Sneem River Lodge

Nieuws vanuit Sneem River Lodge.


Er is afgelopen week een grote rog gevangen van 150 pond zwaar. Nadat er wat foto's zijn gemaakt is de vis netjes terug gezet. Voor Sneem is dit eigenlijk geen echt groot nieuws, want er worden daar regelmatig zeer grote roggen gevangen, natuurlijk allemaal niet zo zwaar als deze.


C:\Users\Corné\Documents\mei 2010\Big_Skate01.jpg

 Toch worden ze er soms nog groter gevangen, dus zeker eens de moeite waard om Sneem River Lodge eens te bezoeken. Bovendien heeft Frans een aantal visgidsen die u allemaal kunt boeken. Hierbij een kort programma dat Frans te bieden heeft.


C:\Users\Corné\Documents\mei 2010\skate_back_to_sea-01.jpg

zalm & forelvissen met boot & motor en visgids voor de hele dag.
Zalm & forelvissen met visboot & motor zonder visgids voor de hele dag.
Snoekvissen met boot & motor en visgids voor de hele dag.
Snoekvissen met visboot & motor zonder visgids voor de hele dag.
Rots & strandvissen met visgids voor de hele dag met goede resultaten voor Sea Bass & Mullet.
Vissen vanaf de kant op de meren rondom het dorp op zalm & forel met visgids.
Diepzee vissen met de boot.
Zoals je ziet kunnen wij een zeer gevarieerde pakket aanbieden met 5 verschillende vismogelijkheden op een plek.

Klik op de foto's voor meer informatie of klik hier.

 

 

 

 
 
Jeugdvisdag

4e Zeeuwse Jeugdvisdag


Wil je graag een keertje op zee vissen,
maar heb je geen hengelspullen of boot?
Dan is dit je kans!
Bootvisvereniging Zuid-West Nederland organiseert in samenwerking met René de Back de 4e Zeeuwse jeugdvisdag op maandag 24 mei (2e pinksterdag). Er kunnen 12 kinderen tussen 10 en 16 jaar helemaal gratis een dag op zee vissen aan boord van The Pirate II met als schipper meervoudig international René de Back.

Als het weer onverhoopt slecht moest zijn die dag en er niet op een leuke manier gevaren kan worden, proberen we het nog een keer op zondag 6 juni. Lukt het dan ook niet, dan doen we een derde poging op zondag 11 juli. We varen vanuit de haven van Neeltje Jans in de monding van de Oosterschelde.

Svendsen Sport zorgt er voor dat elke deelnemer kan beschikken over een “Ron Thomson Evo Concept Boat”-hengel met een “Okuma Electron ELC 180”-molen met lijn. De hengelspullen mag je aan het einde aan de dag gewoon gratis mee naar huis nemen. De Golfbreker en Seafarm zorgen voor 1e klasse aas zodat alle kansen om een visje te vangen optimaal aanwezig zijn. Aan het einde van dag gaan we, voor jullie weer naar huis gaan, lekker frietjes eten met een kroket of frikandel/curryworst. Dit wordt jullie aangeboden door Frituur De Helling op Neeltje Jans. Aan boord dragen alle kinderen de ganse dag een reddingvest, mogen ze niet uit de kuip naar de boeg en worden ze begeleid door ten minste 2 ervaren zeevissers. Als je een idee wil hebben hoe het er op zo'n dag aan toe gaat kijk dan even naar het verslag van de vorige editie op www.deltavissers.nl

Hoe deelnemen?
Haal je beste plank van stal en surf als de weerlicht naar www.deltavissers.nl Klik daar op de speciale Jeugdvisdag-banner en los de vijf eenvoudige vragen van het formulier op. De namen van de winnaars worden gepubliceerd op de Deltasite in de loop van mei en alle winnaars worden persoonlijk gecontacteerd om verder af te spreken.

Deze dag is écht 100% gratis, wij rekenen op
geen enkel moment kosten aan.

BELANGRIJK: Vraag eerst aan je ouders of je mee mag! Het zou bijzonder jammer zijn, indien je bij de winnaars behoort en een teleurstelling oploopt omdat je van je ouders niet mee mag.

 
 
GIGA GUL

GiGaGul voor voorzitter NCRZ


De abonnees van het enige specialistische zoute magazine in de Lage Landen vonden in de recent verschenen uitgave Zeehengelsport no. 2/2010 o.a. alle informatie over de Nederlandse en Belgische recordlijsten.
In Nederland worden die recordlijsten reeds 40 jaar (!) bijgehouden door de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ).
Zie: www.ncrz.nl

Sinds vele jaren is Hans van Loenen, ook al een van de Zeehengelsportauteurs van het eerste uur, de drijvende kracht achter die NCRZ. Nu is het beoordelen van de enorme vangsten van je mede-vissers één ding, zelf van die recordvissen vangen blijkt toch een heel ander verhaal…
Zo staat (stond!) het persoonlijk record van Hans sinds vele jaren op naam van een in de Oostzee gevangen kabeljauw van 15,7 kg. Niets mis mee, mooie vis. Maar met name de Grote Gullenjagers die ieder voorjaar de kust van Noorwegen onveilig maken, keken toch enigszins meewarig op dit “gulletje” neer.

Vandaar dat Hans van Loenen van Zeehengelsport een heel bijzondere opdracht mee kreeg, die simpel luidde: vang een vis van tenminste twee maal je PR!

Afgelopen vrijdag vloog hij naar het Noorse Sørøya, om daar een weekje te gaan vissen met de bekende Vlaamse zeevisser Marc van Roie, die met o.a. Harm Nuis aan de basis stond van de ontdekking van het Noorse Sørøya als dé grote-vissen-stek van Europa. Mark, die inmiddels woonachtig is op het eiland en als schipper vele sportvissers naar de beste stekken vaart, is houder van zowel het Belgische als het huidige Europese Record All Tackle van de EFSA, met een gigantische kabeljauw van 149 cm lang, een omtrek van 92 cm en een gewicht van exact 39 kg!
En wie beter dan Marc kan er dan in staat worden geacht om Hans aan zijn opdracht te laten voldoen.

Het duurde dan ook niet lang, voor Hans zich vanuit de poolcirkel meldde.
Zaterdag kwam op de redactie van Zeehengelsport het volgende bericht binnen:

“Goede vlucht gehad (vier keer overstappen!) en veilig aangekomen op Sørøya. Vandaag (zaterdag 20 maart) zijn wij om acht uur uitgevaren. In eerste instantie was de visserij met een paar kleine schelvissen en wat gulletjes nog niet zo bijzonder en dus zijn wij verkast. Een kwartiertje later zag Marc wat vis op de dieptemeter en op die stek kwam aan de pilker de ene gul naar de andere aan boord, vissen tot ongeveer 12 pond. Na enige tijd had ik in de smiezen dat mijn buurman grotere vis ving aan de shad en ben ik ook overgestapt op dat rubber. Meteen al de eerste keer dalen, kreeg ik  een heftige aanbeet en na 10 minuten lag er een waar monster naast de boot.
Ben redelijk uit mijn bol gegaan,want deze grande dame was 155 cm lang en 90 cm in omtrek en woog aan boord aan de unster uiteindelijk 36,09 kilo!
Ben er nog steeds ietwat beduusd van. Na een uur en tien minuten vissen deze vis al te hebben gevangen,voelt als een vroegtijdige zaadlozing!
Een uurtje later moesten we in complete sneeuwjachten en bij een windkracht acht de haven opzoeken en sindsdien zitten wij aan het bier…
Wat is die Van Roie een wereldschipper!
Nog vier visdagen te gaan; op naar een nieuw wereldrecord, ze zitten hier!”

Aldus Hans van Loenen, die zijn aspiraties na één uur en een kwartier  reeds heeft bijgesteld tot zoiets simpels als het vangen van een kabeljauw van wereldrecordformaat.
Die NCRZ-voorzitter legt de lat lekker hoog!

Meer informatie over Zeehengelsport en interessante abonnementsaabiedingen?
Kom naar het Zeehengelsportpaviljoen op de komende Visma (woensdag 25 t/m zondag 28 maart a.s.) of kijk op www.hengelsporthuis.com

Kijken hoe het Hans van Loenen deze week verder vergaat?
www.soroya-fishing.com

  

 

 
 
Supercatch Hengelsport

 

 

 
 
Sneem River Lodge

Geen crisis bij het vissen vanuit Sneem.


  Maar wel crisisprijzen!
Het moet gezegd,ook in land der Ieren voelen ze best wel wat van de kredietcrisis. Maar niet wat betreft het goede vissen,ook niet wat de veelheid aan uitstekende accomodaties aangaat en al zeker waar het gaat om de schier oneindige mogelijkheden die de fraaie Ring of Kerry de sportvisser,duiker,wandeltoerist of fietsfanaat biedt.

Om nog maar te zwijgen over paarden,het golfen,de muziek,de geschiedenis,allemaal zaken waarin Ierland uniek is  in zijn soort. En omdat vissers willen vissen en zeker ook weleens de smaak van het Ierse sportvissen willen proeven is het deze zomer en herfst opgelet.Want er vallen wat unieke voordeeltjes te halen. Niet alleen zijn de vliegtarieven naar Ierland bijzonder laag. Er is bij talloze accomodatieverschaffers  voordeel te halen,ook in Ierland heerst  namelijk een flinke prijzenslag. Een van de beste adressen die er zijn op zeevisgebied in Ierland ,Sneemriverlodge te Sneem aan de Kenmare River,maakt de keus wel heel gemakkelijk. 4 dagen Bed en Breakfast voor de prijs van drie dagen ,bij boeking van 4 personen! Gedurende de maanden september en oktober 2009,maar ook en nu komt ie,tijdens het voorjaar in maart en april 2010.


En als je dan weet hoe goed het vissen in de Kenmare River  kan zijn  en je wilt een keer in Ierland vissen , dan grijp je je  kans. Temeer omdat Frans van Assen,samen met echtgenote Anne een deal heeft gemaakt met een van de beste schippers in Ierland, schipper Jacky O’Shea. Deze biedt in dezelfde maanden september en oktober 2009  en maart –april van 2010-hoezo een paar ideale vismaanden !- een dagprijs van 300 Euro voor het bootvissen in plaats van de gebruikelijke 400 Euro  voor een party van 4.Let wel, bij een boeking van drie dagen vissen achtereen.

Het zou er dan zo uit kunnen zien.Donderdag t/m zondag bij Sneemriverlodge onderdak(maandag vertrek) en 3 dagen vissen en dit alles voor de genoemde  voordeelprijzen ! Scheelt een hoop geld als je  ’t even doorrekent. Dit alles te boeken bij Frans van Assen te Sneem en wel via zijn website of natuurlijk de telefoon(wel zo gemakkelijk om ook even over andere mogelijkheden te praten)www.sneemriverlodge.ie  tel. 00353 64 6645578 ,email: sneemriverlodge@eircom.net. Overigens heeft Sneemriverlodge op dit moment ook nog wat plaats om te boeken voor july en augustus.De moeite waard !!

Wat er te vangen is in de maanden september en oktober,maart en april ?? Alle vissoorten waar Ierland van voorjaar tot late herfst zo bekend om is tot de blauwe haai aan toe. Sneem staat bekend om mooie rogvangsten,vele soorten haai,pollack,koolvis enz.
Nu nog wat moois en een goed bewaard geheim tot nu toe. Sneemriverlodge heeft voor de liefhebbers ook de beschikking over 2 vakantiehuizen(met uitzicht over de oceaan )in Glencolumbkille.wat grotere gezelschappen kunnen hier dus ook terecht.


Kijk voor Glencolumbkille even westelijk van Killybegs(Donegal) op de kaart.Sterker nog. Kijk even op Google Earth en aanschouw het landschap U wilt wild ? U wilt avontuur en u wilt rust ?? In Bloody Foreland(zo noemen ze die streek hier ook),wordt u op uw wenken bediend. Een landschap om de rillingen van te krijgen zo mooi ,reden waarom zovelen telkens weer terugkeren naar dit mysterieuze,prachtige land .Ideaal voor natuurliefhebbers ,rustzoekers en sportvissers.

Strand en rotsvissen(ook top!) ,bootvissen ,deze omgeving biedt alles wat een avontuurlijk ingesteld sportvisser maar kan wensen. Minder toeristisch dan het zuiden met al zijn charme,onthaasten is hier de levensstijl. Kortom geen therapie nodig !
Naar verluidt is Frans van Assen er in geslaagd (vanwege zijn goede contacten een schipper te Carrick te vinden ,die zijn prijzen aanpast en eenzelfde deal wil maken als Jack O’shea. Het is wel een kwestie van op tijd zijn met contact opnemen. Want zoals dat gaat zijn de beschikbare accommodaties uiteraard snel volgeboekt. Goedkope vliegtickets zijn snel te vinden. Vergeet vooral een Ierse vliegmaatschappij als Aerlingus niet ,die verrassend goedkoop opereert vanuit  Amsterdam. Retourtje Ierland(Cork)  en een auto huren voor een spotprijs ? Bij Aerlingus kan het. Maar even opgepast.Ook hier geldt vol=vol.

Anne en Frans
 
 
Wrakbaars

Van wrakbaars tot Schlegels roodbaars


”Wordt vervolgd”, schreef Peter Dohmen onder de meest recente bijdrage die het zoute magazine Zeehengelsport het afgelopen jaar publiceerde over de ‘Wrakbaars van de Oosterschelde’. En inderdaad, met de nu volgende zeer lezenswaardige bijdrage van aquatisch ecoloog Menno Soes is dat vervolg er. Zou het raadsel hiermee dan definitief zijn opgelost..?

Om een verloren uurtje toch nog nuttig te besteden, surfte ik wat rond op de website Totalfishing.nl  Op deze altijd lezenswaardige site trok een nieuws-item met de titel ‘Wrakbaars in de Oosterschelde?’ en geschreven door Peter Dohmen de aandacht. De hengelvangst van een dergelijke grote vissoort in Hollands kustwater zou toch wel heel spectaculair wezen.

Bij het doorlezen van het stuk bleek echter dat die ‘wrakbaars’ slecht een eerste veronderstelling was en dat nog lang niet duidelijk was om wat voor een vissoort het hier precies ging. De vis waar het allemaal om draaide was op 11 april 2008 gevangen door Carlo van Rijen op de Oosterschelde voor de kust van het Goesse Sas. De vangst vond plaats vanaf het vanuit Colijnsplaat varende ms. Desiré van schipper/eigenaar Joop Zoeteweij. Carlo viste op de bodem met een onderlijn met dwarrellijnen van Amesia-rood en daarop een haak no. 2, beaasd met een cocktail van kweekzagers en -zeepieren.De op 11 april 2008 door Carlo van Rijen op de Oosterschelde gevangen vis van opzij....

Hij had zojuist ingegooid en was nog lijn aan het bijgeven, toen de vis het aas al greep. Carlo weet dan ook niet of hij de vis nu op de bodem heeft gevangen of dat het aas al werd gegrepen tijdens het zinken. In ieder geval was de vis mooi in de lip gehaakt.  


Wrakbaars?


Toen de circa twintig centimeter grote vis eenmaal aan dek lag, was het voor Carlo en zo’n 25 ooggetuigen totaal onduidelijk om wat voor een vis het hier ging. De vis is na het maken van enkele foto’s weer losgelaten en zwemt mogelijk nog steeds rond in de Oosterschelde.  Foto’s van de vis werden later opgestuurd naar Peter Dohmen, de hoofdredacteur van o.a. Zeehengelsport,  die dacht te maken te kunnen hebben met een wrakbaars, maar de foto’s zekerheidshalve doorstuurde aan verschillende experts. Een mengelmoesje van determinaties was het resultaat. De determinatie als wrakbaars was nog steeds de meest overtuigende, maar aangezien er beslist geen eenduidigheid was in de determinatie door experts, besloot Peter er toch maar een vraagteken achter te zetten.....En van boven gefotografeerd.

Nu is die wrakbaars (Latijn: Polyprion americanus; Engels: Stone Bass) al eens daadwerkelijk in Nederlandse wateren gevangen. Een 50 cm groot exemplaar werd op 18 januari 2006 op zo’n honderd kilometer uit de kust ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering door een boomkotter gevangen op circa 26-28 meter diepte. Deze vis is uiteindelijk in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam terecht gekomen, waar ze ook nu nog wordt bewaard.   De wrakbaars heeft een enorm verspreidingsgebied, maar in de Noordzee is het een zeer zeldzame verschijning en het exemplaar uit 2006 was de eerste die bekend is geworden uit Nederlandse wateren. De vis van Carlo vertoont weliswaar de nodige gelijkenis met een jonge rakbaars, maar er zijn toch duidelijke verschillen in onder andere de lichaamsbouw en de vinnen.

Een typisch kenmerk van de wrakbaars is de krachtige, benige richel die over het kieuwdeksel loopt. Deze richel is bij de vis uit de Oosterschelde niet te zien. Deze vis heeft echter wel diverse stekels op de kop die bij de wrakbaars niet aanwezig horen te zijn. De wrakbaars moest vervolgens dan toch worden afgevoerd als mogelijkheid. Maar wat is het dan wel? 


Roodbaarzen


De al eerder genoemde stekels en het aantal vinstralen wijzen in de richting van de soorten van het genus Sebastes, met andere woorden de roodbaarzen. Van dit genus komen vier soorten voor in de Atlantische Oceaan en de bijbehorende zeeën. Deze soorten maken door hun rode kleuren de naam roodbaars over het algemeen waar. Ook al zijn met name jonge dieren vaak minder overtuigend rood gekleurd, de totale afwezigheid van roodachtige tinten in de vis van Carlo was toch opmerkelijk. Bovendien lukte het me niet meer dan 13 stekels te tellen in de voorste rugvin.

Dit terwijl de Atlantische soorten er 15 dienen te hebben. Verder zoekend in de literatuur bleek de vis van Carlo ook in andere details afwijkend van de Atlantische soorten.  Me realiserend dat het nu toch wel erg ingewikkeld begon te worden, heb ik er via een forum hulp bijgehaald. Dit leverde net als bij Peter een variatie aan determinaties op, die me er wel van overtuigden dat het niet om een wrakbaars of een Atlantische roodbaars ging, maar verder helaas ook geen fatsoenlijk alternatief opleverden. Dan toch maar zelf een poging wagen. 

