dat stuur ook tenminste aan de goeie kant. Ik hoop dat het een beetje een goede indruk was van een dagje vissen bij een kanaaleiland.

Groeten Michiel(reelchiel)

 

 
 
Grena Denemarken

Denemarken 2006.

Voorbereiding:

6 April was het dan zover! Onze 3de reis naar Denemarken kon beginnen! Door omstandigheden ruim een maand eerder dan andere jaren. We verwachtten dan ook slechter weer en mindere vangsten vergeleken bij onze eerdere vakanties naar Denemarken. Deze dag moest ik eerst nog een halve dag werken. Daarna snel richting Zeeland om daar vers aas te gaan steken, bestellingen bij Brouwers op te halen en nog even langs Corné om de mesheften van een sponsor op te halen. Met 5 kilo kweekzagers, 4 kilo pieren en een 6 kilo mesheften voor 3 personen zouden we toch een heel eind moeten komen, mits we het aas goed konden houden. Die avond dus het aas goed verzorgt en koel weggezet. Alle visspullen nodig voor deze vakantie hadden we het weekend ervoor al helemaal in orde gemaakt

Dag 1:

Vandaag zouden we dan echt vertrekken naar Denemarken. Om goed uitgerust aan de reis te kunnen beginnen was ik de vorige avond op tijd naar bed gegaan en had ik ook wat langer doorgeslapen dan anders. Daarna nog de laatste boodschapjes gedaan en nagekeken of we echt alles hadden. Tegen het einde van de middag mijn spullen in de auto geladen en naar mijn vader gegaan. Daar stonden de rest van onze spullen al klaar. Na het aas nog even verzorgd te hebben voor de reis konden we gaan puzzelen hoe alles het beste ingeladen kon worden zodat we met 3 personen en alle spullen in 1 auto konden reizen. Dat ging gelukkig vrij vlot en nadat onze spullen erin stonden bleek er nog voldoende ruimte voor de spullen van Dennis. Rond half 6 was alles klaar en zijn we vertrokken naar Purmerend, de nieuwe woonplaats van Dennis. Iets meer als een uurtje later kwamen we daar aan. Als eerste maar de spullen in de auto geladen en gelukkig paste het allemaal! Ook had Dennis nog een kleine verassing, hij had van Scaldis diverse voorverpakte aassoorten meegekregen om deze in Denemarken uit te proberen! Na een rondleiding door het huis en nog heerlijk chinees gegeten te hebben konden we rond 21.00u aan de reis beginnen. 

 

 

Dag 2:

Na een voorspoedige reis met voldoende stops en geen problemen met files en dergelijke kwamen we rond 07.00u aan in Grena. Veel te vroeg om de sleutel van ons huisje op te kunnen halen. Officieel is dat pas vanaf 15.00u maar als het huisje klaar is kan dat vaak ook eerder. Vergunningen hadden we vooraf al via het internet kunnen regelen dus gingen we eerst maar een paar uurtjes vissen. We kozen ons vertrouwde plekje op de kop van de pier om daar met licht materiaal de eerste vissen te vangen. Helaas bleek al snel dat onze verwachtingen klopte... waar we vorig jaar in Mei zoveel scharren konden vangen als we wilde ging het nu toch een stuk minder snel. Al mochten we eigenlijk ook niet klagen want we vingen toch regelmatig vis, voornamelijk schar. Rond 11.00u zijn we gestopt, om te kijken of we de sleutel van ons huisje al konden krijgen. Dit bleek gelukkig geen probleem en zo konden we na even zoeken rond 12.00u ons huisje binnen en de auto uitladen. Na wat gegeten en gerust te hebben gingen we vissen op de pier van Bonerup. Lekker dichtbij en een zeer mooie bottenstek. Ook hier een plekje op de kop van de pier gekozen. Hier was het even een uurtje erg rustig, maar toen het water eenmaal op begon te komen kwamen de botten ook mee en vingen we regelmatig mooie botten. Dit waren voornamelijk 30+ botten met af en toe een uitschieter naar 40+. Wel hadden we regelmatig regenbuien en veel wind. Tegen 19.00u zijn we gestopt om wat te eten en goed bij te slapen want al met al waren we toch wel erg moe na de lange reis en het vissen van deze dag.

Dag 3:

Na een goede nachtrust konden we er weer met frisse moed tegenaan! We kozen ervoor om nogmaals op de pier van Bonerup te gaan vissen. We konden dan ook tussen door even kijken of we daar zelf pieren konden steken. Ook nu vingen we weer regelmatig mooie botten en wisten we tussendoor nog een 60 Deense zeepieren te steken. Rond etenstijd zijn we gestopt om wat te eten, even tot rust te komen en vervolgens s'avonds naar Grena te gaan. Afgelopen jaren vingen we hier op de kop van de pier in de avond mooie gul tussen de vele scharren. Deze avond vingen we de nodige scharren maar slechts 2 gullen, waarvan 1 erg klein en meteen weer mocht zwemmen. Verder verspeelde we bij het binnen draaien nog 4 mooie gullen.

Dag 4:

Het was alweer maandag... de tijd gaat echt ontzettend snel! Deze dag zochten we overdag een plekje aan de buitenkant van de pier in Grena. Hier hadden we eigenlijk nog nooit gevist in de vorige jaren. Redelijk aan het begin van de pier vingen we diverse scharren, botten en ook schol! Mooi getekende schollen van dik in de 30 centimeter. Dennis ving op een gegeven moment zelfs een doublet van 2 schollen, beide van rond de 35 centimeter! Ikzelf was deze dag de enige die geen schol gevangen kreeg. Zoals de dag ervoor ook nu rond etenstijd gestopt en s'avonds weer terug naar Grena. Deze avond bleek erg slecht, 2 uur hadden we slechts 6 scharren met z'n drieën...wat hiervan de oorzaak was weten we niet maar we hielden het voor deze avond maar voor gezien.

Dag 5:

Deze dag wilde we het aan Gjerrild Klint gaan proberen. Omdat het hier niet erg diep is en we verwachten dat er nog niet veel gevangen zou worden besloten we om het hier 1 uur te proberen dan afhankelijk van de vangsten te besluiten om te blijven of een andere stek te zoeken. 1 uur later hadden we 1 botje en 3 kleine scharren...dus op naar een volgende locatie, we besloten om weer naar Grena te gaan maar onderweg te kijken of we nog andere stekken konden ontdekken. Na 2 potentiële stekken waar we niet gevist hebben omdat deze ook vrij ondiep waren kwamen we rond 11.30u aan op de pier. Deze dag besloten we ongeveer halverwege de pier te gaan staan. Deze dag was het ook erg mooi weer vergeleken met de andere dagen, weinig wind en zelfs een zonnetje! We vingen wederom mooie botten en scharren en ook nu weer schollen. Wat mij de dag eerder niet lukte lukte deze dag wel. Nu ving ik wel schol en zelfs nog de grootste van deze vakantie ook, 43 centimeter. De schollen waren deze dag sowieso een slag groter dan de vorige dag. In totaal 4 40+ schollen en de rest 35+. Wat ook erg mooi was, was dat er een 2-tal bruinvissen een hele tijd in de haven hebben rondgezwommen. Echt prachtig om te zien! Omdat we tot laat zijn gebleven besloten we deze avond wat rust te nemen.

 

 

Dag 6:

Omdat we de vorige dag de schollen voornamelijk vingen op de Deense zeepieren besloot ik om al om 6 uur op te staan om nog een aantal pieren te steken. De vorige avond hadden we eigenlijk afgesproken dit niet te doen omdat we nog voldoende zagers, mesheften en scaldis aas hadden... Maarja, een beetje eigenwijs ben ik dan ook wel weer dus na een wandeling van zo'n 500 meter stond ik op het strand om wat pieren te steken. Steken gaat daar wel anders als wij normaal gewend zijn, ze zitten vaak ver uit elkaar en alleen. Je steekt dus eigenlijk per pier en in het strandzand is dat best zwaar. Met een beetje geluk vind je stukjes waar er 3 of 4 bij elkaar zitten en dat scheelt natuurlijk enorm! Toen ik zo'n 10 pieren bij elkaar had kwam ineens Dennis het strand oplopen... Hij was wakker geworden en zag dat ik weg was. Die slimmerik wist natuurlijk meteen waar ik naar toe was en besloot mij te komen helpen! En Dennis zou Dennis niet zijn als hij ook niet meteen een nog kortere route naar het strand vind... Samen hadden we in ongeveer een uur steken zo'n 160 pieren bij elkaar. Ruim voldoende om minstens een dag van te vissen met z'n drieën. Daarbij hadden we ook een aantal verse zandalen gestoken. Terug bij het huisje het aas verzorgt, wat ontbeten en weer naar Grena gegaan in de hoop nog wat mooie schollen te vangen. Helaas voor ons had er die nacht veel wind gestaan uit de verkeerde richting en veel golfslag op de pier waardoor het water veel troebeler was geworden dan de dagen ervoor. Deze dag vingen we aan de buitenkant alleen wat bot en schar en was het een stuk minder dan de vorige dagen. Aan de binnenkant, in de haven, kwamen er wat meer scharren uit en wist ik ook nog een schol te vangen. S'avonds na het eten weer terug naar Grena om te kijken of de gullen er vandaag misschien wel waren. Maar ook deze avond lieten ze zich niet zien, we vingen redelijk schar, bot en een enkele knorhaan. Vooral die botten zijn leuke sport op licht materiaal!

Dag 7:

Het plan voor deze dag was om in de ochtend/middag te vissen, daarna het huisje op te ruimen en de spullen in te pakken en vervolgens nog wat te eten. Daarna zouden we een aantal uurtjes gaan slapen om in de nacht de terugreis te beginnen. Maar die ochtend keken we naar buiten, we hadden trouwens een prachtzicht op zee vanuit ons huisje, en bleek er veel wind te staan en regende het ook flink... We besloten daarom ook maar om maar meteen te gaan opruimen en inpakken en wanneer we klaar waren terug te rijden. Rond 10.00u waren we helemaal klaar en hadden we alles weer in de auto gekregen en konden we vertrekken. Nadeel van overdag rijden is dat het wat drukker kan zijn... In Denemarken stonden we daardoor al in 2 files. In de middag besloten we voor de Elbetunnel even te stoppen om wat te eten, we wisten dat het rond Hamburg druk kon zijn en hadden op de heenweg gezien dat er aan de weg gewerkt werd... Na het eten weer gaan rijden en inderdaad...voor de Elbetunnel stonden we in de file... Gelukkig viel het allemaal nog mee en konden we verder Duitsland door zonder al te veel problemen.

Rond 18.00u reden we weer Nederland binnen en toen begon de "lol" pas echt... Over de gehele A1 hebben we zo'n beetje constant in de file gestaan... uiteindelijk kwamen we om 20.30u aan in Purmerend. Daar Dennis zijn spullen uitgeladen en afscheid genomen om vervolgens nog het laatste stuk terug naar Den Bosch af te leggen.

Ondanks de mindere vangsten vergeleken met de andere jaren hebben we toch weer meer dan voldoende gevangen! Hebben echt leuk vis gevangen! Ook het weer viel ons eigenlijk nog mee, we hadden slechter weer verwacht...

Alles bij elkaar gewoon weer een hele leuke vakantie gehad!

Groetjes, Dennis, Toon en Antwan

 

 
Noord-Oost Funen
 

Sinds enkele jaren gaan Chris en ik met ons gezin tijdens de herfstvakantie een weekje naar Denemarken (daarom ook geen 3de avondwedstrijd van See Fish) en we kiezen daarbij steeds een andere streek. Dus eigenlijk geen visvakantie maar de hengels mochten toch mee. Dit jaar gekozen voor noordoost Funen, een 4-tal km onder Kerteminde, in Risinge. Ons huis lag slechts op 15m van de zee, enkel gescheiden door de weg van Kerteminde naar Nyborg. Even naast ons huis was er de monding van een riviertje en dus moesten we een paar honderd meters uitwijken om niet in de verboden 500m zone te staan. Zaterdagnamidag om half vier de sleutel opgehaald en ons geïnstalleerd in ons huis. Er stonden enkele Denen te vissen met kunstaas, dus even gaan kijken. Ze vertelden ons dat er veel zeeforel zat en dat de strandvisserij veel platvis en af en toe een gul zou opbrengen. Zelf zouden ze in de voormiddag 2 zeeforellen hebben gevangen. Nu, in die 15 jaar dat ik in Denemarken kom, heb ik nog geen enkele zeeforel zien vangen en aangezien wij totaal geen ervaring hebben met de kunstaasvisserij gingen we het gewoon met aas proberen. Het werd al donker, dus snel de hengels uitgepakt, maar wat was onze teleurstelling groot. Na enkele minuten waren de haken leeggevreten of zelfs verdwenen en dat hebben we dus niet lang volgehouden. Zondagmorgen stonden er weer enkele Denen met kunstaas te gooien en daar hoorden we hetzelfde verhaal, nl.veel zeeforel(geen enkele zien vangen) maar voor de bodemvisserij moesten naar de pier bij de brug in Nyborg. Wij 's avonds daar naartoe met hetzelfde resultaat, lege haken maar toch ook 3 scharren. De volgende dag zijn we dan ons licht gaan opsteken in een hengelsportzaak in Mesinge en ook hier hetzelfde verhaal, veel zeeforel maar voor de bodemvisserij wezen zij ons en strand aan in Male, even boven Kerteminde. 's Avonds daar naartoe en weer hetzelfde, krabben, krabben en nog eens krabben. Dinsdag besloten we om ook maar wat kunstaas aan te schaffen en met onze geephengel wat gaan gooien voor de deur, maar zoals gezegd, geen ervaring, geen forel gezien en dus ook geen overtuiging en na anderhalf uur geen vis. Woensdag weer wat gaan gooien en toen dacht ik een beet te hebben gehad maar het kan evengoed een steen of wier geweest zijn, maar ik had wel een adrenaline opstoot gehad en ik werd steeds meer gedreven, doch verder niets gevangen. Donderdag morgen werd ik vroeg wakker en Chris zijn zoontje was ook al op. De rest sliep nog. Hengels genomen en gaan gooien en na een uurtje kwam Chris een kijkje nemen. Nog geen vis maar ik vertelde hem dat ik nu wel zeker een beet had gehad. Ik denk niet dat hij mij geloofde want in plaats van zijn hengel te halen ging hij de koffietafel klaarzetten. Toen gebeurde het, een dreun op mijn hengel en hangen. De adrenaline gierde door mijn lijf en even later lag er een zeeforel van 44cm op de kant. Nu was het hek helemaal van de dam en het' lamme armen gevoel' was ook verdwenen. Een kwartiertje later opnieuw een dreun en weer forel. Toen zijn Jordi en ik fier naar huis gegaan met onze buit. We wisten nu dat ze er waren en dat het mogelijk was om met kunstaas een vis te vangen wat trouwens een onbeschrijfelijke ervaring is. We hebben dan met de dames een uitje gemaakt (want het was een gezinsvakantie) en dan voor het avondeten nog snel een uurtje gaan gooien met een prachtig resultaat. Chris ving ook zijn eerste zeeforel en ik ving er nog twee. Na het eten terug naar het water en Chris ving nog twee forellen en Jordi ving ook zijn eerste. Vandaag dus 8 zeeforellen gevangen waarvan twee 50+(53 en 51cm). Vrijdag was onze laatste dag en dus stonden we vroeg op om de forellen te belagen. Na een kwartier vissen hadden we er al drie en toen werd het stil. Na de middag nog eens geprobeerd maar niets gevangen en dan 's avonds tijdens onze ultieme sessie werd er nog 1 zeeforel gevangen. In totaal hebben we dus 12 zeeforellen kunnen vangen. Een vakantie met een dubbel gevoel: de bodemvisserij was totaal waardeloos maar wat een euforie met het vangen van onze eerste zeeforellen met kunstaas. Een vakantie met een gouden randje.

