Zeevissen Kant RONDOM de DELTA

Waarde
 

Een ideale visstek gelegen aan de Wester-Schelde.

 
 

Al vele jaren worden er wedstrijden gevist aan het plaatsje Waarde in Zeeland door verschillende visverenigingen uit de regio Zeeland en Brabant. Deze locatie is dan ook erg bekend onder de vissers en je ziet daarom dan ook menig visser daar staan langs de waterkant in zijn vrije tijd. Deze locatie is al bekend zou u misschien denken, maar toch wil ik hier een leuk stukje over maken omdat ik zeker weet dat men nog niet alle goede stekken weet en misschien wel het verkeerde getij uitkiest.

 
 

De locatie Waarde bestaat uit verschillende visplekken en allemaal hebben zo hun eigen specifieke eigenschappen. Zo zijn er zeer ondiepe slikplaten tot en met zeer diepe geulen. Ik ga met u een aantal van deze locaties door nemen zodat een beetje weet wat u kunt verwachten. Verder zal ik in mijn stukje vertellen hoe u hier kunt geraken via de snelweg en binnendoor wanneer het erg druk is op de rijksweg A58. Het mooie aan deze visstek is dat u hier bijna nergens ver hoeft te lopen….dus wat wilt u nog meer ??

 
 

De route er naartoe.

Wanneer u via de snel weg wilt rijden dan neemt u de rijksweg A58 en daar neemt u afslag Kruinigen. Dit is afslag nummer 32, hierna vervolgt u de weg n289 u steekt dan een viaduct( snelweg) onderdoor waar u de tweede afslag rechtsaf gaat. Deze weg rijdt u helemaal uit totdat u tegen een zeedijk aanrijdt. Eenmaal aangekomen bij de zeedijk zit u zo beetje in het midden van het parcours Waarde.
 
 

U kunt ook een alternatieve route nemen en dat is vanaf Bath ( zie ander stukje) de zeedijk blijven volgen totdat u een dorpje tegenkomt waar doorheen moet. Dit is dan automatisch Waarde. Door net even iets verder door te rijden komt u vanzelf de visstekken tegen aan u linkse zijde. Deze route neem ik regelmatig wanneer ik eerst bij Bath ben wezen vissen en nog even snel aan Waarde wil proberen. Je rijdt hier maar erg kort op dus erg aantrekkelijk als u meerdere stekken wilt gaan uitproberen.

De stekken.

Eenmaal op het middenstuk aangekomen kunt meerdere kanten opgaan om te vissen. U kunt zowel links, in het midden en rechts van de dijken vissen. Als u linksaf gaat dan komt u een trap tegen waar u onderaan de dijk kan parkeren. Deze locatie is heel erg bekend bij onze zuiderburen en meestal staan er wel auto, s zodat u dit makkelijk kunt herkennen. Deze locatie vind ik in de winter erg geschikt voor wijting en gulletjes te vangen. In de zomer maanden kunt u soms een tongetje, paling en hoofdzakelijk bot vangen.
 
 

De meeste mensen die hier gaan vissen komen bijna tegen hoog water maar ik kan u vertellen dat de gulletjes juist gevangen worden met bijna laag water. Ik heb dat al heel vaak ondervonden op deze stek. Dit komt doordat de gulletjes erg gemakkelijk aan hun voedsel kunnen komen wanneer er bijna geen stroom staat. En dat gaat misschien tegen alle visserijwetten in maar toch is dat mijn persoonlijke ervaring op deze locatie. Ik ben wel van mening dat de wijting hier een beetje stroom moet hebben en genoeg water want dat scheelt echt beduidend in de vangst.

 
 

Verder is deze dijk erg lang en kunnen er gemakkelijk een kleine 60 a 70 mensen vissen. De stek is ook goed voorzien van een goede ondergrond waarbij je niet erg gemakkelijk uitglijd. Wat je hier wel kan hebben en dat is zeker tegen het hoge water is erge sterke stroming. Dus neem ankerlood mee!!!

Het middenstuk is een stuk anders als het linkse gedeelte wat betreft de bodem gesteldheid en visserij. Hier heb je toch wel met een stuk minder stroom te maken waardoor het vissen iets gemakkelijker kan zijn. Verder is dit een grote slikplaat die droog valt met laag water. Deze bodem is dan ook meer geschikt voor de bot en dat resulteert dan vaak ook in meer platvis als op het diepere stuk. Verder geld voor dit stuk het zelfde als voor het middenstuk wat betreft het staan aan de dijk. Het parkeren is helaas onderaan de dijk en zorg er dan voor dat u auto goed aan de kant staat dit i.v.m. boeren die willen passeren. Op deze locatie kunt u dus alleen goed vissen wanneer er al water op de plaat staat, en dat is de linkse kant dus anders.

