Vangstberichten RONDOM de DELTA

 

uw vangstbericht hier

mail naar

info@rondomdedelta.com

SPONSORS
 

Wilt u ook sponsor worden, mail dan naar c.marijnissen@rondomdedelta.com

 
Vraagbaak Karpervissen
 

Vraagbaak Karpervissen.

Zoals iedereen wel weet hebben we sinds kort een vraagbaak over Vliegvissen. Gelukkig hebben we sinds kort ook een vraagbaak voor de karpervissers. Piet van Heerebeek en Toine van de Meulenhof. Bij hun kunt u met al uw vragen terecht over het Karpervissen. Piet zijn specialiteit is het vissen met de pen op de karper, terwijl Toine zijn specialiteit ligt bij de grote meren, maar ook de kanalen zijn bij deze topvissers geen onbekend terrein. Ook kunnen hun uw raad geven bij het aanschaffen van materialen en natuurlijk heel veel tips, zowel voor Nederland, maar ook uit het buitenland.

 

Piet van Heerebeek

Toine van de Meulenhof

 

Zo ziet u maar dat rondomdedelta niet stil staat maar juist heel sterk aan het stijgen is.

Stuur uw vraag naar info@rondomdedelta.com en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt.

Vangstberichten karper karper@rondomdedelta.com

 
Piet van Heerebeek

Verlaat vangst berichtje.

Als ik weer eens op pad ben met de penhengel, match of karper, dan gebeurt het regelmatig dat ik aan gesproken wordt door vooral jongelui die toch wel heel nieuwsgierig zijn naar wat voor vis ik achter de schubben zit. Vaak krijg ik dan ook te horen dat ik zeker wel vaak veel vis vang en dat ik zeker met al die mooie spullen niet veel aan het toeval overlaat en dus niet afhankelijk ben van het geluk van de dag. Nou??? Ik weet vaak wel een visje te vangen en op de wateren waar ik veel kom zal de geluksfactor wel minder dan 50% zijn, maar op onbekende wateren??? Ik denk dat iedere visser met zijn basis kennis 10-25% geluk wel kan uitschakelen op vreemd water. Blijft dus nog altijd 90-75% geluk over. Met andere woorden ook ik blank wel eens, ook wel op mijn eigen bekende wateren en zeker wel vaker op de voor mij (redelijk) onbekende wateren. Ik zal dat eens verduidelijken met een vangst van een klein jaar terug.

We gaan al jaren naar noord Frankrijk, de Franse Ardennen om daar op de kleine grind afgravingen/meertjes proberen karper te vangen. Deze keer waren we bij het plaatsje Mouzay in de beurt van Verdun. Daar ligt een mooie grind afgraving met een leuk bestand aan karper. De grootste moest volgens de inboorlingen rond de 50 pond zijn. Maar heel veel zijn er tussen de 12 en 20 pond. Leuk vissen dus. We kwamen daar aan en het was heel mooi weer 30-35 graden en redelijk druk aan de waterkant, zowel vissers al zwemmers/kampeerders/dagjes mensen.

We werden daardoor gedwongen te gaan zitten op plaatsen waar we nog nooit iets hebben kunnen vangen. 3x eerder daar moeten zitten en alle keren geblankt. Geen leuk vooruitzicht, maar ach het weer was goed en we zitten weer aan de waterkant dus vissen. Nu ben ik iemand van de eenvoud dus weer gewoon een standaard boilie rig er aan en een Nash boilie, smaak scopex op de andere hengel een cream/aardbei en op de derde hengel wat maïs voor onder de eigen kant.

De hengels met de boilies gingen ver het water in, want de verwachting was dat de vis gezien de warmte diep zou zitten en pas tegen de avond/nacht het ondiepere water zou op komen zoeken. Na bij iedere hengel een 30-40 boilies gevoerd te hebben, hengels in de steunen en wachten op de eerste beet. De hengel met maïs onder de eigen kant er in + een paar handjes maïs en wat gewoon witvis grondvoer, brasemspeciaal van Faunaland.

De tentjes werden op gezet en de bedjes klaar gemaakt, zweten in het heerlijke middag zonnetje. De blikjes bier gingen in het water om toch maar even af te koelen en smaakte daarna lekker ondanks dat ze geen 4 graden waren maar eerder 20. Het gastelletje werd klaar gemaakt wat ook de honger moest gestild.

Terwijl het zonnetje zachtjes onder de kim aan het zakken was en we ons potje aan het koken waren ging daar ineens een pieper van me af. Even later een mooie 10 ponds vis op de mat. Hé ze zijn hier dus toch wel te vangen was de nu opkomende gedachte. Ja hoor want even later was maat Theo aan de beurt om ook een mooie 10 ponder te landen. Toen het donker ging worden werden zowel door Theo als mij zelf leuke vissen gevangen. Dat spel ging zo gewoon een paar dagen door, in de middag/namiddag en avond werden de vissen gevangen. Allen ver weg en dus op een stek van waar we nog nooit een visje hebben kunnen pakken. Zelfs overdag met zwemmers en luchtbedden op het water werden ze gewoon gevangen. In totaal hebben we zo alles bij elkaar in 3 dagen tijd dik 40 vissen kunnen vangen. Dat dus op een plek waar we bij voorbaat van wisten dat die normaal niet veel vis op zou leveren. Waarom we er nu wel vis vingen????? Gewoon geluk, we waren er net op het moment dat de vis daar ook om de een of andere reden graag wilde zijn. Deden we dingen anders als anders, nee ook niet, we waren dus gewoon op de juiste tijd op de juiste plek. Als we keus hadden gehad waren we er niet gaan zitten en hadden we dus veel minder gevangen want een tochtje rond de afgraving had al geleerd dat wij toch de vis vingen en dat het op die andere plaatsen veel minder was. Ook op plaatsen die als goed te boek stonden werd maar zo nu en dan een visje gevangen. Dat heeft dus niets met kennis en kunde te maken maar is dus puur geluk hebben. Zoals in het leven niemand zonder geluk wel vaart zo is het ook met vissen, vaak moet je gewoon wat geluk hebben. Dat geluk kun je een beetje afdwingen door veel te gaan, want dan maak je het ook mee, die dagen dat alles meezit en er gewoon veel vis te vangen is.

 

 

 

Helaas mogen we dit vanaf dit jaar niet meer nachtvissen op dit mooie watertje. Heibel tussen vissers, hangjeugd en dagjesmensen/wildkampeerders heeft er voor gezorgd dat de plaatselijke visvereniging het nachtvissen nu heeft verboden. Jammer…………….. dat is nu pech.

Piet van Heerebeek

 

 
 
Kees Overweel

Vrijdagmiddag en –avond 10 augustus 2007 een paar uurtjes met de kids op karper en voorntjes gevist in “De Vliegers” in Middelharnis. Dochter Anne wist tegen etenstijd een mooie karper van zo’n 70 cm. te vangen aan een hengeltje en molen dat bij elkaar het aanzienlijke bedrag van 11 euro heeft gekost!!! Hoe dan ook, met behulp van het schepnet van neefje Jochem de vis toch weten te landen.

 

   

Dit betekende vervolgens dat iedereen op de foto moest, te weten zusje Eline, neefje Jochem, nichtje Merel, papa en Anne zelf natuurlijk (ome Hugo bedankt voor de foto!). Eenmaal thuis gekomen, snel wat aardappels gekookt en na het eten snel terug. Daarna zelf nog een karper van circa 50 cm. gevangen aan een flinke broodpluim. De overgebleven aardappels werkten helaas niet.