 

Guy Van Tongerloo

 

 
AZOREN 2005
 

Azoren 2005

De blauwe marlijnen zijn terug in Faial. Van 1990 tot 1995 was de azoren een topbestemming voor de blauwe marlijn maar daarna kreeg de kleiner witte marlijn de overhand en de vangsten van blauwe marlijnen vielen terug naar een handvol per jaar. 1n 2003 ving de sportvisboot Xacara 8 blauwe marlijnen in het gehele seizoen en in 2004 9 stuks. Dit jaar vielen de vangsten van witte marlijnen drastisch terug en de strikes van de blauwe steeg per week. Ik besloot het erop te wagen en kon de Xacara nog boeken voor de laatste dagen van het seizoen.

 
 

Op 29 september vloog ik via Lissabon naar Fial en daar aangekomen melde Sian Carter, de eigenaresse, dat ze deze dag 6 marlijnen hadden gevangen. De volgende dag was het mijn beurt en ving er 2 van 300 lbs en 1 van 800 lbs. De tweede dag was het erg slecht weer met een windkracht van 5 tot 6. 1 marlijn had deze dag interesse in de lure maar kon deze helaas niet vangen.
De laatste dag was een prachtige dag met windkracht 2 tot 3 en de oceaan zat vol leven met grote scholen aasvis en veel rovers.
 
 

 

Resultaat 6 blauwe marlijnen van 350 tot 650 lbs en 1 witte marlijn. Volgend jaar september ga ik met 3 Zeeuwse vismaten het opnieuw proberen

Op de site www.azoresmarlin.com bij Xacara onder de rubriek news en video is hierover nog meer te zien en te lezen.


 
 

Wil je meer informatie kan je me altijd even mailen op info@happyglass.nl

 
Langeland - Denemarken
 

Reisverslag Langeland 30-07-05/13-08-05

Alweer voor de 15e keer richting Denemarken vertrokken, alwaar ik 3 keer per jaar vertoef, om mijn favoriete hobby uit te oefenen.
Ditmaal in het gezelschap van mijn gezin.
S’morgens om 09.30 aangekomen bij mijn vriend Stefan van Osterskov 2000, alwaar ik mijn huis en boot gereserveerd heb, direct de sleutel in ontvangst gekregen, het huis in gebruik genomen.
.

 
 

Helaas tot dinsdag moeten wachten tot de wind uit westelijke richting komt(aflandig), en meteen vol aan de bak met een halve kist vol met gullen tussen de 40 en 60 cm.
Tegen de avond nog een trip gemaakt met Stefan, als gids, met zijn GPS naar de wrakken, en een 15 tal mooie exemplaren, waarvan er 2 van 80 cm bij waren. Dus eigenlijk een goede dag, meteen een overvolle koelbox met filet.
 
 

 

Woensdag 03-08, met mijn gezin op de platvis, op ongeveer 400 meter uit de kant, links van Bukkemose strand, op een diepte van 8,2 m, gelijk geprikt op de GPS, en na achteraf bleek een goede keuze, want we hebben er botten zo groot als een vloermat gevangen 50+.
Mijn dochter ving er 3 tegelijk waarvan er 2 boven de 40 cm waren, nog enkele dagen gevist, maar geen bijzondere vangsten, gewoon een leuk gulletje en platvis gevangen.

 
 

Zaterdag 06-08 arriveerde mijn goede vriend Frank uit België, met zijn vrouw, en dan kan de echte visvakantie pas beginnen.
Zondagochtend vroeg uit de veren, en weer een leuke dag gehad met mooie gullen en een paar grote scharren, bij de groene ton.

 
 

Maandagmiddag vraagt Stefan weer of we met hem meegaan, en het is weer meteen raak, een van 87, en 84 cm, en de kist bijna vol met 60 plussers.
Maar achteraf zou dit gelijk de laatste goede dag zijn wat de gul betreft, omdat de westen wind inmiddels is aangewakkerd tot windkracht 7, en dit is te gek om meer dan 500 m uit de kust te varen zou al gauw blijken.
Dus de rest van de week blijft het bij de platvis wat nog resulteert tot een grote schar van 38 cm, en veel grote botten. Helaas moet ik melden dat Langeland geen goede stekken heeft om overdag veel van de kant te vangen, met uitzondering van de maand november, want dan komt de gul overdag om de een of andere raadselachtige reden, zo dicht onder de kust dat hij met een spinhengel zeer massaal te vangen is, en tevens de zeeforel.

 
 

   
 

Daarom ga ik 1 keer per jaar naar de buurt van Ebeltoft, om lekker veel platten van de kant te vangen. Voor het volgende jaar staat de eerste week van mei gepland om naar Ebeltoft te gaan, en de eerste 2 weken van augustus weer naar Langeland, net als de laatste week van oktober.

Peter Schuurbiers

 
Risor Zuid Noorwegen
 

Wij zijn met 2 families naar Zuid Noorwegen op vakantie geweest van 17 juli tot
6 augustus 2005. Hier is het verslag van de 3 weken die we daar hebben doorgebracht, het is een verslag van de keren dat we er gevist hebben en van enkele trips die we hebben gedaan.
We hebben de 3 weken doorgebracht op een camping vlakbij Risor.
De camping heet Sorlandet Feriesenter. Op de camping hadden we een boot voor 3 weken gehuurd met een diesel moter. De diesel was 3 weken gratis.
Onze gezinnen bestaan uit elk 3 kinderen plus ouders.

 
 

We zijn vanuit Zeeland vertrokken naar Putgarden waar we de boot hebben gepakt naar
Rodbyhaven dan het eiland Sealand doorgereden en met de boot van Helsingor naar Helsingborg in Zweden gevaren. Daar hebben we op een camping overnacht. Toen zijn we vanuit Stromstad naar Sandefjord gevaren en toen zijn we naar Risor gereden wat ongeveer 2 uur in beslag nam. We kwamen rond 15.30 uur aan op de camping op zondag 17 juli.Maandag 18 juli eerst even alles uit laten leggen hoe de boot werkte en de dieptemeter en kaart opgehaald en teven2 10 zwemvesten geregeld voor de rest van de vakantie.
 
 

Op de kaart stonden diverse plekken aangegeven waar torks en lyr zou moeten zwemmen.
Eerst maar eens even een rondje gevaren om te zien hoe diep het SandnesFjord zou zijn, dit is op sommige plekken rond de 60 a 70 m diep.
Omdat ik eigenlijk de enigste ben die veel vist moest ik voor iedereen de meegebrachte hengels inspannen. Na thuis al de nodige voorbereidingen te hebben getroffen dus maar aan de slag gegaan. De eerste lijnen gingen het water in met allerlei soorten kunstaas. En de eerste vissen kwamen boven ze waren niet erg groot van formaat maar even later werden ze toch wat groter van stuk. En ikzelf ben gewend om op de Westerschelde te vissen dus dan is alles al gauw wat groter.

 
 

We zijn dan ook niet naar Noorwegen gegaan om de grote vis te belagen want ik weet ook wel dat je dan niet in het Zuiden moet zijn of je moet op het Skaggerak gaan vissen. Maar als je toch met heel de familie op vakantie gaat en je wil toch regelmatig gaan vissen en redelijk weer hebben dan is dit volgens mij een mooi alternatief. Het was mooi weer dus we konden lekker vissen en zonnen tegelijk. Dinsdag 19 juli regende het en zijn we na de middag naar een subtropisch zwembad gereden langs de kust naar Langesund. Daar lekker gezwommen en gegeten en weer terug naar de camping gereden.
 
 

Woensdag 20 juli wat dieper het Fjord ingevaren om wat makreel proberen te vangen om als aas te gaan gebruiken. Er zouden daar wat boeitjes moeten liggen waar je de boot aan vast kon leggen, maar deze waren al bezet. Het was goed weer dus zijn we maar gaan driften. Dus na weer de hengels te hebben ingespannen voor iedereen aan het vissen geslagen op de makreel. Zelf de kinderen en de vrouwen kregen de smaak te pakken.
Dus vissen maar en het duurde dan ook niet lang of de eerste vissen kwamen binnenboord.

 
 

Mijn zoontje met zijn 1e vis en Maaike en Annella met hun eerste vissen. Iedereen heeft er plezier in.
Gulletje en makrelen en een enkele polak vingen we die dag. Makrelen kon je net zoveel vangen als je wilde.
Ik kwam zelf samen met mijn maat Lenny nauwlijks aan het vissen toe omdat we het druk hadden met vissen van de haken te halen en de lijnen uit de knoop te halen.

Donderdag 21 juli zijn we met zijn allen naar Kristiansand langs de kust gereden, wat een mooie vergezichten kun je dan zien als je er de tijd voor neemt. Helemaal langs de kust is bijna niet te doen want dan ben je zo een uur of 3 a 4 aan het rijden. Dus halverwege zijn we de E18 maar weer opgedraaid. Kristiansand is een prachtig stadje waar de dames op hun gemak konden winkelen zelf zijn we naar de haven gegaan om wat bootje te bekijken. Toen we rond 18.00 uur weer terug waren op de camping nog even samen met Lenny gaan vissen.

 
 

We vingen weer wat makrelen en een paar gulletjes.
We hebben ze allemaal weer laten zwemmen omdat ik geen zin meer had om hen schoon te maken en te fileren.

Vrijdag 22 juli zijn Lenny en ik na eerst de vrouwen en de kinderen die mee wilden op een eiland in het fjord te hebben afgezet naar buiten het fjord gevaren om daar een het water te gaan verkennen. We waren aan de 2e drift bezig toen het weer ineens betrok dus zo hard als de boot wilde varen naar het eilandje teruggegaan inmiddels was het gaan regenen maar toen we op het eilandje aankwamen stonde ze te schuilen onder een boom een kwartiertje gewacht en de zon kwam weer door.
Toen maar wat op het eilandje rondgehangen en daar vonden we grote mosselen in het water dus omdat we uit zeeland komen een paar flinke zakken mosselen uit het water gehaald het waren echte grote mosselen en ik weet hoe mosselen eruitzien want ik woon tenslotte vlak bij Yerseke het bekendste mosseldorp in Zeeland.
Dus we hadden s’avond een lekker maaltje mosselen. Ik heb ze opengestoken en toen besnipperd met een beetje uitjes, kaas en koflook en toen in het oventje gezet en smullen maar.

 
 

Op zaterdag 23 juli met zijn allen in de boot na de middag naar Risor gevaren.
Dit is vanaf de camping ongeveer een 3 kwartiertjes varen met de boot.Ook dit is weer een prachtig havenstadje met gezellige winkeltjes en eetgelegenheden. We hebben ons de garnalen en de kinderen de frietjes lekker laten smaken.

Maandag 25 juli na de middag weer met een hele ploeg gaan vissen.
Inmiddels kan het grootste gedeelte van de vissers zelf al de molen op de hengel zette dus heb ik zelf ook wat meer tijd om te vissen.

 
 

Marcel kreeg het doden en schoonmaken ook al aardig onder de knie dus we gaan erop vooruit. Lenny had op de camping nog wat tuigjes gekocht waar ze in Noorwegen veel mee vissen. Het is een lange lijn met 6 blinkende visjes aan deze gooien ze overboord en halen maar. Ik heb ze door de helft gedaan en aan de hengel gehangen en het duurde geen 2 minuten of de eerste makrelen kwamen weer binnenboord.
Ikzelf viste op de bodem en ving een mooi gulletje. Mijn pilker beaasd met een stukje makreel en na een paar felle beetjes haalde ik een mooie schar boven. Even later ving ik nog een mooie schol op de zelfde manier.
De rest ving allemaal makrelen en een enkel gulletje. Mijn zoontje Davey van 7 jaar wist 21 makrelen binnen te halen. Lenny ving nog een makreel van 48 cm. Een gedeelte van de makrelen meegenomen voor aas en de rest zwemt weer rond. Mijn dochter Cynthia ving nog een keer 4 makrelen tegelijk.

Dinsdag 26 juli naar een plek gereden vlakbij de camping het is een kwartiertje rijden en dan nog een 20 minuten door de bossen en over de rotsen lopen naar een natuurlijk gat aan de kust.
Het gat is ontstaan door een steen die rondjes draaide in een gat, het gat is alsmaar groter geworden en ten slotte is de steen eruit gevlogen aldus de uitleg op de camping. Het gat heeft een doorsnee van 8 meter en het is ook 8 meter diep. Je kunt dan zo van de rotsen in het gat springen.
Lenny en ik hadden beiden een licht hengeltje meegenomen met wat lichtkunstaas want je zou er van de rotsen ook nog goed kunnen vissen.
En dat bleek ook te kloppen want na mijn eerste worp een prachtige beet en mijn hengel kromde zich helemaal het ging alsmaar zwaarder en zwaarder en toen ik hem bijna aan de kant had dook hij nog een keer naar beneden onder de rotsten en alles brak af dus weg mooie vis.
We wisten beiden nog 10 makrelen te vangen en 7 gulletjes, de makrelen weggegeven aan een Noorse man die er wel raad mee wist. 2 gulletjes van rond de 40 cm meegenomen en gefileerd en in de koelkast gelegd want de andere dag wilden we kibbeling maken.
S’avonds met zijn 3 en gaan vissen met de boot en nog 3 gulletjes erbij gevangen dus het maaltje kibbeling voor morgen ligt al klaar in de koelkast. En in de vriezer op de camping ligt inmiddels ook al een mooie zoo filetjes.

