DELTA

Test reporter

 
DAM

HydroGuardTM Premium Boat Suit


Our quest was to design & engineer a radically new high performance boat suit. It would have been much easier to stick with convention, but whilst many brands just prefer to imitate, D.A.M. always dares to set itself higher challenges and goals. We’re innovators not imitators, and have hereby created an outstanding new suit incorporating the latest and highest quality lightweight materials and components. As a result of all these efforts our new HydroGuard™ Premium Boat Suit already conforms to the latest
CE & international ISO 12402-5 standards.

 

 

Features:


• Incredibly lightweight materials (approx. 30 % less total weight than usual floatation suits)
• Multi-layered, wind- and waterrestistant, breathable ‘Soft touch’ outer shell
• Highly breathable low density buoyancy foam
• Abrasion guard, padded reinforced knees, seat, elbows and shoulders


• Large zippered hand-warmer pockets
• Silicon ‘pull tabs’ on storm flap of hand-warmer pockets
• Highly reflective piping


• 3 way, ergonomically engineered adjustable hood for unrestricted vision
• Safety whistle
• ‘Angler cut’ allows unrestricted freedom of movement
• Heavy duty adjustable straps on salopettes incorporating elasticated neoprene shoulders and back
• Incredibly strong and double sealed sewings

 

 


• Fleece lined collar
• Neoprene enclosures
• Conforms to CE & International ISO 12402-5 Standards
Attention:
The D.A.M. HydroGuardTM Premium Boat Suit is not a life jacket, but just a buoyant swim support with insulating features! Therefore it’s only suitable for swimmers! It reduces the risk of cooling out and drowning! It guarantees no rescue!

ExplorerTM Boat Suit


3 years ago, the first D.A.M. HydroForce boat suit become a great success. Its introduction brought fresh new and exciting ideas to the floatation suit market. This was no improvisation. It was in fact a radical new approach, and quickly brought new levels of performance and style to discerning, safety conscious anglers and we have managed to do so again! The new D.A.M. Explorer™ Boat Suit is our lightest, most comfortable suit ever and already conforms to the latest CE & international ISO 12402-5 standards.

 

 

Features:


• Incredibly lightweight materials (approx. 15 % less total weight than usual floatation suits)
• Exemplary integrated buoyancy
• Superb storm proof protection against wind & rain


• Adjustable cuffs, face enclosure & waist belt
• Detachable hood
• Zip ‘neck’ protector


• Adjustable crotch straps to prevent jacket riding up
• ‘Angler Cut’ allows unrestricted freedom of movement
• Low density foam interlining giving unrivalled thermal protection


• Double fold-over expandable pockets
• Fleece lined hand-warmer pockets
• Safety whistle
• Heavy duty 2 way main zip


• Zippered, expandable ankle enclosure
• Incredibly strong and double sealed sewings
• Fleece lined collar
• Conforms to CE & International ISO 12402-5 standards


 


Attention:


The D.A.M. ExplorerTM Boat Suit is not a life jacket, but just a buoyant swim support with insulating features! Therefore it’s only suitable for swimmers! It reduces the risk of cooling out and drowning! It guarantees no rescue!

 
 
SPRO FASTFWD

SPRO FASTFWD

Tijdens de beurs in Colijnsplaat kreeg ik deze hengel in mijn handen om deze eens aan de test te onderwerpen. Ik heb deze hengel eens heel nauwkeurig aan de test onderworpen, want het bleek wel tijdens de eerste keer dat ik ermee aan de slag ging dat er heel veel in deze hengel zit. Als eerste ben ik ermee naar onze werplocatie gegaan aan het Schelde Rijnkanaal. De eerste worp was al gelijk perfect en dat terwijl ik er nog niet alles uithaalde. Eerst een beetje de hengel leren kennen en pas daarna voluit gaan.

Na de 5 e worp haalde ik voluit en het loodje behaalde de overkant, dus op het gras, en dat is een behoorlijke afstand. Eerst dacht ik, dit is geluk, maar de worpen erna belande mijn loodje 4 maal op het gras, de trend was dus gezet. Daarna de hengel in zijn praktijk uittesten aan het strand, want al werpt een hengel nog zo lekker, je moet er wel mee vissen. Nou dat bleek ook een regelrecht succes te zijn.