 
 

Wanneer u de dijk als maar blijft volgen dan rijd u richting de oude vaarpont van Kruinigen. Daarnet voor zijn twee schuine kanten in de dijk met daar tussen een monument. Dit noemen ze het monumentje in de wedstrijdwereld overigens! Zelf vind ik dit het beste stuk wat er is van alle dijken die er daar zijn en vaak zie je dan ook dat daar een winnaar vandaan komt tijdens een wedstrijd. Deze stek heeft een klein geultje voor liggen op zo kleine 50 meter uit de kan waarlangs de vissen binnen komen zwemmen dus is het heel goed mogelijk op slechts een kleine afstand vis te vangen hier.
 
 

De meeste mensen gaan hier vissen met opkomend/hoog water aan de dijk. Maar zelf vis ik hier het liefste met het laatste twee uur voor laag en net het eerste uurtje opkomend op het zeer harde strand wat vrij komt met laag water. Als het laag water is kan je namelijk erg gemakkelijk in een dieper stukje water komen met je aas wat bijna altijd erg goed vis oplevert. Zeker wanneer de wijting er zit want dan is het niet bij te houden en sta er ook niet van te kijken als u hier een gulletje vangt!

 
 

 

Ik sta zelf het liefste net naast het geultje waar langs het water terug de zee in stroomt en gooi dan een kleine 70 meter want verder is echt niet nodig zult u merken. Als u verder richting de haven gaat komt u in dieper water uit waardoor de kans op vast zitten groter is. Wat u wel kunt doen is op stenen pier gaan staan vissen en dan in de werkhaven vissen want dat ook erg goed zijn.

 
 

Met hoog water op deze stek vissen kunt u zo beetje hetzelfde verwachten als het midden stuk alleen zit de vis hier vaak korter onder de kant. Ik wens u erg veel plezier toe op deze visstek en het enige wat ik u kunt wensen is erg veel geluk en een goede vangst.

 

Met vriendelijke visgroeten

Dennis Kusters.

 

 
Groot Valkenisse
 

Het dorp Groot Valkenisse ligt tussen Koudekerke en Zoutenlande in en verbergt een van Nederlands beste visstekken die er langs onze kust te vinden is. Dit is een prachtig stuk strand waar je het gehele jaar door een leuk visje kan vangen en ook alles kan verwachten.

De stek.


Als we van de snelweg(a58) afkomen volgen we de bordjes Koudekerke /Zoutenlande daarna komen we op de weg (n660) en volgen deze net zo lang totdat je vanzelf Groot Valkenisse ziet. Hier gaan we linksaf het dorp in en daar staat een parkeerplaats aangegeven . Dit is een grote parkeerplaats waar je moet betalen vanaf april tot en met eind september. Tegen deze parkeerplaats aan ligt ook een camping !! Je doet er slim aan om je auto zo ver mogelijk achterin te parkeren dat scheelt je namelijk lopen. Je moet dan links het pad af lopen en na ongeveer 250 meter zal de beruchte overgang verschijnen . Deze overgang is ook erg bekend bij de wedstrijdvissers om twee redenen, en een daarvan is wel omdat hier vaak de winnaar vandaan komt . De andere ja daar komt u zelf achter als u boven bent aangekomen !!! Maar een kleine uitleg zal ik u niet besparen .
De overgang is voorzien van 2 erge steile trappen en dit zijn kuitenbijters eerste klas ook voor de jongere onder ons! Maar eenmaal op het strand aangekomen treft u een prachtig strand met een duiktorentje in het water aan.

Wat zijn de mogelijkheden??

In principe kan je hier het beste vissen met 3 uur afgaand en met 3 uur opkomend water. De mogelijkheden hier tot de visserij zijn er vele zoals het vissen met de feeder of met een normale strandhengel. Vooral het eerste kan soms heel erg leuk zijn zoals Leo Stoutjesdijk verteld in zijn stukje vissen met de feeder wat ook op onze website staat. De aassoorten die we hier gebruiken zijn eigenlijk alle soorten die we kennen voor de Nederlands visserij. Maar wat hier erg goed werkt zijn de bekenden messchelpen , dit geld dan hoofdzakelijk voor de bot visserij! In het voorjaar zijn deze vissen hier razend op en je kan dan ook echte hele grote platte vangen hier aan.