 
 

Woensdag 27 juli naar Arendal gereden om wat boodschappen te halen daar vielen we met onze neus in de boter want daar was een paar dagen een festival bezig dus we zijn er maar gelijk een hele dag gebleven.
Ook Arendal heeft een haventje en een mooi winkelcentrum.
Na een paar terrasjes te hebben bezocht naar de camping gereden om de kibbeling te gaan eten van onze eigen gevangen vis. Donderdag 28 juli om 06.00 uur uit bed gekomen om de telemarkroute te gaan varen.Dit is een kanaal dat rond de 18e eeuw met de hand is aangelegd.Het kanaal is 110 km lang dus het zou een lange reis worden.

 
 

In het kanaal zitten 8 sluizen en je hebt een hoogte verschil van 72 m dus je wordt in verschillende etappe’s omhoog gebracht in de met de hand bediende sluizen. Er is een sluis bij waar je in 5 etappe’s 23meter omhoog wordt gebracht. Het is echt een prachtige route maar voor de kinderen is hij te lang gelukkig hadden we wat spelletjes meegenomen. Vooral de laatst 20 km wordt wat langdradig maar de omgeving is prachtig. De route loopt van Kien naar Dalen. Bij Dalen aangekomen zie je de sneeuw op de toppen van de bergen liggen. Vanuit Dalen wordt je met een bus weer terug gebracht naar je auto. We waren pas om 23.30 uur weer terug op de camping.

Vrijdag 29 juli lekker uitgeslapen na de inspannende dag van gisteren , maar om 14.00 uur in de boot gestapt en gaan vissen. De vrouwen wilden de makrelen laten voor wat het was en wilden wel eens een grotere vis proberen te vangen. Na de hengels te hebben volgehangen met diverse pilkers viste ik zelf met mijn zelf gemaakte Haviske boom. Ik had het al eerder geprobeerd maar met weinig resultaat. Het was mooi weer dus na eerst even de aangegeven lokatie’s te hebben geprobeerd naar buiten het fjord gevaren. We vingen volop wijting of wat erop lijkt en kleine gulletjes maar de echte grote bleven uit tot nu toe. Toen kreeg ik een mooie beet op mijn met de handgemaakte sportex en haalde ik een mooi gulletje boven. Lenny ving een mooie polak. Ook Marcel en Sjoerd vingen een paar gulletjes. Zelf ving ik een vis met 3 stekels op zijn rug volgens de geleerden bleek het een grauwe poon te zijn. Marcel ving nog een kleine leng. Dus we vingen van alles wat en het leverde vissen op die we nog niet eerder hadden gezien. Ook de vrouwen deden hun best maar we visten op 60 a 70 meter diepte dus ze hadden wat meer moeite om contact met de bodem te krijgen maar er gingen al fluisterende gesprekken tussen de dames als ze terug in Nederland zouden zijn ze ook wel een met me mee wilden gaan vissen. Ik denk dat ik straks een keer terug kom van mijn werk dat mijn boot weg is en dat de dames gaan vissen zijn. Er zat toch ook nog regelmatig een makreel aan de lijn. Mijn vrouw gaf op een gegeven moment een kreet dat ze een mooie had, na wat takelwerk bleek het een makreel en een gulletje te zijn.

Zaterdag 30 juli was het een bewolkte dag, de kinderen hadden zin om op de camping te blijven dus zijn we met zijn vieren een eind gaan rijden om wat watervalletjes en riviertjes te zoeken. We zijn over de binnenweggetjes gereden richting Amli en toen richting Tjonnerfoss. Onderweg gestopt en wat foto’s genomen van snelstromende riviertjes en watervalletjes. Toen langs een groot meer naar Fyresdal gereden en langs de andere kant weer terug.
Alle vier ontzettend genoten van de prachtige omgeving. Je bent echt in de boes boes Je rijd rondom in de rotsen en bossen met riviertjes erdoor. En als er maar even een vlak plekje is staat er een huisje. Prachtig!!!!!!!!!


Zondag 31 juli samen met lenny gaan vissen wat dieper het fjord in. We vingen eerst wat makrelen want ik wilde eens kijken of ik nog een beetje scharren kon vangen. Na een stuk of 10 makrelen te hebben gevangen aan de slag voor de schar.
Ik had een onderlijntje bij me met afhouders zoals ik ze hier in Zeeland gebruik, deze beaasd met reepjes makreel en het duurde niet lang of de eerste schar melde zich. Ik ving er totaal 8 en Lenny die met een pilker bezig was ving wat wijting en wat grauwe poon en ook nog een schar. Nadat we er genoeg van hadden langzaam terug gevaren naar de camping onderwijl nog wat aanhet trollen geweest en Lenny ving nog een mooie polak en een paar makrelen.

 
 

Maandag 1 augustus eerst naar Risor gereden om wat noodzakelijke boodschappen te doen.
Er is in Risor een grote viswinkel waar we eens even gingen kijken, toen we daar stonden kwam er net een vissersbootje aan. Deze bracht net wat verse vis we zagen enkele bakken met grote kabeljouwen en een grote bak met grote schollen het leken wel vloermatten het was geen heilbot. Ook kwamen er nog een paar bakken met kleine kreefjes uit en garnalen. Na wat kreeftjes en garnalen te hebben gekocht weer terug gegaan naar de camping en lekker van de kreeftjes gegeten met een stuk stokbrood.

 
 

De garnalen in een marinade gelegd voor s’avonds op de skottelbraai. Het weer werd als maar mooier na nog wat naweeen van de nacht ervoor dus met zijn 4 gaan vissen want de kinderen hadden geen zin. Omdat we de dag ervoor gesleept hadden en ook vis vingen dit de dames ook eens laten ervaren.
Even buiten de camping vingen we de eerste makrelen al. Lenny, Annella en Maaike waren aan het vissen en ik bestuurde de boot. Op een gegeven moment zag ik vissen op de visfinder net boven de bodem dus pilkers aan de hengel en dit leverde een paar mooie gulletjes op gevangen door Lenny en Maaike. Verder gevaren tot buiten het fjord en de dames vingen onderwijl nog meer makrelen, de bodem lag op een gegeven moment bezaaid met makreel. De dames genoten weer volop. Dus je ziet je hoeft niet alleen met mannen het sop op om van het vissen te genieten.

Dinsdag 2 augustus gaan vissen met zijn zessen. Na weer wat gesleept te hebben en wat makrelen te hebben gevangen geprobeerd op de plek van gisteren waar we een paar leuke gullen vingen. Na 2 driften over de plek te hebben gedaan werd mijn zoontje bijna met hengel en al over boord getrokken. Lenny kon zijn hengel nog pakken zo moest hij hem binnendraaien omdat hij het alleen niet aankon. Het resultaat was een mooie polak.
Verder gevaren om het buiten het fjord te gaan proberen maar het waaide iets te hard om te vissen dus weer terug in het fjord gegaan maar de vis wilde vandaag niet erg bijten. We vingen nog wat kleine gulletjes en wijtinkjes.
Het weer werd war minder dus zijn we weer teruggevaren naar de camping. Nog een paar dagen en dan moeten we weer richting Nederland, jammer hoor!!!

 
 

Woensdag 3 augustus regende het hard dus in de auto gestapt en naar Risor gereden daar nog wat garnalen opgepeuzeld en de laatste boodschappen gedaan. Ze waren alles al aan het opbouwen voor een groot feest wat donderdags zou beginnen. Het klaarde langzaam op en toen we weer terug op de camping waren zijn Lenny en ik nog wat gaan vissen. Ook deze dag was het wat minder met de visvangst of je moest weer op de makrelen gaan vissen maar daar hadden we beiden schoon genoeg van. We vingen enkele kleine gulletjes en wijtinkjes. Je vangst altijd wel een visje maar je hebt ook mindere dagen en dit was er zoeen.
 
 

De rest van de dagen die we nog hadden niet meer gevist, wel zijn we nog op een eilandje geweest om te genieten van de zon.

Vrijdag hebben we onze vouwwagen al ingepakt en geslapen in de caravan van Lenny en Maaike. Donderdags en vrijdag naar Risor geweest naar het feest wat daar gaande was.
Zaterdagmorgen naar huis gereden, in Denemarken overnacht en zondags waren we s’avonds laat thuis door de vele file’s rond Hamburg en Bremen. Al met al hebben we veel genoten van deze vakantie en we zullen zeker nog eens een keer terug gaan om Noorwegen door te trekken met een camper. Mijn grootste wens om met een man of 6 een keer te gaan vissen om de echte grote vissen te vangen zal zeker een keer in vervulling gaan. Voor informatie over het gebied waar we zijn geweest kun je me altijd bellen 0113-501297 of mailen keto@zeelandnet.nl

vriendelijke groeten van Kees Tolhoek allias KeTo.

 
Wat heb je nodig om in Noorwegen te vissen
 

 
 

Hengels.

Voor het vissen daar heb je de volgende soort hengels nodig.
Voor het zware werk heb je een hengel nodig van 30 tot 50 pond. Deze hengel moet afgebouwd zijn voor de reel. Je kunt dit zien aan de stand van de ogen, want die staan op de harde kant van de hengel. Je kunt dit testen doormiddel van de hengel onder spanning te zetten en kijken waar de hengel zich heen draait. Deze hengel is geschikt voor grote dieptes zoals meer dan 100 meter tot wel 400 meter aan toe. Het gewicht van je lood kan dan richting 1 kilo gaan.

Twee goede reels

 
 

 

Diverse soorten pilkers

Ook heb je een hengel nodig die er tussenin zit. Ik gebruik dan altijd een hengel die vanaf 12 tot 20 pond is. Natuurlijk moet deze ook zijn afgebouwd voor de reel. Met deze hengel vis je tot ongeveer 150 meter diep. Het gewicht wat je hier gebruikt loopt tot 300 gram, maar vaak vist het iets prettiger met 200 gram.

Neem ook een spinhengel mee die een gewicht kan hebben tot 125 gram. Deze hengel hoeft niet speciaal zijn afgebouwd voor de reel, maar ik kan dit wel aanbevelen. Neem ook een spinhengel mee die tot 80 gram gaat en daar kan je dan gewoon een molen opzetten.
Met deze twee laatste zal je waarschijnlijk het meest vissen, maar dat is persoonlijk.

 
 

 

Wil je vanaf de kant vissen, neem dan een feeder mee, want daar kan je prima mee uit de voeten. Neem wel een feeder mee die geschikt is voor het zware werk. Ik had de TC Beachcast bij van Grauvell en ik kan iedereen aanraden deze hengel echt eens nader te bekijken, want natuurlijk kan je er hier ook perfect mee vissen.

lichte lepels en pilkers, prima voor de feeder en de spinhengel

 
 

Molens en reels.

links reel met counter

Rechts een casting reel

 

Het mag duidelijk zijn dat er op de molens en reels dyneema moet staan. Dit omdat het behoorlijk diep is en de stroming die er staat is soms behoorlijk. Ook heb je dan meer controle over je onderlijn en je aas. Bovendien voel je elk aan beetje en dat is vaak net de adrenaline stoot die je verwacht. Is met minimaal 15/00 dyneema, maar ga niet dikker dan 30/00, want dat is meer dan genoeg. Ook een reel met twee versnellingen is zeer aan te raden, zeker als je dieper gaat vissen. Zelf had ik een aantal reels en molens bij en die hadden allemaal een speciaal doel. Zo had ik een reel van DAM met een counter erop. Dat is heel handig, want de vis zit niet altijd op de bodem. Zo kan je precies zien doe diep je moet zijn.

 
 

 

Wat ook een mogelijkheid is, is de dyneema van Grauvell. Ik bedoel dan natuurlijk de “Maxilon Multiecolor”. Deze draad verandert steeds van kleur om de 5 meter en zo kan je ook precies zien hoe diep je moet vissen. Je moet dan wel de kleuren tellen natuurlijk.

Mitchell reel gevuld met Maxilon Multiecolor

 
 

Onderlijnen van Spro en Ron Thompson

In Noorwegen kan je eigenlijk van alles gebruiken, maar er zijn nu eenmaal dingen die er echt uitspringen. Zo heb je de speciale pilkers die door het water schommelen. Deze noemen ze ook wel een soort banaanpilker. Deze zijn er in diverse gewichten en formaten.
Ook gewone pilker doen het goed, maar zoals bij elke pilker moet je ze wel actief vissen.
.
 
 

 

Boven de pilker kan je altijd een speciale onderlijn hangen en die levert vaak veel vis op. Let wel op dat je goede onderlijnen neemt, want het zou zonde zijn dat je net die ene grote verspeeld. Kijk dus altijd naar de grote van de haak en de dikte van de nylon. De haken moeten minimaal 3/0 zijn, maar het is beter deze nog iets groter te nemen. De nylon moet 70/00 tot 90/00 zijn.
Ook de bekende Gummiemak is een heel goed alternatief boven je pilker.

Gummiemak

 
 

Kant en klaar onderlijnen van Dieter Eisele

 

Helaas zijn er in Nederland weinig groothandels die dit allemaal hebben, maar gelukkig zijn er toch een aantal. Zo heeft Spro een zeer goed pakket voor het vissen in Noorwegen, maar ook Svendsen heeft beslist wel wat. Wil je echt eens wat anders, dan zijn er een aantal Duitse groothandels die een zeer uitgebreid pakket hebben. Ik praat dan over Pro Tack en Dieter Eisele.

 
 

 

Natuurlijk zijn de softbaits ook heel goed. Deze kan je gebruiken op loodkoppen, maar wat ook heel goed is, is als het ware een “drop-shot” te maken. De haak komt dan horizontaal op je staande lijn te staan. Ik had dus heel veel van dit plastic aas bij, want ik heb heel wat materiaal mee gekregen van Bennie Muizelaar. Stuk voor stuk goed materiaal.

Soft baits van Bennie Muizelaar

 
 

Pluggen en Tasmanian Devil

 

Ook lichte lepels en pilkers zijn goed, maar dan op de spinhengel. Ik weet zeker dat je dan vol verassingen komt te staan, want dan heb je pas echt sport.
Wat zeker niet mag ontbreken zijn diverse pluggen. Je hebt dan pluggen nodig die tot 9 meter diep duiken, maar ook die tot 6 meter duiken zijn heel goed. Bekende pluggen van Rapala Magnum zijn heel goed, maar ook de Tasmanian Devil is echt het proberen waard, want niet alle vis zit op de bodem.

 
 

 

Haken en klein materiaal.