De hartelijke (vis)groeten, Kees Overweel.

 
 
Vissen in Ribiere

Vrijdagavond rond 22.00 togen 4 Brabantse vrienden, Erik, Theo, Sjaak en Piet, naar het verre Limoges voor een weekje karpervissen in het Franse en wel op het Domaine de La Ribiere. Domaine de La Ribiere is een landgoed in de streek Limoges aan de rand van het centraal massief. Je weet wel de streek van de limousines, de bruine runderen. Het is een langgerekt meer, gelegen van west naar oost, van een kleine 10 ha. Het visbestand bestaat uit een dikke 600 karpers van rond de 4 kilo tot wel een 32 kilo’s aan toe. Ideaal om je PR eens scherper te zetten dus. Het landgoed heeft goede sanitaire voorzieningen en de eigenaar Michel Bonneau, zijn vrouw en de visgids Jerome zorgen er voor dat het je aan niets ontbreekt. Een vangst garantie heb je niet maar…………

Het meer heeft aan de oostzijde een max. diepte van 3-3,5 meter en aan de west zijde 6-6,5 meters. Het meer is ontstaan door een stroompje af te sluiten aan de westkant. De bedding van dit stroompje en de vroegere brug er over, bevinden zich nog steeds in het meer. Echte hotspots dus om de vis te pakken daar. Het vissen gebeurt bijna alleen maar door tegen die bedding aan te vissen of tegen de oevers aan van de overkant, onder de daar overhangende stuiken en bomen.

Natuurlijk kun je ook vis verwachten tegen de overblijfselen van dat oude brugje. Er is weinig tot geen begroeiing in het meer zelf, op wat irissen en wat riet na dan. Aan de oostzijde is een erg ondiep stuk wat de paaiplaats voor de karpers is, daar stroomt ook het stroompje nu nog het meer in. Als de vis massaal paait mag je daar niet vissen. Meer over het landgoed Ribiere kun je vinden op de website van karpervisvakanties.nl.

Ons doel was dus om daar maar eens wat leuke vissen te gaan vangen, wat PR’s scherper te stellen. Maar ook om wat materialen van de nieuwe groothandel Joax Fishing Benelux aan de tand te voelen. Met name een paar lijnen die zeker voor de karpervissers onder ons zeer interessant zullen zijn. Zeker de Cameleon lijn van het Franse Powerline. Dit is een lijn die wat weg heeft van de Fox Camo soft steel met dit verschil dat hier de camouflage kleur wel op de lijn blijft na veelvuldig gebruik. De Powerline Cameleon trekt bij een dikte van 35/00 een mooie 9,2 kilo. De diameter is aardig correct zo bleek bij het nameten met de micrometer, slechts een paar honderdsten dikker, 36-37 honderdste was de meest gemeten dikte, helemaal niet slecht dus. Helaas heb ik geen draadtrekbank dus heb de trekkracht niet kunnen nameten, maar ik denk dat ook daar niet gelogen wordt en dat die dus wel aardig overeen zal komen met wat er vermeld staat op de spoel.

De Powerline Cameleon is een zogenaamde high resistance lijn, dat wil zeggen dat hij wel tegen wat ruw gebruik kan en ook goed bestand is tegen schuren aan obstakels in het water. Wat ook direct op valt is dat de lijn redelijk soepel is en lekker weinig geheugen heeft. Hij heeft niet veel rek, wel genoeg om samen met een 3 ponds hengel, in mijn geval de K2 Extreme Carp van Shakespeare, een 30 + ponder zonder problemen moe te drillen en te laten scheppen. Door de Camo kleuren, meest groentinten, is de lijn ook nog eens praktisch onzichtbaar voor de karper, dat is weer een voordeel op wateren met wat meer dressuur.

 

 

Ik heb dus mijn 2 grote baitrunnermolens vol gespoeld met deze erg fijne lijn en heb ze deze week eens flink aan de tand gevoeld. Ver mee geworpen, vis gedrild, alles wat een doorsnee vissessie van een goede lijn verlangt. Ik mag wel zeggen dat deze lijn zich uitstekend van zijn taak heeft gekweten. Zelfs het kinken van de lijn, door het veelvuldig uitvaren met de baitrunner er op met voerboot, leverde geen draadbreuk op. Dat is bij andere lijnen wel een anders.

Zoals gezegd ik heb er ook nog een mooie spiegel van 30 pond op gehad en dat was grote sport om deze zeer sterke vis moe te drillen, een fijne combinatie die Cameleon en de K2, zeer zeker voor de afstand visserij. Hij wordt ook nog eens geleverd op spoelen van 300 meters dus dat zit voor de afstanden wel snor. De lijn blijft dus nu ook mooi het hele seizoen op mijn molens zitten. Een vette aanrader.

 

 

Een andere lijn die ook door Joax gedistribueerd wordt is de Japanse lijn van Eurostar, Free Memory X en XL. De X is een gewone wat oranje kleurende lijn die op 28/00 een trekkracht heeft van 14,2 Lbs. Deze lijn heeft helemaal geen last van geheugen zoals de naam al deed vermoeden. Deze lijn heb ik op mijn 2 wat kleinere molens gespoeld die ik vis met mijn Silstar Traverse X’n van 3,6 meter lang en met een actie van 1,25 -1,75 Lbs. Ideale hengels voor op de korte afstand op de kanalen of om onder de eigenkant te vissen op de (grotere) meren. De opgegeven dikte was ook hier dik in orde met slechts een minimale afwijking. Dat is ook het geval bij het broertje van deze lijn de XL, een wit gekleurde lijn die ik getest heb in de 26/00 uitvoering met een treksterkte van 12,6 Lbs. Deze lijn heb ik op de molen van mijn penhengel gespoeld en hoewel ik de penhengel niet heb gebruikt die week in Frankrijk is deze de weken daarvoor in Nederland al aardig aan de tand gevoeld. Want wie me kent weet dat het pennen mijn meest gebezigde manier van vissen is. Helaas nog geen karper van formaat dit seizoen kunnen pakken maar ook met wat kleinere karper, dikke zeelten en grote brasem geeft deze lijn geen krimp. Werpt lekker, komt lekker van molen en ook geen geheugen. Deze lijnen blijven ook dit visseizoen op de molens en zijn zeker voor ons karpervissers best aan te bevelen. Natuurlijk ook voor andere visserij geschikt, zoals de snoek/snoekbaars visserij. Lijkt me zelfs dat dit mooie universele vislijnen zijn voor alle soorten van visserij.

 

 

Het vissen deze mei week zal dus gebeuren op de het meer van landgoed Ribiere. Daar kwamen we zaterdagmorgen al rond 07.30 aan. Het grote hek zwaaide open en we werden welkom geheten door Michel en zijn vrouw. We moesten nog even wachten op de visgids Jerome die rond achten zou komen. Hij was zeer stipt want ook echt om 08.00 was hij op de receptie aanwezig. Na de uitleg, de bestelde aassoorten en voerboot in ontvangst te hebben genomen mochten we naar onze stekken. We kregen de stekken 4,5 en 6 toegewezen. Vooral stek 5 is een best beroemde stek, daar vang je vaak altijd wel een visje zo wist Jerome de visgids te vertellen.