De aanbeten kwamen prima door en de vissen kwamen op de kant. Ook het aas bleef er perfect opzitten, dus voor mij persoonlijk een zeer goede hengel.

Dan de eigenschappen van de hengel. Deze is verassent licht en volgens mij hebben ze bij Spro nog nooit zo een lichte strandhengel gehad als deze. Over de afwerking kan ik ook alleen maar vol lof uitspreken, want het zit gewoon prima in elkaar. Er staan goed ogen op de hengel (al zijn deze niet van Fuji jammer genoeg).

De hengel heeft 3 gelijke delen en dat is prima om te vervoeren. De top is vrij gevoelig, dus de aanbeten komen prima door en bovendien hebben ze de top voorzien van twee kleuren wit en rood, zodat je overdag en ’s nachts alles goed kan zien.

Het werpgewicht is ook prima, want die loopt van 100 tot 200 gram en dat is meestal wel genoeg. Er staat ook een goede reelhouder op, maar alleen die is ook niet van Fuji. Ik begrijp wel waarom ze niet voor Fuji hebben gekozen, want dat maakt de hengel wel wat duurder, maar met gebruikte materialen die ze nu hebben gebruikt is het ook gewoon prima en is de hengel qua prijs bijzonder interessant.

 

Toch heb ik 1 nadeel gevonden in de hengel, en dat is de dop van de onderkant. Deze is van hard plastiek en had wat mij betreft beter van een zacht soort rubber kunnen zijn. Aan het strand zal je er weinig last van hebben, maar vis je op een stenen dijk dan vist dat niet echt prettig en zeker niet als er veel stroming staan. De hengel verschuift dan makkelijker als met een zachte dop.

Dus eigenlijk maar 1 opmerking aan de hengel, maar ik moet wel zeggen dat ik voor de rest behoorlijk onder de indruk ben van deze hengel. Kortom een zeer goede hengel die zeker de moeite waard is. De hengel is leverbaar in 3 lengtes, 4,25 – 4,50 en 500.

Corné Marijnissen

Grauvell Surf Competition

Een tijdje geleden kwam ik in contact met de nieuwe vertegenwoordiger Jack Valkenburg van het topmerk Grauvell. Na een tijdje hebben gepraat besloten we weer eens wat nieuws te gaan doen voor dit merk en als eerste zijn we een aantal nieuwe strandhengels eens uitgebreid te gaan testen. Als eerste heb ik het paradepaartje van Grauvell eens aan de tand gevoeld en wel de Surf Competition.

Deze hengel is bijzonder strak en heel slank in zijn afbouw. Natuurlijk hebben ze gebruik gemaakt van de beste materialen die er beschikbaar zijn zoals dat alles is afgebouwd van Fuji, zowel de ogen als de reelplaat. Ook is de afwerking heel goed en het ziet er prachtig uit zoals de bindingen van de ogen en de bussen.

Op deze hengel die ik getest heb staat een reelplaat dat ik persoonlijk beter vind als een reelhouder, natuurlijk is de hengel ook verkrijgbaar met een reelhouder (is ook van Fuji).

Op de hengel staat zeer goede kwaliteit ogen van Fuji en wel de LC ogen die het gebruik van dyneema lijnen prima aan kunnen, maar ook het gewone nylon is natuurlijk ook prima te doen.

Op de hengel staan 8 ogen en dat is inclusief het topoog. Op de onderkant staat de reelhouder die goed is uitgemeten van de onderkant van de but zodat je een goede afstand hebt voor het hefboom effect. De greep is van zeer goed kwaliteit en ligt zeer goed in de hand.

De greep is ook voorzien van een schroefdop en die is weer voorzien van een contra gewicht zodat je de balans goed kunt aanpassen. Tijdens de test heb ik met deze hengel bijzonder ver geworpen en dat eigenlijk al gelijk vanaf het begin. Worpen van dik 200 meter is geen probleem voor deze hengel.