Pacifisch


Vasthoudend aan het idee dat het een Sebastes zou moeten zijn, kwamen de Pacifische soorten in beeld. Met rond de honderd soorten zijn dat er echter nogal wat. Van de Amerikaanse soorten bestaat een goed overzicht, maar ondanks enige gelijkenis was er geen één soort die honderd procent paste. Toen maar de Aziatische soorten bekeken. Daar rolde direct een fatsoenlijke determinatie uit: Sebastes schlegelii. De tellingen van de vinnen, het kleurpatroon en de drie stekels op het neusbeen die ik bij geen enkele andere soort vermeld kon vinden, het paste allemaal precies. Ondertussen was ook Richard Lord, een Engelse visexpert, tot dezelfde conclusie gekomen: Sebastes schlegelii was minimaal in de goede richting. 


Over de auteur
Ir. Menno Soes is als aquatisch ecoloog werkzaam bij adviesbureau Bureau Waardenburg. Daarnaast is hij gastmedewerker op het gebied van vissen bij het Leidse Museum Naturalis. In Naturalis is o.a. de beroemde Von Siebold-collectie opgenomen, met zowel een duidelijke link naar de fauna van Japan, als naar professor Schlegel. Von Siebold was een tijdgenoot en goede kennis van Schlegel, die in 1862 tekende voor het standaardwerk ‘Visschen’ uit de reeks ‘Natuurlijke Historie van Nederland’. Vanwege die link heeft Menno Soes deze bijdrage aan Zeehengelsport onder de vlag van Naturalis  gedaan.

Aquatic Invasions


Tot nu toe was het een leuke puzzel geweest maar nu moest de determinatie worden ‘afgemaakt’. Zeker gezien de afwijkende meningen van diverse experts moest de boel goed worden dichtgetimmerd. Zowel Richard als de auteur zijn absoluut geen specialisten op het gebied van roodbaarzen of Pacifische vissen en het zou dan ook een heidens karwei worden dit zelfstandig op te lossen. Tijdens de speurtocht was echter wel duidelijk geworden dat zowel Joy Orr (Verenigde Staten) als Yoshiaki Kai (Japan) dit wél zijn.Schlegels roodbaars in volle glorie. De gelijkenis met de op de Oosterschelde gevangen vis is hier goed te zien.  Foto:Yoshiaki Kai

Vervolgens is contact gezocht met beide wetenschappers en dat leverde tot mijn grote vreugde een bevestiging van de determinatie op. Samen met Yoshiaki Kai heb ik daarna een kort artikel geschreven over deze bijzondere ‘dwaalgast in het Nederlandse kustwater, dat ondertussen is gepubliceerd in Aquatic Invasions, te vinden op www.aquaticinvasions.ru 

Schlegels roodbaars


Om de vis te voorzien van een naam die blijft hangen, was het vervolgens zinvol hem een Nederlandse naam te geven. In het Engels zijn er de namen ‘Black Rockfish’ en ‘Korean Rockfish’, maar omdat beide namen ook voor andere soorten worden gebruikt, zijn ze eigenlijk niet bruikbaar. Schlegels roodbaars rolde vervolgens als een goede optie uit de bus. Die naam verwijst naar zijn Latijnse soortnaam, die op zijn beurt weer eer bewijst aan Hermann Schlegel (1804-1884).  Deze Duitse zooloog was in de negentiende eeuw meer dan dertig jaar verbonden geweest aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden, het huidige Naturalis. Hier hield hij zich vooral bezig met vogels, maar ook andere gewervelde dieren boeiden hem. De focus lag daarbij op Oost- en Zuidoost-Azië, maar Schlegel heeft ook aan de Nederlandse fauna gewerkt.Onderwateropname van de Schlegels roodbaars uit het Osaka Aquarium Kaiykan Japan.

Dit leverde in 1862 het standaardwerk ‘Visschen’ op, uit de reeks ‘Natuurlijke Historie van Nederland’, het eerste betrouwbare overzicht van onze visfauna. Al met al een man die een eerbetoon verdient en hopelijk wordt de naam Schlegels roodbaars vanaf nu dan ook gemeengoed. De Schlegels roodbaars heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied dat de kusten van Japan, Noord- en Zuid-Korea en de noordoost China beslaat. Hier is het een algemene vis, die te vinden boven een rotsachtige bodem tot op een diepte van circa 100 meter. De dieren zijn eierlevendbarend, wat inhoudt dat de bevruchte eieren net zolang door het vrouwtje worden vastgehouden, dat het jong bij het vrijkomen van het ei direct uit dat ei breekt en dan meteen al vrij zwemmend is.De eerste Nederlandse wrakbaars (Polyprion americanus) wordt bewaard in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (NMR) Foto: Kees Moeliker, NMR

De juvenielen zijn gevonden bij drijvend zeewier en dit is waarschijnlijk een belangrijke manier voor deze soort om zich te verspreiden. Bij een lengte van 20-30 centimeter zijn ze volwassen en zijn het echte bodemvissen geworden. Echt groot worden ze niet en sportvissers die al hebben lopen fantaseren over het naar boven takelen van wrakbaarzen van één-twee meter zullen wat teleurgesteld zijn. Maar ook de Schlegels roodbaars is met een maximale lengte van 65 cm toch een respectabele sportvis.  

Een blijvertje?


Over de kansen van de Schlegels roodbaars om het te redden in Europese wateren weten we eigenlijk niks. Klimaatomstandigheden zullen geen belemmering zijn, aangezien ze in het oorspronkelijk leefgebied onder vergelijkbare omstandigheden voorkomt. Behalve een gerucht dat een Schlegels roodbaars zou zijn aangetroffen bij de kust van Noorwegen, zijn er geen andere gevallen bekend buiten het oorspronkelijk leefgebied. Sowieso is de vangst van Carlo buitengewoon opzienbarend. Volgens Jay Orr, die werkt aan een opiniestuk hierover, zijn er geen andere gevallen bekend van Pacifische vissoorten in de Atlantische Oceaan. Tja, dan wordt het wel erg moeilijk om iets zinnigs te zeggen. Feit is wel dat er een groot aantal ongewervelden zijn die uit de Pacifische Oceaan afkomstig zijn, maar het uitstekend doen in de Oosterschelde.Denk maar aan de Japanse oester.

 
Bron


Rest nog de vraag hoe deze soort in de Oosterschelde terecht is gekomen. Ook dan blijft het speculeren. In Azië is de Schlegels roodbaars een geliefde consumptievis, die vooral in Korea veel wordt gekweekt. Het ligt het meest voor de hand dat de vondst in de Oosterschelde hier iets mee te maken heeft. De meest plausibele verklaring zou volgens sommigen dan ook zijn dat ze Nederland is binnengekomen als aquariumvis en toen ze toch wat minder geschikt bleek is losgelaten in de Oosterschelde. Wie doet nu zo iets? Er zijn al verhalen van zeepaardjes die zijn losgelaten in de Oosterschelde, dus misschien is het niet zo’n heel onwaarschijnlijke mogelijkheid…Roodbaars (Sebastes marines) Dit exemplaar van 9,02 kg is het huidige NCRZ-record.
Foto: Martin Wijnia

Een andere optie is dat de vis is meegekomen met ballastwater. Het een of ander schip neemt in, bijvoorbeeld Japan, een grote hoeveelheid ballastwater in. Met dit water worden (kleinere) Schlegels roodbaarzen ingezogen. Bij het lozen van dit water kunnen deze dan vervolgens in ander water terechtkomen, zelfs aan de andere kant van de wereld. Dat dit geen broodje aap verhalen zijn, heeft de zwartbekgrondel aangetoond. Deze grondel is met schepen die water hebben ingenomen in de Zwarte Zee terecht gekomen in Noord-Amerika, waar ze nu talrijk voorkomt. Deze zwartbekgrondel is inmiddels ook in Nederland gesignaleerd en wordt zelfs al regelmatig door sportvissers gevangen. Ook in dit geval is ballastwater als meest voor de handliggende verspreidingswijze aangewezen. 

Uniek


Samengevat heeft Carlo een unieke vangst gedaan, waarvan we eigenlijk verder niet veel weten. Zit er maar één in de Oosterschelde of zitten er meer? Gaat het voor deze soort een succesverhaal worden of blijft het bij één curieuze waarneming? Hoe is ze toch in de Oosterschelde terechtkomen?

Eén ding is zeker; mocht je een Schlegels roodbaars vangen, dan zijn we dolblij als je hem meldt!  Menno Soes Naturalis menno.soes@gmail.com


Deze interessante bijdrage over een

bijzondere vangst op de Oosterschelde is

een van de ook verder zeer lezens-

waardige bijdragen, die u kunt lezen

in uitgave no. 5/2009 van het enige

zilte magazine in de Lage Landen,

Zeehengelsport. Het nieuwe nummer

is vanaf 11 augustus a.s. te koop in de beter

gesorteerde boekhandel en 

hengelsportspeciaalzaak.


Voor interessante abonnementsaanbiedingen, zie: www.hengelsporthuis.com
Oproep
Zeevissers die een bijzondere vissoort hebben gevangen of bijvoorbeeld op het strand hebben aangetroffen, worden vriendelijk verzocht deze vangst te melden bij de auteur: menno.soes@gmail.com. Je kunt zo’n bijzondere vangst ook bewaren (conserveren, invriezen) en melden bij het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam; zie www.nmr.nl voor de contactgegevens.

Bron Menno Soes/Zeehengelsport 5/2009

 
 
Palingvisserij toch voor 3 maanden gesloten

Minister Verburg sluit palingvisserij voor drie maanden

Persbericht | 14-07-2009


Vissers mogen van 1 september tot 1 december niet op paling vissen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( LNV) heeft besloten de palingvisserij gedurende drie maanden per jaar te sluiten omdat de Europese Commissie het huidige Nederlandse aalbeheerplan niet goedkeurt.
Verburg heeft hier in Brussel een gesprek over gehad met Europees Visserijcommissaris Joe Borg. In het aalbeheerplan dat minister Verburg in Brussel had ingeleverd, zouden vissers 157 ton schieraal uitzetten zodat de aal ongehinderd naar de Sargassozee zou kunnen zwemmen om te paaien. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met een visverbod van twee maanden.


De organisatie van internationale marine biologen (ICES) heeft naar het Nederlandse aalbeheerplan gekeken en geoordeeld dat Nederland het streefbeeld voor de uittrek van schieraal – de hoeveelheid schieraal die moet uittrekken om het aalbestand te kunnen laten herstellen – te laag heeft geschat. Alleen een forse vermindering van de visserijinspanning is volgens de internationale mariene biologen een reële optie om een herstel van het aalbestand te realiseren.
Gezien de beoordeling van het Nederlandse aalbeheerplan door ICES, de gesprekken met Commissaris Borg, en de zeer slechte toestand van de aal sluit minister Verburg de palingvisserij voor drie maanden. De Europese Commissie zal daar eind september definitief over oordelen, maar heeft al aangegeven hier positief tegenover te staan. Dit betekent ook dat de beroepsvissers geen schieraal zullen uitzetten.
In afwachting van formele goedkeuring van het Nederlandse aalbeheerplan door de Europese Commissie sluit de minister de palingvisserij dit jaar van 1 oktober tot 1 december. Vanaf 2010 is palingvisserij van 1 september tot 1 december verboden.
Minister Verburg: 'Ik besef dat dit een zeer groot offer is voor de palingvissers, maar uiteindelijk is het ook van belang voor de palingvisserij in Nederland dat het aalbestand zich kan herstellen'. Verburg heeft er bij Eurocommissaris Borg op aangedrongen met een Europees plan voor de sanering van de binnenvisserij te komen. De minister heeft voor de financiële gevolgen van de sluiting een bedrag van 700.00 euro gereserveerd voor de sector.
Het aalbeheerplan dat minister Verburg in december afgelopen jaar in Brussel had ingediend bevatte een sluiting van de palingvisserij van twee maanden. Op verzoek van de Tweede Kamer en in overleg met de beroepsvissers paste Verburg het plan aan. De visserij zou een maand gesloten worden en vissers zouden 50 ton schieraal uitzetten. De minister heeft het aalbeheerplan opnieuw gewijzigd naar aanleiding van de motie Koppejan. Volgens deze motie zouden beroepsvissers 157 ton schieraal 'over de dijk' zetten. Dit is vergelijkbaar met twee maanden sluiting van de visserij.

bron www.minlnv.nl

 
 
Slufterstrand

De zomer staat voor de deur! Met de eerste zonnige weekenden achter de rug maakt Nederland zich op voor de zomer. Verkoeling zoeken op het strand, ook op het Slufterstrand op de Maasvlakte. De aanlegwerkzaamheden voor Maasvlakte 2 zijn in volle gang, daar zijn alle badgasten getuige van. Het uitzicht op zee is nu uitgebreid met ‘rainbowende' baggerschepen. Badgasten zijn op het Slufterstrand dit seizoen gewoon welkom. Door de werkzaamheden is de situatie wel veranderd.
Veilig het strand op
Badgasten zijn de eerste drie strandopgang van het Sluterstrand welkom. Zwemmen is richting het zuiden toegestaan, tot 10 meter uit de waterlijn. In de weekenden, en in week 31 en 32 de gehele week, is de strandwacht aanwezig. Bij de strandopgangen worden informatieborden geplaatst over de mogelijkheden op het Slufterstrand dit seizoen.


Gebbruik Slufterstrand

Surfers kunnen bij de eerste opgang opstappen. Dit is het enige opstappunt waar dit mogelijk is, tot het nieuwe strand op Maasvlakte 2 in gebruik komt. Vanaf hier moeten (kite)surfers richting het zuiden surfen en buiten het verbodentoegang gebied blijven. Door de wijzigingen op het strand is het deel voor nudisten komen te vervallen. Op het nieuwe strand van Maasvlakte 2 wordt hier in de toekomst weer ruimte voor gemaakt middels een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).
Waar zijn de werkzaamheden?
Vanaf de derde strandopgang zijn de opgangen naar het strand afgesloten. Ook op het strand zelf wordt dit aangegeven. Hier wordt Maasvlakte 2 gebouwd. Het gebied is daarom verboden voor onbevoegden. De parkeerplekken blijven wel gewoon in gebruik.
Nieuw strand
Maasvlakte 2 sluit direct aan op de huidige Maasvlakte. Daardoor verdwijnt uiteindelijk het Slufterstrand. Hoewel nooit officieel bestemd voor recreatie, is deze locatie erg populair. Alle reden om bij de aanleg van Maasvlakte 2 het verdwijnende strand terug te brengen. De zachte zeewering die aangelegd moet worden voor maasvlakte 2 betekent automatisch ook een nieuw strand. Deze is ruwweg tweemaal zo lang als op de huidige Maasvlakte. Een verharde weg en parkeerplaatsen zorgen voor goede bereikbaarheid met auto en fiets. Naast en recreatie- en activiteitenstrand, is aan de noord- en zuidkant van Maasvlakte 2 een uitkijkpunt gepland. Deze bieden spectaculair uitzicht op de Noordzee, de scheepvaart en het omliggende land.
Na het badseizoen van 2009 zijn er geen recreatiemogelijkheden op het Slufterstrand in verband met de werkzaamheden aan Maasvlakte 2. Naar verwachting gaat het nieuwe strand in 2012 open.

Bron www.maasvlakte2.com

Kampioenschap Zeevissen NW Nederland

Geachte zeevissers van Nederland,

Op 27 september 2009 is het zover de Federatie NoordWest Nederland organiseert in samenwerking met de nieuwe commissie zeevissen De open federatie kampioenschap zeevissen NW Nederland 2009. De wedstrijd wordt vervist op de het strand van Groote Keeten.

De organisatie heeft alles in werking gesteld om samen met de sponsors er voor te zorgen dat er geweldige prijzen te winnen zijn.

 Hoofdprijs korpsen: Een visreis voor 5 personen naar Noorwegen inclusief woning, boot en de overtocht met de ferry.

Hoofdprijs individueel : Een visreis voor 2 personen naar Noorwegen inclusief woning, boot en de overtocht met de ferry.

Deze hoofdprijzen worden u aangeboden door visreis.nl en Angelreisen GmbH 

Voor de overige winnaars zijn er nog vele andere prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsoren Hengelsport de Egmonden, Hengelsport Rik, Shimano, Pure Fising, Svendsen Sports, Arca-Bifa en Robinson  met o.a. hoogwaardige kwaliteit molens, hengels en meer zeehengelsport materialen.

Wij hopen op 27 september 2009 heel veel individuele vissers en korpsen vanuit heel Nederland te mogen verwelkomen op deze wedstrijd.

U kunt zich inschrijven en nog veel meer informatie vinden op de site van www.sportvisserijnoordwestnederland.nl onder het forum ZOUT.

 Namens de federatie NWN en de commissie zeevissen, wensen wij u een geweldig en sportief kampioenschap toe.

-----------------------
Zeevissen.com forum
http://www.forum.zeevissen.com

 
 
Fair for lure & Zeehengelsport Totaal

Twee superevenementen voor één prijs


In het weekend van 26 en 27 september a.s. vormt Stellendam het decor voor twee bijzondere evenementen. Op het uitgebreide en goed gefaciliteerde terrein van de Marina aan de boorden van het Haringvliet en op een steenworp afstand van zee vinden dan gelijktijdig twee beurzen plaats:


de Fair for Lure & Fly en Zeehengelsport Totaal.

 

De Fair for Lure & Fly is een initiatief van het specialistische magazine Dé Roofvis en beleeft dit jaar de vijfde editie. Dit evenement voor de actieve roofvisser werd voorheen georganiseerd op het Eiland van Maurik in de Betuwe, maar nu werd gekozen voor een nieuwe locatie, direct aan het Haringvliet. Dit water staat bekend als één van de topsnoekbaarswateren van ons land, maar de kenners weten dat ook snoek en (grote) baars hier prima vangbaar zijn. Dat er in de directe omgeving goed kan worden gevangen, is essentieel voor deze Fair, waarvan het programma voor een groot deel bestaat uit praktijkdemonstraties op en aan het water. Bezoekers kunnen ook daadwerkelijk met bekende vissers het water op om (kort) te gaan vissen.

Ook Zeehengelsport Totaal kent een rijke geschiedenis en is gekoppeld aan het enige “zilte” hengelsportmagazine in de Lage Landen, Zeehengelsport.
Vorig jaar werd dit ‘feestje’ van zeevissend Nederland en België gehouden voorafgaand aan het WK-Bootvissen 2008, dat in oktober werd georganiseerd vanuit het Zeeuwse Colijnsplaat. Onderdeel van het evenement was toen ondermeer de grootse zeevisbotenpresentatie die ooit in Nederland werd gehouden en voor een dergelijke boten- en motorenshow is de Marina van Stellendam een perfecte locatie. Even de sluis door en je zit op de Noordzee. En voor wie het beursbezoek wil koppelen aan enkele uurtjes vissen: in de directe omgeving zijn volop interessante strandvisstekken, dijken en pieren.