De meeste haken die we daar gebruiken zijn vanaf 1/0 tot wel 12/0 aan toe, dus zorg altijd dat je stevige haken bij je hebt. Zoals ik al eerder zei, heeft Spro werkelijk zeer goed materiaal en dus ook de goede haken. Ook de haken van VMC in de grote maten zijn heel goed.
Gebruik stevige wartels, want door de diepte en de kracht van de vis worden te zwakke wartels gelijk afgestraft.
Ook een goede onthaaktang heb je nodig en een scherp mes mag niet ontbreken.
Ook kan je goed je eigen onderlijnen maken, want er is genoeg materiaal om een onderlijn te maken die naar je eigen keuze is.

 

Haken van groot naar klein

 
 

 

Super materiaal van Pro Tack

 

 

Een stevige onthaaktang en een scherp mes

 
 

Natuurlijk aas.

Je kunt ook je kunstaas voorzien van een stripje vis zoals, makreel, koolvis en haring. Ook het bekende Gulp aas was zeer goed, dus neem dit ook altijd mee. Ook grote garnalen zijn heel goed aan te raden. Soms is net een stukje aas op je haak of dreg net de drempel om de vis te vangen.

Als er nog vragen zijn mag u me altijd mailen, want ik sta u graag tot dienst.

Corné Marijnissen

 
Skarnsundet Fjordsenter
 

overdag

12 uur in de nacht

 
 

 

Een goede week geleden was ik te gast bij Klaasjan Jonkman, die een appartementen complex heeft aan de bekende fjorden van Trondheim. Samen met een grote groep die hun reis hadden geboekt via P&S visreizen, reisde we af naar deze plaats. Ik was op uitnodiging door Jaap Putzes, die eigenaar is van het reisbureau en natuurlijk de hengelsportzaak in Haarlem, uitgenodigd om deze locatie eens nader te onderzoeken. Zo vertrokken we twee dagen eerder dan de grote groep, zodat we alles al konden regelen voordat de groep zou aankomen.

prachtige natuur

 
 

onze bootjes

Via Duitsland en Denemarken namen we de boot richting Oslo. Eenmaal aangekomen in Oslo was het ruim 10 uur rijden naar onze bestemming. Tijdens die 10 uur rijden kijk je werkelijk je ogen uit, want alleen het landschap overtreft alle verwachtingen en is een waar genot om naar te kijken. Eenmaal aangekomen, was het de spullen uitladen en nog even wat uurtjes slaap vatten, want dat hadden we wel verdiend. Lang bleven we niet slapen, want Jaap had voor ons al een bootje geregeld. Snel de spullen pakken die je nodig had en daar gingen we dan.Voordat we vertrokken hoorde we al dat er goed gevangen werd, want er zaten nog een aantal gasten die daar al een hele week zaten.
 
 

 

Vooral het trollen was echt aan te raden en dat hebben we dan ook gedaan. Eerst richting de brug om toch even te kijken of ze het deden op de pilker en jawel hoor, snel haakte we de eerste gul en er volgde er snel meer. Nadat we wat gullen en schelvis hadden gevangen gingen we trollen. Al snel dook de eerste vis op mijn plug, maar het was duidelijk geen gul. Deze vis ging er als een bezetene vandoor en dat was dus echt iets wat ik graag zag. Na een flinke dril lande ik mijn eerste pollak en het was nog een flinke ook. Snel gingen we verder trollen en er volgde nog meer polakken. We zaten met vier man in de boot en we konden onze lol echt op. Mijn vakantie kon niet meer stuk, want persoonlijk vind ik de pollak 1 van de mooiste vissen die er zijn.

Corné met een pollak

 
 

Jan met een kabeljauw

 

Zaterdag kwam de gehele groep van ruim 50 man en eigenlijk zag ik er eerst tegen op, want met zo een grote groep is het altijd afwachten. Ook waren er redelijk wat bekende van mij aanwezig zoals James, Ernst, Jaap, Peter en nog veel meer mensen. Gelukkig was de groep heel goed en we gingen met elkaar om net alsof we elkaar al jaren kende. Er zijn dus geen verkeerde dingen voorgevallen en dat is toch iets wat de sfeer bepaald. Snel wilde iedereen weten of we al wat gevangen hadden, want iedereen stond te trappelen van ongeduld.
.

 

Wim met een koolvis

Corné met een koolvis

Peter met een haai

 
 

 

Tijdens de dagen dat we hier waren hebben we werkelijk zeer goed gevangen, al was het soms wel even zoeken naar de vis. Toch waren er een aantal plekken bij waar de vis voor het oprapen lag, maar je moest wel met het juiste materiaal vissen, want anders was het wel wat minder. Gelukkig kan er onder alle omstandigheden gevist worden, want er is altijd wel een oppertje te vinden. Ook de juiste diepte en de plaats was van groot belang. Gelukkig hadden we op onze boot een zeer goede visvinder plus dieptemeter staan en ook een GPS, zodat je altijd je stek terug kon vinden. Het materiaal was van het merk Lowrance en dat is top materiaal. 1 van onze favoriete stek was “De Paal”. Daar liep de bodem in verschillende dieptes af en daar moet je net zijn. Soms zat de vis er zo dik dat je pilker en je onderlijn niet eens de bodem haalde, zoveel vis zat daar.

Corné met een doornhaaitje

 
 

onze boot

genoeg ruimte voor 4 vissers

GPS en visvinder van Lowrance

 

roodbaars

Zelf stond ik vol verbazing te kijken naar 1 vissoort, want ik kon deze eerst niet thuis brengen. Na eens goed gekeken te hebben bleek het wijting te zijn. Niet van die wijtinkjes die wij kennen, maar echte kanjers van meer dan 60 centimeter. Er zaten er zelfs bij die tegen de 70 centimeter aan zaten. Ik weet dan ook zeker dat we er meer dan 20 hadden die tegen de 70 aanzaten en dat is werkelijk uniek. Hier in Nederland mogen we blij zijn met een wijting van 40, maar dat waren daar kleintjes en die gooide we terug. Ook zeer grote schelvissen werden er gevangen en grote kabeljauwen.
 
 

 

Tussen deze vissen door ving Wim een zeer grote zeewolf en dat was toch weer even schrikken. Ook diverse haaien vingen we op deze stek. Op onze boot hadden we er 15 stuks die week, maar het waren niet allemaal de zelfde. De meeste waren de doornhaaitjes, maar er zaten ook gevlekte haaitjes tussen. De doornhaaitjes moet je heel voorzichtig onthaken, want als je zo een doorn in je vinger krijgt dan krijg je een behoorlijke dikke hand. Alle haaitjes zijn natuurlijk terug gezet.

Wim met een zeewolf

 
 

De brug

Op de laatste dag gingen we een keer met Klaasjan mee, want we wilde wel eens grote koolvis vangen. Nou dat was wel te merken, want Klaasjan weet als geen ander de stekken daar. Met een onderlijn van 14 meter lang en een kilo lood werd er op een diepte van meer dan 100 meter gevist. De onderlijn bestaat uit nylon van 1 mm die 14 meter lang is. Aan de onderlijn zitten 8 haken die voorzien zijn van veren. Lang hoefde we niet te wachten, want al snel werden de eerste koolvissen gehaakt. Toch moest je even wachten, want er zitten eenmaal meer haken aan.
 
 

 

Peter wist zelfs in 1 keer 7 koolvissen te vangen en dat waren nog niet eens van die kleintjes ook. Koolvissen van ruim 5 kilo per stuk vlogen op je haken en dan is het werken geblazen. Een 50 ponds hengel wordt dan in het handvat krom getrokken en geloof me, je krijgt dan echt zware en moede armen.
Jammer genoeg komt er aan zo een vakantie altijd een einde, maar we kunnen terug kijken op een geslaagde visvakantie.


Peter aan de slag met een 50 ponds hengel

 
 

onze bootjes

Peter en Corné

 
 

 

We hebben met de groep heel veel vis gevangen waaronder, kabeljauw (grootste 110 cm), leng, pollak, koolvis, wijting (tot 70 cm), doornhaai, gevlekte haai, zeewolf (8 stuks), roodbaars, schar, bot, schelvis (hele grote), haring en nog veel meer soorten. Zelf denk ik dat we wel aan 20 verschillende soorten komen.
Zaterdag morgen zo rond de klok van 5 uur vertrokken we richting Oslo en om 19:30 waren we aan boord van de Colorline Festival.

kabeljauw van 103 en een haai met een kabeljauw

 
 

Colorline Festival

Richard en Wim

 
 

 

We hadden de nachtboot, dus dat was feesten geblazen. De nachtboot vaart s‘nachts wat langzamer zodat we voldoende tijd hadden om ons tegoed te doen aan de nodige drankjes en voor de gene die wat slaap in moesten halen. Rond 5 uur in de morgen zocht ik toch maar de hut op, want we waren behoorlijk doorgezakt in de nachtclub met een aantal vrienden, zoals Wim en Richard. Ik heb in geen tijden me meer zo vermaakt als tijdens deze vakantie en de reis zelf. Ik wil iedereen dan ook namens deze weg bedanken voor de fijne vakantie en de goede sfeer.

lekker eten aan boord met de hele club

 

Pollak

In het bijzonder gaat mijn dank uit naar Jaap, die voor de gehele groep het eten verzorgde en natuurlijk de reis zelf. Ook Klaasjan heeft goed zijn best gedaan om toch een geslaagde vakantie voor iedereen te verzorgen.
Voor de gene die ook eens naar deze bestemming wil, neem dan eens contact op met Jaap Putzes van P&S visreizen, want volgend jaar is er weer zo een trip en ik kan u deze dan ook echt aanraden. Dit is de kans om eens lekker uit te zijn in een prachtige natuur en veel vis.

Peter

 

Klaasjan Jonkman

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met P&S visreizen en Hengelsport.
Klik op het logo voor de website van P&S.
Voor vragen mag u me altijd mailen op c.marijnissen@rondomdedelta.nl
In het najaar komt er een compleet verslag van deze trip in Zeehengelsport, dus houd dit in de gaten.

   
 

Corné Marijnissen

 
Vistrip naar Noorwegen door Peter de Crom
 

Vakantie in Noorwegen

1 Mei vetrokken naar Noorwegen, een dikke 6 uur rijden naar Kiel en met de boot van Color Line overgevaren naar Oslo (19 uur varen) waar we anderdaags nog 6 uur voor de boeg hadden voor de laatste 360 km rijden naar Mundal. Via de E16 richting Hønefoss en vlak Eri de rijksweg 5 naar Sogndal waar het pondje over de ?rdalsfjorden genomen moest worden van Fodness naar Mannheller.

 
 

Vanaf Sogndal de rijksweg 5 verder langs de duurste tolweg (van Noorwegen) door de Fjaerlands tunnels naar Fjaerland en uiteindelijk onze eindbestemming Mundal. De tocht via Gol is is hierbij aan te raden vanwege het natuurschoon onderweg door de Hemsedalen en is pakweg een uur korter rijden dan via Fagernes.

Uitzicht op Berge met de weg komende van Sogndal en links de Fjaerlands tunnel(s). Op de voorgrond het Fjaerlands Fjord.

 
 

Mundal is een klein plaatsje met zo’n 70 inwoners, (wereld) beroemd om zijn collectie 2e hands boeken welke vanuit zo’n 14 winkeltjes worden verhandeld het staat als 7e plaats in de wereld top wat boekenhandel betreft. De ligging van Mundal is aan het einde van de Fjaerlandsfjorden wat een zogenaamd zwevend fjord is uitkomende in de Sognefjord, de diepte varieert van 150m aan het eind tot 350m aan het begin van het fjord (de diepste plaatsen). Direct noordelijk van Mundal ligt Europa’s grootste gletsjer de jostedalsbreen waarvan vanuit Mundal diverse gletsjertongen (Boyabreen en Suphellabreen) te bezoeken zijn. Ook een bezoek aan Brigsdal en de Brigsdalbreen is hier vandaan goed te doen en zeker de moeite waard.

Briksdalsbreen gletsjer tong

 
 

Het merendeel van de bevolking echter leeft van de landbouw en het is een van deze landbouwers welke 4 echt mooie 4 tot 6-persoons huisjes via Novasol verhuurd. Bij elk van deze huisjes hoort een 15ft roeiboot waarvoor een buitenboord motor gehuurd kan worden. Voor 50euro per week extra kun je niet sukkelen, daarbij komt dat de huur in mei voor het huisje ook erg mee viel.

De bootjes waarmee het goed varen is op het water van de fjord daar het water altijd rustig of zeer rustig is gezien de ligging.

 
 

De visserij - Het vissen zelf heeft zich beperkt tot het vissen in de fjord, waarvoor in Noorwegen geen vergunning nodig is en volgens de verhuurder van het huisje geldt dat voor al het zoute water in Noorwegen. Het uiteinde van de fjord, waar wij verbleven, is ter plaatse ongeveer 900 meter breed waarbij naar het midden toe diepten van 150m te vinden zijn. Voer men zuidelijke richting de Sognefjord dan werd het alleen maar dieper tot 350m. Voor de visserij moest het echter niet in de diepten gezocht worden maar juist aan de kanten, daar waar vers smelt water van de diverse gletsjers koud en zuurstofrijk water via de talloze riviertjes in de fjord lozen.

 
 

 

Een van die stroompjes loopt pal langs het stukje grond waarop de huisjes gebouwd zijn en komt uit op een klein plateau dat bij laag water zelfs droog komt te staan. Hierop vissend vanuit het bootje ving ik de eerste dag al gelijk een leuke rode poon en direct na het plateau waar het meteen de diepte in ging leuke schelvissen variërend van 27 tot 38cm. Ook kleine gulletjes van zo’n 45cm kwamen boven water.

 
 

Links van het huisje bevindt zich een aanleg steiger waarvan met prachtig van de kant af kan vissen op tongschar (steenschol) welke hier in grote getale zitten en zo tussen de 25 en 30cm groot zijn. Ook pollak, zij het in mindere mate vormde deel van de visvangsten.
Dat de natuur hier nog ongerept is kan men wel stellen: wat te denken dat als je in je bootje zit te vissen je ineens gesnuif hoort van de bruinvissen die langszij zwemmen en zich verder nergens aan storen. Ondanks het seizoen waarin we zaten heb ik er toch 4 gespot terwijl ze in juli/augustus volop aanwezig zijn omdat dan de haring en makreel de fjorden binnen trekken.
Verder lopen de steenmarters langs de met stenen bezaaide oevers en heb ik ze ook in het haventje waar de bootjes liggen gespot. Volgens de verhuurder moeten er ook zee otters in het gebied zitten, deze heb ik echter niet gezien.