Theo en Erik gingen voor stek 4/5. Sjaak en ik gingen onze spullen opzetten op de wat ruimere stek 6. Zo rond twaalven was een ieder klaar met het opzetten van zijn tent en het klaar maken van de hengels. Sterker nog zo rond drieën was er al vis gevangen. Theo en Sjaak hadden al vlug een paar mooie spiegelkarpers kunnen verleiden tot een aanbeet. Sjaak had pech, net geen 30 pond dus geen PR voor Sjaak. Theo had meteen een paar mooie 30 + ponders te pakken. Dat beloofde nog wat voor de komende dagen.

Hoe anders zou het uitpakken, later.

De zaterdag en zondag was het weer lekker warm, dikke 20-25 graden en ook lekker flink wat zon. Echt als god in Frankrijk volden we ons. Van de voorspelde regen en onweersbuien hebben we niets gezien gelukkig die dagen. De vangsten gingen nog steeds goed. Theo ging als een speer en ook Erik liet zich niet onbetuigd. Beiden vingen mooie spiegels, ook een mooie schub en zelfs tegen de avond pakten ze een paar graskarpers. Erik pakte zelfs een mooie graskarper van 29 pond. Het wachten was op de eerste veertiger. Ondertussen pakte ik ook een mooie spiegel van 30 pond, een nieuw Frankrijk PR voor mij. Ik ving altijd mijn visjes wel maar had nog nooit deze magische grens van 30 gehaald. Ik was ook al helemaal klaar voor een eventuele veertiger, helaas het ging het dus even anders.

Terwijl de buren van Theo en Erik, Patricia en Gerard een karpervissend stelletje uit Assen, ondertussen al een 57 ponder en een 48 ponder aan wal hadden gebracht ging het weer maandagmiddag radicaal om. Het begon met wat regen in de middag en meteen zakte de temperatuur ook nog eens een dikke 10 graden. De vis ging zich verplaatsen van het ondiepe stuk, waar wij zaten te vissen, naar het diepere stuk aan de westkant van het meer. De beet ging er bij ons spontaan helemaal uit, zelfs Theo op de beste stek 5 kreeg geen piep meer.

Ook veranderen van aas en/of visdiepte leverde geen nieuwe vangsten op. Alleen tegen de avond liet de graskarper nog wel eens de piepers afgaan. Er zwommen ook nog een heel stel karpers rond met de lijn er nog aan, Want het gebeurde regelmatig dat eerst de ene hengel en snel daarna de daarnaast liggende hengel beet signaleerde. Aanslaan resulteerde alleen maar in een gat in de lucht. Het bleek dat de week er voor een paar vissers aardig wat vis hadden verspeeld, de sukkels. Als je last hebt van obstakels of scherpe stenen dan ga je toch met dikkere voorslag of nog langere tube vissen toch…? Deze vissers dus niet, met als gevolg een stuk of 15 vissen die rond zwommen met een heel stuk lijn. Erik wist er zelfs twee te vangen met de hele onderlijnmontage met lood en al er nog aan. Schande……..

Maarja die weersomslag zorgde er dus wel voor dat het vangen voor ons even niet meer was weggelegd. De vooruitzichten waren ook niet zo geweldig voor de dagen te gaan. Tot zeker donderdag regen en pas vrijdag weer een korte verbetering van een paar dagen. Ook die weersverbetering zou dus van korte duur zijn zo zeiden de voorspellingen. In het komende weekend weer een afkoeling en toe maar, nog meer regen. Dit was ook daar geen normaal weer type voor de tijd van het jaar. Het was volgens Jerome weer voor de maanden januari februari en zeker niet voor half mei. Men is daar gewend vanaf begin mei dik in de 20 graden te gaan en te blijven met zo af en toe een buitje regen of een onweerbui. Nu was de temperatuur een erg kleine 15 graden en de regen was zeer langdurig. Ook daar dus alles van slag dit voorjaar.

Dit alles overziend hebben Sjaak en ik maar besloten om woensdagmorgen samen met Theo en Erik terug naar Nederland te rijden. Theo en Erik hadden de afspraak dat ze woensdagavond al weer de terug in Nederland zouden zijn. Was het weer goed gebleven dan hadden Sjaak en ik er nog wel een paar daagjes meer aan vast geplakt. We mochten normaal tot zaterdagmorgen 10.00 nog blijven.

Na een afscheidfeestje samen met onze buren Patricia en Gerard, wij Brabanders houden namelijk wel van feestjes, woensdagmorgen dus maar alles inpakken. Erik had voor die avond in stijl gezorgd voor de nodige Franse kaas en de nodige wijn, zelfs voor de vanger van de grootste/meeste vis een lekkere fles Champagne. Het is dus laat geworden die avond, zoals het lied van Ari Ribbens al zegt “Brabantse nachten zijn lang”.

Woensdagmorgen werden dus de tenten en andere spullen afgebroken in de stromende regen. Heerlijk is dat alles nat inpakken. Na afscheid van Michel en Jerome te hebben genomen op weg naar huis. Na een ritje van 10 uur, waarbij we in de spits zonder noemenswaardige file dwars door Parijs geraakten maar wel voor Lille in een 21 km lange doken, kwamen we die avond weer moe maar toch wel heel voldaan terug in het Brabantse aan. Er waren ondertussen al weer verkennende gesprekken geweest tussen de mannen om toch maar weer eens een heel meer af te huren bij kapervisvakanties.

Vooral Erik was het heel goed bevallen deze week. Hij had tenslotte de meeste PR’n verbetert en ook nog eens de meeste verschillende soorten karper gevangen. Jan van karpervisvakanties bedankt voor maar weer eens de goeie service. Op naar het lustrum van 5 maal op pad met karpervisvakanties.

Piet van Heerebeek

 

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Anders dan jullie van mij gewend zijn nu eens géén berichtje over de vangsten aan zee, Grevelingen of Oosterschelde. Dinsdagmiddag 1 augustus 2006 zomaar een uurtje gevist met dochter Anne (8 jaar) op voorntjes e.d. in “De Vliegers” bij Middelharnis. In een zeer kort tijdsbestek toch een leuk aantal gevangen. Echter, tijdens het vissen kwamen er regelmatig grote karpers voorbij zwemmen (en dat leek Anne wel wat). Dus snel naar huis gefietst om te eten en moeders gevraagd wat extra aardappelen te koken (m.i. nog steeds het beste aas voor karper i.p.v. al die boilies met talloze chemische smaakjes).

Rond 18.30 uur weer aan “De Vliegers” gearriveerd en al vrij snel de eerste karper gevangen door ondergetekende. Een mooie schubkarper van zo’n 50 cm. Je snapt wel dat mijn dochter zich behoorlijk zat te verbijten dat pa de eerste karper had, maar dat was snel over … Het uur daarna wist zij namelijk twee schitterende schubkarpers te vangen van zo’n 70 tot 80 cm (ik had mijn meetlaat helaas niet meegenomen). Haar eerste karper(s) ooit en zeker niet de laatste. Volgende week zelf nog wel een keertje op het zoute proberen, maar de komende dagen ben ik met dochter Anne zeker nog vaker langs “De Vliegers” te signaleren. Wat een schitterend water is dit toch!!!

Groetjes, Kees Overweel.

 
 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Geachte redactie,


Hierbij wil ik u informeren omtrent een nieuwe groothandel op karpergebied die een aantal hele unieke producten voor de karpervisserij in Nederland en België gaat verdelen.
Misschien is het ook interessant om deze informatie op uw site te zetten bij: product informatie.