Beide evenementen behouden hun eigen, unieke karakter en vormen dé ontmoetingsplaats voor respectievelijk ‘roofvissers’ en zeehengelaars. Maar met name op het gebied van de kunstaasvisserij, buitenboordmotoren, navigatie-apparatuur, bootaccessoires etc. kennen beide evenementen ook een grote overlap. Voor bijvoorbeeld de zeebaarsvissers is het enorme aanbod aan kunstaas dat steevast op de Fair for Lure & Fly te zien is een trekker van jewelste. Voor de steeds groeiende groep snoekbaars- en snoekvissers met een geavanceerde visboot, zijn de navigatiemiddelen en bootaccessoires die de bootvissers op zee gebruiken zeer interessant.
En zoete en zoute vliegvissers delen een gezamenlijke passie, want of je nu met de vliegenlat op (zee)forel vist of op zeebaars, de beleving is hetzelfde.
Door beide evenementen onder het motto Only for Pro’s in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie te doen plaats vinden, slaat de bezoeker dus twee vliegen in één klap.

En dat voor één toegangsprijs en met gratis parkeren!

Noteer dat weekend van 26 en 27 september a.s. dus alvast met rood in uw agenda.
De basis van het programma van beide evenementen staat nu reeds vast, maar er is nog volop overleg over aantrekkelijk activiteiten, presentaties, demonstraties en lezingen.
Vanaf heden is ook de gemeenschappelijke internetsite voor beide evenementen online. Deze is te vinden op de inmiddels bekende en veelbezochte site www.hengelsporthuis.com
De beurssite zal voortdurend worden ververst met interessante nieuwtjes, tijdens de evenementen gepresenteerde noviteiten van standhouders en andere actuele informatie.
Check dus elke dag even op www.hengelsporthuis.com

 

 
 
Ned. kamp. kleinebootvissen

Daverend succes Nederlands Kampioenschap Kleinbootvissen
---------------------------------------------------------------------------------------

Op 30 mei j.l. was het dan eindelijk zo ver dat het NK kon doorgaan. na twee maal te zijn uitgesteld, door slecht weer, kwamen 67 combinaties aan de start. 6è combinaties, wat twee maal zo veel was dan vorig jaar; Maar als je ook zag hoe de mensen van "De Sportvisser" de zaak voorbereid hadden en goede sponsoren bijeengebracht hadden, zoals Honda Marine, Ahoy Hengelsport, SPRO, Seiwa Marine, Techmarine Europe, Peter Koelewijn en nog vele anderen, dan moest dit tot een succes leiden, wat ook gebeurd is.

Strak georganiseerd door de vereniging " De Sportvisser", die tevens hun 60 jarig bestaan vierde, werden de boten keurig opgelijnd op het strand van Noordwijk aan Zee. Een vijftal tractoren en een aantal hulpkrachten zorgden er voor dat de boten keurig in het water kwamen.Om 09.00 uur werd het startschot gegeven door een aantal soldaten uit vroegere tijden met een antiek kanon, wat een overdovende knal gaf en vlogen de heren laagvliegend over het water om hun stek op te zoeken binnen het gebied wat door boeien was gemarkeerd.


Een aantal controleboten zorgden er voor, dat alles gladjes verliep.
Tevens ook hulde aan de KNRM, die met de reddingboot en twee RIB's het water opgingen om hier en daar wat hulp te bieden.

 

Om14.00 uur was het landen en ging de vis naar het clubgebouw, waar een ploeg van sportvissers klaarstond om de vis te wegen, controleren en schoon te maken.
In totaal werd er 650 kg gevangen.


De eerste plaats ging naar de Scheveningen 135 van "De Afrit" met 22 kg en een beetje. Jim Meere en Rene Hogenkamp ontvingen de zilveren haak van Publishinghouse, de bekers en de Starfish van Seiwa Marine.
De tweede plaat ging naar de K8 van 't Kuitje, Den Helder met 19,6 kg, terwijl de derde plaats ging naar de N024 van "De Sportvisser".
Bij loting werd de prachtige 5 PK Honda buitenboordmotor gewonnen door het team Leo Sip en Koos Regeer van de N 072 van "De Sportvisser".


En dan de beroemde Joon, die ieder jaar naar de vereniging gaat met het grootste gewicht aan gevangen vis:

Op de eerste plaats en winnaar:  "De Sportvisser" met 75 kg
Op de tweede plaats                     " De Afrit" met 68,9 kg
Op de derde plaats                       " Skuytevaert" met 44,3 kg

 

 
 
Zeevissen.com

Hallo marathonners,  

De winter is weer in het land en menig visser in Nederland, België en omstreken, tellen de dagen weer af naar de befaamde wintermarathon van ZHSV zeevissen.com op de noord pier in Wijk aan zee op 7 en 8 maart 2009.   

30 uur vissen op één van de beste en mooiste zeevis stekken in Nederland. De inschrijving is vanaf heden geopend. Via de evenementen kalender op www.zeevissen.com kunt u zich inschrijven.  Let op: Uw inschrijving is pas volledig als het inschrijfformulier binnen is bij de organisatie en het inschrijfgeld ontvangen is. U vind het inschrijfformulier op http://www.zeevissen.com/marathon/DEELNAME_FORMULIER.doc   

Het inschrijfgeld kunt u overmaken op:  ABN/AMRO rekeningnummer 46.67.85.658 t.n.v. G. Schelvis te Amsterdam o.v.v. Wintermarathon 2009.  

Overnachten.  

Vrijdag 6 maart. Voor de deelnemers die van ver moeten komen is overnachten in Wijk aan Zee ideaal, geen gehaast in de morgen en geen zorgen over eventuele mist of gladheid. De deelnemers die daar interesse in hebben moet mij even een PM of een mailtje sturen zodat ik jullie kan helpen bij het vinden van een hotel.   

Op vrijdagavond begint onze marathon weer met het oude, bekende en gezellige vissers diner.  

Het diner begint om 19.00 uur, dit geeft iedereen genoeg tijd om tijdig aanwezig te zijn en rustig in te checken. Op deze manier kunt u de Zeevismarathon op een extra gezellige manier beginnen! Het zou natuurlijk ook bijzonder leuk zijn als deelnemers aan de marathon, die in de buurt wonen van Wijk aan Zee, op vrijdagavond met hun vismaten en of familie ook komen dineren. Wij hopen dan ook op veel inschrijvingen voor het diner en de overnachtingen.  

Aas.  

Binnenkort krijgt iedereen het bekende aas formulier opgestuurd vul deze in stuur deze dan retour en wij zorgen dat op zaterdagochtend het aas aanwezig zal zijn. De betaling zal plaats vinden op zaterdag ochtend bij afleveren van het aas. Mocht je binnen 2 weken nog geen aaslist hebben binnengekregen neem dan even contact met mij op; gijsschelvis@zeevissen.com en je kan natuurlijk altijd even bellen 06-10872003.  

De organisatie zou het erg op prijs stellen als jullie het aas via het bestelformulier van Hengelsport  Goedvolk willen bestellen. Hengelsport Goedvolk is de grote sponsor van de marathon en Zeevissen.com, maar iedereen blijft natuurlijk vrij in zijn beslissing.  

Cok's place,  

Onze eigen COK zal met zijn eigen tent / keuken weer op de marathon aanwezig zijn. Cok zal weer voor iedereen zal klaar staan, voor een kopje koffie en gehakt balletje of een rookworstje, en natuurlijk niet vergeten een praatje en het kacheltje. Cok's place is inmiddels een soort instituut geworden voor marathonners.  

TIPS:   

* Probeer zo goed uitgerust mogelijk aan de marathon te beginnen.

* Het is na 30 uur vissen heel zwaar om zelf terug te rijden, misschien bestaat er een mogelijkheid om je te laten op halen.

* Controleer de avond of middag voor je weg gaat of je alles bij je hebt. Het is vervelend als je aankomt bij de pier en blijkt ( zoals eerder gebeurd ) dat je molens of het eten ( voor de eerste 12 uur) etc, bent vergeten. 

* Zorg voor goede warme kleding voor de nacht, en een goed waterafstotend vispak. Ook goede warme laarzen is zeer belangrijk, koude voeten maakt je hele lichaam koud. Zorg ook voor extra droge kleding en vooral sokken! 

* Neem deze extra kleding mee in een goed afgesloten waterdichte zak. De ervaring leert ons dat als men eenmaal nat en koud is, het moeilijk wordt om weer warm te worden. Tenzij je de natte en koude kleding kan vervangen door droge. 

* Probeer goede verlichting mee te nemen voor de nachtelijke uren.  

* Ben je in het bezit van een paraplu dan is het zeker verstandig deze mee te nemen. Zonder paraplu is het bijna niet mogelijk om de dertig uur vol te maken. Bij harde, koude wind of slagregens of hagel is het een goede bescherming tegen de kou. 

* Vergeet niet de materialen die nodig hebt voor nacht na te kijken, zonder genoeg licht of voldoende goed materiaal wordt de nacht erg lang.

* Neem een goede gezichtcrème mee voor de eventuele koude on of natte wind, de wind kan je gezicht behoorlijk beschadigen in 30 uur. 

* Zorg voor voldoende VOEDING voor de eerste 12 uur. Bijvoorbeeld brood, koffie, soep, frisdrank etc.Extra energie dranken voor de gehele marathon en energie repen voor de gehele marathon. 

* Zorg voor een goede vis of klap stoel waar je goed op kan zitten, een stoel met rug leuning is echt noodzakelijk. 

* Als laatste punt wees A.U.B zaterdag ochtend op tijd aanwezig bij Sea You zodat we alles goed kunnen doorspeken. 

* Zijn er deelnemers die al eerder hebben mee gedaan die goede tips hebben laat het weten, alle informatie voor een geslaagde marathon kunnen we goed gebruiken.  

Meer info of updates zijn altijd te vinden op www.zeevissen.com  

Nog vragen : mail naar gijsschelvis@zeevissen.com of bel 06-10872003  

Zie ook: http://www.zeevissen.com/marathon/Zeevismarathon_Wintereditie_2009.doc   

Gijs Schelvis  

Coffijboomstraat 17 

1013 CG Amsterdam  

The Netherlands  

0610872003 

0204283257 

-----------------------
Zeevissen.com forum
http://www.forum.zeevissen.com

 
 
Oproep

Dit is een oproep tot het bijwonen van een hoorzitting op woensdag 28 januari over de invoering van een 250 meter nettenvrije zone langs de Noordzeekust

Hoorzitting

Na intensief lobbywerk van Sportvisserij Nederland organiseert de Tweede Kamer (Vaste Kamercommissie voor LNV i.s.m. de Vaste Kamercommissie voor V&W) een hoorzitting over de noodzaak om te komen tot een 250 meter nettenvrije zone langs de Noordzeekust. Tijdens deze hoorzitting zullen verschillende organisaties, waaronder Sportvisserij Nederland en de sector staand wantvisserij, hun zienswijze geven op dit onderwerp. De hoorzitting is openbaar. Dit betekent dat er publiek bij kan zitten.

Steun

Om onze visie, tot het instellen van een nettenvrije zone van 250 meter langs de gehele Noordzeekust, kracht bij te zetten en de zeesportvisserij een duidelijk gezicht te geven, roepen wij u allen op om tijdens deze hoorzitting op de publieke tribune als sportvisser herkenbaar aanwezig te zijn.

Aanmelden

Om van te voren in te kunnen schatten hoeveel zeesportvissers en andere belanghebbenden uit de sportvisserijsector ons komen ondersteunen in de Tweede Kamer, verzoeken wij u ons per mail te laten weten of u komt. Wij adviseren u een half uur voor de zitting aanwezig te zijn.

U kunt uw komst melden via het speciale mailadres: hoorzitting@sportvisserijnederland.nl

 • Activiteit: Hoorzitting over invoering van een 250 meter nettenvrije zone langs de Noordzeekust
 • Datum: woensdag 28 januari 2009
 • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
 • Plaats: Gebouw Tweede kamer, ingang Plein 2 in Den Haag

bron Sportvisserij Nederland

 
 
PREDATOR 165

Vaarimpressie met de PREDATOR 165

Door:Lance Senior

Vorige week toen ik in Engeland was en diverse bedrijven bezocht, heb het genoegen mogen hebben om met de Predator 165 te varen.

De boot wordt gebouwd door Douglas Marine Ltd. en ze bouwen uitsluitend op opdracht. Dat betekent, dat er veel aandacht wordt besteed aan dit type boten en iedereen zijn wensen op tafel kan leggen.

Het materiaal is stevig en goed en wordt op de juiste wijze behandeld.Verder is het materiaal Lloyd’s gekeurd.Wat mij ook opviel is, dat je er gemakkelijk instapt. Verder luchtkasten in de zij. Dus eigenlijk onzinkbaar.Over deze boot is goed nagedacht.

Door de zgn “deep-V hull”heeft de boot een goede ligging op het water en een geeft een goede stabiliteit en de boot kun je goed in de hand houden. Je snijdt dus als het ware door de golven. Dus komt er nagenoeg geen buiswater op je pet en over je heen.

Tijdens de bouw werden delen van de boot uitgebreid getest door een afhankelijke “marine-surveyor”. Dit onder zeer zware omstandigheden.

De grote cockpit maakt de boot zeer geschikt voor sportvissen, duiken, waterskiën en als werkboot, of gewoon als familieboot.

Naast de standaard stoelen, kun je ook speciaal aangepaste stoelen bestellen. De standaard Predator 165 komt met de nodige fittings , brandblusser, veel droge lockers en een rvs instapbeugel. Iets wat je vaak bij de andere merken extra moet bestellen.

Tijdens de vaart die ik samen met een aantal Uk vissers maakte, viel mij op hoe stabiel deze boot is en hoe goed hij luisterde naar zijn roer.Verder sneed de boot als een mes door het water.

Al met al een dijk van een boot voor een goede prijs.

De boot wordt geïmporteerd door:

Mateijsen Watersport

Hultenseweg 8A

5032 PJ Tilburg

Tel: +32 0620 609310

Mail: seb@mateijsenwatersport.nl

Met een beetje geluk staat de boot op de Deltadag, 7 februari a.s. in Ouddorp.

Ik zou zeggen, neem eens contact op met Mateijsen en regel al vast een proefvaart.

 
 
PZC

Hobbyvisserij aan banden

DEN HAAG - Het recreatief vissen met beroepsvistuigen is vanaf 2011 verboden op de Oosterschelde, Westerschelde, Waddenzee en Eems/Dollard..

Dat heeft minister Gerda Verburg (CDA, LNV) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Het gaat landelijk om een groep van circa 1000 vissers, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "De maatregel treft niet de sport- of beroepsvissers; wel hobbyvissers die vissen met fuiken of staand want", legt LNV-woordvoerder Cindy Heijdra uit.

De minister neemt een reeks van maatregelen om de vangst van paling te verminderen en de aalstand te beschermen. Ze stelt op de Noorzee visserijvrije zones in op plaatsen die belangrijk zijn voor de trek van de aal. Verder verbiedt Verburg beroepsvissers om van 1 september tot 31 oktober op paling te vissen. Om de vissers hiervoor te compenseren, stelt Verburg jaarlijks 400.000 euro uit het Europese Visserijfonds beschikbaar.

Ook trekt de minister 200 miljoen euro uit voor maatregelen om aal makkelijker stuwen, sluizen en dammen te laten passeren.

Verder zijn sportvissers op zee vanaf 1 januari verplicht om gevangen paling terug te zetten in zee. Alle hengelsportfederaties en verenigingen die bij Sporvisserij Nederland zijn aangesloten, zullen een terugzetverplichting in de Vispas opnemen.

Verburg lichtte de Kamer gisteren ook in over andere visserijmaatregelen. Ze trekt in het voorjaar 9,2 miljoen euro uit om de visserij duurzamer te maken. Zo is er 2 miljoen euro voor maatregelen om boomkorkotters minder brandstof te laten gebruiken en 2,5 miljoen euro voor het testen van nieuwe technieken in zowel de visserij, de schaal- en schelpdiersector als de aquacultuur.

Verder verlengt Verburg het onderzoek naar de gevolgen van mosselzaadvisserij op de Waddenzee met twee jaar. Het Project Onderzoek Duurzame Schelpdiervisserij (Produs) wordt uitgebreid en moet in 2012 zijn afgerond.

Verburg schrijft ook dat de door de Kamer in april gevraagde waardebepaling van de mosselsector klaar is. De onderzoekers willen de berekeningen eerst bespreken met de sector. Verburg verwacht het rapport voor het eind van het jaar naar de Kamer te sturen.

bron PZC

 
 
Visgids.nl

Visgids reis naar Hongarijë

Het is alweer een tijdje geleden dat Stichting Visgids, de stichting die zich inzet voor gehandicapte sportvissers, een visreis organiseerde. Maar nu is het weer zover. In mei 2009 zal er een visreis voor gehandicapte vissers naar Hongarijë worden gemaakt.

Voor wie?

Beoogde deelnemers aan deze visreis hebben een lichamelijke handicap die hen zodanig beperkt dat zij deze reis niet zelfstandig zouden kunnen uitvoeren. Voor begeleiders wordt door de stichting gezorgd.

Gegevens op een rij

De reis vindt plaats van vrijdag 8 t/m vrijdag 15 mei 2009 en gaat naar Hongarijë. We vliegen rechtstreeks vanaf Schiphol en verblijven in een landelijk gelegen, sfeervolle en zeer persoonlijk gerunde accommodatie. Het viswater is direkt in de omgeving en we kunnen kiezen uit vele verschillende wateren. De visserij wordt beoefend in meren en meertjes in de direkte omgeving van het dorp waar we verblijven. We vissen vooral op brasem, voorn, karper, graskarper, snoekbaars, maar ook roofblei en eventueel meerval.

Kosten en aanmelden

De kosten voor deze reis bedragen ongeveer € 600,-- per deelnemer. Dit bedrag is op dit moment nog een richtprijs. Gelet op de ontwikkelingen op de markt, vooral waar het de vluchten en brandstofkosten betreft, dwingen ons om een voorbehoud hieromtrent te maken. Ook is er een minimum aantal mensen nodig om de reis rendabel te kunnen laten doorgaan. Aanmelding houdt helaas dus nog niet in dat u definitief kunt deelnemen. Informatie vragen en aanmelden kan via de website: www.visgids.nl. Hier vindt u ook nog meer informatie en foto’s van de bestemming en wat de reis verder inhoudt.