 

 
 

Het verhaal gaat dat deze zo brutaal zijn dat als je de vis in je bootje laat liggen na een leuke visdag en je eerst je visspullen wegbrengt de kans bestaat dat de vissen door de otters gekaapt worden. Dus zorg ervoor dat de vis als eerste veilig opgeborgen wordt.
Van de soorten vis die te vangen zijn heb ik er in totaal 8 weten te verschalken: Gul, Wijting, Steenbolk, Pollak, Schelvis, Rode poon, Diklip Roodbaars en Tongschar.
De huisjes links en rechts werden ook verhuurd en ik heb een van mijn duitse buurmannen met een mooie leng van 73cm zien terug komen. Voor de hele grote vis is het misschien niet de uitgelezen stek maar mooie gullen van 3 a 4 kg zijn er toch ook nog gevangen.
 
 

Tijdens een avond tij vissen zwom er zelfs een 2 tot 2,5m lange haai onder de steiger door. Zijn aanwezigheid werd daarbij aangemeld door onrustig en schreeuwende rondcirkelende meeuwen die erboven vlogen waardoor we erop attent werden gemaakt dat er iets merkwaardigs aan kwam zwemmen. Type haai konden we niet zien maar een raar zicht is het wel zo’n grote vis onder je door zien zwemmen.
Geen vis, maar wel bijzonder is een soort worm of slak te vangen. In eerste instantie dacht ik een soort paling aan de haak te hebben hangen. De staart lijkt erop, maar geen vin te bekennen. Verder was het een grote slijmbende en het had de haak met lijn tot zo’n 10cm naar binnen gewerkt. De lengte van het beest was zon 25 a 30cm en duimdik. Al met al was het een goede vakantie/visvakantie voor de visser en zijn familie en heeft ons doen besluiten zeker nog eens terug te keren. Ook geschikt met jonge kinderen welke, zij het met wat hulp, leuk mee kunnen vissen. En de natuur rondom – blijft adembenemend.

 
 

Aas en Materialen


In eerste instantie ben ik gaan vissen met een pilker met daarboven een bezemsteel afhouder met een haak 1/0 met daarop een stukje steenbolk of wijting, ingevroren van thuis meegenomen. Het bleek al gauw dat deze bijvanger eigenlijk meer de hoofdtraktatie was want de enkele vis op de pilker bleek niet gehaakt door de bek maar aangeslagen door het lijf of kop. Uiteindelijk ben ik gewoon met een normale onderlijn gaan vissen met 3 haken en stukjes vis erop gebonden en heb ik de pilkers gelaten voor wat ze waren. Onderlijnen met gummimak en makreel onderlijnen deden het ook goed, zij het wel beaasd met vis.
Een goede niet te zware boothengel (2.70m) en dito molen met 500m 0.20mm gevlochten lijn is in principe alles wat benodigd is om hier lekker te kunnen vissen.

 

 

 

Peter de Crom

 
Vistrip naar Noorwegen door Leo
 

Na twee jaar te hebben gespaard voor een vis trip naar Noorwegen was het dan eindelijk zover.
Met tien mensen zijn wij vertrokken vrijdag ochtend 20 mei 2005 om 02.00 uur vanuit Zierikzee aanwezig waren Marcel Yzenbrandt, Kees Stoutjesdijk, Arjo Baart, Theo Heykamp, Jahan Heykamp, Johan van der stappen, Johan Rombouts, Leo Stoutjesdijk, en natuurlijk de twee geweldige vrouwen die voor de catering zorgden Janny Heykamp, Cokkie Slagboom.
Met het groots gedeelte van deze groep ga ik al jaren mee en vooral hebben we 10 jaar onze sport beoefend in Denemarken, wat zeer zeker altijd heel leuk aldaar was.
Maar na al die jaren wilden we eens wat anders, Noorwegen was voor ons het doel om naar toe te gaan maar gezien de kosten hoger lagen dan Denemarken besloten we om twee jaar er voor te gaan sparen want duurder is het zeker.

 

 
 

Theo Heykamp met zijn vrouw Janny en natuurlijk Cokkie Slagboom zijn de mensen die alles tot in de puntjes voor ons al die jaren al hebben geregeld en wederom deden ze dit weer voortreffelijk voor de trip naar Noorwegen.
Vanaf de boeking van het huisje tot de verzekering en de boodschappen hebben deze mensen alles geregeld, nogmaals onze dank namens alle mannen want zonder jullie hadden we dit nooit kunnen behappen met zo, n grote groep.

 

Dag 1

Zo als gezegd in de ochtend van 20 mei, omstreeks 02.00 uur vertrokken wij vanaf de parkeerplaats van het gemeentehuis van Zierikzee.
Met 1 personen auto en twee bussen met de vlam in de pijp, afgeladen met boodschappen en natuurlijk vismaterialen naar de punt van Denemarken Hantsholm gereden.
Na een reis van 1140 km arriveerde wij bij de boot omstreeks 14.30 uur, Norway Fjordline heette het schip wat echt een kolossaal vlot is wat zou vertrekken om 18.00 uur.
Geweldig lux met alles er op en eraan, heerlijk hadden wij daar slaap hutten gereserveerd met douche en toilet zodat men daar tijdens de 17 uren durende heenreis kon relaxen.
Het avond eten aan boord is echt geweldig, wel moet men rekening houden dat de prijzen vergeleken met Nederland behoorlijk hoger is.
Maar voor zo, n 35 euro PP kan men nemen wat men wil al ga je drie keer je bord vol storten.
Na de magen te hebben gevuld, keerde ik terug naar de hut om daar eens lekker te douchen en vervolgens heerlijk onder de wol te gaan duiken, zodat ik redelijkerwijs uit gerust in Bergen (Noorwegen) aan zou komen.

 

 

Dag 2.

 

Aankomst Bergen in Noorwegen vond plaats om 10.00 uur, we mochten van boord omstreeks 10.45 uur.
Ditmaal werden de wagens richting het eiland Stolmen gestuurd. De plaats Bergen is prachtig om te zien zo tussen de bergen die helemaal groen zijn ingevuld en is echt een imposant gezicht.
Na een half uur te hebben gereden eerst dwars door de plaats Bergen heen, arriveerden wij bij een veerpont die ons na zo, n twintig minuten varen zou vervoeren naar het eiland Stolmen, wat net onder Bergen licht.
Op het eiland reden wij ongeveer nog zo, n klein uurtje en arriveerden wij bij het huisje voor tien personen. De bootjes lagen al klaar voor ons, want deze konden we zien vanuit de leef kamer echt een prachtig gezicht.
Het waren drie bootjes die waren uitgevoerd met 2 x 30 Pk en 1 Maal 9.9 PK met visvinder en GPS.

 

 
 

Op zich waren deze drie scheepjes niet al te nieuw meer, maar voor het doel waar wij ze voor hadden gehuurd hebben deze zich prima aan voldaan.
Nadat de spullen waren gelost het aas vis incl eten in de vriezer waren gedeponeerd, de kamers waren ingedeeld en alle hengelspullen in stelling waren gebracht.
Gingen Marcel, Johan en Johan aan de slag en vaarden voor de eerste keer het Noorse sop op om even te gaan proberen.
Wind en regen teisterde ons de eerste dag zodat er in de fjord gebleven moest worden.
Na zo, n 2,5 uur vissen, keerden de mannen met geen vis terug, een vraag teken bij deze drie stond dan ook op het gezicht.
Maar zoals altijd als je alles zelf moet uitzoeken heeft dit altijd zijn tijd nodig. S, avonds kwam dan ook de eigenaar van het geheel en gaf ons tips gezien stekken etc.
 
 

Dag 3.

Deze dag begon weer met veel wind en regen, tja alles kun je bestellen maar het weer niet en dan zal het geluks factor deel moeten gaan nemen.
Deze dag stond voor ons als oriëntatie gezien waar we evt vis zouden kunnen gaan vangen.
Gevist met de Haviskeboom op allemaal verschillende diepte, S, maar doordat onze driften te snel gingen werden er wat van deze mooie afhouders verspeeld.
Als aas gebruikten we Makreel die we hadden meegenomen vanuit Nederland diep bevroren en natuurlijk mesheften.
Dat was een goede beslissing geweest om deze mee te nemen want er waren daar nog geen makrelen binnen in het Fjord om deze als aas vis te gaan vangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook werden de pilkers gebruikt met daarboven een gummimack, door het slechte weer hebben zo, n 4 uur gevist wat deze dag een paar pollakken opleverden en een kleine heilbot die Johan Rombouts aan de pilker ving.
Al met al toch een teleurstellende dag, maar niet getreurd er kwamen nog meer dagen hopende het weer beter zou gaan worden in ieder geval dat de wind zou gaan liggen.
En we onze slag konden gaan slaan net buiten het Fjord, want zoals de eigenaar al zei dat daar de brammen zaten te wachten op ons.

 

 

Dag 4

 

Wederom deze dag wind en regen, weer konden we niet naar buiten maar zelf koos ik er wel voor om zo dicht mogelijk naar de monding van het Fjord te gaan zoeken naar vis.
Tussen de rotsen wat trouwens een prachtig gezicht is, zocht ik naar pollak en koolvis door met een pilker te gaan vissen van zo, n 100 gram.
Deze rotsen waren onderwater begroeid met Kelp een wier wat aanvoel als dik plastic, dus u begrijpt dat er wel het een en ander werd verspeeld.
.
 
 

Dit was een gegeven en de een na andere koolvis of pollak werd geland vanaf zo, n 30 a 35 meter diepte.
Het werd ook heel duidelijk gezien dit soort van visserij, want die gene die nog al redelijk kon zeebaarzen in Nederland ving dan ook de meeste vis.
Geweldig vond ik het om te doen echt intensief bezig zijn met een pilker, met een licht zeebaars stokje want ook meneer gullemans had zich nu aangemeld.

 
 

 

Naar een forse dreun voelde ik meteen dat dit geen Koolvis of Pollak was, de hengel ging tot het handvat echt kicken, na enkel minuten lande ik mijn eerste 5 kilo wegende rode Noorse gul.
Deze was rood omdat ik nog steeds langs de kelp viste, dus de vis past zijn schut kleur aan gezien zijn omgeving.
Deze dag veel vis gevangen en in de soorten van koolvis, pollak, gul, lipvis.

 
 

Dag 5.

Weer deze dag wind wel minder en geen regen, die zelfde regen begon nu echt vervelend te gaan worden, want ik kreeg nu zachtjes aan ook mos tussen mijn vingers.
Want beste mensen wat kan het daar regenen, geen twijfel regen buitjes maar meteen de volle laag en druppels zo groot als duiven eieren.
Maar deze dag zag het er goed uit, meteen s, ochtends uitgevaren richting buiten de fjord.
Daar waar de 140 meter diep was, 2 bootjes van ons gingen rechtdoor de fjord uit en waar ik rechts af kon slaan koos ik.
Eenmaal buiten de fjord begon de deining behoorlijk te beuken, maar goed toch door gevaren.

   

Eenmaal op mijn stek hadden we 175 meter onder de kiel driften naar ondieper, het driften ging gewoon te snel zodat al heel vlug de eerste haviskeboom werd verspeeld.
Dit gebeurde bij ons aan boord nog een paar keer zodat ik dit snel beu was en rechts om maakte terug de fjord in.

 
 

Tenslotte was het daar ook een leuke visserij op de pollak en de koolvis, de andere twee bootjes bleven liggen buiten de fjord, deze waren dan ook iets meer boot dan die van ons.
Rond 17.00 uur terug gevaren met een mooie flinke klus vis aan boord, net dat wij aan lagen aan de steiger bij ons huisje kwamen de anderen net binnen gevaren ik kon al snel merken dat er iets bijzonders gevangen was.
De mannen die buiten de fjord lagen hadden mooie grote lengen gevangen met aas (makreel) lom, gul, de klapper van de week had marcel Yzenbrandt deze dag had vangen en wel een heuse leng van 145 cm en 31 pond voordat deze werd gewogen spoog deze vis nog een lom uit van zo, n twee kilo.
Ongelooflijk wat een vis en voelde me op dat moment heel klein gezien onze vissen van zo, n 2 kilo per stuk.

 
 

Met mijn broer meteen afgesproken snel de vis fileren eten en huppakee ook naar buiten, zo gezegd zogedaan na het eten de slagroom mixer gestart van 9.9 pk en gaan met die banaan.
Eenmaal buiten te zijn gekomen bleek al snel dat de wind weer wat was aangetrokken wat meteen deining opleverde van zo, n 1,5 meter maar dat mocht de pret niet drukken.
Op 145 meter het lood van 500 gram overboord gekieperd met aan de haak een stuk makreel, meteen bingo en ik haalde mijn eerste lom binnen boord niet groot maar voor mij een vis die ik de eerste keer had gevangen en was daar zeker tevreden mee
 

Nu had kees ook een mooie beet en zag meteen aan het 50 pond stok dat het hier om een serieuze vis ging, naar een poos te hebben gedraaid en kees zweet op het voorhoofd begon te vertonen kwam het onvermijdelijke.
Omdat we naar het ondiepere gedeelte deden driften en de wind weer iets meer aantrok, zat kees met de vis tegen een steile rots wand op ongeveer 45 meter vast.
Meteen startte ik onze bromvlieg van 9.9 pk en vaarde synchroon met de lijn op, dit om een poging te wagen om de vis de andere kant op te trekken en na enig trek en sjouw werk lukte dit en kon Kees een leng van ongeveer 7 kg lande.
Geweldig was dit en het gezicht van mijn broer stond strak van het heerlijke gevoel dat hij zijn eerste leng had gevangen en voor hem dan ook zijn aller eerste.
We vingen hier nog een paar vissen, want elke inzet was prijs maar omdat nu de wind nog meer aantrok waren we genoodzaakt om naar huis te gaan het was trouwens al 22,30 uur en nog steeds licht.
In ieder geval was dit de dag waar we voor waren gekomen, zeker gezien dat een van onze groep een klapper had gevangen en dat was mijn wens dan ook. Al was het maar een iemand die een mooie vis deze week kon vangen zei ik altijd en die wens was in vervulling gegaan super.


Dag 6.