Vissoorten.


Op deze stranden treffen we in het voorjaar vele vissoorten aan zoals de bot ,zeebaars ,wijting (wegtrekkend),steenbolk en schol aan. In het najaar is de hoofdmoot toch wel wijting , schar , en soms een gulletje.


Verdere informatie.


Je kan hier tegen het lage water de vissen erg dichtbij vangen en zeker in het voorjaar liggen daar de botten en zeebaarjes te wachten op u aas. Het bekende fenomeen ,, vast zitten,, is hier bijna geen sprake van omdat de bodemstructuur erg goed is voor de visserij. Dus je kan hier dunne lijnen gebruiken om een grotere afstand te halen mocht dit nodig zijn.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben contact u mij dan even op d.kusters@rondomdedelta.com.


Een goede vangst gewenst namens www.rondomdedelta.com


 
 
Vissen aan de westerschelde.
Deze visplek is heel erg uitgerekt en loopt vanaf Vlissingen tot aan de haven van Antwerpen toe. We vinden hier een groot scala aan flora en fauna en soms verwachten de mensen dit niet en staan ze achteraf met grote verbazing te kijken hoe mooi het soms kan zijn en wat je hier allemaal kan vangen.

De kwaliteit van het water is de afgelopen jaren zo sterk verbeterd dat er nu een groep zeehonden zit van ongeveer 35 stuks .En deze beesten zien er meer als gezond uit omdat ze echt tonnetje rond zijn !!! Ik ga met u een aantal visplekken door nemen hoe u er kan geraken en wat je kan verwachten zo allemaal.

Bath.

Om te beginnen gaan we starten aan de visplek Bath .Deze visplek kan je bereiken via de autosnelweg A58 en daar neem je afslag Rilland .

Hier rij je het dorp in en ga dan linksaf bij de kruising.Je rijd het dorp dan weer uit volg de weg ongeveer 3 km .Net zolang tot je een groot meer aan je rechtse kant krijgt daar net voor moet je rechtsaf  gaan en  de weg volgen tot aan de zeedijk. Je ziet dan vanzelf 2 windmolens , daar moet je zijn ! Je heb aan de andere zijde van de zeedijk verschillende puntjes liggen maar mijn persoonlijke ervaring is dat het meest linkse puntje de meeste vis oplevert.

Ook aan de zeedijk aan zowel links als recht valt er een visje te vangen.

 

Wat kan je hier allemaal vangen??

Uiteraard is de Westerschelde vergeven van de bot en zal dat de hoofdmoot zijn.Verder in de zomer maanden vang je een leuke paling , zeebaars en tong .In de wintermaanden vang je hier gulletjes , wijting , steenbolk en ook weer de vertrouwde bot.

Dit is een plek waar je het gehele jaar dus vis kan vangen!!! Maar de top maanden zijn maart en april voor de grote bot en dat kan heel erg leuk zijn zeker als je vist met een lichte hengel!!

Hoe te vissen en met welk aas.

Laten we eerst bij de onderlijnen gaan beginnen .

We hebben verschillende types hierin maar ik zal de onderlijnen omschrijven hoe ik zelf daar vis. Meestal begin ik met 2 verschillende type onderlijnen , 1 met afhouders en 1 met losse lijnen.De afhouders die ik hiervoor gebruik zijn rood van kleur.

Deze mogen niet te dik zijn en makkelijk kunnen buigen. De zijn lijntjes verschillen van kleur , maar meestal is rood de kleur waar ik mee vis maar geel kan ook erg goed zijn !

Verder is de kwaliteit erg belangrijk en zelf neem ik hiervoor amnesia met treksterkte 5,6 kg of 6,8 kg. Omdat je op een dijk vist pas ik de onderlijn lengte aan en zal deze niet meer als 1,3 m bedragen .

Op deze onderlijnen monteer ik een haakmaat no 6 .En ja dan het belangrijkste …het aas! Voor mij is er 1 aassoort  hier meer als voldoende , en dat is de gewone zeepier. Deze leven op de Westerschelde en je kan hier alle vissoorten mee vangen .Dus al het andere zeeaas hoef je niet mee te nemen.Dat scheelt ook in het gesleep naar de waterkant.

 

Nou ik zou zeggen heel succes op deze visstek!!!