 
 

Sinds kort zijn de artikelen van de Engelse firma Rig Marole Ltd ook in Nederland verkrijgbaar. Een tweetal artikelen die er zeker uitspringen zijn Hydrolink en de Hair Stop Applicator. Hydrolink: Hydrolink is een unieke dynema speciaal voor combilinks ontwikkeld. Het voordeel van Hydrolink is dat je niet de buitenmantel moet strippen om een soepel deel aan het dynema te krijgen maar dat de stijfheid (net als bij leadcore)word gecreëerd door een binnenkern. Deze, op carbon gebaseerde kern, kan zo doorgeknipt worden waarna de gevlochten lijn weer word terug geschoven.

 
 

Nooit meer problemen met strippen en angst dat de dynema word beschadigd. Nog nooit was het maken van een combilink zo eenvoudig. Hydrolink is verkrijgbaar in 4 sterktes (gebaseerd op het lege dynema) tw; 10, 15, 20 en 25lb en in drie kleuren; groen, donker grijs en zandkleur.

 
 

Het tweede artikel wat er uitspringt, is de Hair Stop Applicator. Dit handige apparaatje lijkt op een balpen maar dan gevuld met stoppertjes. Je schuift de stoppertjes naar buiten, steekt ze door het hair lusje, trekt het lusje strak en dan beweeg je de "pen" naar beneden waardoor de stopper word losgesneden van de string. De applicator wordt geleverd met extra reserve stoppers. Het hele Rig Marole pakket is te zien op www.rigmarole.co.uk en de verdeling in Nederland en België word gedaan door All Carp Products (tevens ook de verdeler van GB Baits). Telefoon 06-33682557. Levering uitsluitend aan de detailhandel.

Bedankt en een goede vangst, Edwin

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Roy Groenendijk to basic.


Vandaag woensdag 28-09 was het voor Roy Groenendijk uit het Brabantse Noorhoek de dag van zijn leven.
Al heel lang wilde hij eens meegaan om te gaan vissen, volle agenda, s en weinig tijd weer hield hem daar enige tijd vandaan. Maar nu was het dan zover, samen met papa Wim en het gevaar gingen we naar Nieuwerkerk die bekend is op het eiland Schouwen en Duiveland als de karper put. Nou karpers waren er deze dag, ondanks de strakke wind die het gelukkig droog hield gingen we omstreeks 14.00 uur aan de slag. Met de feeder en de korf en als aas de caster en de made, het gehele scale geprobeerd uit te leggen hopelijk luid en duidelijk, zodat Wim met zoon Roy er mee aan de slag zullen kunnen in het Branbantse
.

 
 

Na de derde inworp van Roy was het al bingo, een klein middel karpertje konden we landen in het net.
Vertelde meteen tegen deze rakker dat we nu voor de grotere vissen gingen, dit duurde niet lang en Roy moest alle hens aan dek geven om de volgende dril in goede banen te geleiden.
Geweldig zoals deze beginnende visser het deed, door goed te luisteren en eventuele instructie, s cq verbeteringen uit te voeren. Het gevolg van dit geheel dat er binnen 5 minuten een prachtige karper in het net geland kon worden, goed gedaan Roy klasse.

 
 

Inmiddels was Wim na veel kloten en denken met het systeem van knopen enz, ook gereed met zijn hengel. Na enig kamikaze worpen met de korf viel het kwartje, en kon hij nu rustig gaan vissen nou ja rustig. Deze wilde even bellen naar moeder de vrouw, op dat moment kreeg hij een prachtige aanbeet zodat de telefoon tijdens het gesprek gewoon werd weg gesmeten, hoezo paniek hahahaha. Roy ging gewoon door en ving op dat moment weer een gigantische mooie vis die hij weer perfect uit wist te spelen zoals het hoort.
 
 

Nu na Roy zijn vis was het Wim zijn beurt die ook wederom een prachtige vis kon landen.
Daarna nog enige vissen gevangen, dus kortom een geweldige middag geweest waar het gevaar ongelooflijk van heeft genoten.
Nogmaals kinderen die genieten van onze sport is voor mij de krenten in de pap en ga ik graag mee op stap.

Roy tot de volgende keer en veel blijven oefenen met het inwerpen dan komt alles zeer zeker goed.


Leo Stoutjesdijk allias Het gevaar Team See Fish

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Karper put te Nieuwerkerk.

De Eendenvijver te Nieuwerkerk stond afgelopen zaterdag 27-08-05 in het teken van wedstrijd terrein. Er werd namelijk deze dag de 4e wedstrijd van een reeks van vijf gevist, deze wedstrijden zijn alleen voor senioren. Omstreeks 09.00 uur werd het signaal gegeven voor de start, de opkomst van deelnemers was heel wat minder dan vorige keren. Al heel snel lande Leen Stolk zijn eerste karper op de kant, gevolgd door Cor v/d Ouden en Leo Stoutjesdijk. De vangsten lieten gezien de goede berichten lang op zich wachten, voor vele mensen was het echt sprokkelen deze dag. Cor v/d Ouden had deze dag ongelooflijk pech, doordat minstens zo,n acht vissen hem de vinnen liet zien. Om 14.00 uur stopte de wedstrijd en de telling werd opgemaakt,totaal werden er 32 vissen gevangen. Het waren vooral karpers die de toon maakten, maar ook kleine voorns werden deze dag gevangen.

Uitslag:

1. Leo Stoutjesdijk 7 vissen 293 cm
2. Adrie Verwest 9 vissen 216 cm
3. Cor v/d Ouden 5 vissen 180 cm
4. Johan Verwest 4 vissen 134 cm
5. Leen Stolk 4 vissen 92 cm
6. Wout de Ridder 1 vis 43 cm
7. Julian Pieper 2 vissen 33 cm


Leo Stoutjesdijk allias Het gevaar Team See Fish

 

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Hallo karpervissers.


Wij als rondomdedelta willen jullie ook volledig op de hoogte houden, zo ook een van mijn ervaringen van de afgelopen tijd. Wij waren met een stel vrienden aan het vissen met onze Belly boot op het Zoommeer waar ik na een tijdje vissen last kreeg van een volle blaas. Dus moest er snel een locatie gezocht worden om dit kunnen uitvoeren. Ik had een geschikte locatie gevonden die erg ondiep was en wilde daar eigenlijk uitstappen. Maar zag daar ineens een stel vinnen boven water uitkomen.

 
 

En zoals elke visser werd ik erg nieuwsgierig hiernaar. Dus heel langzaam er naar toe pedellen en kijken wat het was. Mijn eerste gedacht was, dat zullen wel brasems zijn. Maar niets was minder waar overal rond mij heen zwommen karpers van een formaat waar ik u van zeg! Ik had mijn digitale camera bij me en wist een stel plaatjes te schieten maar helaas zijn deze niet echt denderend geworden. Wel zag ik tientallen misschien wel honderdtallen karpers rond mij heen zwemmen op nog geen 30 cm water diepte. Deze waren van een bepaald soort plant aan het eten en bleven gewoon door gaan ondanks ik slechts een kleine meter van deze vissen af kon staan. Dit gaf mij een ware kick als visser en wilde deze informatie dan ook graag delen met jullie. Helaas is deze locatie zeer moeilijk begaanbaar maar wel te bereiken vanaf de oever! Wilt u hier meer over weten stuurt u mij dan een mail zodat ik uitleg hoe en waar. Het zoommeer staat op dit moment nog niet echt bekend als karperwater maar geloof mij dit is het water van de toekomst en ik weet zeker dat hier nog zeer grote vissen vanaf gaan komen.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan ...graag gedaan.

Dennis Kusters.