 
 
Spro

Nederlands Zoutwaterteam wordt Wereldkampioen Bootvissen 2008, Arjan Rijnberg pakt het zilver individueel!

‘Winnen voor eigen publiek’.... iets wat bij voetbalteams natuurlijk regelmatig voorkomt. In tal van andere disciplines is het echter een unicum dat een belangrijke internationale wedstrijd zo dicht bij huis plaatsvindt. In de afgelopen jaren hebben de zilte WK’s onder andere plaatsgevonden in Frankrijk, Brazilie en België. Onder auspiciën van Sportvisserij Nederland en met sponsoring van SPRO, vond het Wereldkampioenschap Bootvissen 2008 in het Zeeuwse Colijnsplaat plaats. Met circa 4,500 aanwezigen bij de openingsceremonie, trainingsdagen en de naastgelegen Zeehengelsport Totaal beurs, kon er met recht worden gesproken over druk op de ketel bij de Nederlandse mannen. Immers, de verwachtingen voor het team waren hooggespannen!

SPRO teamleden Eric Goossens en Arjan Rijnberg maakten met de teamleden Geerd de Bruijn, Piet de Kramer en Marcel Waldschmitt deel uit van het Nederlands team onder leiding van ervaren coach Wil Franken. Ervaring is er zeker ook bij de teamleden: Eric Goossens en Arjan Rijnberg maken deel uit van het SPRO Zoutwaterteam, een team met een complete ‘waslijst’ aan (inter)nationale overwinningen en titels zoals WK Boot, WK Kust, NK Boot en NK Kust. Eric Goossens heeft bovendien de titel Individueel Wereldkampioen Bootvissen op zak.

Na een succesvolle trainingssessie waarbij de laatste details werden aangepast, vond op maandag de eerste wedstrijddag plaats. Dit bleek een geweldige start te worden voor het team, van de 5 teamleden wisten er maarliefst 4 als bootwinnaar op de kant te komen, Geert de Bruijn pakte op minieme afstand van Belgisch deelnemer eordes Vermeiren de tweede plaats op de boot ‘De Leyra’. In het klassement betekende dit een verschil van maarliefst 46 punten met de nummer 2, België. Een uitstekend uitgangspunt voor de tweede dag! Ook op de tweede dag werd er prima gevangen door het team, waarbij er 3x een tweede plaats en 2x een zesde plaats op de boot werd behaald werd. Dit resultaat bleek voldoende om een 3 e plaats te veroveren in het teamklassement. Met de laatste dag in zicht lonkte de titel voor het team, en ook individueel maakten zowel Eric Goossens als Arjan Rijnberg nog goede kans!

Op de laatste dag bleken de Nederlandse vissers wederom in topvorm; Arjan Rijnberg kwam als bootwinnaar van de ‘Lisa’ op de kant met maarliefst 36 vissen. Ook Eric Goossens en Piet de Kramer deden goede zaken met hun tweede plaats op de boot, Marcel Waldschmitt en Geert de Bruijn voegden hier tweemaal een derde plaats aan toe. Dit bleek voldoende voor een tweede teamplaats op de derde dag en een overal NUMMER 1! Het Nederlands team versloeg in eigen huis belangrijke concurrenten Frankrijk en België!

Hoewel de verschillen in het teamklassement groot waren tussen Nederland en nummer 2 Frankrijk, was het in de individuele klassering de Italiaan Paolo Volpini die nét voor SPRO teamlid Arjan Rijnberg als winnaar wist te eindigen. Ook voormalig Wereldkampioen Eric Goossens zette een uitstekende prestatie neer, ondanks hij hetzelfde aantal klassementspunten had als de Franse nummer 3 Marc Lefrere, eindigde hij op de vierde plaats doordat hij een lagere dagklassering behaalde. Desalniettemin een topprestatie voor beide SPRO teamleden Eric Goossens en Arjan Rijnberg!

Het gehele Nederlandse Zoutwaterteam viste dit WK met een SPRO en Gamakatsu uitrusting. In nauwe samenwerking met het SPRO Zoutwaterteam was voorafgaand aan het WK een speciale multi-tip boothengel ontwikkeld die precies afgestemd is op de visserij voor de Zeeuwse kust. Onder de naam SPRO FastForward B/10 zal deze ‘kampioenshengel’ vanaf begin 2009 verkrijgbaar zijn bij de hengelsportwinkelier. Wij zijn ervan overtuigd dat u, net zoals de Wereldkampioenen, verrast zult zijn van de actie en performance van de hengel!

Als hoofdsponsor van het evenement bedankt SPRO graag Sportvisserij Nederland, alle deelnemers, schippers, marshalls en natuurlijk de bezoekers en geinteresseerden die hebben geholpen om dit Wereldkampioenschap tot daverend succes hebben gemaakt. Één ding is zeker: het succesverhaal van het SPRO Zoutwaterteam en haar individuele leden is nog lang niet voorbij met deze ‘winst voor eigen publiek’!

SPRO goes Fast FWD > > >

-

 
 
Spro

P R E S S R E L E A S E

Het SPRO Zoutwaterteam prolongeert zijn titel op het Nederlands Kampioenschap Zoutwatervissen!

Bij elk (inter)nationaal zoutwaterevenement lijkt het zo langzamerhand ‘gewoon’ te lijken dat het SPRO Zoutwaterteam zich in de bovenste regionen van het klassement bevindt. Met individuele wereldtitels Boot en Zee, en zowel een Nederlands als Wereldtitel Korpsen in de broekzak, bleken de verwachtingen voor het SPRO Zoutwaterteam ook voor het Nederlands Kampioenschap Kustvissen afgelopen weekend zeer hoog te liggen. Aan het strand tussen Zoutelande en Westkappelle (beter bekend als de ‘Zeeuwse rivièra’) bleek het team bestendig tegen de hoge verwachtingen en werd het team voor de tweede achtereenvolgende keer Nederlands Kampioen Korpsen!

Deze editie van het Nederlands Kampioenschap Kustvissen stond in het teken van veel, heel veel vis! Onder goede weersomstandigheden, met een stevige wind en pas aan het einde van de wedstijd een lichte regen, kwam er een keur aan vissoorten op de kant: zeebaars, gul, wijting, schar, bot en steenbolk. Deze visserij op aantallen en snelheid bleek voor het SPRO zoutwaterteam een visserij waar zij zich uitstekend in kon vinden.

In totaal ving het team 55 maatse vissen met een totale lengte van 1292cm, de nummers 2 en 3 eindigden met respectievelijk 956 en 947cm op ruime afstand. Ter vergelijking met het Nederlands Kampioenschap Kustvissen 2007; het SPRO Zoutwaterteam werd toen met ‘slechts’ 371cm kampioen! Met de winst van het WK Kustvissen dit jaar stelde het team zich garant van plaatsing voor het WK Kustvissen welke van 8 tot 15 november in het Duitse Kühlingsborn wordt vervist. Door deze winst kan Nederland maarliefst 3 teams uitzenden naar dit evenement!

SPRO bedankt haar teamleden Jan Hennekam, Arjan Rijnberg, Jan Stam, Remi Lindhout en Eric Goossens voor de deelname en goede prestaties! Alle teamleden vervisten ook dit NK met de SPRO FastForward hengels (S10 4,50 en 5,00 meter) en Incognito molens. De gebruikte haken, nylon en Fluorocarbon zijn van Gamakatsu.

De SPRO Teamleden zijn tijdens de Zeehengelsport Totaal beurs te Colijnsplaat aanstaande 25 en 26 oktober aanwezig op de ruime SPRO stand om u de laatste nieuwigheden in het assortiment te tonen. Tevens is er de mogelijkheid om de individuele teamleden aan de tand te voelen over de door hun gebruikte technieken en materialen. Gedurende de beurs vindt het WK Bootvissen plaats, waarbij alle deelnemende boten vanaf de jachthaven aangrenzend aan het beursterrein vertrekken.

SPRO Teamleden Eric Goossens (huidige Wereldkampioen Bootvissen) en Arjan Rijnberg maken deel uit van het Nederlands team en stellen alles in het werk om de Nederlandse trots en die van het SPRO Zoutwaterteam te verdedigen. Als sponsor van dit evenement, nodigt SPRO u van harte uit om de het WK Bootvissen en de Zeehengelsport Totaal beurs te bezoeken. Wij verwelkomen u graag op onze stand!

 
 
Zeehengelsport Totaal

ZEEHENGELSPORT TOTAAL 2008

Méér dan een zoute hengelsportbeurs alleen!

In het weekend van 25 en 26 oktober a.s. is het dan eindelijk zover en ontmoeten zeevissers uit Nederland en Vlaanderen elkaar bij hét zilte evenement van het jaar: Zeehengelsport Totaal en aansluitend het WK-Bootvissen 2008.

Het idee om Zeehengelsport -Totaal juist dit weekend en op deze locatie te organiseren, werd geboren toen Sportvisserij Nederland de organisatie van het WK-Bootvissen 2008 kreeg toegewezen van de CIPS/FIPS-M. En de haven van Colijnsplaat bleek de ideale uitvalsbasis voor dit mondiale evenement. Dit WK, waaraan wordt deelgenomen door ploegen uit 15 landen waaronder Zuid-Afrika, begint op zaterdag 25 oktober a.s. op de eerste dag van Zeehengelsport Totaal.

Zo rond 14.00 uur worden alle deelnemende ploegen, officials en genodigden per bus naar het centrum van Colijnsplaat gebracht. Vervolgens trekken de deelnemers rond 15.00 uur voorafgegaan door een brassband in een feestelijke vlaggenparade door de fraaie Voorstraat en gaan dan via het raadhuis langs het beursterrein en de haven naar het gebouw van de Visafslag. Tussen 15.45 en 16.15 uur worden de deelnemende teams bij de Visafslag officieel gepresenteerd, worden de volksliederen van de deelnemende landen gespeeld en wordt de vlag gehesen, waarna de burgemeester van de Gemeente Noord-Beveland het WK officieel voor geopend zal verklaren.

Al deze feestelijkheden vinden plaats op het terrein waar ook Zeehengelsport Totaal wordt gehouden en kunnen derhalve door de beursbezoekers worden bijgewoond. Een absolute aanrader!

Vanaf zondag wordt erdan gevist tussen 9.30 en 14.30 uur en dat betekent dat de boten tussen 16.00 en 17.00 uur zullen terugkeren in de haven. Dat is dus een ideale gelegenheid om als bezoekers eens te kijken wat al die internationale topvissers nu zoal hebben gevangen en... een praatje met hen te maken.

Spektakel

Het centrum van het evenement Zeehengelsport Totaal is de gedempte haven van Colijnsplaat, direct onder aan de dijk bij de Visafslag. Daar wordt o.a. de grote beurstent van 2.200 m2 geplaatst, waarin het overgrote deel van de standhouders een plaats zal krijgen. In die gezellige tent kunnen de bezoekers terecht voor voorlichting over vistechnieken en visserijbeheer, kunnen ze informatie krijgen over visbestemmingen over de gehele wereld en zal natuurlijk een enorme hoeveelheid klein en groot materiaal te koop zijn. Van hengels tot e visvinders, van kunstaas voor de zeebaars tot Big Game uitrustingen.

Daarnaast is er volop gelegenheid om op het gezellige terras bij te praten met medevissers uit het gehele land, kennis te maken met de auteurs van het magazine Zeehengelsport en informatie uit te wisselen met vrijwel de gehele zoute wedstrijdtop, waaronder de vissers van de bekendste strandvisteams.

Grootste visbotenshow ooit

Via de trappen naast de tent, kunnen de bezoekers het boventerrein bereiken, het kadeterrein aan de Visserijhaven en rond de Visafslag. Hier krijgt o.a. de Botenshow een plaatsje. Vele tientallen boten zullen hier in de buitenlucht, maar op het droge worden gepresenteerd. Daarnaast zal ook een vloot van zo'n 15 boten in de haven worden afgemeerd en dat betreft dan ondermeer de grote, niet trailerbare boten die beschikbaar zijn voor proefvaarten, demonstraties etc.

De bootvissers kunnen hier ook de nieuwste modellen motoren vergelijken, reddingsmiddelen aanschaffen en proefvaarten maken. Ook de vaardemonstraties met viskajaks en -kano's en wellicht ook met bellyboats zullen hier plaatsvinden, al geldt daarvoor: ijs en weder -dienende.

Culinair pleintje

Bij de Visafslag is ook het culinaire pleintje te vinden, waar professionals zullen demonstreren hoe je een zelf gevangen vis dient schoon te maken en te fileren. Daarnaast verzorgen amateur- en professionele visrokers hoe je het zeebanket met behulp van houtmot en vuur kunt omtoveren in goudgele traktaties.

Zij zullen het warm roken van o.a. zalm en makreel laten zien en het eindproduct zal ook te koop zijn. Daar moet je dan echter wél snel bij zijn, want de ervaring heeft geleerd dat de vaardigste rokers amper tegen hun hongerige klanten op kunnen roken!

Demonstraties

Zeehengelsport Totaal is méér dan een beurs alleen, aangezien de bezoekers ook zélf actief kunnen deelnemen. Als de weersomstandigheden het toelaten, kunnen ze in de haven viskajaks en kano’s uitproberen en met de grotere visboten proefvaarten maken op de Oosterschelde. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor het toepassen van de modernste elektronica als visvinders en satellietnavigatie.

Op de Scheldedijk worden castingdemonstraties gegeven en kunnen de bezoekers van de werpers van de Dutch Surf Casting Federation en de Belgian Casting Club praktische instructie krijgen om hun werpkunsten te verbeteren. Dé internationale topper op castinggebied is de Belg Danny Moeskops. Tijdens het recent gehouden werptoernooi dat aan Danny was opgedragen, The Big Danny Open, wisten maar liefst 10 deelnemers afstanden van 240 meter en méér neer te zetten. Danny Moeskops zelf won het toernooi in stijl met een gemeten afstand van 266 meter en 29 cm. Op zaterdag zal Danny op Zeehengelsport Totaal werpdemonstraties verzorgen én bezoekers instructie geven. Bovendien bieden diverse groothandels en winkeliers de mogelijkheid om hengels aan de waterkant uit te proberen, alvorens daadwerkelijk tot aankoop wordt over gegaan.

Bereikbaarheid

Colijnsplaat ligt op de zuidoever van de Oosterschelde (Noord-Beveland), even westelijk van de -Oosterscheldebrug. Kom je vanuit Vlissingen of vanuit Bergen op Zoom dan houd je op de snelweg A58 de borden Goes aan. Bij de afslag Goes ga je vervolgens richting Zierikzee (N256). Vlak voor de Zeelandbrug sla je bij het laatste stoplicht voor de brug linksaf richting Colijnsplaat.

Vanuit het noorden ga je van de provinciale weg N59 vlakbij Zierikzee de Zeelandbrug op richting Goes (N256) en vervolgens aan de overkant direct na de brug bij het stoplicht rechtsaf, richting Colijnsplaat. Vanaf dat punt wijzen borden en verkeersregelaars de weg naar de -parkeergelegenheid.

Het dorp Colijnsplaat zal gedurende het weekend alleen toegankelijk zijn voor bestemmingsverkeer; alle bezoekers van Zeehengelsport Totaal worden naar de speciaal aangelegde parkeerplaats geleid (betaald parkeren; € 4,- per auto). Volg de aanwijzingen van deze verkeersregelaars en de politie a.u.b. stipt op.

Fout parkeren kan leiden tot een boete.

Openingstijden

Zeehengelsport Totaal is op beide beursdagen (zaterdag 25 en zondag 26 oktober) voor het publiek geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,- per persoon; kinderen t/m 12 jaar gratis toegang. Parkeren: € 4,-

Voor de meest actuele informatie: www.zeehengelsporttotaal.nl

 

 
 
Spro

Dames SPRO Zoutwaterteam behalen derde plaats op het WK Kust in Frankrijk!

Het idyllische plaatsje Hossegor in het Zuid-Franse departement Landes vormde voor een drietal dagen het toneel voor het WK Kust. Hier streden zowel de Nederlandse mannen (met SPRO teamleden Jan Hennekam en Arjan Rijnberg) en de dames (met SPRO teamleden Linda van de Velde en Ilonka Rijnberg) om een plek in de internationale top!

Tijdens de training werd bij zowel de dames als heren al snel duidelijk dat er weinig vis onder de kant te vinden was en de factor ‘geluk’ een grote rol ging spelen tijdens de wedstrijd. De eerste westrijddag verliep voor de dames relatief goed, waarbij Linda van de Velde met 5 vissen slechts 8 gram tekort kwam voor vakwinst. Met een respectivelijke 6 e plaats individueel en 5 e plaats in het ploegen klassement een goede start! Voor de heren bleek de eerste wedstrijddag er een te worden om snel te vergeten, zij eindigden als 13 e team van de 14 en moesten dus hard aan de slag de komende dagen om de opgelopen achterstand zoveel mogelijk te beperken.

Gedurende de tweede dag, waarbij er ’s avonds werd gevist, verraste Ilonka vriend en vijand door met de winst van haar vak aan de haal te gaan. Net als de eerste dag eindigen de dames ook op de tweede dag op de vijfde plaats, een prima uitgangspunt voor de laatste twee dagen! Ook het herenteam zorgde voor een opleving door als 4 e te eindigen, Jan Hennekam wist met 4 gepen en 8 zeebaarsjes een derde klassering overall te scoren!

Ook gedurende de derde wedstrijddag werd de goede trend van de dames doorgezet, het team eindigde op een 3 e plaats waardoor zij in het algemeen klassement op een 4 e plaats uitkwamen. Ilonka Rijnberg wist door haar goede vangsten in de afgelopen dagen op een 13 e plaats individueel uit te komen. Helaas bleek de derde dag voor de heren weer minder succesvol, slechts een handjevol vis werd er door het team geland.

Op de laatste wedstrijddag zette de dames de succesvolle reeks van de afgelopen dagen door en eindigde de dag op een 3 e plaats. Ook na de telling bleek dit resultaat voldoende te zijn voor een bronzen medaille en podiumplaats! Voor de heren bleek de laatste dag er een echte goedmaker voor het verder teleurstellend verlopen WK, in deze slotwedstrijd behaalden zij een derde landenklassering.

SPRO bedankt haar teamleden Linda van de Velde, Ilonka Rijnberg, Jan Hennekam en Arjan Rijnberg voor de deelname en goede prestaties! Alle teamleden vervisten ook dit WK met de SPRO FastForward hengels (S10 4,50 en 5,00 meter) en Incognito molens. De gebruikte haken, nylon en Fluorocarbon zijn van Gamakatsu.