De hengel is verkrijgbaar in 2 lengtes, de 4,25 die ik gebruikt hebt voor de test en de 4,50 is natuurlijk ook verkrijgbaar en daar kun je volgens mij nog verder mee werpen.

Helaas geen 5 meter, maar ik denk dat als je het voor de afstand doet je eigenlijk geen 5 meter nodig hebt, maar dat is persoonlijk. Kortom een zeer goede strandhengel, maar er hangt dan ook wel een prijskaartje aan, maar ik moet je wel vertellen dat hij het dik waard is.

 

 

Corné

Marijnissen

 

 

 
Spro Commander Uptide

Spro Commander Uptide Boothengel

Dit maal een boothengel van het merk Spro, maar niet zomaar een boothengel, maar een echte Uptide hengel. Deze boothengel is ontworpen voor het vissen vanaf de boot en dan met name het zogenaamde Uptide vissen. Dat wil dus zeggen dat je met deze hengel zeer goed tegen de stroming kunt vissen. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik helemaal gek ben op dit soort hengels. Deze hengel is dus 1 van mijn favoriete soorten. De hengel is ontworpen natuurlijk voor de ankervisserij en is daar dan ook heel geschikt voor. Wat te denken voor het vissen op wijting, schar en tong.

Een Uptide is een boothengel met een kort onderstuk en met een lange top. Dit komt eigenlijk tot alles ten goede. Zo heb je geen twee gelijke delen en iedereen weet dat een zwakte punt altijd tussen de 2 delen zit en dat is meestal precies in het midden. Bij deze hengel heb je een langere top, dus vele malen beter en sterker.

De hengel heeft een werpgewicht van 100 tot 200 gram en dat is meestal meer dan genoeg. De lengte is 286 cm en is voorzien van zeer goede producten.

Zo staat er op de onderkant een goede reelhouder van Fuji en op de top staan 8 goede ogen. De top is voorzien van een wit stuk dat tussen het topoog en het 2 volgende oog, zodat de aanbeet zeer goed zichtbaar is.

Tevens is het onderstuk voorzien van handgrepen van foam en is er natuurlijk, zoals van elke goede uptide, een pensluiting en dat maakt deze hengel uniek voor zijn soort.

 

Kortom een zeer goede boothengel en voor een advies prijs van ongeveer €90,- is dat natuurlijk goed om te doen, een echte aanrader!

 

Corné

Marijnissen

 
Shimano

Shimano Antares spinning 270 extra heavy.

Hallo medevissers sinds kort heeft Shimano een hengel op markt gebracht die mij als kunstaasvisser mijn hart heeft veroverd. Deze hengel is geschikt voor de iets zwaardere visserij zoals bijvb. zeebaarzen en trollen op andere grote rovers. Ik heb zelf deze hengel aangeschaft voor grotere snoekbaarzen en snoeken maar tijdens mijn laatste vankantie in Denemarken op langeland heb ik met deze hengel ook verschillende zeer mooie gullen weten te vangen, met als uitschieter een gul van 80+ cm!

De hengel waar ik het over wil hebben is de Shimano Antares 270 xh, deze hengel is allereerst een lust voor het oog zoals alle hengels uit deze serie overigens. Deze hengel heeft een werpgewicht van 50 tot 100 gram en is heel erg strak te noemen. De blank van de hengel is gemaakt van Biofibre Carbon en dat is top materiaal als ik het zo mag zeggen. Hij heeft een een zeer strak middenstuk en is iets zachter in de top waardoor het werpen met zwaar kunstaas een waar genot is. Je gooit hiermee dan ook erg gemakkelijk heel erg ver hiermee.

Tijdens mijn vakantie heb ik deze hengel gebruikt voor trollen op gul en ik kan wel zeggen dat deze hengel ook hiervoor goed geschikt is zoals u al eerder kon lezen. Ik had er een super shad rap eraan hangen en soms een pilkertje maar voor beide was het totaal geen probleem om de hengel mooi in actie te krijgen wanneer er mooie gul aan hing.

De ogen die op een hengel zitten zijn altijd van groot belang daarom heeft Shimano ervoor gekozen om ook op deze hengel er top kwaliteit op te zetten, oftewel de Fuji Sic ogen.