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Hallo Dennis en Corné

Mijn maat Piet van Heerebeek heeft al enkele foto’s van mij geplaatst op jullie site, en vroeg mij ook eens iets te sturen.

Hier een verhaaltje van 2 nachtjes op een groot kanaal in België. Ik heb gevist met maat Piet en Sjaak Dit kanaal is heel breed, stroomt zeer snel en er is 24 uur scheepvaart. Tot 5 meter uit de kant ligt er steenstort, als je hier een run krijgt dan kan je het schudden. (Ervaring uit reeds eerdere sessies). De rest van het kanaal is zoals ze het wel eens noemen, een BAK.
Daarom ben ik ook met een hengel ca 6 meter uit de kant gaan vissen. Net voorbij de steenstort. Hier heb ik redelijk op gevoerd met zowel bolies als partikels. Met de andere hengel heb ik op ca 30 meter uit de kant gevist. Hier heb ik ca 3 kilo bolies op gevoerd. Het is wel zo dat op deze afstand ook de boten varen. Met een diepte van 5 meter zullen de bolies dus aardig verspreidt raken over het kanaal. De eerste nacht hebben we geen piepje gehad, dus daar kan ik kort over zijn. Besloten was dat als er de tweede nacht ook niks gevangen zou worden, we zouden stoppen en naar huis gaan, en een week later op een andere stek nog eens 2 nachten te gaan. Deze nacht weer geen piepje gehad . Behalve Piet, deze had een mooie grote brasem. Ik was al om 7 uur wakker door de zon die recht op mijn tentje stond, door de vele boten en door de fietsers die naar hun werk gingen. Mijn hengels nog maar eens binnen gehaald, ververst en opnieuw ingegooid. Ik was net klaar toen er een wandelaar even kwam luisteren of we al iets gevangen hadden. Nee dus zei ik hem, en keek daarbij nog even naar mijn hengels. Zag ik het goed of had ik daar een beet? (pierpers gingen niet af)
Toch even dichterbij gaan kijken, en ja hoor, mijn hengel kromde zich nu toch wel heel erg.
Ik sla aan en er gebeurde eigenlijk niet zo heel veel. Brasem? Kopvoorn? De vis kwam dichterbij gezwommen maar toen hij dichter bij de kant kwam werd het al veel zwaarder.

 

39,8 pond

Een karper, nu wist ik het zeker. Mijn maten moest ik proberen wakker te roepen maar dat ging dus niet. Ze sliepen gewoon door. De wandelaar die er nog steeds bij stond heeft ze toen maar wakker geschut. Piet was er als eerste bij en moest toen dus scheppen.
Hij had de vis net als ik nog niet gezien, dus het blijft de vraag wat het er voor een is, en
hoe zwaar hij ongeveer wel niet zou zijn. Na 10 min komt de vis voor de eerste keer boven.
Een schub. De eerste schatting ging naar hoog in de twintig pond.
 

De karper begon zich nu pas goed te weren en ging met zijn buik over de stenen onder de kant
om te proberen om de haak kwijt te raken. (Nu ga ik regelmatig naar Frankrijk en zit ik ook veel op de grote rivieren te vissen, dus mijn materiaal is pico bello in orde.)
De rust bewaren is het moto, dan komt de vis vanzelf. Nog 5 min later lag de vis mooi uitgedrild op zijn zij in het water. Toch een mooie dertiger? Piet schepte de vis en wilde hem mooi op de onthaakmat leggen, maar riep, dat de karper toch zwaarder was dan we gedacht hadden.
Sjaak was inmiddels ook wakker en moest dus meteen aan het werk om samen met Piet
de karper uit het water te tillen. Vis op de kant en snel de weegschaal pakken. Na aftrek van de onthaakmat hielden we een mooie 39,8 pond over.
Jammer, net geen veertiger. Maar met deze ben ik toch ook zeer blij. Ik heb nu namelijk alle gewichten van 30 tot 40 pond. Boven de 40 heb ik ze ook al maar nog lang niet allemaal.
Deze sessie is dus voor mij dus weer een succes geworden met deze mooie vis. Om 10 uur hebben we rustig onze spullen gepakt en richting huis geknord.
Volgende week gaan we dus weer.
Ik of Piet zal jullie dan wel weer een verhaaltje sturen.

Groetjes van Theo

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Nieuwe Visser geboren.

 
 

 

Vandaag met de jeugd op stap 11-07 richting Nieuwerkerk naar de karper put, het vriendje van ferry wilde graag eens mee.
Nou het was deze nieuwe visser een dagje wel, de naam van het nieuw geboren talent is Jefrey Wittenberg uit Kerkwerve.
Aandachtig was hij er bij hoe ik mijn voertje thuis maakte, vragen die gevraagd werden met daarop de antwoorden waar hij zeker wijzer van geworden is. Kort daarop alles in de wagen gedeponeerd en aan de slag al; daar, aangekomen zaten er al enkele vissers hun geluk te beproeven.
Vlug het materiaal in elkaar gezet, met natuurlijk de nodige uitleg voor Jefrey tenslotte hem zijn eerste keer en wil veel leren.
Nadat hij de tweede keer uitgooide wat stroef ging maar naar mate de dag vorderde ging dit ook soepeler ving hij al zijn eerste karper.

 
 

Ook Ferry het kleine gevaar ving al snel zijn eerste vis, die twee knapen maakten er meteen een wedstrijdje van.
De andere vissers die aan het water zaten gingen enigszins korte tijd snel naar huis, vingen niet te best en denk ook dat er niet veel beten waren aldaar.
Nou bij de twee vrienden stonden de hengels niet stil, wel werden er veel beten gemist maar aandoende leert men.
Na enig tijd stond het drie drie, Jefrey op dat moment een gigantische aanbeet die hij geweldig aan tikte, het gevecht van 10 minuten was begonnen.
 
 

 

Het gezicht stond op scherp van deze knaap, maar het ongeluk gebeurde net voordat de karper het op wilde geven schoot de haak uit de karper mond helaas.
Dit was de karper van de dag geweest Jefrey maar we gaan snel samen met Ferry terug, ten eerste omdat het heel leuk was maar ook om die Moby Dick van de put te gaan vangen.

 

Leo Stoutjesdijk allias Het gevaar Team See Fish

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Hey die Dennis,

Nou heb vrijdag weer een karper gevangen gelukkig haha. We waren maar eens naar Roosendaal gegaan voor de verandering. Ving hier een mooi 23 ponds graskarper.
Harold ving hier vlak na ook nog een pracht exemplaar van 21 pond!!
Vanmiddag had ik nog gefotografeerd voor Willem die een mooie 25 ponds spiegel had. Maare zag dat je die al op de site had staan.

MVG Danny Loch.

 
 
Hoi Cornè

Vandaag 30-05-2005 gevangen mooie spiegel karper, op ons prachtig water(tje) de binnenschelde.
Gevangen op een combi van tijgernoot en mais. O,ja voor ik het vergeet de spiegel was 25 pond.


Groetjes Wim van den Akker.

 

 
 

Een geslaagde nacht op een groot water

Normaal ben ik niet zo’ n liefhebber van grote wateren maar mijn vismaat Harold heeft me toch over kunnen halen om er eens serieus aan te beginnen. Je moet toch en keer de keuze maken veel kleine vis of ene paar mooie grote.
We hebben zelf Danny over kunnen halen om mee te gaan terwijl hij echt een putten visser is, maar hij wilde het toch eens proberen. We hadden al gemerkt dat er ontzettend veel Brasem zat en vooral op de stek van Danny want die zat in een ondiepe kom.
Harold en viste meer op een versmalling en ik op het open water net voor een geul. We hadden nog maar 1 week om de dag gevoerd dus ik had er nog niet zoveel hoop in. Wat mij wel opviel was dat de wind al een week op mijn kant stond dus dat was erg gunstig.