Onze laatste vis dag al hier, heel de nacht had het hard gewaaid maar vroeg in de ochtend was deze wind verdwenen.
Meteen weer richting buiten en eenmaal aldaar aangekomen te zijn vertekende de tobbe met water een hele woeste te zijn.
Man wat een golven zeker wel van 3 meter, toch zijn we iets verder gegaan maar net niet buiten want daar was het echt te gevaarlijk met zo, n noten dop.
Eenmaal op de stek moest ik e.e.a. aan de onderlijnen veranderen, dus het gevaar op de knieën en prutsen.
Nadat ik klaar was kwam ik overeind nou nou, op dat moment zag ik de wereld voor een doedel zak aan en werd dan ook groen.
Mijn broer zag dit en vertelde meteen kom op we gaan even binnen de fjord vissen zodat je kan rehabiliteren.
Na binnen het fjord nog vele pollakken te hebben gevangen met koolvis en een paar mooie gullen allen op de pilker toch weer de stoute schoenen aangetrokken en naar buiten.
Daar ving ik nog een mooie grote lom van zo, n 4,5 kg en daar bleef het dan ook bij, helaas kon mijn broeder geen lom te pakken krijgen dat vond ik zelf heel jammer.
De anderen hadden deze dag weer aardig veel leng lom van mooi formaat, dus ook voor hen weer een geslaagde dag.
De volgende dag in alle vroegte vetrokken naar Nederland, allen waren we moe want een hele dag op het water dag in dag uit gaat zeer zeker zijn tol eisen.
De boot terug naar Hatsholm (Denemarken) deed er nu geen 17 uur over, maar 22 uur, want de terug reis duurde altijd langer begrepen we later.
Dan nog 14 uur gereden van Hatsholm naar huis, natuurlijk genoeg stops en in Nederland lekker gegeten.

Slotwoord.

Al met al hebben we een geweldige week gehad wat voor ons toch wel de beloning was, gezien de enorme voorbereiding die we hadden gedaan.
Want geloof me als je daar voor het eerst naar toe gaat laat dan niets aan het toeval over, laat je goed inlichten en probeer alles te weten te komen.
Corné marijnissen, daar kunt u zeker bij terecht want voor hem is het daar bekend terrein, ook voor de Haviskeboom die je zeker daar nodig hebt op die diepte, s kan hij voor u verzorgen wat hij ook voor ons deed.
Ook wil ik u gaarne helpen met evt vragen want ik weet nu meer dan eerst.
Volgend jaar denk ik dat er een aantal naar toe gaan mits het de Eurie, s toelaat in ieder geval ik ben al weer aan het sparen.
Voor een ieder die er aan twijfelt om te gaan, niet doen maar spullen pakken en vissen aldaar.
Want bij mij heeft het Noorwegen koorts echt toegeslagen, iedereen die nog moet gaan wens ik heel veel plezier toe.
Hopende dat het weer u meezit want dat is het enige wat u niet kunt bestellen.
En de vis wacht daar op u geduldig want geloof me vis zit daar nog genoeg ook die ene grootte.

Leo Stoutjesdijk allias Het gevaar Team See Fish

 
Op herhaling in Noord Oost Jutland door Antwan
 

Woensdag 18/5

Deze dag kozen we ervoor om nog een keer naar Gjerrild Klint te gaan. Nu niet met de Belly boot, daarvoor stond er iets te veel wind, maar gewoon vanaf het strand. Wat een dag zou dit gaan worden…. Nadat we onze spullen uit de auto’s hadden geladen en deze op de parkeerplaats hadden gezet zijn we alles in orde gaan maken en gaan vissen. De eerste worpen nog een beetje zoeken waar de vis zich ophield, ver weg of dicht bij. Nu was het laag water en was de stroming geheel weg dus verwachtte we dat het nog niet erg veel zou zijn… Gelukkig bleek het tegendeel waar. Vanaf de eerste draai vingen we vis. Op onze stek lag onder de kant een geul en daarna een grote zandbank waar ook met laagwater nog ruim een meter water blijft staan. Dit hadden we op maandag mooi met de bellyboot en dieptemeter uit kunnen vinden.
Net voor de zandbank vingen we mooie botten en af en toe een schar. Dennis en ikzelf konden tot net aan het einde van de zandbank komen en hiervandaan kwamen over het algemeen meer en ook grotere scharren.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Dennis probeerde het ook af en toe wat verder over de zandbank heen in het diepere water maar daar had hij minder succes.
Zoals ik al zei hadden we vanaf de eerste draai constant vis. Volgens mij hebben we zelfs niet een keer binnen gedraaid zonder dat er vis aan zat. Vaak ook met 3 tegelijk, soms zelfs 3 verschillende soorten in een draai.
Het merendeel was mooie schar en bot maar we vingen er ook enkele mooie schollen, een flinke gul, een kleine tong en er kwam ook nog een pieterman uit. Deze laatste is zeer voorzichtig onthaakt en meteen weer terug gezet.
Aan het einde van de dag hadden we meer dan 60 maatse vissen per persoon!! De ondermaatse vis die netjes is terug gezet is hierbij niet eens meegeteld…we konden de tel gewoon niet bijhouden…
Deze dag hebben we gevist met onze zelf meegenomen pieren die nog steeds in goede conditie waren en met de messchelpen. Beide aassoorten vingen gewoon goed vis!
Als tip kan ik nog zeggen dat de “gewone” onderlijn met bezemafhouders het hier erg goed doet! Dat geldt eigenlijk voor ieder plek die we hebben bevist!

 

 

Donderdag 19/5

Tja… tijd gaat snel en dit was alweer de laatste visdag. Vrijdag zou in het teken staan van opruimen, inpakken en rijden…
Deze laatste dag werd besloten om een lange dag te gaan vissen op de pier in Grena. Overdag de scharren en botten proberen te vangen en nog wat met pilkers en shads de gullen belagen, En s’avonds nog proberen een leuke gul te verschalken met onze laatste pieren en mesheften.
Rond 11 uur in de ochtend begonnen we met vissen en de eerste uren waren niet echt heel bijzonder.

 

 

Kleine scharren, een paar knorhanen en lipvissen. Een vrij rustig begin. Ook op het kunstaas was het niet echt wild en vingen we slechts enkele kleine gulletjes. Op het moment dat het water op begon te komen trokken de vangsten ook aan! Vreemd dat het een dag eerder aan Gjerrild klint niet echt uitmaakte en nu wel…
Ineens was de vis er weer volop en werden de scharren ook beduidend groter!
Tussendoor even wat eten gehaald en een kleine pauze ingelast om zo de avond in te gaan in de hoop nog wat mooie gul te vangen!
Toen de schemer begon in te vallen meldde zich het eerste gulletje. Deze mocht weer snel terug om nog wat te groeien. Zo hebben we de hele avond door leuk gul gevangen, kleintjes afgewisseld door mooie maatse gullen die mooi sport gaven op onze lichte stokken!
Tussendoor uiteraard ook nog de nodige schar, wijting en dicht tegen de stenen nog knorhanen en lipvissen!
Rond een uur of 12 hadden we het met z’n allen wel gehad en zijn we dan ook gestopt!
Aangekomen in het huisje hebben we met een lekker stuk taart en een drankje het 40 jarig huwelijk van Dennis’ vader gevierd. En natuurlijk ook de zeer goede vangsten van deze vakantie!

 

Vrijdag 20/5

Zoals gezegd, deze dag werd er niet meer gevist maar opgeruimd en schoongemaakt.
Tegen 1 uur s’middags was alles klaar en de auto’s ingepakt en zijn we aan onze terugreis begonnen. Deze voorliep zeer voorspoedig en ook de files die we verwachtten waren er gelukkig niet. Net over de grens van Duitsland en Nederland nog een stop gemaakt en afscheid genomen. Dennis moest namelijk naar Bergen op Zoom en ikzelf naar Den Bosch.
Al met al was het weer een perfecte vakantie! Veel vis, heel veel vis! Dat zal nog wennen worden als we in Nederland weer een hele dag bezig zijn voor een paar visjes….
Ook de diversiteit aan soorten was best groot, in totaal zijn er 12 verschillende soorten gevangen.
We hebben het ook erg getroffen met het weer, slechts 1 flinke hagelbui en verder droog en zonnig weer.


 

Antwan Claasen

 
Op herhaling in Noord Oost Jutland
 

Op vrijdag 13 Mei vetrokken we met vier mensen richting Denemarken in het gebied(Noord Oost Jutland) waar we vorig jaar ook hadden verbleven. We waren dit jaar van plan om eens te kijken of de vangsten nog steeds zo spectaculair waren als het jaar ervoor. We hadden zelfs het zelfde huisje bij de firma www.novasol.nl geboekt omdat dit zo goed was bevallen. De gebieden die we zouden gaan bevissen bestonden uit Bonerup strand , Gjerrild Klint en Grena. Het was ook de bedoeling om verschillende soorten aas eens grondig uit te gaan testen zoals messchelpen van het bedrijf Seafarm en het gulp aas van Berkley. Verder hadden we Belly Boat vissen op het menu staan.

Vrijdag de 13/05/2005 en zaterdag 14/05/2005

 

We zijn vrijdag de 13 vetrokken wat eigenlijk een zeer slechte dag is zou je zeggen maar niks was minder waar. Na al onze spullen te hebben ingepakt zijn we gaan rijden net na de spitsdrukte richting de Duitse grens waar we dan ook na een kleine 2,5 uur aankwamen. Na een kleine pauze te hebben gemaakt hebben we onze reis vervolgt waar we dan eindelijk na een kleine 11 uur rijden aankwamen op de plek van bestemming. Maar omdat we pas in de middag onze sleutel konden ophalen gingen we alvast proberen een aantal vissen te vangen op de pier van Grena. We moesten dus als eerste een visvergunning gaan kopen bij een locale hengelsportzaak in dit plaatsje. Zo gezegd zo gedaan!! Mijn eerste interesse ging deze dag ging uit naar vissen met messchelpen omdat wij deze ruim voldoende bij hadden. Je kan deze zeer makkelijk goed bewaren omdat je deze in kan vriezen en je zo jezelf geen zorgen hoeft te maken of je aas wel goed blijft de hele week. Na snel onze spullen te hebben uit gepakt zijn we een plaatsje gaan zoeken op zeer mooie vispier van Grena. Ik was zo fanatiek dat ik mijn messchelpen nog eens deed stieken op de haak maar gewoon erom heen reeg. Gelijk bij mijn eerste worp ving ik al gelijk een trek van drie vissen op de messchelpen. Mijn visvakantie begon dus zeer goed zeg maar.

 

 

 

Elke worp had ik beet met dit aas dus nu we dit wisten was het zeer makkelijk om ons aas goed te houden!!! Gewoon in de diepvries stoppen en als je wil vissen een avond van te voren even eruit halen zodat je ontdooide messchelpen heb. Na een paar uurtjes te hebben gevist had ik reeds een berg met scharren en botten. Er zat dus heel veel vis in de haven en het leuke van in een haven vissen is dat je met een lichte karperhengel en al heel goed uit de voeten kan. Zelf visten ik met een spinhengel tot 50 gram wat een zeer mooie sport geeft op je hengel. Maar helaas moesten we toen stoppen om de sleutel van het huisje te gaan halen. Maar aangezien we een kleine 1000 km hadden gereden konden we allemaal wel een tukkie gebruiken. Dus snel in de auto en richting het huisje.
Eenmaal daar aangekomen en alles te hebben uitgeladen zijn we ons aas gaan verzorgen.
We hadden ongeveer 10 kilo zeepieren en 7 kilo zagers bij ons op zeewater in tempexbakken en deze hebben nu eenmaal een zeer goede verzorging nodig. Als eerste zijn we vers zeewater gaan halen zodat alles weer voorzien was van vers zeewater. We hadden vanuit NL ook een aantal zuurstofpompjes bij ons zodat wij deze op ons aas konden houden. Want zo kan je het aas makkelijk een week goed houden!! Hou er wel rekening mee dat je elke dag je water ververst. En toen kwam de man met de hamer……….ik raakte in een lichte coma voor een aantal uurtjes.

Zondag 15/05/2005.

Zo nadat ik uit mijn coma was geraakt en heerlijk te hebben ontbeten zijn we de plannen voor deze dag eens door gaan nemen. Na een klein overleg wilde allemaal een dagje botten gaan trekken. Nou daar wist ik nog wel mooi plekje voor want vorig jaar was de buitenkant van de haven van Bonerup bezaaid met zeer grote botten. Dus hup in de wagen en bollen maar!! Eenmaal daar aangekomen zagen we dat er nog meer vissers stonden maar de vissteigers waren nog leeg en aangezien je daar heerlijk vanaf kan vissen hadden we als ons plekje weer gevonden. Nog voordat ik mijn onderlijn had ingegooid zag ik de eerste botten al boven komen bij mijn maat Antwan. Hieruit bleek dat ook hier ruim voldoende vis te vangen was.
We hadden deze dag steekzagers uitgekozen in combinatie met Gulp zeepieren om eens te kijken of dit ook werkt zoals men zegt.

 

 

Want ja ik moet zoiets zelf ook eerst zien!! Mijn eerste worp leverde mijn helaas nog geen vis op maar de worpen daarna werd dit geheel goed gemaakt. En de eerste vis op de namaak zeepieren was ook een feit…… maar goh wat stinken die dingen!! Ik moet toegeven dat ze bijna echt lijken en dat de krabben ze er echt niet afkrijgen. Maar of je er echt meer mee vangt dat durf ik niet te zeggen omdat we deze dag net zoveel vingen als ons vertrouwde aas als aan de nep pieren. Deze dag vingen we allemaal er leuk vis en we sloten deze dag dan ook zeer geslaagd af . Op naar de volgende vissessie…..

Maandag 16/05/2005.

Mijn ogen waren net goed wel open en ik zag een stralend blauw zonnetje…en hoorde ik het nou goed ,geen wind?? Snel als een speer uit bed en naar buiten toe om te kijken of dit echt zo was. En jou hoor stralend weer met nagenoeg geen wind. Hier had ik eigenlijk op gehoopt want Antwan en ik hadden beide onze Belly Boat bij en wilde zeer graag een keertje de zee op. Dus snel alles klaar maken want er is niks zo wisselend als het weer. Helaas kost dit nu eenmaal even tijd want je moet alle veiligsheids aspecten goed in de gaten houden als je dit wil gaan doen. Nadat mijn boot was opgepompd en een mooi plekje in de auto had gekregen zijn we richting Gjerrild Klint gereden wat slechts op 8 km vanaf het huisje ligt.

 

 

 

Toen we daar aankwamen was het erg druk met vissers die bezig waren op de geep en zeeforel. En ze vingen dan ook recht voor mijn neus zeer mooie gepen terwijl ik mijn spullen uitladen was. En dan gaat mijn zin om te vissen ineens heel erg snel vooruit als ik dit ziet. Ik zat dus als een speer in mijn bootje voorzien van een reddingsvest want die heb je echt nodig in een Belly Boat. En zette de pk,s in mijn benen maar eens op volle toeren om zo snel mogelijk een stuk uit de kant te zijn. Pffffff eindelijk op plek van bestemming. Ik lag zo kleine 600 meter vanaf de oever en het mooie was dat je gewoon de bodem nog steeds kon zien. Mijn dieptemeter gaf aan dat het 4 meter diep was en een zeer gladde bodem. Dus een geschikte locatie voor de platvis. Ik lag goed en wel in en had gelijk al beet …wat zou dat nu eens zijn?
Neeeeeee …dit geloof je niet een knorhaan. Maar oke dit mocht de pret niet drukken en de volgende worp lag al weer in. Geloof het of niet binnen een minuut had ik reeds weer beet en ja hoor een trek van twee scharren. Vanaf dat moment is het niet meer stil geworden met vis vangen en we vingen dan ook zeer mooie scharren en schollen deze dag.