De hengel is verder voorzien van speciaal soort kurk die afwasbaar is waardoor je hengel voor zeer lange tijd zijn mooi uiterlijk behoud en dat is hij meer dan waard... Het mooie uiterlijk wordt mede bepaald door de Fossil Wood uitvoering wat hem extra speciaal maakt.

Ik vind deze hengel niet alleen een lust voor het oog maar ook een heel sterk werkpaard en is zijn geld dan meer als waard!

MVG Dennis Kusters.

Fluoro Carbon

Gamakatsu Fluoro Carbon.

Ik weet nog goed toen ik 24 jaar geleden met zeevissen begon dat het niet uitmaakte wat voor soort lijn je als zijlijn gebruikte. De vis zat er toen in die tijd zo massaal dat het niet uitmaakte wat voor kleur of dikte je gebruikte. Een 15 jaar later was dat toen ineens heel anders, want door de overbevissing zijn de vissen wat dunner gezaaid en we moesten iets anders gaan bedenken. Het antwoord was toen Amnesia en wordt nu ook nog steeds gebruikt, maar we waren weer toe aan iets nieuws, want het leek wel of de vissen ineens behoorlijk schuw waren geworden. Je kon dus niet zomaar een gekleurde zijlijn aan je onderlijn bevestigen. Ik weet nog goed dat we aan het vissen waren op de Oosterschelde en mijn vismaat Dennis gebruikte toe een oranje lijn. Hij ving bijna niets terwijl wij volle bakken vis lande. Ik zei tegen hem dat hij moest wisselen en een kleurloze lijn moest gaan gebruiken. Toen hij dat deed ving hij wel volop vis, dus de vis ziet wel degelijk kleuren onderwater en zeker in een helder water als de Oosterschelde en de Noordzee. Na een tijd wilde men wat anders, want de vangsten gingen weer dalen en moesten we op zoek naar iets anders.

Fluor Carbon was het antwoord. Er zijn veel soorten van deze lijn op de markt, maar ik moet u vertellen dat niet iedere lijn waarop Fluor Carbon staat dat het dat ook is. Je hebt heel veel gecoate lijnen en dat is niet 100% fluor carbon. Je kunt dit testen doormiddel van de lijn in een aansteker te houden. Fluor carbon brand niet maar smelt. Als je dat hebt, dan heb je te maken met een echte Fluor Carbon. Zoals vele weten is Fluor Carbon onzichtbaar onder water, en dat trekt meer vis aan of beter gezegd het schrikt de vis niet af, dus meer vis aan de haak.

 

 

 

 

 

 

De firma Spro heeft hier zeer goed opin gespeeld en hun komen met een echte Flour Carbon lijn. De lijn is verkrijgbaar vanaf 0,08 tot 0,42 honderdste, maar dan heb je wel spoeltjes van 25 meter. Wil je meer op je spoel dan hebben ze ook spoelen van 50 meter, maar die beginnen bij 0,16 tot 0,31 honderdste. De lijn is zeer mooi verpakt en een afsluitbaar doosje, zodat je ze prima kunt opbergen in je viskist. Bovendien is de lijn parallel gewonden zodat je over de hele lijn een geoptimaliseerde breeksterkte verkrijgt en ook nog eens over de hele lijn dezelfde diameter.

Zo heeft de 0,31 een sterkte van 5,9 kilo en dat is zeker niet verkeerd. Deze lijn is dan ook zeer geschikt voor je zijlijnen van je onderlijn. Ook de 0,18 is zeer goed te gebruiken, want wat denkt u van de zijlijn voor het geepvissen. De dikkere diameter 0,42 is zeer goed te gebruiken voor uw lijn voor de zeebaars. Kortom een zeer goede lijn die zeker de moeite waard is en zeer goed knoopbaar is, een echte aanrader dus.

 
Mitchell Privilege

Deze boothengel is sinds een tijdje op de markt en wij hadden de mogelijkheid deze hengel voor u te testen. Zoals u al heeft kunnen lezen zijn we met ons Team Rondomdedelta een dagje gaan vissen met de boot. We hebben deze hengel dan ook aan een strenge test onderworpen en eigenlijk een beetje afgebeuld om u een goede indruk te geven.