Het was dus vrijdag en Harold was al s’middags aanwezig op de stek Danny en ik kwamen rond 17:00 aan. Snel de spullen naar de stek gebracht ( 3 keer lopen ) en snel de hengels het water in. We kregen al snel “ last” van de Brasem. Vooral Danny kreeg het zwaar te voorduren de een na de andere Brasem ging er met zijn bollen vandoor. Harold en ik hadden hier wat minder last van maar. Rond 24:00 stopte de Brasmes met azen en wij gingen eens in onze ovals liggen. Als snel lag ik wat weg te dromen en af en toe werd ik wakker van wat piepjes van de Delkims.

Maar rond een uur of 04:00 kreeg ik een nogal aarzelende run. Ik dacht ik blijf mooi in mijn warme slaapzak want het zal wel een brasem zijn. Alleen bleef de Delkim maar joelen. Ik heb snel de slippers aangetrokken en ben bij mijn hengels gaan kijken en ik wist het eigenlijk al….AANSLAAN!!! De lijn bleef namelijk van de spoel lopen en de Delkim bleef gaan. Half versuft stond ik dus een karper te drillen. Ik was blij dat de slip goed afgesteld stond want de karper vocht aardig terug. Op een gegeven moment was hij toch moe en gaf zich over. Harold heeft hem geschept. Gelijk wegen en de klok gaf precies 10kilo aan, een mooie 20er dus. En na wat gekloot hebben we toch een paar mooie foto’s kunnen nemen s’ nacht. In de bewaarzak ging namelijk niet i.v.m. de slechte oever.

20 pond

Danny heeft op die nacht nog een dikke Brasem gevangen maar echt blij was hij er niet mee. Harold kreeg nog een dikke run maar hij was te laat omdat hij mijn vangst aan het scheppen was. Maar ja volgende week halen we er wel weer wat uit. Want ik heb gemerkt: goede hoop moet je altijd houden.

GOEDE VANGT EN DE GROETEN.

Thijs van Drunen


 
 

Lang weekendje karpervissen in België

Omdat mijn geplande vakantie naar een mooi Noords land door omstandigheden geen doorgang kon vinden en de 1,5 week vakantie toch al bij de baas was vastgezet, dan maar naar alternatieven gezocht op het zoete.
Normaal gaan we ook altijd begin mei naar het mooie Frankrijk om daar ons pr van karper bij te stellen. Nu moet je dat niet al te letterlijk nemen want mijn Frankrijk pr is 14 pond en mijn Nederland pr is net 28 pond. Ook in Frankrijk is het niet alles zonneschijn wat ze beloven, je hebt krijgt echt geen garantie om een grote big te vangen. Die mogelijkheid is er natuurlijk altijd wel, laat daar geen misverstand over bestaan. Echter ook in Frankrijk wordt het steeds moeilijker om nog goede nachtvisstekken te vinden die nog geen betaalwater zijn. Ons vaste watertje in de Franse Ardennen is er ook door getroffen. Ruzie tussen vissers, wild-kampeerders en hangjeugd hebben er voor gezorgd dat we dus naar een alternatief op zoek moesten.
Nu woon ik in het zuid Brabantse en omdat mijn vismaat Theo ondertussen al heel wat ervaring heeft opgedaan aan het Kempisch kanaal besloten we om het daar dan maar eens te gaan doen, op naar België dus. Door de verwachte drukte, woensdag namiddag al reeds op pad naar een stek ergens aan dit lange kanaal.
Er zijn vele sluizen in het kanaal en tussen al deze sluizen zitten de grote karpers, er zijn er van een pondje of 6-8 tot wel 60 pond aan toe. Het is maar net tussen welke sluizen je gaat zitten. Theo zijn pr voor dit kanaal is een dikke 48 pond bijvoorbeeld.

Benedenstrooms bij de plaats Mol heb je ook nog eens het voordeel van de warmwater-uitlaat van de elektriciteitcentrale. Daar gingen we dus maar eens een plaatsje zoeken aan het kanaal. We waren niet de enigen die op het idee gekomen waren om te gaan karperen, hele stukken kanaaldijk stonden vol met shelters en tentjes. Dat is dus weer wel een nadeel van dat warmere water, er is altijd wel een hoge hengeldruk daar. De woensdagnacht was een rustige nacht op een run bij Theo na dan. Helaas geen karper maar een mooie dwergmeerval. Ook die komen er veelvuldig voor, dus altijd wel kans op zo eentje als je met visboilies vist. De donderdag verliep ook heel rustig totdat ik laat in de middag een run kreeg, een leuke vis, geschat gewicht ergens rond de 14 pond. Helaas wilde hij of zij geen bezoek brengen aan ons net en schoot de vis los. Balen dus. Gelukkig volgden in de nacht wel de runs die vis opleverden, Theo kon twee mooie schubs van tussen de 14-16 pond landen. Vrijdag morgen besloten we maar terug huiswaarts te keren met de afspraak om het zaterdag maar eens vanuit het bootje te gaan proberen, wat meer stroom opwaarts waar het water geen extra verwarming krijgt.

Vanuit het bootje vissen wij met een hengel gewoon opgetuigd met de vastloodmontage en de boilie en een hengel met de dobber.
Lekker met de pen en wat maïs vissen is toch wel de leukste manier om de karper aan de schubben te komen. Dit is toch wel mijn favoriete manier om karper te vissen, lekker met de pen, helaas kan het niet overal met evenveel succes worden be-oefend. Deze middag bleken ook de daar echt leuke vissen niet te vangen, maar wisten we toch wel de nodige vis te vangen aan de pen montages. Leuke kroeskarper, tussen de 30 en 40cm, zit er ook en die vingen we dus ook naast de nodige dikke brasem en dikke voorn. Wel een nieuwe afspraak om het woensdag maar weer eens te gaan proberen.

De woensdagmiddag dus weer op weg om te gaan vissen vanuit het bootje.
Ook nu weer de nodige kroeskarpers, brasems en voorns gevangen, zelfs een kleine karper van 6 pond aan de penhengel.
Net toen de beet er een beetje uit was gegaan en we de boel aan het inpakken waren zag ik in mijn linker ooghoek de top van mijn vastloodhengel heen en weer gaan en wat lijn van de baitrunner aflopen.

Vlug aan getikt en ja hoor dit was iets serieuzer als wat we tot nu toe mee hadden mogen maken. Gelukkig bleef de vis aardig op de ondiepte zijn gevecht leveren en besloot hij niet tussen de palen rijen van de steigers in te schieten. Na een leuke dril kwam daar toch wel een heel mooie schub het schepnet in, dit kon wel eens een nieuw pr voor me gaan worden. De weegschaal bracht vlug uitkomst een dikke 28 pond, of te wel een nieuw pr voor Piet.
Vlug wat foto's maken en de vis weer in het kanaal terug gezet. Tevens maar weer een afspraak gemaakt om het komend weekend weer eens te gaan proberen.
Jullie horen er zeker van als de vangsten weer eens leuk zijn.