Pascal Vermeulen (Sr. Product Manager):
“Wij zijn trots op de resultaten van zowel onze dames als heren op het WK Kust in Frankrijk! Linda van de Velde maakte hier officieel haar primeur als nieuw lid van ons team. Met de 14 e plaats individueel bewees ze dat het SPRO materiaal haar uitstekend is bevallen.”

 
 
Spro

PERSBERICHT

Spro BV haalt distributie WATERSNAKE elektromotoren binnen!

Jarvis Walker Marine WATERSNAKE elektromotoren zijn in korte tijd de standaard geworden voor trolling motoren met een perfecte prijs-/prestatieverhouding. Ze hebben sinds the introductie in 2006 zowel in Australië als in de Verenigde Staten op korte termijn een groot marktaandeel ingenomen van de gevestigde merken. Deze motors bieden wezenlijk meer motor voor je geld en dat is wat deze producten zo succesvol maakt.

WATERSNAKE motoren zijn superstil op het water en worden door Spro BV geleverd met een ‘transom-mount’ spiegelbevestiging. WATERSNAKE motoren zijn gebouwd met ‘de visser’ als uitgangspunt. Hierdoor ontstaan motoren met ingebouwde features als (afhankelijk van het model): telescopische stuurknuppel, 12-LED verlichtingssysteem en een snelheid- en batterijmeter. Maar ook bijvoorbeeld het gebruik van duurzamere en sterkere materialen voor een langduriger en zorgeloos gebruik.

Met van Jarvis Walker Marine brengt Spro een betaalbare serie geruisloze maar zeer sterke en elektromotoren die door zowel de prijs als de prestatie veel vissers zal aanspreken!

In Europa zal Spro BV de distributie van WATERSNAKE verzorgen voor: Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen en Hongarije.

Pascal Vermeulen: “Wij zijn trots en blij met de samenwerking. Puur zakelijk biedt Watersnake ons nieuwe groeimogelijkheden maar daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend interessant om zo’n goede elektromotor in de markt te kunnen zetten. En het is altijd een uitdaging om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde merken!”

Op de Fair voor Lure & Fly zullen de eerste modellen te zien zijn. De nieuwe motoren zijn in Nederland vanaf uiterlijk begin Oktober leverbaar.

 

 
 
Zeevissport

JeugdInitiatie Kantvissen

klik hier beneden voor meer

ikvismee3a
 
 
Rapala

Rapala is al jaren lang de leider op de wereldmarkt van hard baits maar had nog geen jerkbaits in hun pakket. Daarom zijn ze bij Rapala druk aan de slag gegaan om hier iets aan te doen en hebben dan ook eindelijk een serie jerkbaits gemaakt. Binnenkort zijn deze dan ook op de Nederlandse markt te verkrijgen onder de naam Glidin" Rap Rapala.

Deze zullen een advies prijs hebben van 14,95 euro per stuk. Deze jerkbaits hebben vele voordelen en een daarvan is dat deze ook te bevissen is met een normale spinhengel wat hem erg aantrekkelijk maakt voor een bredere doelgroep. Deze plug is langzaam zinkend en loopt ongeveer van 0,6 tot 1,5 meter. Ik ben erg nieuwsgierig naar deze jerkbaits en kan dan ook niet wachten tot deze er zijn!

Dennis Kusters.

 
 
Shimano

Shimano sleept wederom EFTTEX award in de wacht voor beste nieuwe molen

Van 13 t/m 15 juni 2008 vond in Rome (Italië) de EFTTEX beurs plaats. Deze beurs wordt jaarlijks georganiseerd door de EFTTA, de European Fishing Tackle Trade Association. Shimano ontving hier de award "Best New Spinning Reel" voor de Aero Technium MgS XSA. Dit is de tweede keer op rij dat Shimano beloond wordt met een EFTTEX award voor "Best New Reel".

Het oordeel van de jury luidde: "Deze molen ziet er adembenemend uit met zijn magnesium body en rotor. Hij heeft alle eigenschappen van een legendarische molen in zich. De Instant Drag slipknop maakt het mogelijk om de slip in slechts een enkele draai van vrijloop naar de gewenste slipstand te verstellen."
Tijdens de prijsuitreiking gaf de EFTTA deze molen de titel "An Instant Classic".

De Magnesium body en rotor zijn de basis voor deze absolute top in big pit molentechnologie. Werkelijk alles wat Shimano aan molenkennis in huis heeft, is in deze waanzinnige molen verwerkt. De Slow Oscillation en Aero Wrap zorgen samen voor een uitstekende lijnopspoeling. Met de inhaalsnelheid van 4.3:1 draai je met het grootste gemak 102cm lijn per omwenteling binnen. De 8 shielded A-RB lagers staan samen met de rollager gelijk aan 12 normale lagers. Zij zorgen ervoor dat de molen als een zonnetje blijft draaien, terwijl bij eenvoudige lagers de corrosie na een aantal jaren toe slaat. Bovendien herbergt deze molen naast de revolutionaire Instant Drag slipknop alle eigenschappen van het SR concept. Als het op technische features en werpeigenschappen aan komt is deze SR molen een absoluut zwaargewicht, maar als het puur om gewicht gaat is deze, 10000 maat molen van slechts 495 gram een ongeëvenaard lichtgewicht! De Aero Technium Mgs XSA wordt standaard geleverd met een extra 6000 maat spoel.

Surf voor meer informatie naar www.shimano.com

 

 
 
Grauvell
Persbericht : Zondag 08 juni 2008, Nederland heeft er een wereldkampioen bij.

In de Franse plaats Niort werd het Grauvell-vd Eynde Team dat Nederland vertegenwoordigde, Wereldkampioen zoetwatervissen!2 x Achter elkaar Nederlands Kampioen en nu  WERELDKAMPIOEN KORPSENHet 1e team van HSV ons Genoegen uit Roermond, ook bekend als het Grauvell-vd Eynde Team werd in 2006 en 2007 al Nederlands Kampioen. Zelden werd een team 2 keer achtereen nederlands kampioen. Daarmee kwalificeerde het team zich voor het WK korpsen 2007 in Bosnie en 2008 in Niort Frankrijk. Vorig jaar in Bosnie eindigde het team nog als 25 ste en nu nam het de ultieme revanche.Dit team bestaande uit: Ron Steyvers, Frans Pijnenburg, Dieter Friederichs, Thijs Lupsen, Ton Post, Jack Valkenburg en Christian Surquin behoort al jaren tot de absolute top van Nederland. In Niort kwam de beloning voor alle geduld en de vele uren van training. De voorbereiding was zwaar en verliep vooral stroef door ziekte en familie omstandigheden. De puntentelling; Het team dat over 2 dagen in totaliteit de minste punten bij elkaar vist wordt kampioen. De eerste dag had het team een droomstart en stond het met 34 punten op de 1e plaats in het algemeen klassement. Het hele team viste een uitstekende wedstrijd.  Omdat er ongeveer 10 ploegen heel dicht bij elkaar in het klassement stonden beloofde het zeer spannend te worden. Nederland viste wederom ijzersterk op dag 2 (31 punten) en behaalde daarmee zelfs nog 3 punten minder dan de dag ervoor . Ook de Portugezen deden het uistekend, zij visten slechts 26,5 punt bij elkaar en wonnen de zondag. Het bleek uiteindelijk net genoeg voor Nederland en met slechts een halve punt verschil zijn we wereldkampioen 2008. We kijken al uit naar de aankomst van het team in Nederland op maandag.

Op de  website www.worldchampionships.nl en www.wkvissen.nl kunt u meer informatie vinden over het team, het WK, de voorbereidingen, de materialen en natuurlijk het voer.

N.B. op de foto staand vlnr Ton Post, Thijs Lupsen, Christian Surquin, Jack Valkenburg. Zittend vlnr Dieter Friederichs, Frans Pijnenburg, Ron Steyvers (teamcaptain)

 

 
 
Vreemde vis op de Oosterschelde

Wrakbaars in de Oosterschelde?

Zeker weten zullen we het nooit!

In de derde week van april j.l. ontstond er enige beroering op de digitale snelweg. Vanuit diverse richtingen ontving ik mailtjes over een op de Oosterschelde gevangen ‘vreemde’ vis. De eerste melding kwam van de secretaris van de Belgische B.C.S.A. – Boat Angling, Paul Phlips, gevolgd door berichtjes van Raffie ‘Zeevisland’ uit Noorwegen, Bennie Muizelaar en diverse anderen. Ik opende de eerste foto die als bijlage was ge maild en dacht in een flits: wrakbaars!

Maar op de Oosterschelde?

De vangst van zo’n wrakbaars ( Polyprion americanus; Engels: Stone Bass) op de Oosterschelde zou namelijk ronduit opzienbarend zijn! Deze Atlantische vissoort is weliswaar een enkele keer in Nederlands water aangetroffen, maar dat was ver op de Noordzee. Ik weet daarnaast van vangsten in de zuid-Ierse wateren en ook wel van het Engels kanaal. 's Zomers wordt er namelijk weleens zo'n wrakbaars gezien onder een drijvend plakaat wier en/of vuil en als je die dan een stuk makreel aanbiedt, dan wordt zo'n vis ook zo af en toe wel gevangen.

Maar nogmaals: op de Oosterschelde?

De hoogste tijd voor enige diepgaande research, sa men met mijn aloude vismaat en tevens voorzitter van de NCRZ, Hans van Loenen.

Haak no. 2

De vis bleek te zijn gevangen door Carlo van Rijen uit het Brabantse Zundert. Carlo viste op vrijdag 11 april j.l. aan boord van het vanuit Colijnsplaat varende ms. Desiré van schipper/eigenaar Joop Zoeteweij. De schipper was voor anker gegaan in de nabije omgeving van het Goese Sas en Carlo viste daar op de bodem met een onderlijn met dwarrellijnen van Amesia rood en daarop een haak 2, beaasd met een cocktail van kweekzagers en zeepieren. Hij had zojuist ingegooid en was nog lijn aan het bijgeven, toen de vis het aas al greep. Carlo weet derhalve niet eens of hij de vis nu daadwerkelijk op de bodem heeft gevangen of dat het aas al werd gegrepen tijdens het zinken. In ieder geval was het onbekende visje mooi in de lip gehaakt. Niemand aan boord wist echter om welke vissoort het hier nu eigenlijk ging, ook de schipper niet. De onbekende vis was naar schatting zo’n 20 cm lang, want de foto’s werden gemaakt op de deksel van zo’n bekende blauwe Shakespeare viskoffer en deze heeft tussen de verhoogde randen een breedte van 31 cm. Hoe dan ook: na het maken van diverse foto’s werd de onbekende vis teruggezet. Een gebaar dat slechts valt te prijzen, maar dat tevens tot verwarring leidt bij de determinatie.

Deskundigen

Hans van Loenen mailde diverse foto’s direct door naar de wetenschappelijk adviseur van de NCRZ, dr. Henk Heessen van het Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies van Wageningen IMARES, het voormalige RIVO te IJmuiden. Henk Heessen verbleef in het buitenland, maar op diens verzoek nam zijn collega Sieto Verver de handschoen op. De eerste indruk van deze deskundige was dat het vermoedelijk niet om een wrakbaars gaat, aangezien met name de tanden op het kieuwdeksel lijken te duiden op een andere soort. Welke soort het dan wel zou betreffen, probeerde Sieto Verver vervolgens te achterhalen door raadpleging van diverse internationale collega’s. Helaas waren ook die niet eenduidig in hun oordeel. Phil Heemstra uit Zuid-Afrika mailde ervan overtuigd te zijn dat het hier een visje uit de familie van de Scorpaenidae betreft, het meest waarschijnlijk Sebastes marinus oftewel de roodbaars. Het aantal vinstralen en stekels in de rug- en anaalvinnen komt overeen met die van deze soort, al ontbreekt de kenmerkende rode kleur volledig. Ook George Sedberry achtte een soort uit de groep der roodbaarzen het meest waarschijnlijk, al durfde hij geen harde uitspraak te doen over de precieze soort.

In de tussentijd had Hans van Loenen ook contact opgenomen met onze oude vriend dr. Han Nijssen, voormalig conservator van de Afdeling Vissen van het Instituut voor Taxonomische Zoölogie van de Universiteit van Amsterdam en auteur van o.a. de Veldgids Zeevissen (2001).

Han Nijssen stelde op zijn beurt dat het zonder twijfel een wrakbaarsje betreft. Hij raadpleegde diverse literatuur, waaronder 'The fishes of the Gulf of Main', waarin veel informatie wordt gegeven over de harde kenmerken van deze soort, zoals de vele stekels op de kop, het aantal stekels en stralen in de vinnen en de kleurbeschrijving met veel crèmekleuring op het lichaam bij jonge exemplaren.
Al met al genoeg informatie om het visje als wrakbaars te identificeren.
De naam wrakbaars is overigens afgeleid van het feit dat veel jonge exemplaren aan de onderkant van wrakhout en losgeslagen wiervelden met de Golfstroom langs west-Europese kusten naar het noorden 'drijven'. De verspreiding van deze soort is enorm: aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zowel oostelijk als westelijk van Canada tot Brazilië en van Noord Noorwegen tot aan Kaap de Goede Hoop. Larven zijn aangetroffen in de Middellandse Zee.
En met deze informatie van Han Nijssen zijn we dus eigenlijk weer terug bij af. Hij trekt immers dezelfde conclusie als ik onmiddellijk deed bij de eerste indruk van de foto.

Ongewis

Zonder de vis daadwerkelijk op de snijtafel te kunnen ontleden, zullen we echter nooit met 100% zekerheid weten of Carlo nu daadwerkelijk een wrakbaars heeft gevangen of wellicht toch een roodbaars. De deskundigen komen immers niet tot een eenduidige conclusie en het visje dat alle rumoer veroorzaakte, zwemt weer lustig rond in de Oosterschelde.

Aangezien de soort niet kon worden vastgesteld en de vis ook niet nauwkeurig werd gewogen of gemeten, komt de bijzondere vangst van Carlo niet in aanmerking voor opname op de recordlijst van de NCRZ. Meer dan een bijzondere ver melding in het Jaarverslag over 2008 zit er niet in.

De enige tastbare herinnering is dan ook de Noordzee Kanjer badge van ons magazine, die Carlo inmiddels heeft mogen ontvangen. En natuurlijk het feit dat hij een visje boven water bracht dat de deskundigen versteld deed staan…

Peter Dohmen

 

Bron: Zeehengelsport, uitgave 4/2008

 

 
 
Enquete wormenspitten

C:\Documents and Settings\H.den.Bakker\Mijn documenten\commissies\verg.controle\Logo FZWN.jpg

Sportvriend,

De Federatie van hengelsportverenigingen Zuidwest Nederland geeft een zogenoemde “ wormenspitvergunning “ uit voor de Ooster- en Westerschelde. Deze vergunning staat in de Lijst van Viswateren bij de VISpas en de zeeVISpas. Bovendien geeft de federatie jaarlijks losse jaarvergunningen uit. De federatie kan deze vergunning uitgeven, omdat ze daarvoor de toestemming heeft gekregen van de overheid. Om de drie jaar krijgt de federatie een vergunning op grond van de zogenoemde Natuurbeschermingswet. Om deze vergunning ook in de nieuwe Lijst van Viswateren – vanaf 2010 - te kunnen opnemen hebben we behoefte aan informatie over het gebruik van deze wormenspitvergunning door sportvissers.

We hebben daartoe onderstaand enquêteformulier opgesteld met een aantal vragen. We vragen u het formulier uit te printen, in te vullen en aan ons terug te sturen vóór 5 mei. U kunt de enquête insturen naar Federatie Zuidwest Nederland Antwoordnummer 23514 4920 WE Made. Een postzegel is niet nodig.

Dank u voor uw medewerking!

 • Woonplaats en postcode:……………………………………………………………………………………..
 • leeftijd...............................................................................................................
 • Lid van hengelsportvereniging:.............................................................................
 • Hengelsportvereniging is gevestigd in:…………………………………………………….
 • Ik ben in het bezit van: ( svp aankruisen wat van toepassing is)
 • O VISpas

  O zeeVISpas

  O losse wormenspitvergunning

 • Ik maak O wel O geen gebruik van deze wormenspitvergunning. Indien u geen gebruik hebt aangekruist hoeft u het formulier verder niet in te vullen. SVP wel opsturen!
 • Indien u wel gebruik maakt van de wormenspitvergunning dan graag onderstaande vragen invullen.
 • Ik spit wormen in:

O Oosterschelde

O Westerschelde

O zowel in de Ooster- als de Westerschelde

In de Lijst van Viswateren bij de VISpas en de zeeVISpas zijn de spitvakken in de Oosterschelde en Westerschelde genummerd. Wilt u in onderstaande tabel met een kruisje aangeven in welk(e) vak(ken) u meestal gaat spitten. U kunt meerdere vaknummers aankruisen, maar we vragen u het vakje geheel zwart te maken wat voor u het belangrijkste spitvak is!.

Vaknummers

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Oosterschelde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Westerschelde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Nieuwe DVD Noorwegen

Wie tegenwoordig een visreis naar het buitenland voorbereidt, kan daarbij veelal terugvallen op een vracht aan informatie. Niet alleen is daar het onvolprezen internet, met méér informatie dan een normaal mens kan verstouwen, ook worden er steeds meer DVD’s uitgebracht waarop in woord en beeld uitgebreid wordt getoond wat je op een bepaalde bestemming mag verwachten, welke materialen je dient te gebruiken en hoe je die soms totaal onbekende vissoorten achter de vinnen moet zitten.

 

 

Het roemruchte gezelschap van de Kale Mannen Visclub maakte in de loop der tijd vele vistrips naar Scandinavië. Dit vriendenclubje bestaat uit zeer ervaren vissers, waaronder Zeehengelsportauteur Arthur van Tienen, die twee uiterst belangrijke eigenschappen delen: een enorme vispassie en… een kale kop! In 2007 maakten enkele van die kale mannen een vistrip naar het Lyngenfjord, in het uiterste noorden van Noorwegen. Deze diepe fjord staat bekend om z’n ongerepte natuur en de vangsten van grote kabeljauw, heilbot en zeewolf. Arthur beviste Lyngenfjord samen met Marcel Nijman, Stipo Jovic en Joop Folkers op twee plaatsen en op de door hen gemaakte DVD laat dit viertal de kijkers precies zien hoe zij de visserij daar aanpakten.

 

In een decor van nog met sneeuw bedekte bergen maken de mannen lange dagen, want de nachten zijn alweer superkort. Alles komt aan bod: van de gebruikte materialen en onderlijnen tot de manier waarop het (kunst)aas moet worden aangeboden en al doende volgen de nodige spectaculaire drils van enorme vissen.