De hengel is 2,42 meter lang en heeft een werpgewicht van 150 tot 250 gram. Zelf heb ik aan deze hengel 280 gram gehangen en heeft er geen problemen mee. Natuurlijk moet je de hengel niet altijd overbelasten, dus houd je aan de eisen wat erop de hengel staat.

De hengel licht zeer goed in de hand en is bijzonder ligt. Het handvat is gemaakt van foam en is dus prettig te hanteren. Bovendien is het handvat gelijk de reelhouder, want het bovenstuk kan je naar beneden draaien en zo zet je dus de molen vast. De reelhouder en het einde van de but zijn gewoon goed, dus geen problemen met een te kort onderstuk.

 

LC SIC Ogen

 

De ogen van de hengel zijn echt van deze tijd, want op steeds meer hengels kom je deze LC ogen tegen. Deze ogen zijn SIC ogen, dus geschikt voor dyneema. Er staan in totaal 6 ogen op de hengel die allemaal zeer goed zijn van kwaliteit. De aanbeten komen perfect door op de top, dus dat zit wel goed. De hengel is natuurlijk van carbon en het onderstuk is extra verstevigd met een extra mat carbon.

Conclusie, een prima hengel voor zowel de kleine boot als de charterboten. De hengel is eigenlijk voor alle soorten van visserij geschikt, maar voor het ankervissen het beste geschikt. 1 nadeel is wel dat je goed moet kijken of je molenvoet past, want als je een brede voet hebt dan past deze niet. Zelf heb ik er met de Nautill mee gevist en deze molen past net, dus even passen zou ik zeggen. Voor de rest een echte aanrader.

Corné Marijnissen

 
 
 
Vibrax van Blue Fox

Een super spinner met een ongelooflijke vangstcapaciteit!

Hallo medestrijders op het gebied van roofvissen, ik wil graag mijn ervaring met jullie delen met een stuk kunstaas wat bij mij mijn hart heeft gestolen. Zo kleine 25 jaar geleden ben ik begonnen met roofvissen en dan vooral gebruik makend met het vissen van spinners en soortgenoten. In deze tijd heb ik er al met vele mogen vissen en testen. Na al deze jaren heeft 1 soort heeft bij mij echt mijn hart gestolen met zijn vangstcapaciteit. Met deze soort vang ik echt een stuk meer vis als met andere soorten waardoor mijn vertrouwen in de loop der jaren steeds meer is gegroeid in dit type. Waar ik het met u over wil hebben is de VIBRAX spinner van het merk BLUE FOX. Deze spinner is gemaakt van het beste materiaal en geschikt voor bijna alle soorten roofvis en forel. Ik zelf heb dan ook alle soorten Nederlandse roofvis en forel hiermee gevangen en dan heb ik niks teveel gezegd!

 

 

De VIBRAX spinners heb je in vele soorten en maten maar waar het om gaat is een specifiek onderdeel voor mij. De VIBRAX is namelijk voorzien van een belletje en geloof het of niet, hier worden ze agressief van waardoor de aanvalsdrift van de vissen gigantisch opgewekt word. Ik pas natuurlijk wel de grote en kleur aan waar ik op ga vissen want zelf ben ik mening dat groot aas ook grote vissen oplevert. De kleur daar kan je het lang over hebben maar vaak vind ik zelf bij donker water dat je een felle kleur moet gebruiken.

 

 

De afwerking en de kwaliteit zoals eerder genoemd is prijstechnisch zeer goed te noemen waardoor het aantrekkelijk is om meerdere soorten bij je te hebben. De VIBRAX spinner is voorzien van een vlijmscherpe VMC dreg waardoor missers beperkt blijven. Het is al met al een spinnersoort die erg goed vangt en ook nog eens niet echt duur te noemen is.

Deze spinner zit dan ook altijd standaard bij mijn uitrusting die ik mee neem op jacht naar onze geliefde rovers!

Succes gewenst namens Dennis Kusters.