Groeten Piet

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Het onbekend bekend water

Prachtig gelegen tussen de Bergse Plaat en het Schelde-Rijn kanaal ligt de Binnenschelde. Het water wat bekend staat als Witvis- en Snoekwater. Karperen werd sporadisch gedaan. Men sprak wel over grote karpers die aan het paaien waren, maar toch durfde niemand het aan om lange sessies te maken. Het was een vriend die mij aanspoorde om het daar eens te proberen. Ik heb toen maar mijn stoute laarzen aangetrokken om daar eens een kijkje te nemen.

Daar aangekomen kreeg ik ook het gevoel ´ja, groot onbekend water´! Waar moet je nu beginnen? Je kan er helemaal rondlopen, maar dan ben je wel even bezig. Na lang overleg met mijzelf heb ik toch een stekje gevonden. Omdat mijn gezondheid te wensen overlaat heb ik een plekje uitgezocht niet ver van de weg. Hierdoor maak ik ook gebruik van een viskar om alles te vervoeren. Ik hoop dan ook dat dit stekje niet gauw in beslag zou worden genomen. Maar waarmee een stek opbouwen? Boilies? Dat zullen ze nog niet kennen. Weet je wat, ik probeer het gewoon op de oude manier mais, tijgernoten en hennep. Zogezegd, zogedaan.

Ik ben beginnen te voeren op 7 maart ’05, om de andere dag. Kleine hoeveelheden, want het water was nog erg koud 7 a 8 graden. Afwachten dus! Je ziet ook nog niet veel vertrouwen, groot onbekend bekend water, onbekend voor de karpervissers en bekend voor wandelaars en trimmers uit Bergen op Zoom en omstreken.

Op 19 maart ‘05 de eerste visdag aan de Binnenschelde van 9.00 – 14.00 uur gevist, om 12.00 uur een aanbeetje gehad op een tijgernoot. Dat is hoopvol. 20 maart gevist van 9.00 – 16.00 uur. Veel aanbeten, maar geen vis! Twijfelen?? Nee!! Morgen maar weer proberen. Op 21 maart om 9.00 uur was ik er, goed weer voor de tijd van het jaar. Die morgen toch een paar kleine aanbeten gehad. Toch brasem? Ik viste met een combi mais/tijgernoot. ´s middags was het behoorlijk aan het opwarmen. Om 14.00 een run, YESSS!! Pakte mijn hengel, vrije loop dicht, hangen!! Het was geen spectaculaire dril, maar toch! Ik voelde dat het een mooie karper zou worden, misschien wel 18/20 pond? Na goed 10 minuten zag ik een glim. Spiegel!! Moooii!! Hij was behoorlijk zwaar. Wegen! Ruim 27 pond spiegel een prachtbeest. Gauw een paar mensen gebeld om foto´s te maken. “Zitten die hier ook”, nooit geweten zeiden ze. Ik dacht nee, ik ook niet.

Deze dag kon niet meer stuk. Ik heb deze spiegel “de markies” gedoopt. Dat is hij zijn naam wel waard, zo´n mooie vis.

spiegelkarper 27 pond

Twee dagen later om 11 uur een run, 15 minuten later een pracht schub 22 pond met een deukje in zijn rug. Dat werd, je snapt het al “de deuk”.

"De deuk" 22 pond

Vrijdag 25 maart, het was mistig en koud. Toch maar proberen. Ik zou er geen spijt van hebben. Drie schubkarpers van 14-17-25 pond.

25 pond

Daarna ben ik nog 2 keer geweest, nog een van 11 en 14 pond gevangen. Nog even meegenomen voor mijn operatie in Rotterdam, dan lig ik een paar weken eruit. En dan met goede moed op jacht naar grotere/zwaardere karpers op dit water. Het is inmiddels 15 april geworden, naar omstandigheden was de operatie goed verlopen. Weer karperen! Die dag een van 14 pond en een van 21 pond gevangen allen schubs. Een paar dagen niet geweest en ook niet gevoerd. 19 april, het was 12.30 uur een run, hangen! Een schub, het is niet waar hè. “De deuk” maar wel op 23,5 pond in 4 weken flink aangekomen.

"De deuk" 23,5 pond

Ik heb ondertussen 19 karpers gevangen. Het is een schitterend onbekend, bekend water. Ik wens jullie ook veel visplezier op dit water.

2 dagen later ving ik een hele mooie 29 en 28 ponds schub. Op naar meer!

Putte 07-05-05
W. van den Akker.

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

Het is woensdag en Wesley en ik (Pim) besluiten om maar weer eens een nachtje te maken op een vertrouwd water voor ons. We besluiten om met tijgernoten te gaan vissen(hieronder een uitleg over het klaarmaken van tijgernoten)en om 3dagen te voeren. Ik moet zaterdag eerst nog voetballen dus het word wel aardig laat voordat ik kan vertrekken. Dus na mijn wedstrijd pak ik snel mijn spullen en ga bepakt naar de stek (+- 20min fietsen).

 

 

Rond half 7 kom ik aan en zit Wesley er al en hij heeft zijn rodpod al opgebouwd en zijn hengels opgetuigd. Hij was alleen zijn boillienaald kwijt en was dus al blij dat ik eraan kwam. Dan maar snel de rodpod opbouwen en de hengels(ik heb voor een standaard onderlijn gekozen en een safety bold loodsysteem met 95gr. lood) optuigen en ondertussen ook nog eens Wesley helpen met het uitvaren. (toch wel zwaar dat vissen....haha)Als Wesley alle 3 zijn hengels uitgevaren heeft ben ik ook aan de beurt om mijn hengels uit te varen. Ik heb alle 3 mijn hengels op de struiken gericht(vertrouwde stek) en Wesley heeft er 2 op de struikenrij en 1 op ' het strandje' .

 

 

Als we dan eenmaal de tent opgezet hebben gaan we er eens rustig bij zitten. Er komen ‘s avonds nog een paar vrienden kijken (die karpervissen op zich toch wel gezellig vonden....en zelfs wel eens een keer mee zouden willen). Als er nog 1 vriend bij ons is krijg ik om half 12 dan toch de eerst run op de middelste stek. Na een minuut of 10 krijg ik de vis in het net en zie dat hij van redelijk normaal gewicht is(18,6 pond/9.3kilo) en dat het een schubkarper is. De vis zit er nog goed uit en de bek is ook onbeschadigd, op dit water wil er nog wel eens een tussen zitten met een kapotte bek, toen hebben we de vis in een bewaarzak gedaan om de volgende morgen foto's te kunnen maken. Nadat dit allemaal was gebeurt heb ik de hengels weer in gereedheid gebracht en de hengel uitgevaren (dit lijkt gek zo laat maar ik heb ondervonden dat met uitvaren de vangsten beter zijn dan wanneer je de hengels uitvaart en niet ingooit). Om een uur of half 2 gingen we dan maar eens proberen te slapen.

Om 3uur werden we in onze slaap gestoord door een run op wederom mijn middelste stek. Dit maal kwam er een kleinere vis in het net. De vis woog 15 pond/7.5kilo en werd snel in een bewaarzak gedaan. Toen weer gaan varen en snel weer naar bed. Toen we ‘s ochtends weer wakker waren en het weer licht was hebben we geen optonics gehoord. We hadden allebei wel honger en hebben toen nog 1 of andere schotel gebakken.(vooral in de winter kan iets warms erg fijn zijn). We hebben toen nog een paar uur in onze slaapzak gelegen maar we kregen geen run(s) meer. Rond een uur of 12 gingen we opruimen en rond 1uur was ik weer thuis. Voor mezelf was ik wel tevreden alleen was het jammer dat Wesley niks gevangen had.