Deze in samenwerking met Total Fishing door Westermore geproduceerde DVD is overduidelijk door vissers gemaakt. Opdat andere sportvissers die eens in Noorwegen willen gaan vissen, optimaal voorbereid aan de slag kunnen.

Een aanrader dus!

De DVD ‘Noorwegen - De stek voor XXL vis!’ is uitgebracht op PAL, duurt 45 minuten, is vanzelfsprekend geheel Nederlandstalig en kan voor € 14,5 excl verzendkosten heel eenvoudig vanuit de luie stoel worden besteld via www.lezersvoordeelclub.nl

 
 
2e Zeeuwse Jeugdvisdag

2 e Zeeuwse Jeudvisdag op zaterdag 31 mei 2008

Uitsteldata: zondag 22 juni en zaterdag 5 juli

GRATIS !!!!

Ben je tussen 10 en 16 jaar oud en lijkt het je leuk om eens een dagje op zee te vissen? Dan is dit je kans! Bootvisvereniging Zuid-West Nederland organiseert in samenwerking met schipper René de Back van The Pirate een leuke dag op zee. 10 kinderen zullen worden uitgenodigd om onder begeleiding van 2 ervaren zeevissers deze dag mee te maken. Deelname is volledig gratis en je hoeft geen materiaal of aas mee te brengen! Het wordt zelfs nog beter! Dankzij Svendsen Sport, verdeler van o.a. Okuma en D.A.M., mag je de gloednieuwe hengel met molen en lijn die je die dag zal gebruiken, ’s avonds gewoon mee naar huis nemen. Topsy Baits, Seafarm en Het Piertje in Colijnsplaat zorgen voor eerste klasse zeeaas. Aan het einde van de dag gaan we, voor we naar huis gaan, ook nog lekker frietjes met een kroket of frikandel eten in frituur de Helling op Neeltje Jans. De vangst van de dag wordt onder alle deelnemertjes verdeeld, zodat iedereen kan genieten van een kraakvers bakvisje.

Wil je meer weten, kijk dan snel op

www.deltavissers.nl of www.northseaadventure.nl

 
 
Press release

Standard Horizon meldt met trots exclusief elektronica sponsor te zijn voor het Wereldkampioenschap Bootvissen 2008. Een en ander werd uitgewerkt op de beurs in Utrecht.

Deze meerdaagse wedstrijd wordt gehouden van 24 tot 31 oktober 2008 op de Oosterschelde. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in Colijnsplaat.

Het watersportblad "De Waterkampioen"heeft in navolging van Engeland de hand marifoons HX270E en HX370E als "Beste Koop"gekozen tijdens een test.Dit geldt inmiddels ook voor dergelijk soort testen in Duitsland.

 

Het blad "Boote"in Duitsland heeft de CP300 plotter als zeer hoogwaardig en van zeer goede kwaliteit getest. Beide toestellen de 300 met losse GPS antenne en de 300i met ingebouwde GPS antenne kwamen boven de andere bekende merken uit.

 
 
Press release

SPRO TERUG OP VISMA 2008!

De 40 ste Visma staat voor de deur en SPRO zal op deze grootste hengelsportbeurs van Europa niet ontbreken. “Het is toch een mijlpaal dat een beurs al zo lang bestaat. Daarbij is SPRO, mede dankzij het Gamakatsu assortiment, één van de meest toonaangevende hengelsportfirma’s in Europa en dan behoor je daar ook te staan!” zegt Spro president Takayoshi Fujimoto. Cristalle van Kesteren en André Hooijer van het AHOY organisatiebureau zijn zeer enthousiast met SPRO’s toezegging.

Het evenement zal plaatsvinden van 27 t/m 30 maart 2008 en op een ruim 200m 2 grote SPRO stand zal een uitgebreide selectie van het SPRO en Gamakatsu assortiment te vinden zijn. Natuurlijk kan de visser de fijne kneepjes en laatste trends doornemen met onze Pro-Staff leden van de zoet- en zoutwater teams.
Ook is dé roofvis specialist Henk Simonsz op onze stand aanwezig; in samenwerking met Henk hebben wij veel nieuw kunstaas ontwikkeld en dit laat hij U graag zien!

Een preview van het 2008 assortiment kunt U binnenkort al vinden op www.spro.eu .

Takayoshi Fujimoto: “Het is toch een mijlpaal dat een beurs al zo lang bestaat. Daarbij is Spro, mede dankzij het Gamakatsu assortiment, één van de meest toonaangevende hengelsportfirma’s in Europa en dan behoor je daar ook te staan!”

Voor meer informatie: / For additional information please contact:

 


 

Pascal Vermeulen / Bas van Klaveren | +31 347 320888 | pascal@spro.nl / bas@spro.nl | www.spro.nl

 

 
 
 
Aanbiedingen van onze sponsors
 

Speciale aanbieding van Van Der Sterren Hengelsport.

 

Speciale leefnetten voor zeevissen. Zijn met de hand geknoopt en nagenoeg onverslijtbaar, sterker nog, u krijgt 10 jaar garantie op het netwerk, dus als dat geen kwaliteit is dan weet ik het niet meer. Dit is super goed materiaal dus geen rotzooi.

€ 22,50  per stuk  zonder ring

€ 25,-     per stuk  met een ring

€ 27,50  per stuk  met drie ringen

 

U vindt Hengelsport Van der Sterren aan de Noordstraat 10
4693 CD Poortvliet
Telefoon: 0166-612840
Mobiel: 06-50971359

www.van-der-sterren.nl

 
 
 
 
 
Vissterfte Maas

Beste allemaal,

Vandaag heeft een bedrijf per ongeluk de chemische stof Chloorpyrifos in de Belgische Maas laten lopen, vlakbij de grensovergang naar Nederland. Ik was vandaag toevallig met mijn broer, Lambert, aan het vissen op de Maas. Ik kan jullie allemaal garanderen dat hetgeen wij vandaag hebben gezien diep treurig is.  We hebben welgeteld veertien stervende meervallen in de boot gehad, diverse dikke barbelen tot 81 cm, enorme hoeveelheden dikke kopvoorn, tientallen roofblei, tot ruim in de 80cm.

 

 

Daarnaast hebben massa’s blankvoorn en brasem het loodje gelegd. Dit zijn echt niet allemaal vissen die zijn komen afdrijven vanuit Luik. De vissen moeten dan zeker twee stuwdammen door om tot bij ons in het grensgebied te geraken.  De Belgische lozing heeft een enorme impact op de vispopulatie in de grensstreek. De ernst van de situatie mag niet onderschat worden, vooral het meerval, kopvoorn en roofblei bestand heeft lokaal een enorme dreun gekregen. Het probleem is voor de meeste mensen onzichtbaar vanwege het feit dat de stervende vissen vooral op de bodem van de rivier lagen.

 

 

Doordat de Maas bij de grensovergang vrij ondiep is zagen wij kans een aantal vissen op de foto te zetten als “ bewijsmateriaal”….ik garandeer jullie dat de door ons “ gevangen” vissen slechts een druppel op de gloeiende plaat waren. Zowel mijn broer als ikzelf zijn ervan overtuigd dat er veel meer vissen ten onder zijn gegaan aan deze ramp.  Ik durf te roepen dat het om duizenden vissen gaat.

 

 

 

 

Wat we erg opvallend vonden is dat alle pasgeboren baarzen het loodje hebben gelegd, om een of andere reden waren net deze pasgeboren vissen gevoeliger voor de troep dan bijvoorbeeld de jonge voorntjes.  

We hebben op verzoek van medewerkers van het milieustation dat in Eijsden aan de Maas is gestationeerd een aantal vissen ingeleverd. Deze worden voor verder biologisch onderzoek opgestuurd naar Leiden. Daarnaast hebben we Visstandverbetering Maas, de waterpolitie, de rijkswaterstaat en ook de lokale televisie L1 gebeld om het zo breed mogelijk aan de grote klok te hangen.  

Ik hoop dat jullie me helpen het aan de grote klok te hangen. Het is te schandalig voor woorden.  

Alle vissen op de foto’s zijn dood.  

Leon Haenen

 

 
 
Rondomdedelta ontmoet Rex Hunt

Tijdens mij bezoek aan de Efttex ontmoete ik 1 van mijn favoriete personen en wel Rex Hunt. Ik moet u eerlijk bekeken dat deze man bijzonder vriendelijk is en na mijn vraag om met hem op de foto te gaan was dat geen enkel probleem. Zoals u op de foto kunt zien is deze man nog een kop groter dan mij, terwijl ik toch ook 187 cm ben. Voor mij was dit een ware gebeurtenis die ik nooit zal vergeten.

Corné Marijnissen

 
 
Standard Horizon

De nieuwe site van John Ezendam is online.

 
 

Trabucco Zeevisteam

Hallo, Corné en Dennis ook jullie hebben het al gehoord dat Trabucco aan de weg wil gaan timmeren in Nederland.Wij als Korps HS Zuidland / Zeenaald 2 hebben de eer om dit jaar uit te komen voor Trabucco Nederland en vissen dit jaar dan ook onder de naam Korps Trabucco Nederland bestaande uit Fred van Toledo , Gerwin Nobel , Marco DAgnano , Ton Herlaar , Ruud Roskam en reserve Robert Vonno.

Wij zullen bij het WK in België en de overige grote wedstrijden in Nederland dan ook voor Trabucco Nederland uit komen en op de N.K in oktober onze titel verdedigen en proberen om weer als eerste op het podium te komen te staan.

Groet Ruud Roskam

 
 

Hendrik-jan Verheij.

Beste bvsv’er,

De BelangenVereniging SnoekbaarsVissers (BVSV) organiseert op zaterdag 24 februari 2007 alweer haar derde snoekbaarsmonitoringsdag op het Volkerak-Zoommeer. Dit keer zal ook Sportvisserij Nederland meevissen! Kunnen we ook op jou aanwezigheid rekenen?

De gegevens die de monitoringdag van 24 februari op zal leveren, kunnen worden gebruikt in Visserij Beheer Commissies (VBC’s). Binnen een VBC overleggen waterbeheerders, sportvissers, beroepsvissers en overige belanghebbenden met elkaar, met als het doel het realiseren van een gezonde visstand.

Overigens zal de dag niet alleen erg zinvol zijn, net als de eerste en tweede monitoringsdagen, maar ook uitermate leerzaam en gezellig! Surf voor meer informatie of aanmelding naar www.bvsv.nl

mvg, Hendrik-Jan Verheij BVSV

 
 

Nieuwe regel snoekbaarsvissen

Hallo, mede roofvissers, ik wil jullie er graag op attent maken dat er een nieuwe regel is in gegaan vanaf het begin dit nieuwe visjaar in de regio Zuid- West Nederland. Met deze regel ben ik zelf erg blij omdat we hiermee hopelijk de snoekbaarsstand weer een beetje op peil kunnen gaan brengen in deze regio, ik hoop dan ook van harte dat deze regel voor heel Nederland zal ingaan in de toekomst! Deze nieuwe regel is te vinden op bladzijde 162 in het boekje met de landelijke lijst van viswateren. De viswateren waar het om gaat zijn oa. het Volkerak, het Schelde rijnkanaal, het Spuikanaal en het Zoommeer. Deze regel stelt dat er geen snoekbaars meer mee mag worden genomen worden mits u in het bezit bent van een speciale snoekbaars vergunning en de daarbij behorende kaart waar u de gevangen vis op kunt aangeven. Deze kaart heeft u nodig om het jaar erop weer in het bezit te geraken van een snoekbaarsvergunning mits u deze kaart ook netjes opstuurt! Ik kan u nu al vertellen als hier niet aan mee werkt dat u ook geen vergunning meer krijgt om volgend jaar te vissen.....en vis mee te nemen. Verder worden de controles ook extra verzwaard dus de kans dat u gecontroleerd word steeds groter................

Wij als sportvissers hopen dan ook dat er steeds meer mensen aan Catch and Release gaan doen en ook de beroeps onze mooie snoekbaarzen laten zitten!!

 

 
 

Volkerak - Zoommeer

Einde nabij voor sportvisserij in Volkerak – Zoommeer ?

In de afgelopen decennia heeft het Volkerak - Zoommeer zich ontwikkeld tot een paradijs voor de sportvisserij in Nederland. Niet alleen roofvissers maar ook witvissers kunnen hier geweldige vangsten realiseren. Bij elke beet is de kans op die ene recordvis aanwezig. Juist die onvoorspelbaarheid maakt het vissen hier zo boeiend. Voor elke vissoort geldt dat er echt die kanjerexemplaren rondzwemmen, of het nu gaat om roofvis of witvis. Het zou voor de sportvisserij in het algemeen dan ook een ramp zijn als hier door wat voor oorzaak dan ook een einde aan zou komen. De grootste bedreiging die op dit moment speelt is het plan om zout water in te laten in het Volkerak – Zoommeer om overlast door blauwalg tegen te gaan. Dit zou meteen de nekslag betekenen voor alle vormen van zoetwaterleven dus ook het einde voor de sportvisserij. Aangezien we bij het Volkerak - Zoommeer praten over een van de grootste zoetwaterbekkens van Nederland zou dat voor de sportvisserij in Nederland een ramp betekenen. Aangezien het besluit tot verzilten nog niet genomen is bestaat er nog steeds hoop dat gekozen wordt voor een andere oplossing.

Het ontstaan van het Volkerak – Zoommeer :

Het Volkerak en het Zoommeer zijn ontstaan door de aanleg van de Oesterdam (1986) en de Philipsdam (1987) in het oostelijke deel van de Oosterschelde. Deze dammen zijn gemaakt om het bassin van de Oosterschelde te verkleinen. Door de bouw van de Oosterscheldekering zou destijds het getijverschil sterk afnemen. De aanleg van de Oester- en Philipsdam beperkten deze afname tot een acceptabel niveau. Voor de afsluiting in 1987 was het water in het Volkerak-Zoommeer zout. De oppervlakte van het Volkerak is momenteel 6450 hectare. Een kwart daarvan bestaat uit de voormalige schorren en uit slikken en platen die na de afsluiting permanent zijn drooggevallen. De gemiddelde waterdiepte is 5,2 meter, de maximale diepte 24 meter. Het Zoommeer en het Schelde-Rijnkanaal beslaan samen 1850 hectare. Ongeveer zeven procent hiervan bestaat uit drooggevallen gronden. Het Zoommeer heeft een gemiddelde diepte van 6 meter en een maximale diepte van 20 meter.

Problemen van het Volkerak – Zoommeer :

Van oorsprong was het Krammer - Volkerak een open overgangsgebied tussen rivier en zee. Na de voltooiing van de deltawerken werd het een zoet meer met een vrijwel constant peil. Sinds 1994 groeien er in de zomer zoveel blauwalgen dat ze schadelijk zijn voor mens en milieu.

Oorzaak : De aanvoer van meststoffen vanuit de Brabantse rivieren en het Hollandsch Diep – in combinatie met de geringe doorstroming van water – leidt tot explosieve groei van de blauwalgen.

De blauwalg die in het Volkerak-Zoommeer voor overlast zorgt, heet Microcystis. Deze blauwalg groeit in kolonies die omgeven worden door een slijmlaag. Sommige Microcystis-soorten, zoals die in het Volkerak-Zoommeer, maken gifstoffen aan. De bekendste gifstoffen zijn microcystines, die vooral schadelijk zijn voor de lever. Deze gifstoffen kunnen vogel- en vissterfte veroorzaken en ernstige gezondheidsklachten bij de mens. Als er veel blauwalgen zijn, betekent dit dus ook veel gif. Op dat moment is zwemmen in het Volkerak-Zoommeer gevaarlijk en dus verboden. Ook de landbouw kan het giftige water niet gebruiken. Het afsterven van blauwalgen in de (na)zomer geeft bovendien enorme stankoverlast. Dieptepunt was de zomer van 2002 toen ongeveer 5000 watervogels stierven. Behalve blauwalgenoverlast, zorgen de stoffen die de rivieren aanvoeren voor een slechte waterkwaliteit in het Volkerak-Zoommeer. Hierdoor voldoet de waterkwaliteit niet aan de eisen volgens de geldende Europese richtlijnen.

Oplossingen voor het Volkerak – Zoommeer :

Aan de hand van bovenstaande problematiek zijn in beginsel 7 varianten opgesteld en onderzocht:

Zoet 1: vanuit het Hollandsch Diep en de Brabantse rivieren vindt continu doorspoeling plaats met een vast debiet van ongeveer 90 m3/s. Dit gebeurt met behulp van de bestaande infrastructuur.

Zoet 2: het doorspoelen volgt het gemiddelde verloop van de beschikbaar veronderstelde hoeveelheid water die wordt aangevoerd. Inzet van de bestaande doorlaatmiddelen.

Zoet 3: een laag doorspoeldebiet in de zomer en een hoger doorspoeldebiet in de rest van het jaar. Door aanpassingen aan de Krammersluizen kan via deze sluizen ook water worden afgevoerd naar de Oosterschelde.

Zoet 4: een minimaal debiet in de zomer en een maximaal debiet in de winter. Hierdoor minimale zoetwaterbelasting op de oesterschelpen in de zomer. Om de debieten in de winter te kunnen verwerken is een nieuw doorlaatmiddel in de Philipsdam nodig.

Zout 1: zout water vanuit de Oosterschelde ingelaten via aangepaste Krammersluizen. Om verzilting van het Hollandsch Diep te voorkomen is bij de Volkeraksluizen een continue aanvoer van zoet water nodig.

Zout 2: zout water wordt ingenomen en uitgewisseld via een nieuw te bouwen doorlaatmiddel in de Philipsdam. Inlaat van zoet water vanuit het Hollandsch Diep is nodig om zoutindringing in het Hollandsch Diep tegen te gaan.

Zout 3: water wordt uitgewisseld en doorgespoeld via een nieuw te maken doorlaatmiddel in de Philipsdam, maar met grotere debieten dan bij Zout 2. Inlaat van zoet water vindt plaats vanuit het Hollandsch Diep en de Brabantse rivieren.