 

 

Maar helaas was het opkomend water en je voel hem al aankomen….er kwam ook meer wind. Dus onze vissessie zat erop met de Belly Boat. En moesten we verder vanaf de kant. Maar niet getreurd ook hier was het erg goed vis vangen. We vingen werkelijk een bak vol met echte grote scharren ,botten en schollen. Ik denk al snel per persoon zo 50 maatse vissen. Dus ook deze dag werd als zeer geslaagd beschouwen. Hopelijk morgen weer zo dag!

Dinsdag 17/05/2005.

Voor vandaag stond vissen bij Grena op het programma. Mijn bedoeling was om hier eens met pilkers aan de slag te gaan op gullemans. De gulletjes die je hier zo beetje vangt zijn zo rond de kilo tot anderhalve kilo met hier en daar een uitzondering. De meeste gulletjes zitten overdag verscholen tussen de stenen waar de pier bezaaid mee zit. Op deze stenen groeit kelp en ik kan je als tip geven om hier voor niet te dun te vissen. Zelf zou ik een 0.17mm gevlochten lijn gebruiken van welk merk dan ook. Want tegenwoordig zijn er niet echt slechte gevlochten lijnen meer. Ik heb deze vakantie gebruik gemaakt lichte pilkers van zo 40 gram die voorzien waren van de kleuren groen en geel. Elke keer als ik het probeerde ving ik wel een gullemans. Maar alleen had ik niet het geluk wat sommige andere wel hadden en zeer mooie vingen tot wel 3 kilo toe. Je zou zeggen een gul van drie kilo een mooie vis?? Ja, wel als je met zeer licht materiaal vist zoals lichte spinhengel bijvoorbeeld.

 

 

Als afwisseling tussendoor maakte ik ook gebruik van de bodemvisserij en dat is een waar spektakel soms !!
Want als je drie scharren van 30+ op een licht hengeltje geeft dat een ware kick. Tijdens onze vakantie hadden Antwan en ik afgesproken dat wij beide een stukje zouden schrijven wat we hadden meegemaakt dus het is nu aan hem om deel twee te gaan schrijven ……………
Ik wil nog iets kwijt aan de vissers die nog nooit in Denemarken zijn geweest. Ben je iemand die het leuk vind om een berg vis te vangen vanaf het strand of pier ga dan eens naar Denemarken toe want dat maakt al snel een visjaar goed zeker als de vangsten zo slecht zijn als in ons eigen landje.

Ik zie nu al uit naar mijn volgende trip Denemarken en ook hoe mijn maat zijn eerste stukje gaat schrijven. Succes ermee!!!

Dennis Kusters.

 
Sportvissen in Turkije
 

Dennis en Corné,
Ben gisteren teruggekomen uit Turkije en kon het daar niet laten.

Vissen in Turkije.

Tweede Pinksterdag teruggekomen van een vakantie van 15 plus 2 dagen in Turkije. We vlogen met Onur Air, vandaar twee dagen erbij. Terug gingen we dus met Fly Air. Ook zoiets. Maar goed. Een vangstbericht uit Turkije, ligt niet echt Rondom de Delta. Maar er zit wel een rubriek Buitenland op deze mooie site dus wil ik jullie mijn bijzondere vangst niet onthouden. De eerste dag reeds ontdekte ik op het strand bij Side een groot bord: Angeln. Volgens mij is dat Duits voor vissen dus ik erheen. Mijn vrouw zuchtte al van: We zijn op vakantie hoor! Die denkt zeker dat vissen werken is! Voor twintig euro kon je drie uur vissen. Met een speedboot een paar km uit de kust. Gelukkig bleken er nog een paar Hollandse jongens te zijn die wel wilden angeln.

Dus gingen we een dag later om 10.00 uur in de boot met ieder een klein werphengeltje van Turkse kwaliteit. De onderlijntjes waren drie haakjes, maatje 6 schat ik. Aas was kipfilet. In heeele kleine stukjes. Hoe kleiner hoe beter, zei de schipper. Zeg maar kebab. Nou dacht ik, dat worden vandaag geen tonijnen! En op de eerste stek werd niets gevangen. De volgende stek ging eerst ook niet best. Het uitloven van een biertje voor de eerste vis hielp. Er werd een visje gevangen. Model discus, zo groot als mijn hand en zilver met een zwarte streep.

 

De tweede beet had ik. Ik voelde al bij het ophalen dat het niet zo'n kleintje was. Tot mijn verbazing kwam er iets geks naar boven. De schipper vond het ook bijzonder want het was een vliegende vis!! Die vliegen dus niet altijd. Want we visten net boven de bodem op ongeveer 20 meter. De vis was erg mooi met blauwe strepen op zijn vleugel. Ja, dat was ook al raar: hij had maar 1 vleugel. Dat heb je als je met Onur Air vliegt! Zelfs de vissen zijn slecht onderhouden. Later vingen we nog meer van die discus dingen. En wat baarsachtigen, met mooie kleurtjes. Volgende week maar eens een Rondom de Delta wedstrijd vissen. Ben benieuwd wat ik dan vang!

Hans Buur

 

 

 
Gjerrild Klint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag neem ik u mee naar een visstek die vrij onbekend is bij de meeste kantvissers. De plek waar ik het over ga hebben in dit stuk heet Gjerrild Klint en ligt bij het plaatsje Gjerrild. We kunnen dit plaatsje vinden in het Noord Oosten van Djursland in Denemarken. Het gezellige dorp Gjerrild bestaat uit oude huizen van rond het jaar 1600 waaronder het “Sostrup Slot”. Het zomerhuisjesgebied van Gjerrild ligt in een prachtig natuurgebied tussen het dorp en het Gjerrild Nordstrand in. Bonnerup ligt slechts op 10 km ligt van Gjerrild vandaan en zoals u in mijn vorige stuk heb kunnen lezen zijn de vismogelijkheden en de dagelijkse boodschappen hier ruim voldoende. De vislocatie Gjerrild klint ligt ten zuiden van het Nordstrand is een 35 meter hoge en 1700 meter lange kalkrots met stukken er tussen waar je heerlijk kan vissen. Deze locaties zijn dan ook speciaal voor de vissers ingericht zoals de parkeerplaatsen op slecht een klein minuutje lopen. De stukken waar je vanaf kan vissen bestaan uit kiezelstranden waar bijna geen getij aanwezig is . Je kan een stoeltje neer zetten of heerlijk op de kiezels steentjes gaan zitten vissen.

Aanwezige soorten vis zijn zeer ruim te noemen zoals de zeeforel en de pieterman hier dient u wel erg voorzichtig mee te zijn want anders is u vakantie wel erg kort!! Deze vis is namelijk heel erg mooi om te zien maar heeft een gifstekel bovenop zijn rug zitten en ik raad u dan ook zeer zeker aan deze te ontwijken. Verder is er een groot scala aan platvissoorten en andere soorten vis voor ieder wat wils dus. Wat je hier ook veel ziet zijn vliegvissers die speciaal van heinde en ver komen om een zeeforel te verschalken en er worden er dan ook met vrij grote regelmaat gevangen.

Ik kan u ook vertellen dat ik bruinvissen heb zien zwemmen op nog geen 200 meter uit de kant en dat maakt de vakantie helemaal compleet! Een prachtig stukje natuur zien, een leuk visje vangen en ja hele aardige mensen ontmoeten. Wat is er nog beter vraag ik me af???
Mijn ervaring voor deze locatie is dan ook een zeer mooie visstek met vele vismogelijkheden. En mocht er jammer genoeg teveel wind staan dan kunt u altijd uitwijken naar de dichtbij gelegen visstekken Bonnerup en Grena waar u dan wel kunt vissen.


Nu even iets anders wat betreft de huisvesting of verblijf op een camping in deze regio. Wat ik al eerder aan heb gehaald zijn er voldoende campings in de regio aldaar maar wat ik u toch echt kan aanraden zeker als u ook vis naar huis mee wilt nemen is om eens op de website te kijken van www.novasol.nl want de prijzen van huisjes zijn vaak veel voordeliger als u denkt. Zeker in de top vismaanden april, mei , september en oktober.

Zelf is mijn favoriete maand mei voor alle visserij alhier. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben,of nog meer bruikbare informatie over deze regio kan u dat mailen naar d.kusters@rondomdedelta.nl

 
Vissen op Langeland
 

Hoi daar,

Een weekje met m'n broer en een vriend naar Langeland geweest, in het zuidelijke stuk, om op zeeforel te jagen.

Heel wat luitjes komen daar met de boot vissen. wij houden het op kantvissen en meer bepaald met het oog op zeeforel. Een makkelijke klus is dat niet. Wij proberen het in deze periode van het jaar steeds met de blinker, afhankelijk van het weer vooral s'avonds of s'morgens vroeg, ofwel de hele dag door (bij niet te felle zon).
Ik heb al veel sterke verhalen gehoord, maar nog geen visser ontmoet die er de ene na de andere vis uithaalde waar ik niet kon vangen.
En de vangsten vielen jammer genoeg tegen. Dat doen ze wat ons betreft al enkele jaren. Dit jaar hadden we besloten met een bekende gids op stap te gaan, een hele dag nota bene, dus nu zouden we uitvinden waar we misschien in de fout gaan. Maar dat deden we niet. We deden alles zoals het hoorde, zochten de juiste plekken op in functie van de wind en de stroming enz... en we visten ze bovendien op de juiste wijze af. Het werd een fijne dag en best nog wat bijgeleerd, maar vangen was er niet bij, zeer tot ontgoocheling ook van de gids. Die stond pas echt verbaasd te kijken toen hij hoorde dat we al enkele jaren zo weinig succes hebben, en hij heeft beloofd er wat aan te doen als we volgend jaar terug keren...

Zelf heb ik vier forellen bovengehaald, allemaal ondermaats (tussen 37 en 39 cm): en één behoorlijke is me ontsnapt tijdens de dril.
Mijn broer heeft 1 forel gevangen, onze derde kompaan 0 alsjeblieft !
De enige, magere, troost zijn dan die enkele gulletjes die je in de schemering met de blinker vangt, maar ook niet om over naar huis te schrijven.
Dit is bovendien frustrerend omdat we dit jaar van alle kanten te horen kregen dat het zulk een prachtseizoen was voor de forel, en als de gids (niet de minste !) het dan ook niet meer weet...

We overwegen nu serieus om volgend jaar naar zuidoost Engeland te trekken om er de zeebaars te belagen. Wie daar wat over weet : marc.mattheessens@telenet.be


groetjes aan alle vissers
vang ze !!

 
Vissen in Guatemala.
 

Beste sportvrienden,
Elk jaar gaan we met een paar doorwinterde vissers op tocht naar een of andere schilderachtige bestemming met de bedoeling het gevecht aan te gaan met de plaatselijke giganten van de zee . Dat kan marlijn zijn of tonijn of , en dat stond dit jaar op het verlanglijstje , sailfish .
In een exemplaar van BEET sportvissersmagazine van eind vorig jaar stond een reisverslag van een visexpeditei naar Guatemala en wel vissend op de Stille Oceaan . De foto’s en vangstberichten lieten er géén twijfel over bestaan dat dit echt een toplocatie moest zijn om veel en grote sailfish te vangen . En wij dus weg hé . Met 4 vissers en hoog gespannen verwachting trokken we midden januari richting Centraal Amerika . De ervaring heeft ons echter al geleerd om voorzichtig te zijn met berichten in tijdschriften , het blijft tenslotte nog altijd vissen op een verre bestemming op niet alledaagse vissoorten met andere technieken en gewoonten . Afwachten was dus de boodschap .
Na een lange heenreis , 3 vluchten , 25 uur reistijd en een jetlag van jewelste kwamen we aan in het tropische Guatemala . De reis mocht dan wel erg lang geduurd hebben , er was niets misgegaan , bagage ok , alle vluchten op tijd , taxi aanwezig om ons naar het hotel te brengen , kortom , VISSEN !!!!!!
We hadden een optie genomen op een mooie Bertram voor 5 dagen , 3 dagen vissen , 2 dagen rust en daarna terug 2 dagen vissen . De boot vaart uit rond half acht in de ochtend , de zon staat dan al lekker op je bast te branden . Telkens weer in de vissershavens overvalt me het gevoel van groot geluk dit als sportvisser allemaal te kunnen beleven , de atmosfeer is geladen , de prachtige snelle boten liggen volledig opgetuigd warm te draaien , de bemanningen gekscheren onderling , de geur van verbrande diesel hangt zwaar in de lucht , in alles kan je een zekere spanning voelen . Een hartelijke kennismaking met captain en deckhands , tassen wegegborgen , schoenen uit en wegwezen !!!
De oceaan lag nagenoeg spiegelglad te schitteren in de ochtendzon , overal , maar dan ook overal zag je enorme scholen aasvis spelen in de oppervlakte , dit waren perfecte condities ! Onze bloeddruk was op dat moment hoger dan normaal , zeker weten .
Na een uurtje vol gas richting Australie gevaren te hebben kwam het bevrijdende signaal van de captain , LINES IN !!!!
4 stuks 25 ponds hengels met PENN INTERNATIONAL reels met een goed gevulde spoel werden voorzien van een dode getakelde aasvis , balyhoo , en in trollingpositie gebracht .Dat wil zeggen 2 hengels in de outriggers en 2 flat lines . Met onze butrest om , petje en zonnebril en een dikke laag zonnecreme op kon het wachten op de eerste aanbeet beginnen . Bij biggamevissen kan dat wachten wel eens héééél lang duren , ik heb het ooit meegemaakt dat er op 5 dagen vissen welgeteld 1 marlijn gevangen werd en het kan er ook géén één zijn ! Maar hier was het duidelijk anders , na 15 minuten schreeuwt één van de deckies een Spaanse kreet over de zee en grijpt vliegensvlug een hengel , onmiddellijk gevolgd door de tweede deckie die op zijn beurt een hengel vastgrijpt in wereldrecordtijd . Ze geven even freespool , sluiten de vrijloop , laten de lijn straklopen , en voor we het goed en wel beseffen staan de eerste 2 kompanen met kromme hengels stand up te drillen. Het gevecht was spectaculair , de vissen schroefden zich meermaals in volle lengte en met gespreid zeil volledig uit het blauwe water , uniek zicht . 10 minuten later grijnzen 2 mannen , Fred en Toon , in onze richting met hun eerste Pacifische Sailfish .Dat zag er alvast goed uit ! Goh , een kwartiertje vissen en al direkt een double strike , we hebben het ooit anders meegemaakt ! De hengels waren ondertussen weer in stelling gebracht en de volgende twee enthousiastelingen , waaronder ikzelf , zaten op hete kolen .Wachten , wachten , en nog eens wachten . Een uur verstreek , gevolgd door nog twee uren , niks gebeurde , althans , er was geen vis te bespeuren . Ondertussen was er een vrij stevige wind komen opzetten en in no time veranderde de gladde blauwe oceaan in een grimmige zee met een grijze kleur en veel wit op de golftoppen , foute boel !
Ons scheepje kreeg het hard te verduren , en wij ook . Er sloegen zelfs een paar golven tot in de boot !
Fred was al aan Neptunus aan het offeren en de rest van het gezelschap inclusief mezelf zagen eerder lichtgroen ! Dit was geen vissen meer maar dit was afzien . De rest van de dag geen sails meer gezien .Resultaat eerste dag : 2 mooie sails.