Tijgernoten maken:


Je koop ten eerste een zak tijgernoten. Dit is bij de meeste hengelsportzaken wel te krijgen. Je doet de tijgernoten in een ruime pan. Dan doe je er water bij totdat alle tijgernoten onder water staan. Dan doe je er een ruime hoeveelheid suiker bij. Dan ga je het hele zaakje koken. Ik hou ongeveer een half uur aan en je kan ook 3 kwartier doen. Let bij het koken er wel op dat er water verdampt en je dus misschien nog wat water erbij moet voegen. Dan laat je het hele zaakje afkoelen en is het in principe klaar voor gebruik, maar ik laat het altijd een paar dagen staat zodat er een slijmlaag op komt te staan. Dan kan je de tijgers ook invriezen zodat het slijm mee naar de bodem zakt maar dat doe ik eigenlijk nooit.

Voeren:


Ik voer meestal 1 week tot 2 dagen en dag ga ik vissen. Als ik met tijgernoten vis dan voer ik meestal 3 handjes. Als ik met boillies vis dan voer ik er 10 tot 30 per stek. Verder kan je verspreid voeren of echt dicht op je stek. Ik doe vaak een paar boillies/ander aas bovenop de plek waar ik mij rig laat zakken en dan ook wat aas eromheen(tot 10meter er vanaf )

Stekkeuze:


Bekende stekken zijn vaak ook schuilplaatsen voor karpers zoals struiken of bruggen. Verder kan je ook goed op taluds vissen(een sterk oplopend of aflopend deel van de bodem) Dit kan je pijlen met een pijldobber of je kan het ook doen door het aantal tellen te tellen tot het lood de bodem raakt(op deze manier kom je er allen niet nauwkeurig achter van welke diepte tot welke diepte zich het talud bevind maar wel dat er zich een talud bevind en je kal wel ongeveer een schatting maken van de diepte.

Rigs knopen:

klik op het logo.

 
 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
 

4 recorddagen, door Danny Loch

Na velen uurtjes te hebben versleten op verschillende putten in en rondom Bergen op Zoom, wilden wij wat anders gaan proberen. Dus we gingen op zoek naar een leuke put waar ook naar horen leuke vis zat. Na veel zoeken op het internet, in magazines, kaart van Nederland en veel rond rijden op zoek naar wateren. Hebben we toch ons water gevonden. Toen dit alles al bekend was duurde het nog 2 maandjes voor we gingen……

Het was eindelijk Juli!! Morgensvroeg staat Thijs aan de deur klaar voor vertrek. Na nog een bakje koffie en mijn auto te hebben geladen, waren we klaar voor vertrek.
Thijs wist precies de weg, hij was al eens in zijn pauze gaan kijken. Toen we waren aangekomen, meteen alles opgezet en de boot opgeblazen. Eerst even de tent opzetten, alle spullen erin, en met de boot het water op. We waren het toen eens geworden over de stekken en hebben toen meteen gevoerd. Weer terug aan de kant gekomen hebben we de spullen maar eens verder opgezet.

Thijs ging eerst uitroeien, na een half uur lagen zijn spullen klaar voor vangst ;-) Een uur later was gewoon kwestie van wachten….Het was nu uurtje of 12, tijd voor het eerste pilsje in de zon. Het was geweldig weer. Op onze stretchers lagen we lekker te genieten van de zon. Wat wil je nou nog meer, lekker koud pilsje, zon en vissen. Zo nu en dan kwamen er wel eens wat mensen buurten, en vertelde ons dat hier al grote mannen waren uitgehaald. Eerst zien dan geloven!

Het was al een uurtje of 10 nog 1,5 uur en we moesten de spullen binnen halen, we mochten hier helaas niet nachtvissen. Het was 22:10 en de linker hengel van Thijs ging lopen, ons geluk kon niet meer op!! We renden het water in. En HANGENNN!!

De eerste vis was binnen, gelijk had Thijs zijn record verbroken het was een mooie schub van 31 pond. De eerste dag was voorbij, na nog een paar uur te hebben gepraat over de vangst en wat pilsjes gingen we maar eens slapen.

Volgende morgen 07:00 Thijs maakte mij wakker, tijd om te vissen!! Thijs was zijn hengels aan het uitroeien. Ik kwam op me gemak uit me bedje, eerst een bakje koffie. Thijs was ondertussen alweer terug aan de kant. Om goed half 9 waren we beide weer helemaal gereed voor vis. Dezelfde middag kwam een maatje van ons gezellig langs op de motor. Hij was toch al van plan te gaan rijden door het mooie weer. Die middag hebben we een beetje gezwommen en lekker genoten van de zon. Het was etenstijd!! Die avond hebben we heerlijk geBBQt. Die hele dag hebben we geen piep gehad, helaas. Morgen weer een dag. Ook deze dag hebben we zoals elke dag afgesloten met een aantal lekkere koude pilsjes.


Het was woensdag nog 1 hele dag vissen voor vertrek. Nadat de hengels weer inlagen, zijn we lekker op onze stretcher gaan genieten van de zon aan de waterkant. Deze middag hebben we ons weer prima vermaakt. Het was rond een uur of 6….
In eens ging de linker hengel van thijs weer lopen! Dus we renden beide weer het water in en ja hoor!!!! Thijs had weer vis!! Na een minuut of 15 drillen gaf de karper zich toch over. Ik moest hem wegen. We wisten wel zeker dat deze zwaarder was als zijn voorganger. Ik had de unster in me handen en vroeg aan Thijs wat hij ervan dacht. Hij zei niets hij wilde het gewoon meteen weten. Nou Thijs dit geloof je nooit hij weegt 36 pond!!! Thijs had gewoon weer zijn PB verbroken een schitterden schub van 36 pond!

Ook deze avond was weer zeer geslaagd. Rond uurtje of negen zei Thijs: “En nu ben jij aan de beurt!! “ En nog geen 10 minuten later ging mijn hengel lopen. We keken mekaar aan en schoten in de lach. Rende beide het water in en ja hoor, ook Danny stond te drillen. Het was zo mooi het was stil water en ook in de omgeving was het stil, we hoorde de vis springen en keken mekaar aan. Ook mijn vis was geland. Ok, Thijs kreeg de eer om hem te wegen…. Hij keek mij aan, schoot in de lach…Hahaha 37 pond 1 pond zwaarder dan mij! YES!!!!!!!! Ook ik heb mijn PB verbroken en DIK verbroken.

We hebben deze avond onze vangsten nog eens goed bekeken en besproken. We feliciteerde elkaar, en hebben deze avond gevierd met ………………..Weer een lekker koud pilsje! De laatste dag was helaas alweer aangebroken. We konden helaas niet langer. Vanavond zou ik op vakantie gaan naar Tenerife voor 12 dagen. We waren vroeg opgestaan. Toch nog even de hengels uitgeroeid. Werd maar eens tijd dat we de tent alvast gingen afbreken. Rond een uurtje of 2 waren we klaar voor de terug reis. We hadden nog even een bakje koffie genomen. En waren klaar voor vertrek.
We waren nog geen 10 minuten aan het rijden en we kregen een gigantische plensbui!! Wat hebben wij een geluk gehad, die 4 dagen was er geen druppel gevallen :D. Dit was onze belevenis van 2004, ook dit seizoen gaan we nog eens terug voor 5 daagjes.

Met vriendelijke Groet Danny Loch

 

binnenkort een verslag van Pim Kersten