Alle varianten zijn op onderstaande kenmerken onderzocht:

- verblijftijd van het water in het Volkerak-Zoommeer

- de afname van het voedingsstoffengehalte tot een aanvaardbaar niveau

- beschikbaarheid van voldoende zoet water

- gevolgen varianten voor Wester- en Oosterschelde

- vergelijking van kosten en baten tussen varianten

Op 6 maart 2006 heeft de BOKV twee varianten aangewezen voor nader onderzoek. Een zoete en een zoute variant die in de tweede fase van de planstudie verder worden uitgewerkt. Het gaat om de varianten zoet 3 en zout 2

Variant zoet 3:

- Inzet van de huidige infrastructuur en aangepaste Krammersluizen, met beperkt spoelen van juni-oktober en de rest van het jaar een verhoogd spoeldebiet:

- Inname van zoet water via de Volkeraksluizen, volgens een seizoensafhankelijk regime waarbij de gevolgen voor het Noordelijk Deltabekken tot een minimum worden beperkt;

- Spoelen via zowel de Bathse Spuisluis (Westerschelde) als aangepaste Krammersluizen (Oosterschelde);

- Inzet van het reeds aanwezige sluisriool in de Krammersluizen, met een beperkte afvoercapaciteit.

Variant zout 2:

- Inname en beperkte uitwisseling van zout water via een doorlaatmiddel in de Philipsdam en inzet van de huidige infrastructuur:

- Inzet van een doorlaatmiddel van beperkte afmetingen, om voldoende zout water te kunnen innemen en voldoende te kunnen doorspoelen naar de Westerschelde (via Bathse Spuisluis) en terug naar de Oosterschelde (via doorlaatmiddel)

- Reductie van benodigd zoet water tegen indringing van zout water op het Hollandsch Diep via de schutkolken van de Volkeraksluizen, door de tactiek van vóór de afsluiting (1987) te hanteren

Voor de sportvisserij is alleen de variant zoet 3 een goede oplossing, op deze manier blijft het Volkerak - Zoommeer zoet en blijft de visstand op peil. De kwaliteit van het water zal sterk verbeteren door de afname van de blauwalg. Er is onlangs nog onderzoek gedaan door de Universiteit van Amsterdam naar de mogelijkheden om blauwalg te bestrijden. Met de titel “Doorspoelen of Opzouten” worden gelijk de twee richtingen aangegeven waar de oplossing kan liggen. Als je het onderzoek doorleest blijkt dat doorspoelen een hele goede aanpak kan zijn. Het enige probleem kan zijn dat het gebruik van zoet water voor de verbetering van de waterkwaliteit van het Volkerak-Zoommeer gevolgen kan hebben voor de verzilting op het Noordelijk Deltabekken. Daarom heeft het BOKV gevraagd deze gevolgen uitvoerig in beeld te brengen Het moment waarop de beslissing zal vallen welke variant gekozen gaat worden komt snel dichterbij, de planning (die intussen al een paar keer is aangepast) ziet er als volgt uit:

 

   • maart - juli 2006 Tweede fase alternatieven- en effectenstudie (Referentie, Zoet 3 en Zout 2)
   • juli - september 2006 Opstellen milieueffectrapport (MER) en kosten-batenanalyse (KBA)
   • oktober 2006 Bespreking MER en KBA in Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak (BOKV)
   • december 2006 - februari 2007 Vaststelling MER door bevoegd gezag, inspraakronde en afronding ME.R.
   • Eerste kwartaal 2007 Beslissing over uit te voeren alternatief door staatssecretaris Verkeer en Waterstaat

Ondanks dat er veel op het spel staat voor de sportvisserij in Nederland wordt er weinig over gepubliceerd. Omdat de politiek de voorkeur dreigt te geven aan het herstellen van de de estuariene dynamiek zou het wel eens kunnen gebeuren dat de sportvisserij met lege handen achterblijft. Inlaat van zout water zal er toe leiden dat het hele visbestand het loodje legt. Het is erg wrang als je weet dat de oorzaak van de blauwalg (de aanvoer van teveel meststoffen vanuit de rivieren) niet bestreden gaat worden maar het gevolg hiervan. De inlaat van zout water is misschien wel een oplossing om de blauwalgen te bestrijden maar de kans bestaat dat ander problemen zullen ontstaan. De kans is erg groot dat de blauwalg plaats maakt voor zeesla, een soort wier dat erg goed gedijt in zout water met veel meststoffen, de grote bladeren zijn hinderlijk voor de watersport en kunnen stankoverlast veroorzaken (Veerse Meer). Wat in voedselrijk zout water ook voor overlast kan zorgen zijn de groen- en kiezelwieren en algen. Ook de landbouw in de regio staat niet te springen op een verzilting van het VZM, de aanvoer van zoet water komt hierdoor in gevaar. Het is natuurlijk ook niet logisch om in een tijd waar zoet water steeds schaarser een dergelijk plan op te stellen. Omdat het inlaten van zout water maar op een paar punten plaats vindt bestaat er ook een probleem om het zoute water op te mengen met het zoete water. De kans is erg groot dat er hierdoor stratificatie zal onstaan. In het water liggen hierbij verschillende lagen water op elkaar die niet vermengen. Deze lagen zijn ontstaan door verschillen in zoutgehalte en/of verschillen in temperatuur. Het gevolg van stratificatie is dat zuurstof moeilijk van de bovenste naar de ondergelegen laag komt en daardoor ontstaat in de onderste laag en in de bodem zuurstofarmoede of zelfs zuurstofloosheid. Als gevolg van deze zuurstofloosheid sterven bodemdieren en dat heeft uiteraard ook gevolgen voor soorten die voor hun voedsel afhankelijk zijn van deze bodemdieren.

Mocht de politiek besluiten voor de zoute variant dan is er voor de sportvisserij geen plaats meer op het Volkerak - Zoommeer. Het idee om forel uit te zetten, of te hopen er andere vissoorten in de plaats komen voor de soorten die er nu leven is naar mijn idee een illusie. Voor de beroepsvisserij maakt het blijkbaar niet zoveel uit wat de toekomst brengt, aangezien zij veelal op paling vissen maakt zoet of zout niet zoveel uit. Voor de sportvisserij ligt het anders, het is alles of niets…….

Marc Augustijn, Rilland

 
 

Fishing-Direct Hengelsport

Fishing-Direct Hengelsport Kleed NKS team aan.

Zaterdag 9 December jl. ontvingen Perry Verstappen (foto Links)  en Cor van Wanrooij (foto midden) uit handen van Maurits Kuijs van Fishing-Direct Hengelsport (foto rechts) hun gesponsorde kleding voor het seizoen 2007 NK Snoekbaarsvissen, deze kleding bestaat uit een drijfpak, vest en een cap.

Zo'n 1 1/2 jaar geleden is Maurits met slechts 500 euro, een vlotte babbel en een gezonde dosis humor vanuit de WAO zeer enthousiast gestart om zijn droom "Fishing-Direct Hengelsport" en zijn webshop www.fishingdirect.nl te verwezenlijken, desgevraagd vertelde hij ons dat hij nu, nog geen 2 jaar later al aardig op koers zit.

Iedereen die Maurits kent, weet dat hij een zeer fanatieke visser en een ambitieuze ondernemer is, dit zal meegespeeld hebben in de keuze voor dit team, omdat je deze eigenschappen ook in grove lijnen terug vind bij Perry en Cor, die na een aantal jaren recreatief aan het NKS te hebben deelgenomen, nu de keuze gemaakt hebben om het wat serieuzer aan te gaan pakken.

Fishing-Direct Hengelsport zal het team in de loop van seizoen 2007 naast de kleding o.a. ook met regelmaat voorzien van de nieuwste soorten kunstaas en andere benodigdheden om het team zo competitief mogelijk voor de dag te laten komen.

Wij wensen Perry en Cor veel succes toe.

 

 
 
Nieuwe boot bij Dixhoorn

Iedereen die wel eens een bootje heeft gehuurd bij Dixhoorn weet dat de boten werkelijk zeer goed zijn. Wel nu hebben ze hun vloot aangepast met een grotere boot. Deze boot is werkelijk een must voor het oog, want hij is niet alleen langer en breder dan de andere, maar hij bied ook veel meer ruimte.

 

 

Zo kun je dus prima met 8 personen vissen, maar ook hebben ze een toilet aan boord, dus moeders de vrouw kan voortaan ook mee. Ook is deze boot uitermate geschikt voor kinderen, want dat deze boot veilig is, dat staat als een paal boven water. Ook staat erop de boeg van de boot een elektrische ankerlier, dus je hoeft je niet meer kapot te trekken om het anker binnen te krijgen.

Natuurlijk is de boot voorzien van alle gemakken zoals een dieptemeter, een prachtig bedieningspaneel en nog veel meer dingen die noodzakelijk zijn. Kortom huur deze boot eens een keer, u zult verast staan van de eigenschappen.

Klik op de foto voor meer informatie.

 
 
Hans Boersma

Visreizen naar Hitra: www.hengelsportreizen.nl

Het Noorse Hitra mag zich op een steeds grotere populariteit verheugen onder de Nederlandse en Belgische zeevissers. Momenteel dé hotspot in Noorwegen. Krachtige koolvissen, knokkende kabeljauwen en lange lengen worden hier met de regelmaat van de klok gevangen. Afgelopen april werd er nog een leng van 40 kilo geland, naast diverse exemplaren van 36, 37 en 38 kilo. Maar ook koolvis haalt regelmatig de 30-ponds grens. Tot nu toe werd u deskundig te woord gestaan door Jan Jansen, echter vanaf deze zomer heeft de, van oorsprong Duitse organisatie, in de persoon van Hans Boersma van www.fisharoundtheworld.com, een nieuwe contactpersoon voor Nederland gevonden. Hij informeert u graag over de mogelijkheden op Hitra. Deze reizen worden in principe als busreis georganiseerd, echter “trips op maat” behoren tot de mogelijkheden. Eigen vervoer, per vliegtuig, een paar dagen vissen met zakenrelaties, of als vereniging zelf een bus afhuren. Er is veel mogelijk. Het grote voordeel van busreizen is, dat u ook als eenling gemakkelijk aansluiting vindt bij gelijkgestemden of een prima alternatief wanneer u op kijkt tegen de afstand.

Hans met een Pollak van ruim 7 kilo!!!!

Ontspannen aankomen op Hitra in een luxe vijf sterren bus met catering, video, ruime slaapstoelen, airco..... Terplaatse verblijft u in prima, luxe appartementen aan het water en staat een zeer ervaren en deskundig team van visgidsen tot uw beschikking. U kunt uw trips fullguiding boeken, echter zelf ontdekken is ook mogelijk. In alle gevallen beschikt u over goede gecertificeerde visboten. Voor aanstaande oktober staat een lengseminar gepland, waarbij naast het vissen, ook aandacht aan materialen en montages e.d. wordt besteed. Neem eens een kijkje op www.hengelsportreizen.nl en misschien mogen wij ook u in de nabije toekomst begroeten op Hitra.

Namens www.hengelsportreizen.nl Skitt fiske, Hans Boersma

 
Nieuw product voor de karpervissers
 

Geachte redactie,


Hierbij wil ik u informeren omtrent een nieuwe groothandel op karpergebied die een aantal hele unieke producten voor de karpervisserij in Nederland en België gaat verdelen. Misschien is het ook interessant om deze informatie op uw site te zetten bij: product informatie.

 
 

Sinds kort zijn de artikelen van de Engelse firma Rig Marole Ltd ook in Nederland verkrijgbaar. Een tweetal artikelen die er zeker uitspringen zijn Hydrolink en de Hair Stop Applicator. Hydrolink: Hydrolink is een unieke dynema speciaal voor combilinks ontwikkeld. Het voordeel van Hydrolink is dat je niet de buitenmantel moet strippen om een soepel deel aan het dynema te krijgen maar dat de stijfheid (net als bij leadcore)word gecreëerd door een binnenkern. Deze, op carbon gebaseerde kern, kan zo doorgeknipt worden waarna de gevlochten lijn weer word terug geschoven.

 
 

Nooit meer problemen met strippen en angst dat de dynema word beschadigd. Nog nooit was het maken van een combilink zo eenvoudig. Hydrolink is verkrijgbaar in 4 sterktes (gebaseerd op het lege dynema) tw; 10, 15, 20 en 25lb en in drie kleuren; groen, donker grijs en zandkleur.

 
 

Het tweede artikel wat er uitspringt, is de Hair Stop Applicator. Dit handige apparaatje lijkt op een balpen maar dan gevuld met stoppertjes. Je schuift de stoppertjes naar buiten, steekt ze door het hair lusje, trekt het lusje strak en dan beweeg je de "pen" naar beneden waardoor de stopper word losgesneden van de string. De applicator wordt geleverd met extra reserve stoppers. Het hele Rig Marole pakket is te zien op www.rigmarole.co.uk en de verdeling in Nederland en België word gedaan door All Carp Products (tevens ook de verdeler van GB Baits). Telefoon 06-33682557. Levering uitsluitend aan de detailhandel.

Bedankt en een goede vangst, Edwin

 
Shimano Spinhengels
 

Shimano spinhengels.

Op de hengelsportmarkt zijn er heel veel verschillende type spinhengels te verkrijgen, maar hoe kiest u de juiste hengel voor u zelf uit ten opzichte van het kunstaas waarmee gevist word is vaak de vraag.. Ik kan u nu al gelijk vertellen dat dat eigenlijk de verkeerde insteek is…U kiest namelijk eerst het kunstaas uit en daarna pas de hengel!! Met andere woorden de visserij die u wilt gaan beoefenen bepaald de lengte en de hardheid en het type van de hengel. Het merk Shimano heeft in verschillende prijsklasse dan ook een heel groot aanbod hierin met alle soorten mogelijkheden om te kunnen kiezen.
 
 

 
 

 
 

Wilt u met een licht spinnertje gaan vissen dan neemt u dus geen spinhengel tot 50 gram maar een die tot maximaal 10 gram loopt. Andersom is het eigenlijk precies het zelfde met een zware plug die al zo snel 40 gram weegt neemt u dan ook geen spinhengel tot 30 gram maar een die gemakkelijk 50 gram werpvermogen heeft. Het mooiste is als u een stuk kunstaas heeft met een gewicht van 15 gram dat een hengel u neemt met een maximaal werpgewicht van zo 28 gram. U spinhengel heeft dan nog wat speling ten opzichte van het werpgewicht, u gaat er dus altijd een aantal grammen onder zitten van het maximale werpgewicht!!

Om deze reden is het dus al snel goed mogelijk dat wanneer u met spinhengels gaat vissen dat u al snel in het bezit bent van meerdere spinhengels. Zeker wanneer u ook nog eens vanaf de oever gaat vissen of vanuit een boot / bellyboot. Als spinvisser heeft u dan ook niet snel genoeg aan een aantal verschillende spinhengels!! Ik noemde al eerder het merk Shimano in het stukje wat betreft de hoeveelheid aan verschillende spinhengels. Dit merk heeft voor ieder wat wils en ze hebben dan ook al zeer goed betaalbare spinhengels tot en met spinhengels van een ware super kwaliteit met bijpassende prijzen. Maar ik kan u garanderen dat u als spinvisser zeker kan slagen wat betreft de keuze mogelijkheden bij Shimano,de keuze mogelijkheid is hier enorm!!

 
 

 
Vangstmogelijkheden tong blijven gelijk
 

22 december 2005 - Nederlandse vissers mogen in 2006 13.085 ton tong vangen op de Noordzee. Dat is 5 procent minder dan in 2005 (13.784 ton). Hier bovenop komt nog het deel van het quotum dat de vissers in 2005 niet hebben opgevist. Dit betekent in de praktijk dat de vangstmogelijkheden voor tong gelijk blijven. De inzet van de Europese Commissie was aanvankelijk een reductie van 15 procent. De totale vangsthoeveelheid in de Europese Unie komt neer op 17.670 ton tong in 2006, tegen 18.600 ton in 2005. 75 Procent van die hoeveelheid gaat naar de Nederlandse platvissector, die behalve op tong ook op schol vist. De vangsthoeveelheid voor schol gaat omlaag van 59.000 naar 57.441 ton. Nederland krijgt 37,4 procent hiervan.

Dit heeft de Europese Landbouw- en Visserijraad in Brussel vandaag besloten. Jaarlijks stellen de visserijministers tijdens de decemberraad de TACs (Total Allowable Catches oftewel toegestane vangsthoeveelheden) voor de verschillende vissoorten vast. Zij doen dat op basis van onder meer de adviezen van internationale visserijbiologen. De TAC wordt volgens een vaste verdeelsleutel in nationale quota opgedeeld en aan de lidstaten toegewezen.

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft zich tijdens de bijeenkomst vooral ingezet voor stabiliteit van TACs, behoud van het aantal zeedagen, en stimulering van meer selectieve visserij. 'Dat is de beste garantie voor de ontwikkeling van een in alle opzichten duurzame visserij. Nederland heeft daar nationaal het afgelopen jaar de nodige stappen toe gezet', aldus Veerman.

Voor de zogenoemde geassocieerde soorten (andere platvissoorten in de Noordzee zoals tarbot, griet en tongschar) wilde de Commissie aanvankelijk de TACs verlagen met 10 procent. Uiteindelijk stelden de ministers de vermindering vast op 5 procent.

De TAC voor kabeljauw daalt van 27.300 ton in 2005 naar 23.205 ton in 2006. De toestand van het kabeljauwbestand blijft achter bij het verwachte herstel. De Commissie stelde in het kader van kabeljauwherstelmaatregelen een aanvullende reductie voor van het aantal dagen dat de boomkorvloot mag uitvaren (de 'zeedagen'). Veerman heeft zich hiertegen sterk verzet omdat Nederland dit jaar al 15 procent van de boomkorvloot heeft gesaneerd en zo een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het herstel van zowel de kabeljauw- als de platvisbestanden. De reductie van het aantal zeedagen is nu beperkt gebleven. Door rekening te houden met de vlootsanering zal het aantal zeedagen in de praktijk ongeveer gelijk blijven.

De haring-TAC is vastgesteld op 454.751 ton, een daling van 15 procent ten opzichte van 2005 (535.000 ton). De TAC voor horsmakreel, een belangrijke vissoort voor de Nederlandse trawlersector, blijft gelijk, op 137.000 ton. De makreel-TAC daalt licht van 420.000 ton in 2005 naar 415.824 ton in 2006. De TAC voor blauwe wijting daalt aanzienlijk, naar 600.000 ton. Het Nederlandse quotum is bijna gehalveerd.

Tot slot heeft de Landbouw- en Visserijraad Nederland ontheffing gegeven om volgend jaar met de pulskor, een milieuvriendelijk- en brandstofbesparend vistuig, aan de slag te gaan op voorwaarde dat er een positief wetenschappelijk advies komt.