2é visdag :
Uitgevaren in een iets andere richting , daar waren de dag ervoor blijkbaar wel een paar vissen gevangen niettegenstaande de tegenvallende weersomstandigheden van die dag .
Na het uurtje volgas minderde de captain vaart en konden we er weer tegenaan . Dezelfde 2 vissers die de dag voordien uuuuren zonder beet waren zijn opnieuw als eerste aan de beurt . Wachten ,wachten en nog eens wachten , het werd middag , niet één beet , niet één vis gezien . We zaten al duchtig de echtheid van het reisverhaal in twijfel te trekken , daar hadden ze het over zo’n 20 à 25 sails per dag en daarbovenop kwam het verhaal van de captain die me verteld had dat zijn topdag op de boot niet minder dan zeventig vissen op één dag bedroeg .Zeventig sails ? Bij zulke wilde verhalen krab je even achter het oor en hoopt dan toch op 1 vis .
12 uur , eten , colaatje gedronken , zonnetje op de buik , vakantie .
STRIKE !!! het galmt over de boot , als door een wesp gestoken veren we recht , een sail staat op zijn staart de salsa te dansen . Beet !!
2 nee 3 sails , of waren het er vier ? Om een lang verhaal kort te maken , we vingen in drie uur niet minder dan 13 sails ! Het kon dus toch ! Morgen terug !

3é visdag :
Vandaag varen we terug naar het gebied waar we de eerste dag gevist hebben, water glad , kleur mooi blauw en een prachtig zicht op de vulkanen in het binnenland . Eentje ervan is trouwens zeer actief en stoot meermaals per dag een rookwolk richting hemel .
Die dag vangen we gespreid over de ganse dag 12 sails , super !
4é visdag :
na twee dagen zwembad en local drinks zijn we terug aan vissen toe . De voorbije dagen waren windstil en de deining is volledig weg , het lijkt of er een olielaag op de zee ligt , zo glad . Blijkbaar is dat sailfishweer bij uitstek , en we hebben het geweten . Strikes , beet , springende vissen , zeeschildpadden , dolfijnen en zelfs een enorme walvis , het kon op die dag allemaal . We hebben ons in het zweet gewerkt, genoten , niet meer wetend wie aan de beurt was ,de tel kwijt en meer van dat fraais ! Toen we terug naar de haven voeren gaf de captain ons zijn notaboekje waarin hij alles noteert wat er die dag achter het aas aangezeten heeft en wat er gevangen is . Niet minder dan 60 sails probeerden die dag onze balyhoos te verschalken en we hebben er dertig van gevangen . 30 . Dat was crazy , dat was Guatemala uit de boekjes . Allemaal vissen tussen de dertig en zestig kilootjes met af en toe eentje van wel 70 kilogram . We hebben ze double gevangen , triple , en één keertje vier tegelijk ! Crazy ! En er kwam nog een dag .
5é visdag :
Na een dag als gisteren kon er niets meer stuk . Allen hadden we de avond tevoren de uitzonderlijkez vangst nog even gevierd aan de bar met tequilashots , het is tenslotte vakantie . De barman van dienst was er ondersteboven van van zoveel enthousiasme en overgave ! De alcoholwalm werd door het zachte briesje over de zee gevoerd maar had geen negatieve invloed op de vangsten . Niet minder dan 22 sails moesten die dag kennismaken met de Belgskens .
Uiteindelijk bleef de teller staaan op 79 sails in 5 dagen met 4 vissers , allemaal catch en release .
Tussendoor vingen we nog een paar dorado’s die we aan boord als sushi aten een uurtje nadat ze gevangen waren . Het leven kan eenvoudig zijn .
De reis terug was weer lang maar vlekkeloos , de eindbestemming was koud en grauw , 1 februari en werken , no mercy , back to reality !
Volgend jaar gaan we op tonijnenjacht , waar weten we nog niet maar het zal alleszins een hotspot zijn.
Wie meer info wil over de beschreven reis en de visserij daar kan me mailen op volgend adres :
lucvangijsel@hotmail.com


De groeten van Luc Van Gijsel, Fred Weyn , Toon De Jonghe en Peter Rosseels


 
 

 

Vissen in Denemarken.

Mijn ideale visvakantie.

Mijn eerste ontmoeting met het land Denemarken kwam doordat ik daar terecht ben gekomen door mijn werk. Mijn liefde voor dit zeer mooie land is toen ontstaan en sindsdien ben ik hier vaste klant geworden. De omgeving en de rust die je hier vind is geweldig net zoals de mensen die heel erg vriendelijk zijn In dit land word er echt aan de vissers gedacht zoals huisjes speciaal voor vissers ingericht. De prijzen voor de verhuur van huisjes zijn niet echt duur te noemen mits je buiten de vakanties boekt. Dit zijn dan ook de beste maanden om daar te vissen!
Persoonlijk kies ik voor de maand mei omdat je dan alle soorten vis kan vangen en dat maakt het juist extra leuk. Ik zei u al dat de huur van huisjes niet echt duur was en zal u dan een voorbeeld geven waar ik naar toe ga. Het huisje wat ik meestal huur kost 400 euro voor een week, maar dat is een huisje voor zes personen. Dit huisje is een vijf sterren huisje dus alle luxe is hierin aanwezig… Stel je dan eens voor dat je met 4 mensen gaat, dan kost je dit maar tachtig euro voor een week vissen. Dat is voor niks zeg maar!! Ik boek mijn huisje via de firma Novasol (www.novasol.nl ) de verzorging via hier is zeer goed te noemen. Een echte aanrader zeg maar!!


Over de visserij zal u niet te klagen hebben want dit is uitstekend te noemen. Ik heb dan ook vangsten mogen hebben van meer als 250 vissen op een dag. Na zo dag ben je dan ook geheel afgebrand. De regio, s waar ik zoal ben verbleven zijn Oost en Noord Jutland. Als ik mijn persoonlijke mening mag geven, vind ik de Oostzee de mooiste stekken heeft vergeleken met de Noordzee als het om kantvisserij gaat. Vooral rond de plaatsen Grenaa en Bønnerup is het uitstekend vissen. Je hebt hier vaak niet meer als een lichthengeltje nodig omdat er voldoende visplekken zijn waar je hiermee uit de voeten kan. Zo is de haven van Bønnerup bekend om zijn vissteigers die uitstekend zijn aangelegd. Je kan je auto hier dan ook vlak bij je parkeren zodat je praktisch uit de auto kan vissen. Wat ik u wel kan aanraden is dat u ruim voldoende aas mee moet nemen want het aas is daar niet om te betalen!!

De aassoorten die u mee kan nemen zijn de gewone aassoorten die wij hier ook gebruiken en vergeet zeer zeker geen scheermessen. Dit werkt uitstekend hier en je kan deze erg gemakkelijk goed houden . Het is erg slim om een huisje te huren waarin een grote vriezer aanwezig is zodat u de gevangen vis lekker kan invriezen voor de terugreis. Mijn zelf gevangen vissen neem ik mee in bakken van tempex en deze blijven zeker 24 uur in bevroren toestand. Wat u ook kan doen is plasticflessen bevriezen terplekke en deze als koelelement te gaan gebruiken in koeltasjes. Wat ik u ook kan aanraden is dat u kunstaas en andere lichte visgerei mee neemt. Dit omdat er regelmatig zeeforel en gulletjes hiermee te vangen zijn.
Waar u wel erg op moet letten is dat er soms de bekende pietermannen gevangen worden. Deze visjes zien er in eerste instantie zeer onschuldig uit maar dat zijn ze zeer zeker niet. Ze hebben een gifangel op hun rug en kunnen behoorlijk steken zodat vissen voor de rest van de week klaar zal zijn voor u. Ze zijn zeer mooi van kleur maar pas ermee op !!
Als u nog vragen heeft betreffende de visserij in Denemarken of andere vragen over dit onderwerp dan horen wij het graag van u.

Dennis Kusters.
d.kusters@rondomdedelta.nl

 

 
 
Vissen in Noorwegen

Dit is wat bij veel vissers op hun verlanglijstje staat. Gelukkig ben ik er al een paar keer geweest en met succes. Als je eenmaal in Noorwegen bent geweest, dan ben je gelijk verkocht, niet alleen aan de vis vangst, maar ook door de adembenemende natuur. Noorwegen is werkelijk een paradijs voor de vissers, maar ook zeer zeker voor het hele gezin.

Wel is het zo, zodra je uit de grote steden bent, dan zal je heel weinig mensen tegenkomen. Zelf ben ik een keer iets boven het midden van Noorwegen geweest en dat is werkelijk prachtig. Je rijdt dan over de weg, zonder maar een enkele tegenligger tegen te komen. Wij hadden het zelfs een keer dat we gewoon 1 uur lang geen enkel voertuig of wandelaars tegen kwamen. Je geniet dan van alle rust en bovendien je kunt gewoon alles doen waar je zin in hebt.

lekker maaltje

Visserij.

Het mag duidelijk zijn dat de visserij hier gewoon heel goed is. Hier ontbreken dan ook vaak de commerciële vissers en als je die al vind, dan zijn het meestal vissers die zalmen kweken. Slepen is bijna niet te doen vanwege de grote diepte. Wel vind je er “long liners”. Long liners  zijn lijnen die worden uitgezet met natuurlijk aas en kunstaas. Deze lijnen kunnen soms wel meer dan 500 meter lang zijn. Gelukkig zitten er aan de lijnen wel een aantal tonnetjes, zodat je weet waar ze liggen.

Sportvisserij.

Over dit onderwerp zou ik een heel boek kunnen schrijven, maar ik zal de visserij die wij als sportvisser in een klein stukje omschrijven.

Er wordt in Noorwegen het meest vanaf de boot gevist, maar vanaf de kant moet je goed naar je stekken zoeken. Dit komt omdat het er behoorlijk diep is en dan is vissen vanaf de kant bijna niet mogelijk.

Het vissen vanuit de boot zijn wel een aantal dingen waar je echt rekening mee moet houden.

Neem altijd een stevige hengel als je echt snel op de bodem moet zijn. Een 30 ponds hengel is dan geen overbodige luxe. Op de hengel zet je een reel, die gevuld is met minimaal 20/00 dyneema. De lengte die je op de reel moet zetten is minimaal 500 meter. Wij hebben daar zelfs een keer te weinig gehad aan deze lengte, want het was meer dan 550 meter diep!

Natuurlijk zijn niet alle plekken zo diep, maar over het algemeen is de gemiddelde diepte zo tussen de 100 en 300 meter.

Vissoorten.

Het mag duidelijk zijn dat je hier nog vissen kan vangen waar we hier in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Hier maak je dus altijd kans om DE kabeljauw van je leven te vangen. Ook zijn de volgende soorten in overvloed aanwezig. Zo is het werkelijk vergeven van de koolvis. Vaak zijn ze aan de kleine kant, maar vergis je niet, want er zwemmen er rond die over de 10 kilo zijn en dan heb je echte sport. Zo zit er ook pollak, schelvis, zeewolf, zeeduivel, lom, wijting, roodbaars enz enz.

Oceaan en fjord.

Het mag duidelijk zijn dat je op de oceaan ander materiaal nodig hebt dan in het fjord. In de fjorden kan je geweldig ligt vissen. Als het fjord het toe laat, dan vis ik daar het liefst met de spinhengel. Je moet dan wel een hengel hebben in de zwaardere klasse. Je moet dan denken aan een hengel die ongeveer 100 gram werpgewicht kan hebben. Dit is werkelijk kicken en je adrenaline stijgt dan naar een toppunt als je ineens een mooie vis hebt gehaakt en zeker als deze van meer dan 5 kilo is. Dit is pas vissen en geloof me dan heb je dus echt sport.

Op de oceaan is het een ander verhaal, daar heb je door de diepte en de deining wat zwaarder materiaal nodig. Je moet dan denken aan 20 tot 30 ponds hengels en een stevige reel. Vaak vis je dan met zeker 500 gram lood en soms zelfs is dat niet genoeg en moet je naar 1 kilo toe.

Aas.

Over het aas kan ik vrij kort zijn. Als natuurlijk aas doet de makreel en garnalen de hoofdmoot. Ook een reepje koolvis kan soms heel goed zijn, maar dat geld natuurlijk ook voor de makreel.

In het algemeen wordt er hoofdzakelijk met kunstaas gevist. Er wordt dan gebruik gemaakt van pilkers, shads, gummi mak en ga zo maar door. Soms doet een pilker met op de dreg wat streepjes makreel erop ook heel goed.

Ook de haviske boom mag niet ontbreken. Dit is een RVS afhouder die de aaslijn van je hoofdlijn afhoud. De aaslijn kan worden voorzien van allerlei toeters en bellen, zoals octopussen en andere dingen. Gebruik wel altijd stevige haken, want de vis moet je van de diepte halen. Gebruik van slechte haken wordt direct afgestraft en dan verspeel je misschien wel de vis van je dromen. De haakmaat begint vanaf 1/0 en kan oplopen tot zelfs 10/0. Natuurlijk is de onderlijn en de zijlijn gewoon van nylon, maar dan in de dikte van minimaal 60/00, maar beter is het nog om nog dikker te gaan. Zelf gebruik ik altijd minimaal 70/00, maar dat is persoonlijk.

Mochten er nog vragen zijn over Noorwegen, dan bent u aan het juiste adres met al u vragen.

Corné Marijnissen   www.rondomdedelta.nl   c.marijnissen@rondomdedelta.nl