Minister Veerman noemde het resultaat voor platvisvisserij bevredigend. 'De vangsthoeveelheden voor de meeste vissoorten zijn minder drastisch gedaald dan in voorgaande jaren. We hebben hoeveelheden vastgesteld die vissers perspectief bieden, maar waarbij visbestanden tegelijk de gelegenheid krijgen om te herstellen.' Veerman was bijzonder verheugd over de ontheffing die Nederland krijgt om met de pulskor te gaan varen. 'Dit is een belangrijke stap op weg naar een meer milieuvriendelijke en energiezuinige visserij'. De minister toonde zich ontstemd over de halvering van het quotum voor blauwe wijting. De verdeling is tot stand gekomen op basis van de historische visrechten van de lidstaten. 'Maar sommige lidstaten maken daar in de praktijk helemaal geen gebruik van. Landen zoals Nederland die dat wel doen worden daardoor onevenredig benadeeld'.

Soort Gebied TAC 2006 Quotum Nederland TAC 2005 Quotum Nederland
Tong Noordzee 17.670 13.085 18.600 13.784
Schol Noordzee 57.441 21.470 59.000 22.066
Kabeljauw Noordzee 23.205 2.226 27.300 2.619
Haring Noordzee 454.751 79.936 535.000 91.449
Makreel Westelijke wateren 415.824 20.954 420.000 20.190
Horsmakreel Westelijke wateren 137.000 46.096 137.000 46.096

Bij de definitieve uitwerking kunnen nog kleine wijzigingen optreden.

 

 
Platform Zeehengelsport van start
 

Ook de zeehengelsport krijgt binnen Sportvisserij Nederland de plaats die deze belangrijke tak van de sportvisserij verdient. Met de belangenbehartiging van de zeehengelsport en de ondersteuning daarvan zullen zich binnen Sportvisserij Nederland enkele medewerkers gaan bezighouden. De oprichting van een Nationaal Platform Zeehengelsport waarin alle betrokken organisaties zitting zullen hebben, was dus een logische stap.

Op 18 november werd in het NVVS kantoor de eerste vergadering gehouden van het Nationaal Platform Zeehengelsport. NVVS vice-voorzitter Dik Enklaar schetste in zijn openingstoespraak de ontwikkeling die de zeesportvisserij de laatste jaren heeft doorgemaakt.
Vissen in zee- en kustwateren zit in de lift. Nederland telt meer dan een half miljoen recreatieve zeevissers, die samen ruim twee miljoen vistrips per jaar maken. Dat is opmerkelijk gelet op het feit dat vanouds bekende en veel gevangen vissoorten als kabeljauw, bot, aal en schar steeds minder worden gevangen. De zeehengelaar blijkt zich aan te passen. Vissen in zee blijkt door de opkomst van nieuwe vissoorten en nieuwe vistechnieken ook steeds meer zoetwatervissers te trekken. Daarnaast is er de chartersector die zeehengelaars de mogelijkheid biedt ver op zee te gaan op zoek naar meer soorten en grotere vis. En datzelfde geldt voor de kleine bootvisserij. “Want wat is er mooier dan met je eigen boot de zee op te gaan en de ultieme vrijheid op zee te ervaren en na een dag vissen met een mooi maaltje vis naar huis te komen” aldus Enklaar.

Opzet en doel platform
Het idee van het oprichten van een zeehengelplatform komt voort uit de beleidsnota “Springtij” van januari 2005. Het voordeel van een platform is dat het min of meer buiten de gebruikelijke organisatiestructuur valt en daarmee toch mogelijkheden biedt aansluiting te vinden met de groep minder goed georganiseerde zeehengelaars. Belangrijk voor de zeehengelaars is dat zij zich meer gaan aansluiten bij zeehengelverenigingen en de NVVS-organisatie, zodat hun belangen nog beter kunnen worden gediend.
Het doel voor het platform is als volgt geformuleerd:
Het verder verstreken van de belangenbehartiging van de zeehengelsport : 1.door betere uitwisseling van informatie tussen de regio (federaties) en landelijke organisatie 2. door verbreding en afstemming van de inzet die NVVS, federaties en andere organisaties plegen om de zeesportvisserij mogelijkheden veilig te stellen en te verbeteren.

Federaties al actief
Het blijkt dat bij een aantal kustfederaties ook al vergelijkbare structuren functioneren of aan het ontstaan zijn. De federaties gaan steeds meer inzien dat een zo sterk groeiende groep als de zeehengelaars vraagt om speciale aandacht en om een herkenbare plek in de organisatie. Dat kan door een federatieve zeehengelcommissie in te stellen en die te bemensen met deskundigen uit de regio. Zo ontstaat een goed beeld van wat er regionaal speelt en wat wensen en knelpunten zijn aan de kust en op zee. Versterking in de regio zal positief doorwerken voor het platform. Thema’s die in de regio spelen, zijn meestal ook nationaal en soms ook internationaal van belang. In de RAC Noordzee vertegenwoordigt de NVVS de zeehengelsector namens de European Anglers Alliance (EAA). Het platform kan ook dat onderdeel van onze belangenbehartiging versterken, omdat er meer informatie en ideeën beschikbaar zullen komen over de wensen en knelpunten van zeehengelaars .

Deelnemers
Aan de bijeenkomst op 18 november werd deelgenomen door vertegenwoordigers van de kustfederaties Groningen/Drenthe (Albert Jan Scheeper, Henk Mensinga) Noordwest Nederland (Richard van den Bos) en Zuidwest Nederland (Ben Biondina en Ard Verheijen). Namens het NVVS bestuur was Dik Enklaar aanwezig en namens het NVVS-bureau Jan Willem Wijnstroom. Tevens konden wij Twan Leijzer van de OVB verwelkomen, die in de toekomst bij Sportvisserij Nederland zich ondermeer zal gaan bezighouden met advisering en begeleiding van zoute kwesties. Helaas moest de EFSA te elfder ure door omstandigheden afzeggen en ook de vertegenwoordiger van de NFB (Nederlandse Federatie van Brandingwatersportverenigingen) moest bij deze eerste bijeenkomst verstek laten gaan. Deze organisaties zullen zeker aan het platform gaan deelnemen, waarmee de noodzakelijke input van derden is gewaarborgd.


 
Een nieuwe generatie hengels geboren.
 

 
 

Met de introductie van het Master concept is Shimano weer een nieuwe een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van ontwikkeling van hengels. Zoals de voorgaande jaren het Beast Master concept al had bewezen dat er nog steeds een hoop verbeterd kon worden aan hengels is het Shimano dit jaar opnieuw gelukt om het product nogmaals te verbeteren.

 
 

 
 

Dit keer pakken ze dan ook uit met drie verschillende Master concepten. Deze voeren de namen van Speed Master, Beast Master en Force Master. Deze Master concepten bieden een breed assortiment hengels in verschillende prijsklassen.

 
 

 
 

 
 

Iedere ,, Master,, staat voor zijn eigen specifieke eigenschappen en technologie. Met dit aanbod is er een Master voor iedereen!!

 

Wil u meer over deze producten weten kijk dan ook eens op www.shimano.com

 

 
Controle door de politie te water
 
 
De Federatie is benaderd door de Politie te Water. Er wordt in heel Zeeland gecontroleerd op vergunningen en het naleven van de vergunningsvoorwaarden. Vissers hebben de Politie te Water meegedeeld, dat zij blij zijn met deze controle, dus dat is positief.

Wel komt de Politie te Water regelmatig tegen, dat de vergunning niet compleet is, omdat de lijst met viswateren niet aanwezig is. Zorg dus dat je alles bij je hebt, omdat een proces-verbaal het gevolg kan zijn! Op het Volkerak -daar is men thans aan het controleren- zijn er sportvissers die met hun bootje in de vaargeul liggen. Dit is uiteraard niet toegestaan, maar bovendien levensgevaarlijk. Een beroepsvaartuig komt "zomaar" niet even tot stilstand en een ongeval met ernstige afloop kan het gevolg zijn. Controle op het bij zich hebben van snoekbaars die het toegestane aantal overschrijdt of ondermaats is,zal direct lijden tot een proces-verbaal.

FZWN
Ben Biondina, secretaris
 
Nieuwe DVD Zeevissen in Noorwegen
 

P&S Visreizen heeft in samenwerking met VisVisie een DVD gemaakt over het zeevissen in Noorwegen. Op deze DVD nu eens geen oneindige reeks drils van grote vissen maar een film waar uitgebreid aandacht wordt besteed aan verschillende technieken, aassoorten en materialen. KlaasJan Jonkman, visgids in Noorwegen, legt samen met Michel Dekker uit hoe en waarmee gevist kan worden in de Noorse fjorden. Ook het zoeken van stekken met behulp van waterkaart, dieptemeter en GPS wordt aan de hand van beelden uitgelegd. Kortom gaat u vissen in Noorwegen, dan vormt deze DVD een prima voorbereiding!

De DVD verschijnt begin December en zal € 19,95 gaan kosten. De DVD kan besteld worden via de website van P&S Visreizen: www.psvisreizen.nl Bellen kan natuurlijk ook: 023 5333768

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Een nieuwe sensatie voor de karpervisser.
 

 
 

Sinds kort bestaat er iets nieuws binnen de karpervisserij waarvan ik gerust kan zeggen dat dit een grote klapper gaat worden. Ik heb dan ook verschillende karpervissers gesproken die met dit nieuwe product al hebben gevist. Al deze vissers waren een voor een zeer positief over het nieuwe product.
Al tal van jaren zijn karpervissers bezig met verschillende typen voer en aas aan het experimenteren. Zo heeft het bedrijf Solar Tackle ook niet stil gezeten en hebben ze iets ontwikkeld waardoor u voer of aas langzaam begint te stijgen. Deze stijging van de bovengenoemde trekt de karpers bijzonder goed aan omdat er een echt groot spoor wordt gemaakt in het water waardoor de karpers van heel erg ver u voer of aas al kunnen ontdekken.

 
 

Dennis Kusters

Dit product heeft de naam UP and Down gekregen en verder kan ik er heel veel over vertellen maar dan ben ik nog uren bezig vandaar dat ik u aanraad om eens langs een hengelsportzaak te gaan waar men dit verkoopt en daar verder alle informatie vraagt. Een van deze hengelsportzaken is Mega Fish in Roosendaal waar men u alles over dit nieuwe product kan vertellen en laten zien zoals een mooie dvd!!! Hopelijk heeft u ook goede resultaten met dit nieuwe product zoals andere u al zijn voor gegaan.
 
 
VZW ''De Panvissers''

Het begon allemaal 25 jaar geleden toen een aantal vrienden uit Heist op den Berg regelmatig naar de Noordzee trokken om hun passie voor het vissen en de zee te delen .
Eerst nog met hun eigen wagen +aanhangwagen voor het materiaal ,maar naarmate het aantal belangstellenden groeide stapte men deels om de vervoerkosten te drukken , deels om het comfort te verhogen over op een autobus(je).
Naarmate ook het aantal vissers toenam opperde men het idee om samen een echte “club” te vormen . Er werd gevist voor het plezier , voor de sport , maar ook een beetje voor de pan (of de barbecue) . Zeehengelclub “ DE PANVISSERS” was geboren .
Nadruk van deze club lag , en ligt nog steeds op het amusement en het plezier , zodat competitievissen bij “De panvissers” niet aan de orde is.

 

 

Hoewel de nadruk van onze activiteiten uiteraard ligt op het zeevissen –wrakvissen met Neeltje Jans of met de M.S. Theo op de Grevelingen worden er in clubverband nog andere activiteiten georganiseerd , waaronder :
- jeugdvissen , putvissen (zomer) , jaarlijks teerfeest , familie-uitstap , garnalen , forellen, oud op nieuw , enz , …….
Zoals u leest , dit is een club voor iedereen .
De leden betalen jaarlijks 25 euro lidgeld , een nieuw lid betaald een eenmalige waarborg van 25 euro extra .
Het vervoer met de bus is voor de leden volledig gratis . Bij thuiskomst na het vissen is er in ons clublokaal nog altijd iets lekker voorzien voor de leden .
Bij het putvissen is er ook telkens eten voorzien (de ene keer barbecue en de andere keer mosselen ) dit is ook gratis voor de leden , de echtgenoot en de kinderen zijn eveneens welkom .
Voor de jeugd word er jaarlijks een prijs voorzien , schepzak , visstok , emmer , enz….. , dit om de jeugd een beetje te stimuleren .
 
 

Om dit alles te kunnen blijven volhouden aan democratische prijzen houden wij jaarlijks een groot mosselfeest ten voordele van de club . Dit is altijd het eerste weekend van September . Tijdens deze tweedaagse koken we gewoonlijk rond de 1500 kg echte Zeeuwse mosselen + nog andere gerechten .
Door het jarenlange volgehouden succes zijn we momenteel met zo’n 100 tal leden , zodat we toch per visdag met een 35 tal personen kunnen gaan vissen . Onze leden bestaan uit alle leeftijden van jong tot oud , we hebben ook een paar vrouwelijke leden die er telkens bijzijn .
Vzw “De panvissers” heeft na die 25 jaar nog steeds de zelfde voorzitter “Moris Luc” , een correcte man met een hart van goud . Hiervoor willen wij hem bedanken en hem via deze weg een dikke proficiat wensen .
Ikzelf ben een 6 tal jaar lid van deze club en ondertussen een 5 tal jaren een bestuurslid . Ik ben heel blij dat ik erbij mag zijn . We hebben een heel tof bestuur en vele toffe leden .

 

Wil je meer inlichtingen over onze club kijk dan even op onze website

Van Den Broeck Karin

 
 
Nieuw bij R&R Tackle
 

VMC Circle hooks in de maten 1,2 en 1/0 per 10 verpakt
Zeepierhaken mt 1,4 en 6 ( per 10 verpakt, weerhaak op steel)
RVS wartels ( zonder speld) Maat 6 met een trekkracht van 41 kg en maar 5 met zelfs 60 kg!
We verwachte volgende week de loodkoppen ( zeebaars / gulletjes) in de haakmaten 4/0 en 7/0 , de 4/0 is 28 gram, de 7/0 56 en 84!!

Kijk voor meer informatie op zijn website. Klik op het plaatje.


 
Wedstrijdvissen.

 

 

 

De meeste mensen vissen voor hun lol een paar keer per jaar en vaak dan ook nog met mooi weer. Dit noemen we de mooi weer vissers (grapje!). Maar er zijn ook mensen die er wekelijks op uittrekken om een wedstrijd te vissen of ergens aan de waterkant staan te trainen. En dit zijn dan vaak de mensen die er heel veel tijd en energie insteken om bij de top te willen behoren en wedstrijden willen winnen. Dit noem je dan geen hobby meer maar pure topsport…
Als je ziet wat mensen soms uithalen om een wedstrijd te willen winnen sta ik wel eens verbaasd wat ze allemaal doen. Uren trainen en aas verzorging!! Vaak zijn het dan ook wel de zelfde personen die hoog eindigen. Dit heeft meestal zo wel zijn reden waarom telkens de zelfde personen zo hoog eindigen. Soms heeft het te maken met het de juiste behandeling van je aas of bijvoorbeeld met de afstand waar je vist. Maar persoonlijk vind ik terreinkennis heel erg belangrijk!!! Want als je weet hoe de bodem is weet je vaak ook waar je moet vissen en waar je de vis kan verwachten. Er zijn in ons land heel veel soorten wedstrijden en de meest voorkomende zijn toch wel die van het Zoete (witvis) en de Zeevis( zowel boot als kant visserij).

We hebben hierin dan ook de clubwedstrijden die georganiseerd worden door de locale visverenigingen waar je lid van moet zijn om hieraan deel te nemen. En we hebben ook wedstrijden die vrij toegankelijk voor elke visser. Deze worden vaak georganiseerd door een visvereniging en soms is het dan ook nog eens voor goed doel in plaats voor de clubkas! En als laatste zijn er de nationale wedstrijden hieraan kan je deelnemen mits je lid bent van een vereniging. De nationale wedstrijden beginnen met selectie ronden(afval ronden ) voor het plaatsen van NK. Als je eigen voor het NK heb geplaatst mag je hieraan deelnemen en met een goed resultaat mag je zelfs aan een na selectie deelnemen en kan je jezelf plaatsen voor een WK ticket. Wat is er nog mooier als voor je land uit te komen??

 

Wedstrijdvissen geeft toch een speciaal gevoel bij de meeste vissers en je ziet dan ook vaak al de spanning op de gezichten zichten voordat de wedstrijd gaat beginnen. Je komt dan meestal van te voren samen in een clubgebouw of een andere gelegenheid. Je ziet de vissers dan een voor een binnen komen en dan beginnen de praatjes al gelijk van wat er gevangen zal gaan worden. Het geruchten circuit brand al los want de echte winnaars zijn meestal toch wel van te voren even wezen proefvissen om kennis op te doen. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit heel goed werkt al gaat dit helaas niet altijd op. En de weersomstandigheden zijn dan meestal ook de boosdoener hierin. Het spannendste moment is toch wanneer de kaart uitgereikt word met je plaatsnummer erop want daar hangt erg veel vanaf.

Want wat ik eerder zei ,de bodem is heel erg belangrijk en zo kan elk stuk anders zijn wat betreft het aantal vissen. Plaatsloting is dus ook een factor geluk van waar je komt te staan want je kan nog zo goed vissen maar als er geen vis aanwezig is kan je hem ook niet vangen. Wil je een keertje proeven aan zo viswedstrijd is dit mogelijk door deel te nemen aan onze wedstrijd. We zullen dan ook al u vragen beantwoorden en u voorzien van kleine kneepjes. Dus schroom niet en kom eens kijken of doe mee!!!

Schrijf u zelf nu in bij d.kusters@rondomdedelta.com
We zien u graag op 28 mei.

Gesloten tijd aassoorten.
 

In Nederland hebben we een visserijwet waarin staat dat het is verboden te vissen van 1 april tot en met het laatste weekend van mei met een worm(of nabootsing daarvan) en alle niet door de minister aangewezen aassoorten. In deze periode is het dus verboden om met een worm, vlees (of andere slachtproducten), dood visje, stukje vis en alle soorten kunstaas met uitzondering van een kunstvlieg kleiner als 2,5 cm. Maar hier is een maar aan!!!
Het snoek vissen sluit al een maand eerder en deze periode is van 1 maart tot en met 30 juni. Dit is gedaan omdat de snoeken al eerder de paaitijd ingaan en ze dan ook echt de rust nodig hebben om te kunnen overleven en te paaien. Dus mensen laat de snoeken dan ook echt met rust vanaf het moment dat de gesloten tijd ingaat en ga niet zogenaamd op snoekbaars vissen.
Want helaas zie ik dit steeds vaker langs de waterkant. Tenslotte ben je dan je eigen toekomst kapot aan het vissen ….